2024-09-08 123 瀏覽
已經第三次嚟食下午茶,今次試咗個姬松茸豬肚雞寬薯粉。其實齋聽個名已經覺得裏面有唔少嘢,點知碗寬薯粉嚟到之後更加令人驚喜,裏面除咗有顧名思義嘅姬松茸、豬肚、雞、寬薯粉之外,另外仲有支竹,少少紹菜同埋杞子點綴。雞件用酒輕輕醃過,雞肉咬落彈牙,有少少酒香。 豬肚爽脆,雞湯香濃,加埋姬松茸、杞子,非常健康補身。跟餐仲有例湯蘿蔔雞腳湯同埋餐飲送。我全部湯都飲曬,返到屋企都唔會頸頸渴應該冇乜味精。 之前食過桂花蜜班塊客飯都相當唔錯。 下午茶價錢更加無得輸。不過食下午茶要注意四點半至五點半東家用膳唔開門。 外區人淨係識得排大隊食魚蛋粉,唔會行過兩間舖頭試真係走寶。

外區人淨係識得排大隊食魚蛋粉,唔會行過兩間舖頭試真係走寶。

姬松茸豬肚雞寬薯粉

桂花蜜班塊客飯
姬松茸豬肚雞寬薯粉
桂花蜜班塊客飯
  • 桂花魚塊客飯
2024-07-25 204 瀏覽
叫咗一人份量lunch外賣單等咗30分鐘先有,見到佢不斷出外賣平台單不斷出外賣平台單,但永遠都見唔到自己個外賣。催咗幾次單,個職員完全都唔理本身12:30有discount,我哋12:28去同個職員講落單,佢拖咗5分鐘先幫我哋落單,搞到最尾冇咗個優惠,然後又唔肯俾返個優惠我哋,返去打開外賣,叫咗個水煮魚,但係啲魚肉得好少,基本上得個汁。食物質素一般般,服務態度已經好差,拎到返去又唔係特別好食。筲箕灣東大街其實有大把選擇就算食川菜都唔使食呢間。
催咗幾次單,個職員完全都唔理
食物質素一般般,服務態度已經好差,拎到返去又唔係特別好食。
筲箕灣東大街其實有大把選擇就算食川菜都唔使食呢間。
外賣自取
2024-07-09 427 瀏覽
朋友介紹,位於筲箕灣東大街的一間新開大約半年有多的中菜館,話說有水準而價錢合理,於是昨晚相約一起晚飯,4個人叫咗2款小食:拍青瓜、炸蝦餅,5款小菜:炸子雞半隻、豬潤浸時蔬,麻辣魚,芥末蝦仁、豆角炒蛋(包白飯一大碗🍚),埋單差不多$800。最欣賞係豬膶浸時蔬,豬潤煮到啱啱好熟,爽脆!其他菜式都好好食👍🏻食到廚師係有心機整嘅,但炸蝦餅就普通D。地方都算坐得舒服,環境乾淨企理。如果有8-10人還可以book 個私家房,我冇問私房費消多少。
地方都算坐得舒服,環境乾淨企理。
2024-07-08
  • 豬潤浸時蔬
  • 炸子雞
2024-06-16 466 瀏覽
今日美食家同事想嚐粵菜😌 便一行三人到筲箕灣地鐵站B2 出口近天后古廟嘅 「蓉玥」菜館叫餸食飯:)空間唔大主要提供四人卡位,都算坐得舒服叫餸會跟雞湯熱飲.東大雞$65菜館頗多雞肉料理,喺口水麻辣蔥油雞同多款唔同口味嘅手撕雞等🐔入面,我地揀左菜名比較特別既東大雞~🐔口感偏向海南雞,配搭三色醬-香辣/椒叔/蔥油,附蔥油飯🐔雞肉嫩滑但略嫌雞皮部份太多🐔見隔離檯點左手撕雞set,足有半左山禁高,下次再黎會更想試手撕雞:)鬼馬桂花蜜脆肉$62豬肉粒外層甜脆 能吃到桂花味 但個人認為好像有點不太夾 另外油炸鬼粒好脆 單食邪惡但幾好味鹹酸菜炒豬肚$56驚喜之作!豬肚爽腍口感 連埋鹹酸菜一齊炒好惹味 送飯一流紅糖粉皮$8午市套餐加8蚊可點甜品:)涼粉上灑左d花生堅果同葡萄乾,但底部紅糖水較多同事略嫌太甜,可以不試
空間唔大主要提供四人卡位,都算坐得舒服
叫餸會跟雞湯熱飲
東大雞$65
🐔口感偏向海南雞,配搭三色醬-香辣/椒叔/蔥油,附蔥油飯
🐔雞肉嫩滑但略嫌雞皮部份太多

鬼馬桂花蜜脆肉$62

鹹酸菜炒豬肚$56
驚喜之作!豬肚爽腍口感 連埋鹹酸菜一齊炒好惹味 送飯一流

紅糖粉皮$8
2024-06-05 324 瀏覽
辛苦得來志在食,返工有時都真係激到成肚氣,圍爐食野申下先唔會屈到病。先以前好鐘意食泰國野「珍意」,自從珍意無做之後,就好似痛失飯堂,每日lunch time 唔知去邊好。之後開左間尼間「蓉玥」,食中菜主打四川,麻辣野係做得幾出色,味道調配得好好,之後再同大家介紹。今次想介紹佢既霸王雞,係姊去度最常嗌,雞嫩而且多蔥多芫茜,雞底下仲有啲青瓜絲,味道濃淡適中。至於咕嚕肉,用咗南乳醃肉,有淡淡的南乳味,但係就炸得太過火,肉有啲硬,所以咕嚕肉就唔係好推介。舖頭位唔多,都越嚟越多人幫襯,就算食12點都有機會冇位。📍 蓉玥 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街14-22號東旺樓地下D號舖

舖頭位唔多,都越嚟越多人幫襯,就算食12點都有機會冇位。

📍 蓉玥 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街14-22號東旺樓地下D號舖
  • 霸王雞
2024-03-13 630 瀏覽
晚飯時間行東大街搵食,見這間新開的小館門口張貼的餐牌有臭豆腐,於是入去試試。入到去坐低,餐廳裝修都是中式設計的,兩邊卡位,中間有少許細枱,感覺有點浪費空間,但另一方面來說就比較濶落,不怕人多聚集。點菜可掃碼下單,與內地餐應一樣,不過坐低如沒有要求就不會提供白開水,可能是新開張關係還在試業中。打開手機掃下,發現原來臭豆腐已經售罄了,有點失望。最後點了幾款小菜: 炸子雞半隻 $108 、桂花蜜脆肉 $80和通菜 $7X。味道都正正常常,半隻炸子雞份量不多,但炸得不錯,伴碟的蝦片上枱時仍脆口; 桂花蜜脆肉 都炸得乾身香脆,粉漿不算厚,但桂花味道不是太出,是有蜜糖甜味但不覺有桂花味;通菜都算嫰口,有些炸豬油伴碟幾得意,但就偏咸,可能是豆醬關係。感覺每碟餸的份量相對一般茶樓細小小。整體來說都合格,價錢和酒樓小菜差不多,沒有茶錢,新開張期間沒有收取加一費用,都算幾抵食的。看看遲下有沒有機會再試臭豆腐,除了蓉玥之外,形薈的一家也有臭豆腐吃,味道也對辦的。

2024-02-15 609 瀏覽
🏥收工去完東區醫院探屋企人, 落咗筲箕灣東大街覓食🔎眼見餐廳開業不久, 試業中, 一試無妨🤔店內以卡位座佔多, 但枱與櫈間的距離頗窄😥🥶冬天著多幾件衫, 2人並排坐都有啲逼🙈餐廳主打食酸菜魚, 炸子雞, QR自行下單📱午市小菜✅跟配白飯一碗晚市餐牌未見有註明跟配白飯🔸客家酸菜炒腩肉🐷 $78 6/10腩肉相對較瘦, 肉比例較多👍🏻炒得好香, 不過底下好多油🔸粟米斑塊🐟 $88 6/10約有10-12件斑塊炸漿輕簿, 芡汁中的粟米有點兒少得可憐🌽😂🔸豬潤浸時蔬🥬 $78 6/10豬潤有5-6片, 每塊都係厚切😋入口十分嫩滑👍🏻🥬娃娃菜份量較少, 中意餐廳加入雲耳及杞子👏🏻
🏥收工去完東區醫院探屋企人,
落咗筲箕灣東大街覓食🔎
眼見餐廳開業不久, 試業中, 一試無妨🤔
店內以卡位座佔多, 但枱與櫈間的距離頗窄😥
🥶冬天著多幾件衫, 2人並排坐都有啲逼🙈

餐廳主打食酸菜魚, 炸子雞, QR自行下單📱
午市小菜✅跟配白飯一碗
晚市餐牌未見有註明跟配白飯

🔸客家酸菜炒腩肉🐷 $78 6/10
腩肉相對較瘦, 肉比例較多👍🏻
炒得好香, 不過底下好多油

🔸粟米斑塊🐟 $88 6/10
約有10-12件斑塊
炸漿輕簿, 芡汁中的粟米有點兒少得可憐🌽😂

🔸豬潤浸時蔬🥬 $78 6/10
豬潤有5-6片, 每塊都係厚切😋