2023-05-05
尋日我哋就試咗香港海鮮蒸氣鍋嘅始祖 — 蒸蒸日上私房菜!呢間餐廳嘅舖位雖然隱蔽,但係位置都好方便,由佐敦站行大概5-10分鐘就到~佢哋有唔同嘅套餐,價錢由幾百幾蚊到千幾蚊不等,主要因應唔同嘅海鮮食材調整,例如四百幾蚊嘅套餐係海蝦🦐🦐,再上嘅套餐就會係龍蝦🦞🦞豐儉由人,如果你好似Food Boss 同Food Sec只係想得閒過吓海鮮癮,可能$4/500嘅套餐都已經滿足到你😋😋但係如果係一家人/一班人食餐好啲嘅慶祝吓或者有啲event,咁就可以揀啲價錢貴啲嘅套餐~🦀🦞🦐🦑🐙//精選海鮮套餐//貝殼、龍蝦(半隻)南非鮑魚聖子、花螺龍躉魚、蟹頂級牛(可轉黑毛豬)黑松露墨魚丸雞+(野菌籃)粗糧蔬菜盤蒸鍋粥脆皮地瓜丸每位 $420/ 520/ 620/ 720 (三位起)每位 $820/ 1100/ 1480 (六位起)呢到海鮮嘅食材係非常新鮮‼️(Food Boss 每食一啖對眼都會瞪大係咁話好好食🤣🤣)龍蝦嘅肉超級飽滿,咬落口好juicy🦞🦞;北寄貝、鮑魚、花甲、花螺全部都蒸得好軟嫩🐚🦪,飲埋佢殼上面嘅汁真係超正😌😌;龍躉肉厚切大片,魚皮好彈牙,肉質紮實,入口又好鮮魚味🐟🐟🐟;佢哋仲有一個好特
//精選海鮮套餐//
貝殼、龍蝦(半隻)
南非鮑魚
聖子、花螺
龍躉魚、蟹
頂級牛(可轉黑毛豬)
黑松露墨魚丸
雞+(野菌籃)
粗糧蔬菜盤
蒸鍋粥
脆皮地瓜丸
每位 $420/ 520/ 620/ 720 (三位起)
每位 $820/ 1100/ 1480 (六位起)
呢到海鮮嘅食材係非常新鮮‼️(Food Boss 每食一啖對眼都會瞪大係咁話好好食🤣🤣)龍蝦嘅肉超級飽滿,咬落口好juicy🦞🦞;北寄貝、鮑魚、花甲、花螺全部都蒸得好軟嫩🐚🦪,飲埋佢殼上面嘅汁真係超正😌😌;龍躉肉厚切大片,魚皮好彈牙,肉質紮實,入口又好鮮魚味🐟🐟🐟;佢哋仲有一個好特別嘅黑松露墨魚丸,口感亦都好爽彈!
肉類方面,佢哋嘅牛肉切片同平時打邊爐嘅肥牛好唔同🥩🥩🥩肉質比較紮實厚身,食落口好有牛味(Food Sec 其實鍾意呢一款嘅牛多過入口即溶嘅和牛類,因為比較食得出牛嘅鮮甜味); 最後仲會有雜菌同鮮雞嘅組合,雞件(就算唔係雞髀部份)都係好嫩滑🍗🍗!
當你以為成餐飯已經食完嘅時候,店員就會揭起個蒸蓋,你先會發現原來下面一隻吸收住海鮮同埋肉類嘅精華煲緊一個風味同鮮味十足嘅豬骨粥🍚🍚😻😻(所以即使成餐飯係海鮮餐,都完全唔使擔心唔夠飽🤣🤣)個粥好味到Food boss都兜咗三四碗嚟食hahahahaha
好啦好啦,真係最後啦!😝😝佢哋嘅甜品係地瓜圓🍡🍡🍡層外皮炸得非常脆,入面包住芋頭蓉(Food Sec 平時其實唔太鍾意食芋頭,但係佢哋將個芋頭蓉打得幾滑身,又甜甜地,所以我都幾鍾意)如果你哋有人生日嘅話,店家都會送兩個造型好可愛嘅壽包俾你哋~(如果我冇記錯嘅話,婆婆係芝麻餡,公公係蓮蓉餡🤣🤣)
成個用餐體驗,Food Boss同Food Sec都好開心好滿意,店家會自己幫我哋計好時(所以我哋可以free ride,自己喺度傾偈😆😆😆)而且睇得出佢哋真係對食材好執着同埋好細心!老細自己都好有心周圍去搵啲靚嘅海鮮比客🦑🦀🦐🐙
如果你(同埋你啲friend/屋企人)都好想食靚海鮮嘅話,真心非常推介呢間!佢個價錢絕對對得住佢嘅質素,一個套餐又有咁多嘢食,我覺得CP值算係頗高!😚😚
味道:👩🏻💻9/10
性價比:👩🏻💻8/10