2021-01-23 861 瀏覽
隱世的一間居酒屋本來想去西環食煲仔飯,太多人排隊,找到了這間居酒屋,結果卻是意外的驚喜,店裡非常有日本氣氛,座椅也很舒服!老闆的態度親切的不得了,很熱情給我們推薦菜式玉子燒非常之好,流心而且非常之嫩,鰻魚飯更是良心,鰻魚甚至多過飯,老闆娘說餐廳與日本啤酒廠有合作,我們點了兩罐啤酒非常好喝清清爽爽的裡面帶有甜麥香的味道,甚至還買了帶回家備著!希望餐廳能夠繼續開下去!這樣良心的餐廳值得再次幫襯!
隱世的一間居酒屋
希望餐廳能夠繼續開下去!這樣良心的餐廳值得再次幫襯!
玉子燒
玉子燒
2020-10-08 1253 瀏覽
今晚180先生同朋友去西環搵食。無意之中發現呢間不太起眼居酒屋。一入門口,店員先問我地有冇book位,我地就話冇呀。 店員好親切答多謝。入面裝潢有d特色。特別係有hellokitty 擺設。店員親切推介食物,飲品。菠蘿汁 -飲落沒有“那喉既情況,飯前飲的確開胃。海膽玉子燒- 有濃郁的蛋味,食落慢慢有海膽味道出黎,海膽份量適中。正!!鰻魚飯-店員誠意推介。嘩!!鰻魚厚身連埋醬汁一流。墨魚海膽丸-呢個不得不介紹。開頭仲以為係冬菇。因為剛剛整起比較熱,墨丸彈牙,入面海膽份量都算多,兩種食材可以配合到。有d驚喜。蠔飯-店員推介食物第2。 我就加左芝士。半生熟蠔配搭芝士,味道不錯。。生雞刺身- 生雞加生菜配埋特別配料,可以將鮮味帶出黎。蟹肉拉麵-拉麵質感好似公仔麵。湯比較清甜。芝士獅子狗- 溶溶的芝士加上獅子狗。味道不錯。老闆娘附送醬汁菜給我們。呢餐晚飯,有老闆娘同店員熱情款待總是給客人別有一種人情味既感覺。
今晚180先生同朋友去西環搵食。

無意之中發現呢間不太起眼居酒屋。

入面裝潢有d特色。特別係有hellokitty 擺設。

店員親切推介食物,飲品。

菠蘿汁 -飲落沒有“那喉既情況,飯前飲的確開胃。

鰻魚飯-店員誠意推介。嘩!!鰻魚厚身連埋醬汁一流。

蠔飯-店員推介食物第2。 我就加左芝士。
半生熟蠔配搭芝士,味道不錯。。

生雞刺身- 生雞加生菜配埋特別配料,可以將鮮味帶出黎。

蟹肉拉麵-拉麵質感好似公仔麵。湯比較清甜。

芝士獅子狗- 溶溶的芝士加上獅子狗。味道不錯。

老闆娘附送醬汁菜給我們。

2020-10-07 761 瀏覽
難得今日友人話想過海食飯, 去到西環揀咗幾間黃店諗住懲罰吓, 最終揀咗喱間日式居酒屋嚟懲罰。 小店喺一條小路入面, 如果唔搵地圖又或者唔係街坊, 應該好少會專登行入去, 而店門口已經有一種日本居酒屋嘅感覺。 量完體溫, 店員安排入座後, 店員遞上餐牌同 4 隻杯俾我哋, 店員仲同我哋介紹入面嘅茶葉有兩種, 係店家自己溝嘅, 啲杯係好似以前啲人用嘅缸咁, 好得意呀。         入到店入面, 由於店面唔大, 仲貼住好多店家嘅招牌菜介紹、 日本清酒同啤酒推介, 仲有好多日本食品嘅海報, 更令我哋有種正在置身日本居酒屋嘅感覺。店家除咗會提供餐牌上嘅食物, 另外仲有一啲不同期間限定或店家推介會寫喺黑板上。我哋睇完餐牌後, 店員幫我哋落柯打之餘, 同時亦有介紹幾款小食俾我哋, 我哋除咗點自己想食嘅食物之餘, 最終再加點咗海膽墨魚丸。 首先上枱嘅係海膽玉子燒。 喱個海膽玉子燒一放低隔住個口罩就已經聞到好香, 食入口除咗有蛋味, 包喺蛋入面嘅海膽亦味好濃, 食得出好新鮮, 原來蛋同海膽係好夾嫁 。 另外, 值得一提嘅係店家採用自家無激素走地雞雞蛋製作, 令客人食得放心。跟住嚟到嘅, 就係我點嘅

海膽玉子燒

跟住嚟到嘅, 就係我點嘅 Super Eel 鰻魚飯。 喱個鰻魚飯塊鰻魚真係如其名係 Super Eel, 好大塊, 雖然睇落好似好大碟, 但其實塊鰻魚下面舖嘅係一半飯, 一半生椰菜。 鰻魚上面有蒲燒鰻魚汁同少少蔥花, 鰻魚汁無出面食嗰啲咁甜, 再加上鰻魚出乎意料地係有少少魚味, 魚肉嘅質地都幾軟腍, 亦有少少魚嘅油香味, 個汁唔會蓋過咗鰻魚嘅魚味, 而飯雖然只有魚下面嘅半碟, 但食完已經夠飽了, 可能鰻魚大塊, 而且肥美吧!

鰻魚飯 Super Eel

跟住上枱嘅係店員推介嘅海膽墨魚丸。 喱個墨魚丸外表好似其貌不揚, 一嚟到以為係冬菇
, 但食落真係有驚喜, 外層墨魚餅雖然唔係非常爽口彈牙嘅質感, 但係有好重嘅墨魚味, 而且入面包住嘅海膽好新鮮, 海膽唔會腥但有海膽甜味, 質地唔係一坺坺水狀嘅, 係屬於比較結實, 一咬落去墨魚香氣再加埋海膽鮮味, 令我哋一行 4 人都有一種幸福嘅感覺, 真係估佢唔到。

海膽墨魚丸

P san 點嘅蠔飯方面, 賣相都唔錯, 用生蠔殼盛載住所有嘅食材, 面頭有一層焗過嘅芝士蓋住, 芝士焗過有少少焦香, 再加上入面嘅飯係用日式沙律醬拌勻再一齊焗, 令個飯有少少酸酸甜甜嘅沙律味, 飯下面係一整隻生蠔, 當然, 焗完就變咗熟蠔啦
, 飯越食到底層越重蠔味, 雖然分量唔多, 但係因為有芝士、沙律醬同埋蠔, 所以食晒成個蠔飯都已經夠飽了。

蠔飯

喱個鹿兒島雞肉刺身, 有啲煙燻味, 質地有啲似魚生刺身, 但無咩味, 但配有兩個醬, 一個係柚子醬, 另一個係豉油加新鮮磨嘅 wasabi, 用店家提供嘅生菜包住再點喱兩個醬嚟食, 令雞肉刺身增加咗啲鮮味。

鹿兒島雞肉刺身

最後, 喱個芝士獅子狗係店家因為俾少咗半個拉麵俾友人而送俾我哋嘅, 係用獅子狗包住芝士去炸, 炸得外脆內軟, 芝士味濃, 但唔會油膩, 真係一個唔錯嘅小食; 另外店家仲送咗個沙律菜俾我哋, 啲菜好新鮮, 再加埋佢嘅日式麻醬, 食完咁多嘢可以消吓滯, 店家真係非常貼心, 而且又有人情味。

芝士獅子狗

沙律菜
  • 墨魚海膽丸
  • 鰻魚飯SuperEel
2020-08-09 1030 瀏覽
Don and chill平時去開西營盤除左食西餐之外都會去搵下日本菜食今次去左一間好隱世既居酒屋食飯叫萬家廚房今次食左佢地最馳名既鰻魚飯條鰻魚原條咁上 仲要係特大既最令我驚喜既係佢係無骨既鰻魚 岩哂我呢啲怕食魚有骨既朋友仔除左鰻魚飯之外 今次都有點左海膽蛋卷 同埋豬扒食海膽蛋卷: 係勁足料 有足料既海膽係蛋卷入面 同埋食落都有好鮮甜既海膽味最重點既係佢地有唔同既Sake beer plum wine比你揀Remark:位置有限記得要book左位先好去Location: Sai Ying PunPrice (10 is expensive): 7/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10
Don and chill

位置有限記得要book左位先好去

Location: Sai Ying Pun
Price (10 is expensive): 7/10
2020-03-09 1249 瀏覽
本身2月就已經想去食,可惜因疫症關係3月先重開,老闆仲好好人電話通知我佢哋幾時開店內環境好似置身日本🇯🇵甘,雖然鋪內比較狹窄但氣氛和佈置很有日本感覺,好多嘢食都日本直送老闆仲教我哋正宗日本人點樣食法!當晚我地點左:雞泡魚乾。我問老闆點解冇沙律醬?佢就話你試吓我哋呢隻雞脯魚竿先啦!正宗日本人食法係唔會點任何野㗎(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)試食後真係好好味😋另外點左雪長腳蟹拉麵,蟹腳好新鮮好鮮甜!仲有炒雜菜都好好食!再加上佢係一間黃店!本身中西區黃店都唔算多!老闆自己一個內外兼!所以嘢食方面要耐心等候一陣!值得再光顧康復香港🇭🇰時代抗疫五大訴求 缺一不可
店內環境好似置身日本🇯🇵甘,雖然鋪內比較狹窄
但氣氛和佈置很有日本感覺,好多嘢食都日本直送
老闆仲教我哋正宗日本人點樣食法!
康復香港🇭🇰時代抗疫
五大訴求 缺一不可
雞泡魚干。雪場蟹拉面。芥末八爪魚。日本桃汁。日本炒雜菜
雞泡魚干。雪場蟹拉面。芥末八爪魚。日本桃汁。日本炒雜菜
2019-12-27 1992 瀏覽
有趣的小店,只有兩個店員。落單和煮的,都是同一人。佩服他一人兼顧多職。等了好一會,才終於有時間替我們落單,似乎很有主見,明明想點的他卻說不要吃,然後推介其他菜式。見他如此有信心,就信他好了。結果,中伏了。想點枝酒,店員說只剩下一款。臨開之前問幾錢,千多元,不要了,才知道原來有其他選擇。不過,唯一另一個選擇,也要$880, 嗜酒的老公當然要了。然後慢慢等上菜。玉子燒,有很多餡料供選擇。我們的是海膽,其實原味應該差不多。蛋表面熟了,但中間很濕,再熟一點蛋味會更香,不過有些人就是喜歡濕度高。水母刺身,很爽脆,大家都讚。有個魚餅,有個辣餅。點了辣餅,因為不夠貨而來了魚餅。魚餅就是普通的魚餅,泰式魚餅的沒有染色版和腍一些。辣餅的口感又不同,不是彈的,很腍,帶些辣。大家都不喜歡魚餅,我反而覺得魚餅較好吃。飛驒牛,餐牌上沒有標明價錢。我們比友人早到,聽到隔離枱一對講普通話的大學生男女點菜。一開始男的點了飛驒牛,然後問幾錢。店員答了千多元(聽不清楚), 他說這麼貴。店員說,澳洲牛抵食,300幾元就可以。女的便點澳洲牛。到我們落單,沒有人問價錢,店員也沒有提。預了千多元;沒想到只有七塊。眼鏡掉到桌上,下
水母刺身,很爽脆,大家都讚。
飛驒牛,餐牌上沒有標明價錢。

預了千多元;沒想到只有七塊。眼鏡掉到桌上,下巴掉到地上去。那就試試甚麼料子,值此價錢。上網看,飛驒牛在和牛界的地位比松阪牛和神戶牛更崇高,從前都不出口,近年經濟衰退才被迫出口。

就是入口滲出大量油脂的和牛,咀嚼幾乎不用力,牛味不算很重,被油香稍稍蓋過。如果七小塊幾百元,都可以一試。心裡還有一絲希望聽錯價錢,沒想到埋單$1486,定價實在過份了。
沖繩阿古豬,還好吧。正常的豬扒。還記得讀書年代跟爸媽去沖繩自駕遊,吃shabu shabu aguu豬,鮮味十足,肉質又嫩,比牛還好吃。難以相信眼前這碟豬扒,就是當年的aguu豬。
小龍包,賣相幾可愛。真像小籠包般內有湯,帶少少辣,都可以。
明太子本來點燒的,店員介紹讓他話事的煮法,如此有信心,就好吧。結果等了足足三個鐘,原來沒有煮過。明太子就這讓放在牛菜上,見到呆了幾秒。零特色,不需要試,寧願他落漏單。
海鮮烏冬,我們說想點個烏冬,店員便自行決定替我們落了海鮮烏冬。除了海鮮,烏冬又滑又彈,湯底味道都不錯。
必試的自家製餃子,為何被讚得只限此店?不就是普通餃子。
螺片刺身,都甜,帶點鮮味。
刺身,都幾鮮甜,可以一試。
枝豆,正常。
鰻魚飯,用原條鰻魚,賣相不錯,味道都可以。鰻魚汁的味道不錯,帶甜而不過甜。飯的濕度也好。
蠔飯,原來是蠔殼上堆一堆飯,淋上千島醬質地的醬。還好吧,只是造型有點噱頭,味道沒有特別。吃完飯見到彀上有隻扁扁的蠔,不肥美,賣相亦不討好。
想吃飯的話,可以點這個五花腩飯。飯和肉分開上。飯的濕度剛好,有飯香。
腸拼盤,原來是四條腸。可以不吃。
燒雞皮,只會用恐怖來形容。直到現在,見到這張相還有點反胃。店員說,這裡的雞皮跟外面的不同,沒那麼乾身,這麼才好吃。深信不疑放入口,就像把白切雞的雞皮放入口一樣,濕嘟嘟,油膩,軟,腍,而且咬不開,可怕的口感,忍不住吐出來。友人說他那塊乾身一點,我再挑一塊看起來乾一些的,分別不大。結果,整碟都沒有人吞得下一塊。
雞軟骨,正常得多 。
明知被劏,還點了一桌的餸。上得超慢,足足吃了四個小時,快睡著了。終於來到甜品
牛乳布甸和焙茶布甸。牛乳的焦榶味很重。經歷了主菜,甜品正常。
浸了黑糖的豆腐,超好吃。一定要再來的話,我會只點這個豆腐。
鯛魚燒,除了等到天方地老,都值得一試。乾身,很脆,熱呼呼的,紅豆餡又不過甜。
埋單。看不出吃了甚麼,不用對單。只知道那幾塊飛驒牛被收了$1480。
完全想不通為什麼這頓飯會吃了四個多小時,又為什麼會吃了一口幾百元的牛,也為什麼明知被劏、要等、又不好吃,仍然點了這麼多道菜。
2019-11-30
2019-07-28 1883 瀏覽
在堅尼地城食過好多間居酒屋、今晚一家大小..出動去搵新飯堂、諗住慶祝生日🎂,首先一坐左已經比環境吸引住、好似去咗日本當地嘅居酒屋一樣🎏老闆同老闆娘殷勤招待介紹我哋飲自家製靚湯😋甜品鯛魚燒😆食到攬住個肚走下次一定好快會再去

老闆同老闆娘殷勤招待介紹我哋飲自家製靚湯
😋[海星🌟海底棷湯]小朋友都話要再飲...仲有海鮮扁烏冬、選用冇激素雞蛋嘅蛋卷,不但蛋味香濃又夠滑、清新口味嘅柚子鳮翼、
...👍🏼👍🏼👍🏼冷面、鰻魚飯、沙律、 焗蠔、最後仲有日式甜品鯛魚燒😆食到攬住個肚走
下次一定好快會再去
2019-03-15 1518 瀏覽
幾年前未搬嘅時候嚟過呢度食,當時覺得好好味, 搬咗之後都係第一次嚟, 個個留言都話要等好耐,但係以我個人經驗上次同今次都唔係等好耐, 都係正常速度,而且今次仲好快就有得食, 我叫咗無菌雞肉飯,都仍然係咁好食😊原本想嗌多幾樣小食,不過得我一個人又驚食唔晒,下次我會叫多啲朋友一齊嚟再食👍🏻👍🏻👍🏻
2018-12-26 1457 瀏覽
第一次去吃!真心食出店主用心經營食物!一家六人第一次進入!看得出來用心機去佈置!而且店長解說他餐牌內容怎樣煮法很清楚,自己想不出來想吃什麼,他就介紹我們就去選擇!終於上菜了⋯⋯吃得很満足,說真的雖然説不上,超好吃超好吃,但是我們一家人都吃得出他是用心炮製!一點也不馬虎!
第一次去吃!真心食出店主用心經營食物!

一家六人第一次進入!看得出來用心機去佈置!
一點也不馬虎!
2018-12-23
2018-11-30 1119 瀏覽
居酒屋當然要卜定位啦!不過打到去,老闆話煮緊野食,叫我WHATSAPP佢 HAHA好有趣,兩小口一腳踢。個日一家人去食飯慶祝生日,本想買個CAKE去切,但老闆話要收$150><跟住老闆就suggest與其你唒錢買個CAKE,不如我送個俾你啦!好好啊,當日食完唒野,突然熄唒燈,老闆就送上了插左爉燭既黑糖薑汁日本豆腐上泥!好特別啊!一路食飯一路傾計,感覺很舒服。不過事先聲明,老闆都係咁講的,唔好催佢。因為每道菜都係心機野,唔係求求其其工廠式,所以真係慢慢上的。餐飯食左4個鐘HAHAHA但我唔記得影相啊T︿T只影左宜個饅魚飯,超讚的!!仲記得好味又想推介既係個海膽流心玉子!!好好好正!想chill下,傾下計飲下酒,宜度真係一個好選擇。ps價錢預左有返咁上下的啊:p
鰻魚飯

好有趣,兩小口一腳踢。

一路食飯一路傾計,感覺很舒服。
餐飯食左4個鐘HAHAHA
但我唔記得影相啊T︿T只影左宜個饅魚飯,超讚的!!
仲記得好味又想推介既係個海膽流心玉子!!好好好正!
想chill下,傾下計飲下酒,宜度真係一個好選擇。
ps價錢預左有返咁上下的啊:p
  • 海膽流心玉子
2018-09-01 1371 瀏覽
首先,唔好插我得一篇食評。因為我真係未試過食過咁貴一餐而d食物係唔值嘅,所以要特登開個account。網上寫6點開門,我地6點半去到都仲要等半個鐘先可以黎落單。都算啦當多d時間傾計。個鰻魚飯諗住平平地$88試下,點知又話一定要加大+$38,咁唔通等左甘耐即刻起身走人咩。然後到個阿古豬肉飯$148,勁多肥膏@@...唉茶都無杯仲要加一,都唔知服務左係邊到...所以,除非你真係好想嘆佢個feel,唔係嘅話食其他會抵好多咯...最後2個人叫左個鰻魚飯,阿古豬肉飯同清酒煮蠔6隻$148,埋單$465...

呢間人情味濃既日式居酒屋由好有心既兩夫婦經營,老闆波哥對自己餐廳既食材好有要求,要貨源靚先會用,貨源不佳就寧願餐牌少一道菜都唔會屈就。有好多招牌菜特別值得試,巨鰻飯、焗蠔飯、冷麵及流心玉子燒每道菜都真材實料,而且食得出波哥兩夫婦對食物既誠意。呢度既食物未必系正宗日式煮法,但包含左兩位拼搏勤勞的香港人既心機及誠意。我同我先生食到差不多個個星期都有一日黎棒場。見到有數條食評話等候時間長及價錢高等,成間餐廳得波哥兩夫婦一腳踢所以等候食物的確要耐心d ,而食材系有高質素的所以唔會超平但價錢合理。如果系想食快靚平既日本菜既人可以去翻棒連鎖日式餐廳場,如果系想要有質素美味用正宗日本食材既人情味小店,萬家廚房就係不二之選
呢間人情味濃既日式居酒屋由好有心既兩夫婦經營

• Matoyaki焗刺身蝦
  • 焗蠔飯
  • 流心玉子燒
  • 巨鰻飯
2018-07-29 674 瀏覽
感覺上整間餐廳用心佈置, 但只有老闆同老闆娘兩個人, 覺得他們有點吃力.點了巨鰻飯, 炒北海道椰菜加本菇和原味玉子燒. 等了大概二十分鐘, 炒椰菜上枱, 不像之前的食評說般要等很久, 再不到十分鐘, 巨鰻飯和玉子燒都到了~炒椰菜本菇, 沒什麼特別, 但不喜歡在菜上面加了飯素, 還有, $138, 比巨鰻飯還要昂貴, 有點不值.巨鰻飯, 標榜的越光米偏硬, 巨鰻係大絛, 但不彈牙, $126玉子燒, 經已 order 原味, 又係在玉子上灑上大量飯素, 為什麼? 食落不像一般的玉子燒, 沒有明顥的一層層感覺, 有點像奄列的, 沒有蛋味.

2018-07-28
西環人周末都行去堅尼地城搵野食,有一次禮拜日下午六點路過已滿座,心想一定有點質素,我決定過一個周未再訂位。六點正到達即點菜,老闆親自推介親自煮,一腳踢所以等待時間要有點耐心,當自己當去食私房料理心態,同朋友傾下計品嚐一下萬家自家大呤釀時間好快過。推介當然係長長既海鰻魚,仲有巨𧐢焗飯、juicy 海膽玉子燒同燒牛都要必試。去左兩三次老闆同佢太太都係熱情招待每位客人,端上每道菜都見到對食物要求同客人反應,真心喜歡萬家有heart 廚房。

推介當然係長長既海鰻魚,
仲有巨𧐢焗飯、juicy 海膽玉子燒同燒牛都要必試。

2018-07-07 546 瀏覽
小店即是細細的舖,打理人一個(可能兩個)招呼真誠,食完及睇完食評,想講食嘢可能都要有缘份,一家人都很滿意這頓飯,以後都會再去常常去,有些食物會沽清缺貨,大家都明白小店不是連鎖店,大家平常心D,老板加油,小店仲有D特適是人情味,但未必每人都感受到
,小店仲有D特適是人情味,但未必每人都感受到
2018-07-06
  • 巨鰻飯,帶子蝦拉麵,菠蘿菓汁,桃汁