2024-09-17 188 瀏覽
午飯時間想去搵魚生飯食,見到呢間入面有好多位,於是入去試吓,叫咗一個三色魚生丼,價錢係$95,另加服務費。呢個價錢去爭鮮買幾盒壽司好過...魚生飯好快就到,送一個麵豉湯,但係最令人失望係...佢嘅飯係熱嘅,而且唔覺有落壽司醋,一路食一路後悔,之前食過熟食還可以,但係如果想食魚生就唔好去啦...呢間餐廳嘅環境昏暗,服務態度一般般。三文魚得三片,非常普通,海膽還可以,魷魚好硬,唔新鮮,如果再有機會,我唔會再去呢間餐廳。

2024-09-16
2024-02-26 434 瀏覽
叫了個88蚊的三文魚親子飯,外賣加3蚊,但沒有提供匙羹。魚生都類似爭鮮質素,用91蚊外賣中午,我諗我會有更好的選擇。 可以讚的是,員工有禮貌, 但食物質素有待提升。
2024-02-26
1 分鐘 (堂食)
2024-01-16 419 瀏覽
我最近去了一家餐廳,想和你分享我的食評。總的來說,這個餐廳的表現並不理想。首先,食物的品質並不好。我點了一個三色定食,但是它們的味道讓我感到失望。無論是口感還是味道,都沒有達到我對美食的期望。這讓我感到非常失望。其次,食物的分量非常少。當菜上桌時,我感到有些震驚,因為份量實在太小了。這讓我覺得這家餐廳對於價格所提供的食物量並不合理。除此之外,這家餐廳的價格也偏高。考慮到食物的品質和分量,我認為這個價位並不合理。我覺得這家餐廳應該提供更好的價值給消費者。另外,這家餐廳沒有提供任何飲品選擇。當我點菜時,我希望能夠有一些飲品選擇來搭配餐點,但是這家餐廳並沒有提供這樣的選項。這讓我感到有些困擾。最後,這家餐廳不接受八達通付款。這對我來說是一個小小的不便,因為我經常使用八達通作為支付方式。我希望這家餐廳能夠提供更多的支付選擇,以方便顧客。總的來說,這家餐廳的食物品質差,分量少,價格貴,缺乏飲品選擇,並且不接受八達通付款。我不太建議你去這家餐廳用餐,因為你可能會對整體體驗感到失望。希望我的評論對你有所幫助!

2023-06-28 739 瀏覽
Lunch時間去左蒲田附近整d野見無咩人又趕時間,就坐低叫左食金菇牛肉卷定食,味道不過不失埋單比錢$91,因為趕時間比完錢就走,行到半路諗諗下唔對路,明明餐牌寫73蚊,照計加埋凍飲加1都係八十幾蚊,一睇食評原來係慣犯黎野食普通,做生意又唔老實唔怪得食飯時間都無咩人 真係無下次

野食普通,做生意又唔老實唔怪得食飯時間都無咩人 真係無下次
2023-06-28
午餐
2023-04-02 797 瀏覽
Lunch 諗同friends 求求其其食餐飯,見裝飾都okay,就坐抵試下。叫左鰻魚滑蛋飯,好失望。啲鰻魚切粒上,好少啲蛋就正常發揮。個醬汗甜到一個點天婦羅炸粉好多,仲勁大浸油味啲壽司同自己屋企包既味道係一樣,普通
叫左鰻魚滑蛋飯,好失望。啲鰻魚切粒上,好少
啲蛋就正常發揮。個醬汗甜到一個點

天婦羅炸粉好多,仲勁大浸油味
壽司同自己屋企包既味道係一樣,普通
2023-01-18 687 瀏覽
經歷三年瘟疫折磨,再臨活道,幸見蒲田仍健在,玆因回想首次幫襯巳是十年前!香港開業食肆難得活過十年,需然不是十分高級,但口味加埋氣氛,值得不時幫襯一下!年近歲晚,招呼國外回港食餐晚飯,親友亦非常滿意,(鬼佬性格,不是係又讚,唔係又讚那種)

2023-01-17
  • 在此推介 本人最愛 銀雪魚西京燒及天婦羅喬麥冷麵
2022-05-06 1334 瀏覽
今天因為趕忙工作,沒有去平時常常去的餐廳午餐。路過此間日本餐廳,見有多種午餐雖然價錢不算十分便宜,也抱着不妨一試的心態,入去試試。我叫了一份雞扒拉麵定食,店員問我要烏冬還是拉麵,我答烏冬,但驚訝收錢時卻無故額外收費,與餐牌不符店員指出烏冬要加錢,但整個餐牌和落單時店員並無提及。我問為什麼冇提,佢話以為你不是第一次一定知,我話你餐牌沒寫加錢,沒理由濫收費用,終於店員退回額外的收費,態度非常惡劣,彷彿自己屈人是老馮的。食品方面,完全差過快餐店雞扒,非常細塊,烏冬湯底全無味道,自己煮可能好食過佢,三件壽司連一般平價壽司的質素也不如。總括來說,食個午飯都要被一些態度惡劣的店員對待,加上食品質素差,一定不會再去!

2021-06-30 1440 瀏覽
好喜歡來到這間日本料理,質量不錯,客人不太多,social distancing perfect. 首先食肥美的生蠔配日本酸汁,好大隻又甜。甜蝦刺身好新鮮,再叫了池魚刺身,正!夏天食好refreshing.加拿大海胆刺身好多,好新鮮,配上青瓜絲和紫菜,十分甘甜。最後點了些壽司食,好飽呀!甜品點了紅豆雪糕食,雪糕好滑,不是太甜,不錯。
非洲生𧐢

甜蝦刺身

池魚刺身

加拿大海膽

加拿大海胆刺身好多,好新鮮,配上青瓜絲和紫菜,十分甘甜。
壽司

最後點了些壽司食,好飽呀!
甜品點了紅豆雪糕食,雪糕好滑,不是太甜,不錯。
非洲生𧐢
甜蝦刺身
池魚刺身
加拿大海膽
壽司
2021-06-15 851 瀏覽
Sushi tachi 🍱招牌魚生飯 $98個招牌魚生飯真係好新鮮同大碗,入面有好大舊海膽、三文魚同埋魷魚🦑,件件都好肥美,壽司飯嘅質感比較酸同埋好有口感,跟餐仲送埋麵豉湯,整體來講性價比都算高👍🏻Sashimi combo set 櫻花魚生定食 🍣🌸 $65呢個定食同樣好好味同抵食😍,雖然魚生嘅份量相對少但係都好新鮮同有好多唔同種類!不過啲姜蓉撈哂落成碗飯入面我個人唔鍾意,食得冇咁暢快同扣咗少少分😶
Sushi tachi 🍱
招牌魚生飯 $98

Sashimi combo set
櫻花魚生定食 🍣🌸 $65
2020-06-15 1429 瀏覽
不知不覺已食了十五年的食店,居酒屋的feel,中價的價錢,食品好新鮮。選擇亦略多,有套餐或自選的。我最喜歡新鮮的非洲生𧐢配日本酸汁,好鲜味。之後點了日本海膽刺身,好回味。蟹子沙律大大碗,好清新。吞拿魚腩壽司好肥美,入口即滆。夏天最喜歡點的就是章紅魚刺身,配以薑蔥及日本酸汁,十分清新。三個人真的點了很多好味的菜式。三文魚腩及油甘魚壽司都好新鮮,牡丹蝦刺身好肥大及鮮甜。燒物方面我們點了雞皮,雞翼,牛舌及銀雪魚,最欣賞的是厚厚的牛舌,再encore一客。由於吃得太快所以忘了影牛舌相,三個人飽到飛起。
生𧐢
蟹子沙律
三文魚腩壽司
日本海膽刺身
Tora  sushi  and  sashimi  with  onions
牡丹蝦刺身
油甘魚壽司
燒雞皮
燒銀雪魚
鹽燒雞翼
燒雞軟骨
2020-06-12
2 分鐘 (堂食)
生𧐢
燒銀雪魚
鹽燒雞翼
  • 海膽
2020-03-14 1187 瀏覽
琴日放晏時間同同事去咗附近嘅蒲田壽司拉麵專門店食飯之前經過, 見到呢間餐廳有好多唔同款式嘅便當, 價錢好似幾平, 就約埋之後-齊去食<海膽、三文魚子丼>大食妹嗌咗份海膽、三文魚子丼套餐米飯係暖暖哋嘅, 分量都幾多, 可惜唔係用日本珍珠米, 而且壽司醋味偏低海膽嘅份量同佢menu上高嘅不符, 但都有完整嘅兩餅, 而且三文魚子分量都幾多考慮到90蚊呢個價錢, 呢種質素其實都算可以接受, 但就唔係特別推介btw跟丼飯 仲送咗碗麵豉湯, 但味道偏淡...
琴日放晏時間同同事去咗附近嘅蒲田壽司拉麵專門店食飯

<海膽、三文魚子丼>
大食妹嗌咗份海膽、三文魚子丼套餐

btw跟丼飯 仲送咗碗麵豉湯, 但味道偏淡...
2019-08-05 1804 瀏覽
依間店唔算起眼🙂,但以灣仔地區黎講,日本餐價錢算水平位🙂 由於自己真係好中意食三文魚😍,所以今次同朋友去食,我揀左食角切三文魚飯🥰😋等上餐時間就比較耐啲🤔,叫完個餐,都成20分鐘先上到個飯🙄 飯既份量就比較多😎,同埋依間啲飯比較硬身,唯一同平時食既唔同,就係依度啲魚生飯佢地會溝埋啲薑絲,所以對於我朋友黎講佢就麻麻地,因為佢唔中意薑,但我就冇所謂🤣,只係覺得啲飯比較硬😥同埋佢三文魚切曬粒粒咁,其實比較飯既份量就有好似少左啲,飯就佔左8成,三文魚粒卡大約2成,三文魚子就正常份量,可能一分錢一分貨啦😥😅,同埋飯太多令到成碗飯好似好乾,冇咩味咁,就變左我要落鼓油黎溝飯食🙄以$100內就食到日本餐既價錢,又食得飽,又包埋湯,都算抵食既,不過味道就麻麻地😅
依間店唔算起眼🙂,但以灣仔地區黎講,日本餐價錢算水平位🙂

等上餐時間就比較耐啲🤔,叫完個餐,都成20分鐘先上到個飯🙄

角切三文魚飯
5 分鐘 (堂食)
2019-02-18 1610 瀏覽
浦田好似立足灣仔好耐了,相信是好多人的回憶之一。仍是難得可以經營咁耐的非連鎖餐廳。好似隔離的喜帖街,人去樓空,利東街已是另一面貌。天下無不散之筵席,人來人去,留下的只有一點一滴的回憶。即使食物一樣,但對面的人,可能不再一樣。回憶,一齊去創造新的吧。今次是去完AIA,帶同4個公仔去食日本野。不變的一桌一椅,連餐牌改動也不是太多。可能與昔日的2人套餐一樣,但滋味已有不同。雜錦刺身,每件有三塊,但兩個人的世界,不需要「第三」的存在。如果個海膽原板上會更有氣勢,圖文不符哈哈。牛肉鍋定食,$98 有飯有湯。佢好似比漏碗魚生我。薄切鱆紅魚。仍然美得像朵花。
浦田好似立足灣仔好耐了,相信是好多人的回憶之一。

今次是去完AIA,帶同4個公仔去食日本野。
不變的一桌一椅,連餐牌改動也不是太多。

可能與昔日的2人套餐一樣,但滋味已有不同。

如果個海膽原板上會更有氣勢,圖文不符哈哈。

牛肉鍋定食,$98 有飯有湯。佢好似比漏碗魚生我。

薄切鱆紅魚。仍然美得像朵花。

2019-02-05 1139 瀏覽
#LuBie灣仔#LuBie日式🍣北海三色魚生飯(🤤6.5/10)食材就幾豐富 可惜唔算太新鮮,海膽軟淋淋 食落未致於有苦味,但口感都唔太好。三文魚就好啲 都幾多紋路幾肥美,但飯既熟力就令到啲魚肉食落有少少酸味。墨色就正常質素 有啲彈性咁,好在有啲三文魚子令碗飯生色不少。🔽🐟鰻魚全席卷(🤤8/10)呢個鰻魚卷幾好食,個鰻魚汁好夾個壽司,鰻魚都幾肥美,其實下面既壽司就應該係加司卷黎,不過無諗過加左塊鰻魚會好食咁多,有六大件 雖然價錢唔算平,但都值得試下。📍蒲田壽司拉麵專門店📍灣仔活道3號地下#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#灣仔美食#食好西#蒲田壽司拉麵專門店
#LuBie灣仔#LuBie日式

🍣北海三色魚生飯(🤤6.5/10)

🔽
🐟鰻魚全席卷(🤤8/10)

📍蒲田壽司拉麵專門店
📍灣仔活道3號地下

• 鰻魚全席卷
2018-03-02 1764 瀏覽
板長冇位,轉這家。好易搵位,但都好快滿座。野食唔錯,環境都OK。買單比較特別,自己去櫃檯。。。所以有時會排長龍。見到好多學生。依家學生都甘有錢。。。出來望到對面的煎餅店,又是驚喜。
板長冇位,轉這家。好易搵位,但都好快滿座。

見到好多學生。依家學生都甘有錢。。。

出來望到對面的煎餅店,又是驚喜。
小鍋烏冬
海膽