2022-08-03 1225 瀏覽
晏就中環落大雨所以決定叫華豐嘅外賣。滿$200佢哋就會送上附近幾條街。華豐每日有八款午餐+一款「有營午餐」對比同地區嘅茶餐廳來講,叫做有好多選擇,當中通常有至少一款係屬於炒粉麵類別,對於鍾意食麵嘅我就啱晒喇!由於今日好想食菜遠牛河,所以無叫到是日午餐menu,12:30打去落單,13:00外賣哥哥好快送到上來;份量好足,成個盒裝滿晒;如果你係細食的OL,不妨叫扣底~味道適中唔會太咸;河粉唔夠汁,去到最尾好乾;$68無野飲有d貴。P.S. 以前要打電話問佢哋今日有咩午餐,好似罰抄咁抄低嗰9個餐但自從佢地開咗個WhatsApp group,send當日嘅Menu圖出嚟,同事之間互傳就知有咩食,真係方便左好多。

晏就中環落大雨所以決定叫華豐嘅外賣。
滿$200佢哋就會送上附近幾條街。

華豐每日有八款午餐+一款「有營午餐」
對比同地區嘅茶餐廳來講,叫做有好多選擇,
當中通常有至少一款係屬於炒粉麵類別,
對於鍾意食麵嘅我就啱晒喇!

由於今日好想食菜遠牛河,所以無叫到是日午餐menu,
12:30打去落單,13:00外賣哥哥好快送到上來;
份量好足,成個盒裝滿晒;如果你係細食的OL,不妨叫扣底~
味道適中唔會太咸;
河粉唔夠汁,去到最尾好乾;
$68無野飲有d貴。

P.S. 以前要打電話問佢哋今日有咩午餐,
好似罰抄咁抄低嗰9個餐
但自從佢地開咗個WhatsApp group,
send當日嘅Menu圖出嚟,
同事之間互傳就知有咩食,
真係方便左好多。
2022-08-03
30 分鐘 (外賣送餐)
2022-07-29 806 瀏覽
黎到中環食野,如果想食平少少🤏,大多數人都會選擇茶餐廳,因為種類多,價錢合理,宜晚飯仲有小菜提供😎叉燒飯~叉燒好淋,好好食👍$58晚飯黎講唔算貴,我個囡最愛🥰小菜~蜜糖欖角金沙骨—$88加10蚊有湯同飯呢碟小菜估唔到咁好食,有甜味,有酸味,金沙骨d肉到好嫩,送飯一流😋😋加$10既老火湯都好夠味最後叫左碟頭抽干炒牛河,睇賣相好似麻麻地,食落好淡味,大失所望,牛肉份量都好少😞整體來講都唔錯,下次想試下佢d煲仔小菜😉

小菜~蜜糖欖角金沙骨—$88加10蚊有湯同飯

加$10既老火湯都好夠味

整體來講都唔錯,下次想試下佢d煲仔小菜😉
2022-07-28
2022-06-20 783 瀏覽
今天早上要去中環的卡佛大廈辦事啊,早上突然有點肚子餓,想找個茶餐廳去吃早餐,恰巧經過這家華豐燒臘,所以就進來試一下。早餐非常的豐盛,有分西式早餐和中式早餐,西式早餐有很多,豬扒雞,扒魚扒餐,然後中式早餐呢,有很多就是粉拉面的套餐。我選的中式早餐,然後加一杯共貢茶,一共是44塊錢港幣,然後還有配了炒蛋加那個,多數覺得性價比還是蠻高的,環境也不錯。下次還會再來,中環其實茶餐廳特別多,但是覺得這一家還是挺值得推薦的,聽說他家的叉燒是非常非常有名的,下次想來是一個有叉燒的這個面。
2022-05-23 793 瀏覽
唔通我少見多怪,第一次見到在麥皮上加上杞子,想不到味道又幾夾幾唔錯喎;杞子不但色澤紅潤,顆粒完整兼肉厚、還帶有少許甜味,令麥皮食落唔會咁寡口;蛋治(烘底)及即磨咖啡就普普通通,不過不失啦。這裏以燒臘命名,相信水準應該不差,下次一於再嚟試吓!對身體好啲,間唔中也要食得清淡少少。#營養早餐 #杞子鮮奶原味麥皮 #蛋治烘底 #即磨咖啡#華豐燒臘 地址: 中環域多利皇后街5-8號地下A,B,E舖電話: 25443466

這裏以燒臘命名,相信水準應該不差,下次一於再嚟試吓!

對身體好啲,間唔中也要食得清淡少少。

#營養早餐
#杞子鮮奶原味麥皮
#蛋治烘底
#即磨咖啡

#華豐燒臘
地址: 中環域多利皇后街5-8號地下A,B,E舖
電話: 25443466
2022-05-18
$41 (早餐)
  • 營養早餐
慢慢開始適應有晚市的日子 這次和家人來到了位於域多利皇后街的華豐燒臘 真的是衝著他們的燒味而來 但原來還有各款港式撚手小菜😗我們想少吃一點carbs 只加了兩個白飯 例湯是冬瓜湯 火氣十足 超好喝-🌟-▪️叉燒燒肉雙拼叉燒實在太驚艷了🥰白熊和婆婆都偏好燶邊叉燒 焦焦脆脆的口感最讚!肉超嫩 但稍嫌有點過鹹😗相比起來 燒肉就比較普通 皮有些脆有些不脆▪️咕嚕肉有點軟掉 如果桃的份量多一點就好▪️啫啫雞煲香氣撲鼻而來 但是不知道為何有很多叉燒在裡面😂▪️魚香茄子煲鹹魚的鹹香味十足 熱辣辣!

-🌟-
▪️叉燒燒肉雙拼

▪️咕嚕肉
有點軟掉 如果桃的份量多一點就好

▪️啫啫雞煲
香氣撲鼻而來 但是不知道為何有很多叉燒在裡面😂

▪️魚香茄子煲
鹹魚的鹹香味十足 熱辣辣!
2021-11-12 1732 瀏覽
今日同事生日諗住叫半隻燒鵝,一份雙併食下(燒肉加叉燒)咁就係外賣平台 落order ,收左586$收左錢之後就等人打黎之後有電話到喇,滿心歡喜去拎得一盒仔?拎上手輕飄飄問個外送員,係咪有第二個送埋第二盒?然後佢話係咪取消咗啊我返到去開返個app,先見到佢話取消咗個燒鵝,然後嗱嗱臨上網再訂,咁樣都算我打開盒雙拼,眼都凸198蚊得10件叉燒10件燒肉打電話去問佢,勁串話,唔鍾意咪拎返黎換囉態度差到!
今日同事生日
諗住叫半隻燒鵝,一份雙併食下(燒肉加叉燒)
咁就係外賣平台 落order ,收左586$
收左錢之後就等人打黎
之後有電話到喇,滿心歡喜去拎
得一盒仔?拎上手輕飄飄
問個外送員,係咪有第二個送埋第二盒?
然後佢話係咪取消咗啊

我返到去開返個app,先見到佢話取消咗個燒鵝,
然後嗱嗱臨上網再訂,咁樣都算
我打開盒雙拼,
眼都凸
198蚊得10件叉燒10件燒肉
打電話去問佢,
勁串話,唔鍾意咪拎返黎換囉
態度差到!
2021-11-12
30 分鐘 (外賣送餐)
2021-10-03 1560 瀏覽
同屋企人晚飯,貪方便揀選返工地點附近。最終揀了老牌燒臘舖華豐燒臘。叫了叉燒油雞雙拼,豉汁蒸倉魚及魚香茄子煲。另叫了西洋菜煲豬展湯。西洋菜豬展湯味道鮮甜,火候十足,非常好飲。燒味份量大,叉燒咬落鬆化,蜜糖味剛剛好。油雞則非常嫩滑,雞皮沒有半點肥膏,好好食。豉汁蒸倉魚絕無欺場,魚非常大條,豉汁味道香濃,魚蒸得剛剛好,非常滑。魚香茄子煲味道濃郁,茄子及肉鬆份量配合得宜,送飯一流。華豐燒臘燒味固然出色,估唔到其他小菜亦很不俗,呢餐食得非常高興。
西洋菜豬展湯味道鮮甜,火候十足,非常好飲。
魚香茄子煲味道濃郁,茄子及肉鬆份量配合得宜,送飯一流。

2021-10-01 918 瀏覽
華豐號稱燒味出名,附近有唔少上班族幫襯。呢度我時不時都來食晏,雖然午市套餐價錢唔算平。我通常都叫四寶飯,唔想飲凍野嘅話可以叫例湯,而且食物水準都尚算穩定,所以幾乎每次都叫呢個餐食。呢度嘅叉燒係好味嘅,而且份量都幾足,上菜速度都好快。
四寶飯
四寶飯
2021-09-27 750 瀏覽
今日嚟咗中環呢間好出名嘅燒味店,佢位置好方便,喺中環街市對面,之前聽朋友講話呢度嘅燒味好好食,所以就過咗嚟試吓😋 佢哋個下午茶好抵食,黎食下午茶梗係要試吓佢啲燒味啦!我就揀咗雙拼瀨粉($61),有唔同種類嘅燒味揀,覺得叉燒同埋油雞好正,叉燒揀咗半肥瘦,多汁好食!可以揀飲湯或者飲品👍👍
2021-09-20 765 瀏覽
第一次到華豐買外賣飯盒, 原來燒鵝雙併都要$82, 都幾貴, 但見佢掛出黎既燒味的確幾靚, 所以就試下啦. 返到公司一開飯盒, 真係嚇一嚇. 燒鵝全骨一舊肉都無, 而燒肉都係黑色(平時唔會比人既部位) 第一次食竟然就咁差, 都好既…以後唔使再去! $82收得人呢個價, 比啲咁既貨

2021-09-20
2021-08-14 556 瀏覽
😵喺中環返工已經超過八年近排先比知道原來有間叫華豐嘅燒味 😋好好食價錢的確貴咗啲 但係每一舊叉燒每一舊油雞 都係冇得輸當然未必係最好 但係我心目中都有頭三名雖然呢個叉油雞飯差唔多$100😱😱我覺得係值得嘅今次已經系第2次食啦⋯叉燒肥瘦比例好均勻😍 啖啖肉中意食半肥瘦偏肥就perfect😍😋😋油雞亦都好嫩滑飯份量亦都唔會過多/過少 比例唔錯 飯味都好香👍🏼絕對會食第三次😋😋
😵喺中環返工已經超過八年
飯份量亦都唔會過多/過少 比例唔錯 飯味都好香👍🏼
絕對會食第三次😋😋
外賣自取
2021-06-24 591 瀏覽
係中環搵燒味餐廳又易等位同好食真係依間價錢好抵食又好味燒味雙拼都只係五/六十蚊 轉炒飯餐飯係$78黎親都會揀湯飲 不過就叫到有隻飛飛係入邊..衛生來講就其實唔係幾好㗎啦 ..燒味質素就黎親都唔同既有時候好乾 有時好瘦 有時好肥..今次係個個就唔錯😂上次有試過淮山麵 都唔錯 唔係度度有得食依到仲有其他午餐 都好吸引見好多其他客人都有食佢啲午餐請整體上 依個價錢 呢個份量真係都唔錯既唔幫襯大家樂同大快活依d 就揀依間架喇
係中環搵燒味餐廳又易等位同好食真係依間
價錢好抵食又好味

燒味雙拼都只係五/六十蚊 轉炒飯餐飯係$78
黎親都會揀湯飲
不過就叫到有隻飛飛係入邊..
衛生來講就其實唔係幾好㗎啦 ..

燒味質素就黎親都唔同既
有時候好乾 有時好瘦 有時好肥..
今次係個個就唔錯😂
上次有試過淮山麵 都唔錯 唔係度度有得食
依到仲有其他午餐 都好吸引
見好多其他客人都有食佢啲午餐
請整體上 依個價錢 呢個份量真係都唔錯既
唔幫襯大家樂同大快活依d 就揀依間架喇
2021-06-17 500 瀏覽
今日Lunch 8人行, 去左華豐燒臘食午餐, 叫左個是日午餐, 金菇瑤柱炒伊麵, 伊麵好大碟, 材料足夠, 好有鑊氣, 味道唔錯, $66蚊喺中環食Lunch 都差唔多啦, 下次再試下佢D燒味先.

2021-04-24 690 瀏覽
今日兩大三細嘅團隊,去到曾經一星期幫襯兩三日嘅食店。。。華豐以前最常點嘅薑粒炒飯,真係好好食,但今日個侍應好好,不停叫我地叫下午茶平d,最終我地無左個薑粒炒飯,我地一邊食姐姐侍應姐姐就問食完未,但眼見碗有菜,杯有野似,大碗有飯,有咩係唔要,可能攜同有小孩嘅餐廳都會不喜歡,見未食完野,就叫阿仔做一陣功課,可能侍應哥哥以為我地會坐到佢地收工,佢話唔好意思45分鐘了有客人等,你地要交檯了,我話下,你地有限時嗎?佢竟然答我有45分鐘,我地呆左,~45分鐘~,出到門口無人等位,又無一張紙寫明,用餐時間只係得45分鐘,不過真係無下次,更多嘅懷念都唔會再去了。
  • 薑粒炒飯
2021-04-17 2392 瀏覽
早排因為疫情嘅關係,#小秘書 將每年嘅身體檢查一拖再拖👉🏻👈🏻 見呢排情況比較穩定,嗱嗱臨叫HR幫我出信、安排體檢😉 呢日 #小秘書 比預計時間遲咗10分鐘到達,正想同姑娘講sorry嘅時候,原來比我Booking仲早嘅人都仲喺休息室等緊安排... 心諗究竟幾時先輪到我呢?幸好一切順利,整個檢查比我預期中快手,11點鬆啲就走得喇✌🏻 仲夠時間去食啲嘢先至去 #打第一針疫苗💉可能我之前嗰晚一直冇嘢落個肚,好想整碗 #叉燒飯 安慰下自己😉 醒起朋友提過附近有間 華豐燒臘 啲 #燒味 唔錯,一於去試吓🤤 餐廳座位都被高高低低嘅 #易拉架 圍封,有客入嚟嘅時候,職員就會因應唔同位置而移動😅 本來諗住一坐低就落單嘅我,竟然被枱面上隻匙羹吸引住👀 滿佈微塵嘅表面... 有啲嚇人🙄🥴 不過#小秘書本著 #大菌食細菌細菌當補品 嘅精神,自我安慰... 洗洗佢就得啦😅因為當時已經過咗早餐時間,所以最後我叫咗個 #燒味套餐,#叉燒油雞飯 加 #例湯。#叉燒 肥瘦適中,口感鬆化, 唔怪得個個都話正🤤 #油雞 肉質都幾嫩滑,而且 #豉油汁 好入味🤤 不過最令我喜出望外嘅係佢哋嘅 #霸王花豬骨湯,味道真係好有

因為當時已經過咗早餐時間,所以最後我叫咗個 #燒味套餐,#叉燒油雞飯 加 #例湯。#叉燒 肥瘦適中,口感鬆化, 唔怪得個個都話正🤤 #油雞 肉質都幾嫩滑,而且 #豉油汁 好入味🤤 不過最令我喜出望外嘅係佢哋嘅 #霸王花豬骨湯,味道真係好有 #家的感覺❤️ 雖然呢餐無五星級嘅招待,不過間唔中麻甩吓... 感覺都唔錯吖😅🤣🤣
2021-04-15