2023-02-13 524 瀏覽
大埔中心附近終於有一間食得過嘅粥店,因為好多年呢一區都係得兩間粥店,另外仲有一間茶餐廳有粥食(幾年前停賣粥因為請唔到師傅),不過佢哋啲粥品都係麻麻哋,行遠少少仲有兩間以腸粉為主打嘅粥品店,係同一個集團嘅連鎖店,不過一來行得遠,二來佢哋嘅質素都係高呢幾間少少,所以已經好耐冇喺屋企附近食粥。不過呢間新開一段時間嘅粥品店質素唔錯,當然比起外面好食嘅都仲有一啲距離,不過喺區內嚟講算係唔錯,而且佢個價錢比較合理,一碗魚片粥都係$24 ,另外嗰兩間一間$26一間$30 ,大家可以比較吓。今日叫咗魚片粥、皮蛋瘦肉粥、豉油王炒麵同埋蔥花齋腸,各樣嘅水準都OK,有時會覺得其實一碗粥係唔係咁難,原來越簡單嘅嘢往往就係越困難。