2019-10-12 107 瀏覽
難得約左朋友去旺角食飯食飯前仲有啲時間去左行一陣經過左一間好靚好有懷舊風格嘅台式飲品店我自己真係對所有懷舊野都情有獨鍾咁即係唔試唔得啦🙈今次我就同朋友叫左兩杯一杯係紅豆粉粿鮮奶味道唔會太甜啲粉粿煙煙韌韌好有口感好正丫而另一杯就叫左夏芒芝士第一啖飲落去有好濃厚嘅芝士鹹香味道而芒果味亦都好濃夏日炎炎飲一流丫😍
難得約左朋友去旺角食飯
芝士鹹香味道
而芒果味亦都好濃
夏日炎炎飲一流丫😍

2019-10-07 155 瀏覽
行開旺角,經過富時中心見到間茶飲店好多人排隊,原來係「萬波」,之前一路想試但次次經過都好飽,今次一於排隊試試佢!旺角既茶飲店競爭特別大,因為實在太多間,而每間既特點都唔同。呢間萬波既裝潢好靚好適合打卡,而且店員仲會好有耐性咁推介茶飲,仲會每杯野飲都建議特定甜度同冰量,好貼心既服務!萬波除左有最後好熱門既珍珠鮮奶茶外,仲有各種茶類,如鳳梨綠等,選擇都好多下!最後揀左杯好解渴既金牌愛玉檸檬,因為我好怕甜,店員建議可以少糖。味道酸酸甜甜,好透心涼,解熱又解渴,消暑一流!
行開旺角,經過富時中心見到間茶飲店好多人排隊,
原來係「萬波」,之前一路想試但次次經過都好飽,
今次一於排隊試試佢!

旺角既茶飲店競爭特別大,
因為實在太多間,
而每間既特點都唔同。

呢間萬波既裝潢好靚好適合打卡,
而且店員仲會好有耐性咁推介茶飲,
仲會每杯野飲都建議特定甜度同冰量,
好貼心既服務!

萬波除左有最後好熱門既珍珠鮮奶茶外,
仲有各種茶類,如鳳梨綠等,選擇都好多下!

最後揀左杯好解渴既金牌愛玉檸檬,
因為我好怕甜,店員建議可以少糖。
味道酸酸甜甜,好透心涼,解熱又解渴,消暑一流!

2019-08-19
焦糖布蕾黑咖啡如果愛黑咖啡的你一定要試試這一杯焦糖布蕾黑咖啡,絕對是一個品味之作。上層是香草籽與鹹奶油布蕾,甜甜咸咸的,香濃的奶油香,配合被燒焦了的焦糖,真是超捧的,完全是味蕾的享受。我真的沒有喝過一杯那麼有誠意用心製作的黑咖啡囉!嗚光蜜金桔這一杯相對是比較清淡一點點的,喝下去有一種很滋潤喉嚨的感覺,既清新又健康。萬波可是用了新鮮的金桔去製作的喔!還特意加上梅子讓甘甜度提升,讓整體味道更有層次感。真的很不錯!紅茶鮮奶這一杯就比較平凡簡單一點點,可都是用上新鮮的鮮奶去製作!喝下就跟平常的奶茶差不多,就是比平常的香滑多了!建議點的時候可以加其他的配料,例如:仙草。口感會更豐富一點!總括來說他們家每一杯都是用心製作的,價錢也只是大概$20多一杯,絕對是超值。從外面可以看到他們的廚房真的超整潔乾淨,而且用料新鮮,可以看到員工在裡面弄著新鮮的材料,果然是真材實料,名不虛傳。我必定會再去喝一杯的!

焦糖布蕾黑咖啡

嗚光蜜金桔

紅茶鮮奶

2019-09-08
外賣自取
2019-09-28 119 瀏覽
話說我呢期鍾意咗飲萬波 有時行出行入就會買杯大嘅無糖少冰烏龍茶,再慢慢碌返屋企但原來我老公係未飲過喎🤣🤣好啦,帶佢試下好嘢選擇困難症所以請咗店方介紹,佢地介紹咗焦糖布蕾黑咖啡比老公,而介紹比我嘅係豆漿紅茶加仙草(微糖少冰)個黑咖啡原來同焦糖布蕾好夾㗎,個焦糖面仲好有心機燒到好靚,而布蕾本身係帶鹹,所以整體都唔會太甜豆漿紅茶比我想像仲要好味啲,個手工仙草仲要勁滑,正式宣布愛上咗萬波嘅仙草。本身呢杯絕對唔會係我主動會選擇嘅配撘,所以喜出望外
話說我呢期鍾意咗飲萬波
有時行出行入就會買杯大嘅無糖少冰烏龍茶,再慢慢碌返屋企

但原來我老公係未飲過喎🤣🤣好啦,帶佢試下好嘢

2019-09-28 83 瀏覽
萬波係位置於旺角嘅台式飲料店,係旺角開飲料店競爭好大,要諗方法突圍而出先可以長久生存!呢度裝修好靚好懷舊,好適合打卡。啲店主好好服務,好有耐性慢慢同你介紹唔同嘅野飲,推介啲岩你口味嘅飲料,某啲野飲會建議飲微糖,令杯野飲唔會太甜好難入口。而我試個杯係香港限定嘅款,香草籽與鹹奶油布蕾,有奶蓋係面,好似喜茶咁,我個人覺得唔攪拌飲會好飲啲!攪拌左啲奶蓋淡左就失色左啲嚕!不過下次都會再試下飲其他款!希望會更好飲!
不過下次都會再試下飲其他款!希望會更好飲!
2019-09-24 83 瀏覽
喜歡飲烏龍的我常常都會找一些台式飲品來試飲,今次見到工作地方對面開了間叫萬波的台式飲品,裝潢都不錯而且收銀都好詳細講解不錯,最後我在不同日子都試了飲這小店,不用排隊等一會就有十分方便而且價錢都合理唔太貴。今次第一次買的是烏龍粉圓鮮奶$30,都幾大杯而且顏色都十分吸引,這杯要混完才好飲,但因為我想試清楚烏龍所以飲了上面的烏龍先,沒想到都幾濃又香有驚喜。混完淡左少少但鮮奶味令到整杯更香,粉圓是細珍珠,口感少許彈牙,細細粒不錯,而且粉圓份量不少,不太甜剛剛好。第二次再來時想平平地飲烏龍所以就叫了阿里山烏龍奶茶加黑波覇$24,以烏龍奶茶來講$20都幾抵飲,這杯就已經混好了,烏龍味都保持到少少但奶茶口感好薄身,整體偏淡。而加了$4黑波霸比粉圓大粒口感更好,不過因為偏淡所以最後飲左大半杯已沒有飲了。

2019-09-19 120 瀏覽
(廢話)之前同老闆娘傾計~話台灣店叫鳴光~平時都有飲開,今次見openrice可以外賣自取就試下原價係$32,openrice外賣自取價會減個幾;如果係第一次用Master Card即頭減$30,變相杯野飲我用$2買!!!好抵~我覺得最好飲係香草籽鹹奶油配茶係最好飲,奶蓋有香草籽,面頭有燒焦糖,鹹鹹地,同其他飲品店好唔同;茶就...普通茶啦~其次好飲的是芋頭珍珠鮮奶,芋蓉好甜,芋蓉裡面有一粒粒芋頭,同鮮奶好夾每次落完單等野飲老闆娘都會遼我地傾兩句,感覺都幾友善
(廢話)之前同老闆娘傾計~話台灣店叫鳴光~
平時都有飲開,今次見openrice可以外賣自取就試下

每次落完單等野飲老闆娘都會遼我地傾兩句,感覺都幾友善

香草籽鹹奶油布蕾 配烏龍茶
香草籽鹹奶油布蕾 配烏龍茶
2019-09-14 157 瀏覽
珍珠奶茶熱潮持續升溫,越來越多台式飲品店進駐香港,愛飲台式茶飲的朋友有口福啦,台灣人氣過江龍萬波紅茶專門店進駐旺角。晚餐後,同朋友來品嚐一下。★紅豆粉粿鮮奶(M)$32少糖奶香味,夠滑,粉粿煙煙靭靭,🈶口感,味道混合的融滑★金牌愛王檸檬$29.8少 微糖青檸味清新可口,清香甜度剛好,內裡的啫喱爽滑,喝後清甜解渴。★蜜芋頭珍珠鮮奶 (M)$32芋頭粉粉的,好香,珍珠煙煙靭靭,鮮奶香滑,甜度剛好,喝起來不會膩

★紅豆粉粿鮮奶(M)$32少糖
奶香味,夠滑,粉粿煙煙靭靭,🈶口感,味道混合的融滑

★金牌愛王檸檬$29.8少 微糖

★蜜芋頭珍珠鮮奶 (M)$32
2019-09-14 109 瀏覽
珍珠奶茶熱潮持續升溫,越來越多台式飲品店進駐香港,飯後嚟到旺角彌敦道台灣人氣過江龍萬波紅茶專門店。★紅豆粉粿鮮奶(M)$32少糖奶香味,粉粿煙煙靭靭,🈶口感,味道混合的融和★金牌愛王檸檬$29.8少 微糖青檸味清新可口,清香甜度剛好,內裡的啫喱爽滑口★蜜芋頭珍珠鮮奶 (M)$32芋頭粉粉的,好香,珍珠煙煙靭靭,淡淡奶香,喝起來好不會膩希望我地在品嚐食物時可以品嘗到💕的味道,Leave footprints of Love & Kindness wherever we go .

★紅豆粉粿鮮奶(M)$32少糖
奶香味,粉粿煙煙靭靭,🈶口感,味道混合的融和

★金牌愛王檸檬$29.8少 微糖
青檸味清新可口,清香甜度剛好,內裡的啫喱爽滑口

★蜜芋頭珍珠鮮奶 (M)$32
芋頭粉粉的,好香,珍珠煙煙靭靭,淡淡奶香,喝起來好不會膩

2019-09-09 106 瀏覽
今次試咗呢杯香草子與鹹奶油布蕾,好有層次。首先上面個層奶蓋因為輕輕燒過嘅關係,未飲已經聞到好香奶油同香草子味。而飲落去奶油都唔會太膩,只係令你覺得好滑同好香。當你連埋下面烏龍茶一齊飲嘅時候,奶油又令個茶底添咗啲甜味,好少係其他台式飲品店飲到。店員推介我地呢杯野飲要叫微甜同微冰,咁入口就啱啱好。推介!^_^

台式飲品店現在真的是開到成行成市 可是並不是每一家質素好~ 但這家新開幾個月的台中過江龍茶飲店就真的是超得小編們心!😻😻 來介紹一下!_{香草籽與鹹奶油布蕾 烏龍粉圓鮮奶 $37 🍵}萬波的奶蓋是有幾款不同的口味的 而香草籽與鹹奶油便是其中一款!先呷口奶蓋...嘩!不得了!奶蓋口感幼滑不膩口 唯獨稍嫌稀身了一點點~ 不過重點是 味道真的是超香的說‼️‼️ Cream cheese味其實不是很重 反而海鹽的鹹香跟雲尼拿味就非常突出!真的能看到很多雲尼拿籽在裡頭呢😻😻😻 面頭還灑上黑糖再火炙 味道帶點焦香 更有風味!我們將紅茶底換成微甜烏龍奶茶 再加粉圓👻 烏龍味夠濃夠突出👍🏼 如果再香點就更好!鮮奶用上澳洲的o‘lait 口感不是最濃厚 但真的好順滑 又不失奶香 跟茶底平衡的非常好!最有驚喜是粉圓雖然細細粒 但非常煙韌有咬口 而且很入味!因為奶蓋跟珍珠本身是有甜度的 所以叫了微糖 覺得甜度剛好😚這個真的好好喝 小編們很快就把整杯消滅掉 哈哈哈😝 喝完真的超滿足的說!_{赤柚與山地伯爵 $30 🍊}另外這個赤柚與山地伯爵也不錯喝!面層的輕初乳芝士奶蓋不是

{香草籽與鹹奶油布蕾 烏龍粉圓鮮奶 $37 🍵}
因為奶蓋跟珍珠本身是有甜度的 所以叫了微糖 覺得甜度剛好😚
{赤柚與山地伯爵 $30 🍊}
另外這個赤柚與山地伯爵也不錯喝!
面層的輕初乳芝士奶蓋不是很濃厚很挺身 但勝在很幼滑 而且加入伯爵茶製成 充滿茶香😚
然後單喝一口茶 伯爵茶底清爽味香 混入一絲絲柚皮 果香更為明顯😻😻
接著再把奶蓋跟茶底混在一起 小編們覺得更好喝呢!伯爵茶味更濃之餘 口感也更豐腴!😚😚
整體是好清新的奶蓋茶💓 (不過有個小貼士: 小編因為怕甜所以叫了無糖 但喝著就覺得因為這個加了柚皮 會多了點酸澀味 所以建議微糖會更好😚)
_
這兩杯飲料真的非常不錯 至少很對我們口味!萬波現在成為了我們的新寵兒😝 有機會一定會再去試試其他飲料!💓💓
  • 香草籽與鹹奶油布蕾
2019-09-07 100 瀏覽
台式嘢飲喺香港開到成行成市😏😏之前去台灣都發現喺大街大巷個個路人基本上都會揸住一杯😯真係好有市場 不過隨住越黎越多選擇🤓競爭都唔細💪🏻.呢間萬波開正喺旺角彌敦道 吸引左唔少客源👨🏻👩🏻👦🏻🧒🏻路過既HP都飲左兩杯🤣未試過Crème Brûlée 配齋啡😮膽粗粗試一次啦🤩店員話本身Crème Brûlée有甜味 所以建議選擇少糖/無糖 我地最終揀左無糖&少冰😗感覺上Crème Brûlée既味道比較淡 蛋味可以再突出啲😏咖啡味道濃好多 有啲澀同少少酸🤔可取之處係一路飲會嗒到焦糖粒 Size好似沙咁😮撈匀左啲Crème Brûlée同咖啡之後 入口都幾滑🤤.鳳梨綠茶比較大驚喜🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️好多果肉 細細粒咁好好𡁻💁🏻‍♂️而且好清甜💫綠茶味道夠清新 甘香程度有啲似飲緊花茶咁🌹夏天飲好解渴好舒服😬🤘🏻
台式嘢飲喺香港開到成行成市😏😏
之前去台灣都發現喺大街大巷個個路人基本上都會揸住一杯😯
真係好有市場 不過隨住越黎越多選擇🤓
競爭都唔細💪🏻
焦糖布蕾黑咖啡(M)($36)    17號鳳梨綠(M)($25)

呢間萬波開正喺旺角彌敦道 吸引左唔少客源👨🏻👩🏻👦🏻🧒🏻
而且好清甜💫
綠茶味道夠清新 甘香程度有啲似飲緊花茶咁🌹
夏天飲好解渴好舒服😬🤘🏻
2019-09-04 136 瀏覽
萬波中埔西柚綠的飲品加了西柚的果肉粒,還另加了寒天,點了微糖,甜度剛好,酸澀味十足,而加配的寒天帶甜味,有別於平時吃到沒調味的寒天,與酸酸的柚茶很夾的,更為飲品帶來了豐富的啫喱口感,不錯,值得一試!另一杯是新出的焦糖布蕾黑咖啡($36),原來是用了兩款咖啡豆沖調而成,好香濃的咖啡果香味!再加上層香草籽鹹奶油布蕾,中和了一下咖啡苦澀度。喜歡咖啡的人一定覺得這十分特別!飲一杯足已提神了整個下午,哈哈~

• 香草籽與鹹奶油布蕾
2019-08-29 160 瀏覽
【香草籽與鹹奶油布蕾紅茶$32】試咗職員推薦嘅少冰少甜💁🏻‍♀️一拎上手首先會見到一層烤布蕾,仲有好靚嘅漸層奶蓋+紅茶,肉眼已經見到滿滿嘅香草🌿籽,證明真材實料。第一啖先試到微脆又佈滿焦糖香嘅布蕾🍮,跟住係濃稠綿密嘅鹹奶油,飲落都唔會太膩口;配合埋清清地嘅紅茶☕️確實係唔錯👍🏻

2019-08-24 112 瀏覽
早前我剛午餐後經過彌敦道,天氣熱好想飲凍飲解渴,又想吃甜品,見到這家店裝潢復古,原來來自台中,台式飲品好適合我,決定一試烏龍粉圓鮮奶 $29我喜歡珍珠奶茶,烏龍粉圓鮮奶是冷泡烏龍,味不太濃,粉圓很細小,但彈牙煙韌,份量好多,牛奶味香滑,我試了半糖少冰,甜度適合紅豆粉粿鮮奶 $32是台中的萬波人氣文青手搖茶飲,紅豆綿密,人手製古早味粉粿軟糯,栀子花製的配料,飲落奶味香濃下次想試這個香草籽與鹹奶油布蕾,輕乳芝士好吸引

烏龍粉圓鮮奶 $29

紅豆粉粿鮮奶 $32

下次想試這個香草籽與鹹奶油布蕾,輕乳芝士好吸引

2019-08-21
5 分鐘 (堂食)
$30.5 (午餐)
  • 黑糖珍珠鮮奶