2024-06-09 103 瀏覽
蔥萌媽食物到會的質素真的很好,特別是棒棒手撕雞,鮮嫩多汁,味道剛好。其他菜式也很出色,鮮雜果沙律清新爽口,水果新鮮🍎,酥脆鱿魚圈外脆內嫩🦑,鮮鳳梨咕噜肉酸甜適中🍍。花雕醉雞卷的雞肉嫩滑,酒香濃郁🍗,玫瑰露酒水果蘿蔔煮牛肋條特別香濃。蝦仁肉末菌菇炒伊麵鮮香可口🍜,瑶柱肉末蛋炒飯香氣十足。宫廷蜂蜜杞子桂花糕甜而不膩🍰。30人份量只需港幣3000不到,性價比很高💰。服務周到,菜式精緻,適合各類聚會和活動🎉。推薦給所有想要高品質到會服務的朋友們!

2024-06-09
外賣送餐
2024-02-20 300 瀏覽
朋友介紹位於觀塘工廈有間外賣私房菜,他們的麻辣蔥椒醬好正,今日經過去買樽試吓,老闆娘好健談,還推薦我食他們的招牌棒棒手撕雞,店舖入邊有兩張長餐桌,就坐低試吓個套餐,果然係招牌菜,雞肉嫩滑再配埋個醬汁,一流,還有很多住家撚手小菜,我會再去慢慢品嚐家的味道😋
一直都想試下,奈何距離有點遠,當天因工作要到附近去,就買外賣回工作室,期待的午餐換來十分失望,可能我不懂得欣賞吧 😔搭𨋢等很久,來回很花時間。到步亦等了大概十分鐘,心想好吃的都要等,誰不知 😒豬手,不夠腍,份量少。飯?忘記什麼樣了。湯是無味精的。
豬手,不夠腍,份量少。飯?忘記什麼樣了。湯是無味精的。
古法豬手
2023-06-11 512 瀏覽
就到端午節,大家買咗糭未呢٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 之前放lunch見到蔥萌媽有賣端午節糭,趁有早鳥優惠就買咗3隻。佢地嘅糭全手工製作,採用泰國優質糯米,香港工場生產有保證。🇭🇰 精緻豐盛 (原價$88/隻,自選三隻或以上,每隻即減$10)❀ 瑤柱蛋黃鹹肉糭原粒日本特級瑤柱·原隻鹹蛋黃·五香新鮮豬肉❀ 金蠔蛋黃鹹肉糭原隻金蠔·原隻鹹蛋黃·五香新鮮豬肉❀ 綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭 優質蝦米·五香新鮮豬肉·原隻鹹蛋·綠豆優惠價買滿$500,送土匪堅果糭一隻。

❀ 瑤柱蛋黃鹹肉糭
原粒日本特級瑤柱·原隻鹹蛋黃·五香新鮮豬肉

❀ 金蠔蛋黃鹹肉糭
原隻金蠔·原隻鹹蛋黃·五香新鮮豬肉

❀ 綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭
優質蝦米·五香新鮮豬肉·原隻鹹蛋·綠豆

優惠價買滿$500,送土匪堅果糭一隻。

經常吃餃子的我,吃過了很多不同口味的餃子,但就忽略了香港傳統吃餃子的調味料:辣椒醬 找到了葱萌媽在工廈的單位,看見她一個人在努力製作餃子,好勤力用心一套兩支餸餃子一流,香辣醬很有港式醬料風味,麻辣醬加入了花椒油更有層次感,個人是很喜歡秘製葱椒醬系列🌱👩🏻‍🦱🌶香辣味🔥麻辣味$168一套(2支)純手工香港製造採用優質食材麻辣蔥椒醬🔥成份:辣椒、乾辣椒、花椒、蒜、花生、瑤柱、蝦子、蔥、鹽、豆油、冰糖、豉油香辣蔥椒醬🌶成份:花椒、辣椒、乾辣椒、蒜、花生、瑤柱、蝦子、蔥、鹽、豆油、冰糖、豉油淨重: 180g保存期限: 冷藏可保存一年

秘製葱椒醬系列🌱👩🏻‍🦱
🔥麻辣味
$168一套(2支)

純手工香港製造採用優質食材
麻辣蔥椒醬🔥

香辣蔥椒醬🌶

2023-06-04 238 瀏覽
1️⃣瑤柱蛋黃鹹肉糭2️⃣金蠔蛋黃鹹肉糭3️⃣綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭✅純手工製作 ✅香港品牌✅香港生產宜家喺2023年6月10日前預訂可享早鳥優惠‼️‼️‼️另優惠價買滿$500送土匪堅果糭一隻1️⃣🥚瑤柱蛋黃鹹肉糭約重230g 早鳥價見 (B)精緻豐盛採用泰國優質糯米原粒日本特級瑤柱原隻鹹蛋黃 五香新鮮豬肉2️⃣🦪金蠔蛋黃鹹肉糭約重230g 早鳥價見 (B)精緻豐盛採用泰國優質糯米原隻鹹蛋黃 五香新鮮豬肉3️⃣🫘綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭約重230g 早鳥價$48/隻 原價$55採用泰國優質糯米材料包括優質蝦米五香新鮮豬肉、原隻鹹蛋、綠豆❣️自己最鐘意瑤柱個款 會比較濃味同鮮味其他兩款就啱鐘意食🦪同想食得輕盈嘅你地整體而言 呢間手工香港製嘅糉係我食過最能保持到食材原味而相對健康嘅一間食完之後 唔會覺得肥膩反而感覺輕盈 同唔會太濃味沾少少砂糖/豉油已經足夠❣️(B) 精緻豐盛 (原價$88/隻自選三隻或以上,每隻即減$10 )B1.瑤柱蛋黃鹹肉粽B2.金蠔蛋黃鹹肉粽B3.鮑魚蛋黃鹹肉粽**下單時需確認取貨日期💰優惠詳情可參考尾圖/story 另外佢仲有飯餐/手撕雞提供主打外賣 不設堂食購買糉會有冰包提供❣️蔥萌媽 @cmmkitch
1️⃣瑤柱蛋黃鹹肉糭

原隻鹹蛋黃 五香新鮮豬肉

3️⃣🫘綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭
早鳥價$48/隻 原價$55

材料包括優質蝦米
五香新鮮豬肉、原隻鹹蛋、綠豆

❣️自己最鐘意瑤柱個款

食完之後 唔會覺得肥膩
反而感覺輕盈 同唔會太濃味
沾少少砂糖/豉油已經足夠❣️

(B) 精緻豐盛 (原價$88/隻
自選三隻或以上,每隻即減$10 )

B1.瑤柱蛋黃鹹肉粽

富利工業大廈9樓D室

營業時間: 11:30-19:30
訂購方法: WhatsApp 97796765
2023-06-02 157 瀏覽
又就到端午節啦🐉除左要游龍舟水同睇爬龍舟之外,當然要食隻粽應吓節啦😙最近就係觀塘蔥萌媽買咁啲咸肉粽同屋企人分享啦🫶🏻全因蔥萌媽嘅粽係由佢自己親手製造,除左粽本身嘅味度,仲食到一份媽媽嘅情懷🥰蔥萌媽嘅粽有好多唔同嘅選擇😚價錢仲好公道添❤️今次我就試咗其中三款啦❤️包括有:瑤柱蛋黃鹹肉粽、金蠔蛋黄鹹肉粽、綠豆蝦米蛋黃鹹肉粽❤️三款都餡料十足🤤鹹肉香氣濃郁,蛋黃油香撲鼻😚配上唔同嘅食材,令到鹹肉粽食落有唔同層次,口感豐富,令人回味🤤

2023-06-02 132 瀏覽
本地品牌蔥萌媽係觀塘開左樓上舖啦❣️❣️秘製葱椒醬系列 $168(一套2支)〰️香辣蔥椒醬用黎點餃子食一流!辣味夠,聞落又香原來入面加埋瑤柱蝦子等等,好足料〰️麻辣蔥椒醬麻辣醬我成日都會自己買黎屋企煮餸煮雞煲麻味唔會好勁,對於我黎講岩岩好❣️白菜餃除左醬,仲可以叫水餃每粒都好飽滿,好多白菜!白菜味好濃,再沾埋香辣醬加d 醋更加正!❣️粟米雞肉餃就甘都見到d 粟米粒,就知皮唔會厚咬一半 見到勁多粟米,仲要好甜,好好食!

本地品牌蔥萌媽係觀塘開左樓上舖啦❣️

❣️秘製葱椒醬系列 $168(一套2支)
〰️香辣蔥椒醬
用黎點餃子食一流!
辣味夠,聞落又香
原來入面加埋瑤柱蝦子等等,好足料

〰️麻辣蔥椒醬
麻辣醬我成日都會自己買黎屋企煮餸煮雞煲
麻味唔會好勁,對於我黎講岩岩好

❣️白菜餃
除左醬,仲可以叫水餃
每粒都好飽滿,好多白菜!
白菜味好濃,再沾埋香辣醬加d 醋更加正!

❣️粟米雞肉餃
就甘都見到d 粟米粒,就知皮唔會厚
咬一半 見到勁多粟米,仲要好甜,好好食!
2023-06-01
《今晚食宵夜》都介紹過觀塘隱世手撕雞《蔥萌媽》,係朋友屋企食過幾好食,今次朋友買手撕雞時知道出左限定端午節糭,買左幾隻糭黎試下。鹹肉糭寫明純手工製作,香港品牌,香港生產3款豪華又好食糭,有瑤柱蛋黃鹹肉糭、金蠔蛋黃鹹肉糭、鮑魚蛋黃鹹肉糭金蠔蛋黃鹹肉糭金蠔蛋黃鹹肉糭有原隻金蠔、瑤柱蛋黃鹹肉糭原隻瑤柱,鮑魚蛋黃鹹肉糭有原隻鮑魚,另外入面有原隻鹹蛋黃,五香新鮮豬肉,入口真係特別甘香!仲有傳統綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭,裏面足料好香Menu

鹹肉糭寫明純手工製作,香港品牌,香港生產

仲有傳統綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭,裏面足料好香

Menu

2023-06-01 65 瀏覽
經朋友推介,我去咗喺觀塘一座工廈嘅呢間蔥萌媽買咗一套$168秘製蔥椒醬黎試下,有齊香辣同麻辣兩款口味,成份仲有瑤柱同蝦子,加上係純手工香港製造,所以價錢都算合理開咗樽麻辣蔥椒醬黎點野食,辣度都ok,唔會話太辣,而食落有少少麻,我覺得好味過平時買開嘅XO醬,而蔥椒醬亦可以用黎煮野食,令餸菜更加惹味另外,試咗佢嘅菜肉餃子同雞肉粟米餃子,餃子皮幾滑,厚薄適中,唔會一夾就穿,而餡料好豐富,粟米好甜。至於點餃子嘅醬汁係用咗蔥椒醬、豉油、甜醋溝埋一齊,配餃子好夾,令餃子嘅味道更加突出呢度除咗蔥椒醬、餃子,仲有啲飯餸、手撕雞可以買,而呢排臨近端午節仲有粽訂,都幾多元化,不過留意番好多產品都需要提前3日落單
秘製蔥椒醬

雞肉粟米餃子

2023-05-30
秘製蔥椒醬
雞肉粟米餃子
2023-05-30 48 瀏覽
端午節就快到見到蔥萌媽推出了端午節糭早鳥優惠便買來試試蔥萌媽係香港品牌香港🇭🇰生產全部純手工製作今次就試了三款不同口味的端午節糭全部均用上泰國🇹🇭優質糯米🌾製成瑤柱蛋黃鹹肉糭除了有原隻鹹蛋黃和五香新鮮豬肉外🐷更加上有原粒日本特級瑤柱口感層次進一步提升金蠔蛋黃鹹肉糭這款加入了原隻金蠔第一次食有金蠔的糭非常特別而且好鮮味😋綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭材料包括有優質蝦米🦐、五香新鮮豬肉、原隻鹹蛋和綠豆整體味道融合好香甜同時散發著蝦米香氣整體三款糭都好出色尤其推薦金蠔蛋黃鹹肉糭口感層次豐富亦鮮味十足👍🏻➰➰➰➰➰於2023年6月10日前預訂,可享早鳥優惠。另優惠價買滿$500,送土匪堅果糭一隻詳情可以直接向店查詢
端午節就快到

這款加入了原隻金蠔
第一次食有金蠔的糭
非常特別而且好鮮味😋

綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭
材料包括有優質蝦米🦐、五香新鮮豬肉、原隻鹹蛋和綠豆
整體味道融合好香甜
同時散發著蝦米香氣

整體三款糭都好出色
尤其推薦金蠔蛋黃鹹肉糭
口感層次豐富
亦鮮味十足👍🏻

➰➰➰➰➰

於2023年6月10日前預訂,可享早鳥優惠。
另優惠價買滿$500,送土匪堅果糭一隻
詳情可以直接向店查詢
2023-05-28 42 瀏覽
端午節就快到啦!因為朋友介紹,特登同媽咪黎左觀塘工廠區既蔥萌媽呢度買粽🤪🤪呢度既鹹肉粽全部採用泰國優質糯米,我同媽咪揀左瑤柱蛋黃鹹肉粽、金蠔蛋黃鹹肉粽同綠豆蝦米蛋黃鹹肉粽番屋企試。媽咪都好鐘意,不斷話好大隻同好多料😂😂😂因佢端午節都會自己包黎比親戚,話呢間夠足料,送禮都唔失禮🤣個粽好有媽媽既味道🥰而我最鍾意金蠔蛋黃鹹肉粽,隻蠔好大隻又好香,入面個咸蛋黃又大隻,真係好足料😂😆😆😆

2023-05-27 57 瀏覽
🌱🌶🥟 #觀塘 #蔥萌媽今次想同大家分享一個本地品牌:「蔥萌媽」嘅「秘製樽裝麻辣醬及香辣醬」🥵 老闆係福建人,整出嚟嘅辣醬都辣得好過癮🤭 而且唔會得個辣字,仲係非常之香噴噴㗎🤗今次我就試咗佢哋嘅餃子沾辣醬食,包括粟米雞肉4隻同白菜餃子4隻😚 到咗約定取貨時間,啲餃子啱啱好出爐,粒粒都脹卜卜,皮薄餡多,仲熱到冒煙㗎,食材都非常新鮮好味🥳 除咗餃子,呢度仲有各種飯麵餐、鹹肉粽等等,有透中有唔辣,任君選擇㗎😌🌱🌶葱萌媽 秘製葱椒醬系列🌱👩🏻‍🦱🌶香辣味🔥麻辣味開心價$168一套(2支)葱萌媽嘅葱椒醬全部都係 #純手工 #香港製造 嘅,佢哋採用優質食材,整出既香又麻嘅優質辣醬😋 比起一般嘅辣醬仲多咗啲蔥嘅香味添🥳 麻辣蔥椒醬🔥成份:辣椒、乾辣椒、花椒、蒜、花生、瑤柱、蝦子、蔥、鹽、豆油、冰糖、豉油淨重: 180g保存期限: 冷藏可保存一年香辣蔥椒醬🌶成份:花椒、辣椒、乾辣椒、蒜、花生、瑤柱、蝦子、蔥、鹽、豆油、冰糖、豉油淨重: 180g保存期限: 冷藏可保存一年*產品需提前三日落單📍 蔥萌媽地址: 觀塘駿業里6號富利工業大廈9樓D室營業時間: 11:30-19:30訂購方法: WhatsApp
🌱🌶🥟 #觀塘 #蔥萌媽

🌱🌶葱萌媽 秘製葱椒醬系列🌱👩🏻‍🦱
🔥麻辣味
開心價$168一套(2支)

麻辣蔥椒醬🔥

營業時間: 11:30-19:30
訂購方法: WhatsApp 97796765
2023-05-22
2023-05-26 56 瀏覽
官塘工廈的外賣店✌🏻有我最愛的餃子同手撕雞飯😍 今日先試左佢嘅餃子仲順手買埋佢既獨家秘製辣椒醬🤭餃子隻隻都鮮製,好新鮮,唔係雪藏野隻隻漲卜卜,皮薄餡靚,d餡好新鮮,唔會溶溶爛爛,仲見粒粒完整粟米架🌽食餃子當然要加辣椒醬🌶️🤣🌱蔥萌媽 秘製葱椒醬系列🌱🌶香辣味🔥麻辣味辣椒醬純手工香港製採用優天然優質食材,超級多料,無添加味精🔥麻辣味用上辣椒、乾辣椒、花椒等,夠麻夠辣,辣味餘韻悠長😋🌶️香辣蔥椒醬香味好出,一打開蓋已飄來陣陣辣香。唔止用黎蘸野食ok, 用黎炒海鮮都一流呀😍 開心價$168一套(2支)保存期限: 冷藏可保存一年*產品需提前三日落單
仲順手買埋佢既獨家秘製辣椒醬🤭

餃子隻隻都鮮製,好新鮮,唔係雪藏野

食餃子當然要加辣椒醬🌶️🤣
🌱蔥萌媽 秘製葱椒醬系列🌱

辣椒醬純手工香港製
採用優天然優質食材,超級多料,無添加味精
🔥麻辣味用上辣椒、乾辣椒、花椒等,夠麻夠辣,辣味餘韻悠長😋

開心價$168一套(2支)
*產品需提前三日落單
2023-05-18
3 分鐘 (外賣自取)
  • 粟米餃子
  • 麻辣蔥椒醬
皇太后話去人屋企唔可以👐🏻兩手𝐟𝐢𝐧𝐠𝐟𝐢𝐧𝐠帶梳蕉🍌然後佢早幾日去我到🏠話黎緊端午節要應節,帶左𝟑隻糭黎上黎🛍️一家人都咁客氣係咩玩法?👩‍👧既然皇太后咁有心,我食完就做下資料蒐集👩🏻‍💻同大家分享下啦💁🏻‍♀️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭(泰國優質糯米 • 蝦米 • 五香新鮮豬肉 • 原隻鹹蛋 • 綠豆)最傳統既配搭口味,點都要有隻😂.✨精緻豐盛系列✨ 一共有𝟑款除左我食個𝟐款,另𝟏款係鮑魚蛋黃鹹肉粽。.▪瑤柱蛋黃鹹肉糭 • 精緻豐盛(約230g)(泰國優質糯米 • 原粒日本特級瑤柱 • 原隻鹹蛋黃 • 五香新鮮豬肉)▪金蠔蛋黃鹹肉糭 • 精緻豐盛(約230g)(泰國優質糯米 • 五香新鮮豬肉 • 原隻鹹蛋 • 金蠔).💁🏻‍♀️幾款味道方面,都偏向家庭式口味,調味唔會太重🇭🇰香港品牌 • 純手工製作 • 香港製造 🇭🇰.🈹𝟐𝟎𝟐𝟑年𝟔月𝟏日前預訂,會有早鳥優惠🈹✨精緻豐盛系列優惠(原價$𝟖𝟖/隻,自選三隻或以上,每隻即減-$𝟏𝟎)✨優惠價折後滿$𝟓𝟎𝟎,另送土匪堅果糭𝟏隻(*詳情請向店家查詢).~•~•~•~•~•~
皇太后話去人屋企唔可以👐🏻兩手𝐟𝐢𝐧𝐠𝐟𝐢𝐧𝐠帶梳蕉🍌
然後佢早幾日去我到🏠
話黎緊端午節要應節,帶左𝟑隻糭黎上黎🛍️
一家人都咁客氣係咩玩法?👩‍👧
既然皇太后咁有心,我食完就做下資料蒐集👩🏻‍💻
同大家分享下啦💁🏻‍♀️

▪綠豆蝦米蛋黃鹹肉糭
最傳統既配搭口味,點都要有隻😂

✨精緻豐盛系列✨ 一共有𝟑款
除左我食個𝟐款,另𝟏款係鮑魚蛋黃鹹肉粽。
▪瑤柱蛋黃鹹肉糭 • 精緻豐盛(約230g)

▪金蠔蛋黃鹹肉糭 • 精緻豐盛(約230g)
(泰國優質糯米 • 五香新鮮豬肉 • 原隻鹹蛋 • 金蠔)

💁🏻‍♀️幾款味道方面,都偏向家庭式口味,調味唔會太重
🇭🇰香港品牌 • 純手工製作 • 香港製造 🇭🇰

🈹𝟐𝟎𝟐𝟑年𝟔月𝟏日前預訂,會有早鳥優惠🈹
✨優惠價折後滿$𝟓𝟎𝟎,另送土匪堅果糭𝟏隻
(*詳情請向店家查詢)