2024-04-07 253 瀏覽
炸魷魚:我點了一份炸魷魚,它帶有咖喱的味道。首先,我注意到這道菜的外觀非常吸引人。炸魷魚外表金黃酥脆,看起來非常誘人。咬一口之後,我可以明顯感受到咖喱的香氣和味道。咖喱為這道菜增添了豐富的風味,讓人回味無窮。魷魚本身炸得很鮮嫩,口感彈牙,配上咖喱的調味,味道更加突出。整體而言,這道炸魷魚給我留下了深刻的印象,是一道非常美味的菜品。炸糯米球:我還點了一份炸糯米球,它帶有蔥的味道。這道菜的外觀和口感都非常吸引人。炸糯米球外皮金黃酥脆,咬下去時發出了脆脆的聲音。一口咬下,我能夠品嚐到糯米的軟糯口感,與外層的酥脆形成了很好的對比。而蔥的香氣也為這道菜增添了一層特別的風味。我特別喜歡這種蔥的味道與糯米的口感的結合,創造出了一種獨特而美味的味道體驗。這道炸糯米球絕對是一個不容錯過的小吃選擇。
炸魷魚:

炸糯米球:
喺坪洲呢個小島入面,有一間車仔麵小食店喺轉角小巷屹立咗好多年,最獨特嘅地方係有一樣小食叫做糯米球,主要係用糯米搓成一個球狀再沾上粉漿落入熱油一炸,外脆內軟,外層係充斥住一陣鹹香加油香,味道適中,少少嘅鹹味,咬落去煙煙韌韌,相信喺其他地方都好難再搵到呢一種炸物。另外出名嘅嘢食就係炸蝦餅,一年三隻鮮蝦沾上炸粉漿,連殼一齊炸,香脆到蝦頭都可以食到,其實額外蘿蔔餅都係好好食,不過就真係要睇運氣,蝦餅蘿蔔餅好多時候都會賣晒。而最後一樣要推介嘅就係腸仔沾粉漿,相信喺其他地方可能就係普通咁樣炸條腸仔就算,但係呢度就俾你揀會唔會加粉漿落去炸,加咗粉漿之後口感加強咗,外皮會更加脆,食落去會更有層次。

被餅
腸仔沾粉漿
糯米球
  • 蝦餅
2023-06-09 431 瀏覽
📍坪洲小小食想過黎食炸蘿蔔餅!但賣哂嚕🥲食唔到最想食既 隨心試下啊舖頭喺巷既近盡頭旁邊有洗衣舖~👉🏻炸糯米球 $11/4粒 糯米雞既變左圓波感覺熱辣辣 極飽肚😂試一次就好~👉🏻炸牛丸 $12📌想食炸蘿蔔餅記得早啲過去比較多人推介搶手啊
📍坪洲小小食

👉🏻炸牛丸 $12

📌想食炸蘿蔔餅記得早啲過去
比較多人推介搶手啊
2023-05-05 280 瀏覽
平日星期四入坪洲走走,很多食店都沒有開門,一直看到OpenRice推介這間小食店,但是剛到坪洲的時候是中午,食店還沒有開門,只好完成我們所有行程,到要午三點臨走的時候才回來光顧!因為是十五要食素關係,只點一個炸蘿蔔餅,餡料好好味,好多味,真的好食👍🏻但是那個女店員態度真的有待改善,不僅黑面,還語氣不帶友善!只想問一下有沒有竹籤,這樣也需要向我們發脾氣?令人費解令到第一次入坪洲的我們,對坪洲這個小島感覺扣分!
只想問一下有沒有竹籤,這樣也需要向我們發脾氣?令人費解
令到第一次入坪洲的我們,對坪洲這個小島感覺扣分!
2023-05-04
  • 炸蘿蔔餅
2023-04-13 250 瀏覽
Score 總分: 60至65講到坪洲出名小食,一定要講下這間傳說中嘅小食店,華記小食。這間同不少特色小店一樣,都係有個老人家做店長,係一個好有特色嘅地方。正所謂,家有一老如有一寶! 一家店又點可以無老人家呢?薑都係越老越辣,所以整d傳統手藝都有保持住一份 “情”嘅味道.....咁講真,唔難食,又未至於必食推薦羅~總結: 有空也有胃酸可一試
Score 總分: 60至65

總結: 有空也有胃酸可一試
出去玩最怕同人迫,所以選擇咗閒日去坪洲郊遊,坪洲面積雖然唔係好大,不過都有唔少景點同美食。落船之後沿住左邊海邊一直行,大概二十分鐘就去到第一個景點 🏝️ 大利迷你沙灘,順路睇埋 🐢 烏龜石,影完相之後就沿路折返碼頭係市中心周圍行吓順便搵嘢食。周圍行期間見到呢間小食店有唔少人排隊,所以就排埋一份 😋 小食種類都幾多,見到有炸蝦餅,鍾意食蝦嘅我當然要幫襯吓。炸蝦餅 ($15) : 賣相好似江之島嘅仙貝餅,不過係迷你版 🍤 估唔到細細嘅蝦餅就已經有三隻蝦,餅皮脆口之餘蝦味濃郁,性價比非常高。😋碗仔翅 ($22) : 碗仔翅幾足料,味道唔錯之餘價錢亦相當親民。
2023-03-07 227 瀏覽
星期六下午3點4嚟到,由於炸物即叫即炸,所以門外有一條長隊。而另一邊,就有位伯伯不停煎緊夾餅,餡料同格仔餅一樣,都係牛油、花生醬、煉奶、砂糖,不過用熱香餅做餅皮,售價$11,我自己無試,但當日唔少原居民都買佢。炸蝦餅 $15呢款蝦餅幾特別,面頭有4隻完整連頭、基圍蝦SIZE嘅蝦。不過,最最最特別就係連蝦殼!!!😂 即係個蝦頭都有殼同內臟🙉 外圍麵皮炸到好脆,不過少左D鹽調味,有蝦嘅位置會好D,但就食到咬唔爛嘅蝦殼….😂炸蘿蔔餅 $12內餡有白蘿蔔絲同甘筍絲,但偏生,外型同味道都似炸油糍。炸物有特色,但唔係我杯茶。😅

炸蝦餅 $15
炸蝦餅

炸蘿蔔餅 $12
炸蘿蔔餅

內餡有白蘿蔔絲同甘筍絲,但偏生,外型同味道都似炸油糍。

炸物有特色,但唔係我杯茶。😅
2023-03-04
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2022-07-03 567 瀏覽
同朋友入坪洲玩,冇做research下,撞左入一條小巷就見到華記小食。好耐冇食生菜魚肉,一見到有即買黎試,一試即上癮。魚肉唔腥又彈牙,生菜切嘅大細適中,唔會太碎,食落feel到新鮮有口感,加埋熱湯同少少麻油,真係此等美食只應天上有。可能我overreact,但係好耐冇食過咁好食嘅生菜魚肉,我同朋友本身share 1碗,食完都頂唔順,即刻再加多碗!之後睇番其他review先知,原來佢出名係其他炸物,不過如果唔想食炸野,真係推介試下生菜魚肉!

2022-07-02 371 瀏覽
人生第一次嚟到坪洲,原來呢個小島行三粒鐘就已經可以完結成個旅程加食嘢。當然這個小食店喺必去之一,完全係因為佢嘅🦐蝦餅係出邊食唔到!當你order呢個蝦餅,係即炸,我地好好彩係唔使等,做第二位客人。炸左幾分鐘時間,就比客人。中間兩隻,仲要係原隻嘅蝦乾,但一啲都唔柴,好香脆。蝦乾旁邊嘅餅做到個味道好似日本買到嘅一包大塊既蝦餅一樣味,呢個真係香港原味道。大家嚟到坪洲記得去試吓。十幾蚊既小食仲要有兩隻蝦,香港係邊度搵?一定係坪洲😂

2022-06-23 323 瀏覽
坪洲呢間小食店亦都多人推薦 是串燒外賣店 有多款特色串燒 例如炸蘿蔔糕、炸蝦餅等等 價錢雖然便宜 但食落很普通 甚至有部分係不好吃 -✨炸蝦餅 ($13)賣相其實幾精緻 咁樣既蝦餅好少見 有2隻原蝦係入邊🍤蝦肉夠爽而不腥 餅身幾脆 味道則正正常常✨炸蘿蔔糕 ($11)蒸同煎就見得多 炸就第一次見 食落炸粉吾算厚 惟蘿蔔糕既醃料較重胡椒味 令整體感覺吾太似食緊蘿蔔糕✨雞腎 ($11)、魚皮角 ($11)雞腎係比較好食既🥺咬落爽口 調味岩岩好 而後者食落似軟身既魚片 味道不過不失
✨炸蝦餅 ($13)

✨炸蘿蔔糕 ($11)

✨雞腎 ($11)、魚皮角 ($11)
2022-06-23 257 瀏覽
黎到坪洲食左唔同小食之後去左坪洲人氣之一既華記小食店!小食店位置十分隱秘,不過都係上兩個po介紹過既坪洲永安街附近既一條小巷入面行上少少就見到😤 小食店主打炸嘢同懷舊小食薄餅,大部分價錢都好貼地只係11蚊左右!本來今次係沖住佢傳說中既炸蝦餅,不過當日四點左右排左半粒鐘以上之後已經沽清,冇緣食到😭想食既朋友記得早d開始排隊啦!.雞腎 HKD11炸豬大腸 HKD11炸魷魚 HKD13炸豬扒 HKD11碗仔翅 HKD21小食即叫即炸所以排到都需要等陣,炸物炸到好香口,雞腎同魷魚都好爽口,雖然唔係話超特出但性價比高都可以過下口癮😛希望下次可以食到炸蝦餅🥺.華記小食店地址 |坪洲志仁里2B 號地下

雞腎 HKD11

華記小食店
地址 |
坪洲志仁里2B 號地下
2022-04-26 219 瀏覽
華記小食店,係坪洲一間外賣小食店。好多人為左一嘗佢既人氣名物----炸蝦餅,就算幾長龍都要排呀!炸蝦餅Deep Fried Prawn Pizza$13熱辣辣,脆卜卜,香噴噴,呢啲形容詞岩晒佢!完整兩隻蝦一齊炸,美味可口。平時就有食過蝦多士之類既食物,炸蝦餅就真係第一次食。原本諗住買埋炸蘿蔔餅,可惜當日話無,希望下次有機會食到。小店外道路比較窄,人多會無位企,所以大家可以行去附近沙灘,欣賞坪洲海景,慢慢食慢慢嘆。

炸蝦餅
Deep Fried Prawn Pizza

原本諗住買埋炸蘿蔔餅,可惜當日話無,希望下次有機會食到。

• 炸蝦餅
上網睇坪洲美食,見到有一間小食店多人推介。但見地址搵極都搵唔到,正準備放棄,行去碼頭等上船😞 竟然俾我見到一條巷仔入面有一班人,見到華記小食店⁉️ 原來係呢度… 店面絕對唔起眼,小食種類都算多,但我最想食既炸蝦餅無貨,無得食😢😢 於是就點左💕雞腎 $11 💕魚肉碗仔翅 $24雞腎食落好爽口,醬汁調味好惹味🤤 推介✨✨魚肉碗仔翅夠哂足料!魚肉食極都有👍🏻 仲有好多炸物選擇,不過距離上船時間唔夠半個鐘,而且人多制作需時,我地只係匆匆食2樣就算😞 仲想試炸蘿蔔餅、炸糯米球…下次再來坪洲,一定要再買黎食先😎

雞腎食落好爽口,醬汁調味好惹味🤤 推介✨✨

魚肉碗仔翅夠哂足料!魚肉食極都有👍🏻

下次再來坪洲,一定要再買黎食先😎
2022-03-20
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
📍華記小食店 @ 坪洲ღ 雞腎 $10 炸豬大腸 $10ღ 炸蝦餅 $12ღ 炸蘿蔔餅 $12ღ 炸魷魚 $12 炸燒賣 $10ღ 糯米球 $9/4pcsღ 夾餅 $10呢間小食店大家嚟坪洲一定唔可以錯過😭又平又好食 真係嚟坪洲先食到㗎🥲就係喺新寶馬茶餐廳左手邊條巷仔!呢度嘅串燒唔係出面食開一樣嘅孜然粉味咁普通全部都唔會話好鹹 而家人情味濃濃嗰日去都見到好多街坊買(・∀・)我最推薦就係雞腎 好入味又爽口多汁!!!炸蝦餅都好特別 係真係一塊餅夾住隻蝦🤣本身以為會麻麻好油膩 但食落又出乎意料地好食塊餅鹹鹹地 蝦肉爽又彈 幾夾😌其他嘢食就正正常常 但抵食係真嘅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)反而作為燒賣愛好者嘅我就覺得呢度燒賣麻麻無乜魚肉味質地偏粉~唔太推薦🤣回頭指數😼5/5(呢間就真係坪洲必食喇^_−☆
📍華記小食店 @ 坪洲

ღ 糯米球 $9/4pcs
ღ 夾餅 $10

呢間小食店大家嚟坪洲一定唔可以錯過😭
又平又好食 真係嚟坪洲先食到㗎🥲
就係喺新寶馬茶餐廳左手邊條巷仔!
呢度嘅串燒唔係出面食開一樣嘅孜然粉味咁普通
全部都唔會話好鹹 而家人情味濃濃
嗰日去都見到好多街坊買(・∀・)
我最推薦就係雞腎 好入味又爽口多汁!!!
炸蝦餅都好特別 係真係一塊餅夾住隻蝦🤣
本身以為會麻麻好油膩 但食落又出乎意料地好食
塊餅鹹鹹地 蝦肉爽又彈 幾夾😌
其他嘢食就正正常常 但抵食係真嘅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
反而作為燒賣愛好者嘅我就覺得呢度燒賣麻麻
無乜魚肉味質地偏粉~唔太推薦🤣

回頭指數😼5/5(呢間就真係坪洲必食喇^_−☆
難得去到坪洲除左試著名既蝦多士之外,我想推介依間好食既炸物小店比大家💁🏻‍♀️依間小食店D炸野都特別嫁,出面唔多見,我地見到好多坪洲街坊都會黎幫襯😋我同老公叫左炸魷魚,炸蝦餅,炸蘿蔔餅,炸糯米球😍全部都即叫即炸, 而且係好足料,又唔會好厚炸粉,絕對唔會有種食緊團粉既感覺😍個炸蝦餅係用左3-4隻原蝦去整,超香既蝦香味👍🏻而蘿蔔餅入面都唔係一團粉,而係一絲絲既蘿蔔絲同餡料,有口感又好食🤤而我地係第一次食炸既糯米球,原來炸都既好味,可能我都幾中意食糯米既野食😬依間小食店既炸物特色之餘,價錢都抵 👍🏻所以如果下次有機會再去坪洲既話應該會再食😙但因為留意店鋪係位於民居附近既小巷,比較難搵,我地都問當地居民先搵到😎所以有需要就問下人啦🤣

我同老公叫左炸魷魚,炸蝦餅,炸蘿蔔餅,炸糯米球😍

個炸蝦餅係用左3-4隻原蝦去整,超香既蝦香味👍🏻

依間小食店既炸物特色之餘,價錢都抵 👍🏻
所以如果下次有機會再去坪洲既話應該會再食😙

所以有需要就問下人啦🤣