因為舖頭開係附近,成日都會經過,由其是有時收得夜行過都會聞到幾香既麻辣味。我睇過呢到既食評,好似伏伏地所以一開頭唔敢試😂但係收工行過成日聞到佢d麻辣湯既味又好想試(中意食辣)終於有一日諗唔到食咩就終於的起心肝試,點知,又幾好食喎!😳下午茶🍜排骨麻辣刀削麵1. 先講刀削麵,我覺得比路徳圍個間好,浸係湯好耐都無糊,好有咬口👍🏻份量都幾多2. 麻辣湯小辣,夠香夠惹味,加埋大京葱同香茜好正👍🏻3. 排骨有驚喜,夠淋👍🏻份量都夠,食落無個種擺左好多日既隔夜肉既味4. 店員態度好好啊👍🏻我食完再睇多次呢度嘅食評覺得出入都幾大,可能之前佢哋真係做得唔夠好但我相信佢哋有改善👍🏻今次覺得水準都幾好!我會再反兜😊大家可以俾多次機會呢間小店再試下,疫市下大家生意都難做,香港人加油💪🏻

終於有一日諗唔到食咩就終於的起心肝試,點知,又幾好食喎!😳

下午茶🍜排骨麻辣刀削麵

2. 麻辣湯小辣,夠香夠惹味,加埋大京葱同香茜好正👍🏻

4. 店員態度好好啊👍🏻

外賣自取
2020-06-04 316 瀏覽
6月3日9點30係該店買左麻辣雞拉麵 $38結果雞就得一舊完正 四片薑 加兩粒肉粒會唔會太過份吖 我仲要經常買既我都知生意難做 但比多兩舊雞真係咁難咩😑食齋面無分別 無下次😡
6月3日9點30係該店買左

食齋面無分別 無下次😡

麻辣雞拉麵
外賣自取
2020-04-21 249 瀏覽
豬師奶今日同朋友去左路德圍食晚飯,衣間麵店開左好耐一直想試,今日仲有優惠套餐,$38蚊既蘭洲拉麵/刀削麵餐,有好多款餸可以揀,係荃灣想平平地食番餐衣度真係可以考慮下。我叫左雞扒刀削麵,朋友就叫左香茅豬扒力削麵,另外加一碟油菜。豬扒肉質厚實而且好幾入味,刀削麵煙煙韌韌,配埋原味湯底幾清淡麵底份量多,豬師奶都係食唔晒,女仔可能要叫小麵,雞扒正正常常,鐘意佢多蔥,d蔥好香,刀削麵正常水準,不過不失油菜非常大碟,廿五蚊,可以接受

油菜非常大碟,廿五蚊,可以接受

2020-02-22 270 瀏覽
同同事收工諗住搵地方宵夜,呢間系佢平時食開宵夜嘅最皆之選咁話,所以就由佢帶路過嚟喇因為我哋去嘅時間已經好夜,所以人客唔多,其實鋪頭細細,但坐位都舒服嘅,咁啱仲要坐正4人坐,正呀!哈哈~麻辣雞撈刀削麵不會過麻,中辣情度對我嚟講已經夠晒刺激,加埋蔥花去撈味更加香,刀削麵麵質煙韌又有口感,整體來講呢個麻辣撈刀削麵味道偏濃味,食嘅時侯最好預備一杯清水,咁就一流蘭州牛肉刀削麵牛肉湯底肉平時去食牛腩麵嘅湯底,非常入味又夠香,對比起麻辣撈嘅刀削麵,呢款會比較清d,濃度適中,要再讚一讚刀削麵夠晒厚度,浸湯唔會軟晒,保持到咬口,食到連湯底都飲咗半碗🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。

麻辣雞撈刀削麵
蘭州牛肉刀削麵

2020-02-21
2019-09-29 253 瀏覽
餐牌說明黑椒雞扒涼伴麵,大家請看,上餐時我打左個突,然後撈左幾下,何來雞扒?雞件定雞碎?仲有豆角,千其米試,一定仲伏,食過兩次,不知所謂,事不過三,甘既價錢,我係荃灣路徳圍是但一間都好過你地,(我好小黑各單食店)
2019-09-15 232 瀏覽
噚日(14-9-2019 Sat)追月,同老公去買嘢前食early lunch,我哋去路德圍,但中途見到未食過嘅呢間,於是行嚟試,入去坐低後睇完menu,老公要$28.00嘅涼拌皮蛋同$46.00嘅紅燒豬腳涼拌麵,小辣,我要$46.00嘅香茅豬扒涼拌麵,兩個都加$2.00要凍奶茶. 落完單等一段時間,涼拌皮蛋到嚟,調味唔太辣,ok嘅.味道:3分之後兩杯凍奶茶到嚟,顏色都幾深,奶味唔多但又唔會苦澀,質地滑.味道:3分等咗都幾耐,小辣嘅紅燒豬腳涼拌麵同一碗涼拌麵到嚟,紅燒豬腳有3件,我食其中一件,鹵水味完全入晒味,而且好腍,亦冇拮人嘅豬毛,好乾淨.味道:5分涼拌麵口感唔啱啱好,會太腍.味道:4分然後香茅豬扒到嚟,老闆娘炸完佢後,細心地將佢剪成多件,方便我哋食.熱騰騰,口感好彈,味道又啱啱好,唔錯.味道:5分衛生:留意到佢哋將夾嘢食嗰邊嘅筷子尖,倒插向上喺筷子筒,我一直都覺得咁樣係乾淨過筷子尖插入底.抵食: 2.8分

落完單等一段時間,涼拌皮蛋到嚟,
涼拌皮蛋
調味唔太辣,ok嘅.
味道:3分

之後兩杯凍奶茶到嚟,顏色都幾深,
兩杯凍奶茶
奶味唔多但又唔會苦澀,質地滑.
味道:3分

味道:5分

涼拌麵
口感唔啱啱好,會太腍.
味道:4分

然後香茅豬扒到嚟,老闆娘炸完佢後,細心地將佢剪成多件,
香茅豬扒
方便我哋食.熱騰騰,口感好彈,味道又啱啱好,唔錯.

味道:5分

衛生:
留意到佢哋將夾嘢食嗰邊嘅筷子尖,倒插向上喺筷子筒,
我一直都覺得咁樣係乾淨過筷子尖插入底.

抵食: 2.8分
2019-09-14
香茅豬扒
2019-07-25 150 瀏覽
行咗路德圍一個圈,都係決定試吓依間。香港不嬲都唔正宗嘅蘭州拉麵,但係每次見到蘭州拉麵呢四個字都會想試吓,比下機會。叫咗兩個撈麵。一個牛肉撈麵,一個麻辣雞撈麵。兩個撈麵個味係一樣,我個人覺得咸咗啲,同埋味道好單一,只係覺得有一種鹹味。肉類方面,佢哋處理得好差,好似平時罐頭五香肉丁嗰啲肉嘅質地好乾好鞋好唔新鮮嘅感覺。感覺到係葉左好耐又凍又熱 來來回回好多日咁。失望呀 地方細係唔緊要,但係我成日背脊掂到後面嗰個人背脊。檸檬茶又差,唔知咩味好的只係店員有禮貌

叫咗兩個撈麵。一個牛肉撈麵,一個麻辣雞撈麵。

肉類方面,佢哋處理得好差,好似平時罐頭五香肉丁嗰啲肉嘅質地
失望呀 地方細係唔緊要,但係我成日背脊掂到後面嗰個人背脊。

檸檬茶又差,唔知咩味

好的只係店員有禮貌

牛肉撈麵
麻雞撈麵
2019-07-21 87 瀏覽
Menu上刀削麵的選擇不多,大概只有雞翼,牛肉,手撕雞,水煮魚,雞扒,豬扒等。刀削麵的口感有待改善,面太厚會像吃面團,太薄卻沒有口感容易斷。而麻辣湯底尚算可以,小辣的程度剛好。
而麻辣湯底尚算可以,小辣的程度剛好。
2019-02-24 206 瀏覽
今年天氣反覆無常,昨天的涼快,今日的悶熱。那天走過荃灣,迂迴的天橋令人鬱悶,想尋找激動的感覺,走進了這間川辣的店面。坐下後依然悶熱,除去外衣,看看餐牌,點了蘭州麻辣牛肉拌面,渴望那涼快但激盪的味道。從來都喜歡涼拌,喜歡那涼快的感覺。涼拌著麻辣的味道,伴隨著被辣剌傷的溫度。牛肉令我想起兒時的味道,零食包裝的牛肉干。拉面的口感彈牙,拌著蒜頭及麻辣醬,剌激著味蕾。後來才知道這店子,已不是從前的人經營。涼拌,還是涼拌,依然是帶著溫度的涼拌。
從來都喜歡涼拌,喜歡那涼快的感覺。
涼拌著麻辣的味道,伴隨著被辣剌傷的溫度。
牛肉令我想起兒時的味道,零食包裝的牛肉干。
拉面的口感彈牙,拌著蒜頭及麻辣醬,剌激著味蕾。

後來才知道這店子,已不是從前的人經營。
涼拌,還是涼拌,依然是帶著溫度的涼拌。
2019-02-21 144 瀏覽
蘭州牛肉撈麵(刀削麵)中辣 $48記得幾年前食仲有個師傅係到打麵,即場削麵,裝修咗之後就冇左了。麵條方面份量多,口感似年糕,不過煮耐少少會好食啲。讚既係麵條超掛汁!而且辣味好有挑戰性,食食下麻木左就變得死辣了....唔太come 食。牛肉方面,份量適中。睇落食落都似牛肉乾,稍為細塊,有少牛味而且牛肉唔算肥。
蘭州牛肉撈麵(刀削麵)中辣 $48

隱身於橋下嘅麵館,門口細細,每次經過都覺得裏面充滿神秘感🙊今日開完會,番公司前想快食醫肚,見呢間無人等位就衝入去🧐阿姐好熱情,主動介紹有咩必食,落單都比好多意見我。最後我就order咗佢地舖頭招牌菜。蘭州牛肉拉麵😇其實佢地都有刀削麵選擇,不過阿姐話拉麵都係手工自家製,所以就本住try try no harm嘅精神試新野🌻拉麵質感同味道都合格有餘嘅,只係牛肉個人覺得有點偏咸🤭我揀左麻辣小辣,湯底無話特別岀色,普普通通👉🏻👈🏻加$2有杯熱檸水,加埋50蚊埋單,中規中矩。以荃灣有咁多美食黎講,佢嘅競爭力未免有點弱,再加上店舖位置亦都比較低調,相信都係做熟客生意多🧐😄不過阿姐係nice嘅,服務態度為此店挽回分數,經過可以一試✌🏻

蘭州牛肉湯拉麵
2018-10-02 215 瀏覽
以前的刀削麵款式,又辣又嗆,很惹味,很想知道是否轉了人,今日點麻辣雞撈麵,感覺就是很普通,沒了特式。麻辣雞撈麵$48 +2 熱菜蜜味道偏咸,不辣…沒有靈魂感覺,難怪有大量坐位。我中招了,吃了一半就放棄了

麻辣雞撈麵$48 +2 熱菜蜜
麻辣雞撈麵

熱菜蜜
2018-07-29 227 瀏覽
自從蘭州拉麵店結業後,好耐沒有再行去力生,今日咁o岩經過,見到呢間野,又咁o岩係食刀削麵,就入左去試,唔入尤自可,一入到去5秒都冇,個阿姐已經問想食乜?一囉起個餐牌想睇下又問,諗左5秒左右又問,不勝其煩,心諗:「你間野收凌晨12點,宜家先7點幾,你趕住收工咩?」睇睇下餐牌,先發覺原來間野冇得好似以前既蘭州拉麵店自已揀餸,唯有叫左個鹵水大腸刀削麵。等左5分鐘,個麵黎到,首先個湯底極淡味,淡到好似水咁,期次D 大腸有陣怪味,最重要係D 麵極為糊口,一D 口感都冇,最後食左半碗就頂唔順敗走,簡直垃圾,冇下次!
2018-07-29
2018-04-10 216 瀏覽
今日突然好掛住刀削麵,好想食,所以meal break時間就去左食,行到去發現改左名又裝修左,比之前光鮮,店員亦唔同左,不過見一樣有刀削面食,就試下啦!價錢都唔平,要48蚊碗,加3蚊送飲品,我叫左個川味手撕雞刀削麵小辣配凍檸茶賣相一般,但一咬落d麵度就知唔掂,無旦牙口感嘅!刀削麵來説真係非常失敗,雞絲又幼又無味,好難食,點解可以同之前差咁遠,真係又失望又無癮順帶提一提杯凍檸茶,好細杯極小氣,一定唔會再來幫襯

順帶提一提杯凍檸茶,好細杯極小氣,一定唔會再來幫襯
2018-04-09
2018-04-09 211 瀏覽
好多人都會鍾意食刀削麵,我都係刀削麵嘅捧場客,貪佢煙煙銀銀,有咬口,有著與別不同的質感,久不久就要試吓,呢間鋪之前我都成日有來捧場,現在佢轉左手,我都未試過,今日特登來試一下裝修新淨左,環境企理左,初步觀感唔錯坐低叫咗個牛肉刀削麵,承惠$48,價錢唔可以話平,但係食好嘢,貴少少,我個人來講係冇問題嘅賣相不錯,望落去都好有水準,但係啲牛肉就硬左啲,咬落去肉質好實,份量又唔多,整體感覺令人有啲失望最可惜就係主角刀削麵,咬落去竟然係散的感覺,好似咬左一舊好冧嘅麵粉一樣,都幾唔開心㗎侍應話加多兩蚊有凍飲,可惜杯凍飲太小氣,用一個好細嘅杯,啜兩啖就已經冇咗,其實做飲食如果可以大方少少,客人食得開心,會返轉頭嘅機會都好大,可惜,我應該唔會再嚟幫襯了

裝修新淨左,環境企理左,初步觀感唔錯

牛肉刀削麵

2018-04-09