2015-07-26 527 瀏覽
自從娜娜開始了新工作,變得少許忙碌,近兩個星期六日也需要上班,沒能跟男友約會 但男友竟然變得會主動說要和我在平日見面拍拖,娜娜心中非常高興呢今晚娜娜又話事,帶男友去了這間Asian cooking!其實娜娜已經不是第一次光顧啦,之前跟家人吃過幾次晚餐,水準不錯,非常對娜娜的胃口,當然要介紹給我的最愛來試試啦娜娜一向懶得在大大本menu 內左揀右揀,省水省力便點了個二人餐。炭燒豬頸肉木瓜沙律 - 豬頸肉雖然每片都薄薄的,但二人份量來說算多喔!味道方面雖不是太有炭燒的感覺,不過仍然是好吃的 而底下亦有很多木瓜沙律,配上酸酸的沙律汁,非常開胃!小食拼盤薈亞三小拼 - 稍有驚喜的是小食的款式轉了(看menu 時沒細心看,留意不到),以前是春卷、雞翼和扎肉粒,這次扎肉粒改成了鳳爪。味道就是不過不失,但娜娜認為間中轉換款式的舉動頗有心思,讓人可多試不同的食物!多款菜中男友選了泰式炒通菜,而菜當中還配有些菇炒在一起,可惜不是用馬拉盞炒的,喜歡吃濃味的人可能會略嫌不夠惹味。最後主菜我們要了這個越式牛柳粒炒紅飯,光是賣相已覺得吸引!牛柳粒除了十分有牛味,口感也很好,每一舊都有咬口又不會韌!而那些配菜蕃茄

而底下亦有很多木瓜沙律,配上酸酸的沙律汁,非常開胃!
炭燒豬頸肉木瓜沙律
薈亞三小拼
泰式炒通菜
最後主菜我們要了這個越式牛柳粒炒紅飯,光是賣相已覺得吸引!牛柳粒除了十分有牛味,口感也很好,每一舊都有咬口又不會韌!而那些配菜蕃茄粒、紅黃椒也非常好送飯喔!別看它樣子小小的,紅飯的份量每人可吃一大碗很飽肚!
越式牛柳粒炒紅飯
餐飲是龍紅冰,娜娜試過多次,十分一般,可另外選其他飲品,凍飲加$3。

娜娜把食物掃清光,然後看著坐在對面的男友,真是覺得和愛的人吃一頓豐富的晚餐十分滿足,好幸福
題外話/補充資料: 加入會員可享免加一優惠
2015-07-20
炭燒豬頸肉木瓜沙律
越式牛柳粒炒紅飯
2015-05-15 519 瀏覽
上星期係隔離舖食完南洋午餐,見依間咁多人食..依日諗住去試下星期日真係好多人,等左好耐先有位。等緊果陣已經睇定食咩所以安坐後已經可以即落order我要個"星洲喇沙蝦肉湯米粉"($62)湯底唔夠濃郁唔夠喇沙香味,椰奶較為突出,而湯底都唔夠熱蝦有4隻..都幾彈牙,另外仲有豆卜&2塊魚片,米粉份量ok但整體味道唔吸引..比預期失望另一半點個"香茅豬扒炒粿條"($62)上檯再問問侍應咩黎? 因為食過檳城既粿條唔係咁ma以為佢比錯左。侍應話係粿條,好奇怪mix左2款麵條有d覺得9唔搭8..依個比湯米粉好食,但味道略偏甜豬扒夠鬆軟餐飲..熱咖啡 & 龍眼冰整體食物真係好港式,完全唔係果回事,服務ok..只係人手唔太夠。
星期日真係好多人,等左好耐先有位。等緊果陣已經睇定食咩
所以安坐後已經可以即落order
我要個"星洲喇沙蝦肉湯米粉"($62)
湯底唔夠濃郁唔夠喇沙香味,椰奶較為突出,而湯底都唔夠熱
蝦有4隻..都幾彈牙,另外仲有豆卜&2塊魚片,米粉份量ok
但整體味道唔吸引..比預期失望
另一半點個"香茅豬扒炒粿條"($62)
上檯再問問侍應咩黎? 因為食過檳城既粿條唔係咁ma
以為佢比錯左。侍應話係粿條,好奇怪mix左2款麵條
有d覺得9唔搭8..依個比湯米粉好食,但味道略偏甜
豬扒夠鬆軟
餐飲..熱咖啡 & 龍眼冰
2015-05-10
20 分鐘 (堂食)
2015-04-15 554 瀏覽
食完一個唔飽嘅自助餐,行一陣街,黎左呢度食下午茶,貪佢闊落啲方便bb坐。叫左幾個下午茶餐,但都係叫埋同一樣野,其他啲好似唔多吸引。星洲喇沙雞肉湯米粉 $44賣相一般,有半隻蛋,魚片,豆卜同雞肉,聞到有喇沙香,但食落湯底較淡,份量ok。凍飲要加三蚊,但龍眼冰唔使,甜甜地無乜特別。另叫了一杯雜莓乳酪特飲 $35,賣相幾靚,但果汁聚底,乳酪則浮面,攪渾左一陣又回服完狀。味道酸酸甜甜,幾好飲,但支管太幼,啲穀物片吸唔到上黎。好坐,但食物一般,有點少貴。

叫左幾個下午茶餐,但都係叫埋同一樣野,其他啲好似唔多吸引。
星洲喇沙雞肉湯米粉 $44
凍飲要加三蚊,但龍眼冰唔使,甜甜地無乜特別。

好坐,但食物一般,有點少貴。
2015-04-12
2015-04-08 343 瀏覽
城市中心裝修咗噤耐,開多咗幾間餐廳,裝修都唔錯,於是就入咗去其中一間試試喇!今次自己就叫咗個傳統喇沙湯金邊粉同芋絲網皮春卷!其實見到好多人都叫2人餐,但計一計數就知道餐唔係噤抵無咩平過但又無得揀又唔夠嘢食,都係散叫好!個傳統喇沙湯金邊粉一上檯我真係呆咗呢個真係喇沙?但明明問多次個侍應,佢都係噤答我,但睇落明明就係咖哩,真係好難理解!唯有試試先啦,飲咗小小個湯,好失望。。呢個係淡咖哩加小小小小喇沙味,講明係小小小小喇沙,真係小到好難發覺 唔係喇沙都唔緊要,問題係唔好食湯係怪怪地所有味都係四不像噤,但食極都感覺唔到喇沙味想夾起個粉都真係有難度呀個粉仲係一餅餅嫁,浸多一陣,「了」多陣,先散開咗小小,但都係痴痴地,多係多嘅,但真係難食芋絲網皮春卷食落除咗多油,味道都ok嘅!但好細條,無咩餡好似食到有小小芋絲同肉碎,因為個金邊粉唔係食咗好多,所以加埋個春卷都唔夠飽!番屋企仲要煮個麵填飽自己
無咩平過但又無得揀又唔夠嘢食,都係散叫好!
傳統喇沙湯金邊粉
個傳統喇沙湯金邊粉一上檯我真係呆咗
唔係喇沙都唔緊要,問題係唔好食湯係怪怪地
所有味都係四不像噤,但食極都感覺唔到喇沙味
傳統喇沙湯金邊粉
想夾起個粉都真係有難度呀
芋絲網皮春卷
芋絲網皮春卷
芋絲網皮春卷食落除咗多油,味道都ok嘅!但好細條,無咩餡

2015-01-26
30 分鐘 (堂食)
2015-02-08 548 瀏覽
城市中心上層終於裝修完開左幾間野食,見到呢間餐廳環境不錯,睇完餐牌又唔算貴,於是就入去試下,我同女朋友total 叫左2 個粉麵,1個小食。個炒飯都算幾好味。好有冬蔭公味,但女仔可能會覺得太咸,同埋冇乜料,但食完之後勁口渴。而春卷都係不過不失.普通only.. 38 蚊又不算太貴。而我女朋友就叫左一個炒金邊粉 $68。我就冇試過。但佢話麻麻地。。又乾又冇乜味。整體野食不算貴。環境不錯。但食物質素超級普通。

冬蔭功肉碎炒飯

越式春卷

而春卷都係不過不失.普通only.. 38 蚊又不算太貴。

整體野食不算貴。環境不錯。但食物質素超級普通。
2015-01-26 615 瀏覽
二人咖哩雞套餐,包括咖哩雞,炒高麗菜,三式拼盤(炸春卷,兩串沙爹雞,幾粒扎肉),另外有兩碗飯及兩個龍眼冰。必須要讚個炒高麗菜,有些小酸味些小辣味仲有蝦醬味,加上白飯好靚,其他菜尚未到就幾乎食晒了,咖哩雞都係好入味,不過就覺得滴雞肉乾咗少少,總體都算唔錯,可以再去食。另外,環境其實都幾好,窗外就係德華公園,入目一片綠意。
另外,環境其實都幾好,窗外就係德華公園,入目一片綠意。
2015-01-25
2015-01-09 524 瀏覽
重口味 味道咸 的味精餐廳,見到荃灣城市廣場裝修後開了很多餐廳,上次試過吐司工房,遠望見到呢間薈亞廚房裝修得唔錯,已經好想試下,今次入去一試 ,真係一試難望,先來椰子煲雞湯真係來一句咩料都冇,可能抽起晒啫,試一啖先 嘩些微的椰子味都冇,雞味冇,有的是味精同咸味,泰式小食拼盤樣樣有D 算是不錯,可惜是個泰式鳳爪又咸又辣而這些辣味使人很不舒服,最後來一個馬來炒貴刁賣相已經唔得,唔睇得都良得卦,初頭食有D 咸肉覺得。。雖然咸左D 但都入到口,可惜是越食越咸真係咸到入唔到口,又要講句 再肚餓也難嚥下去 我真係好小會因為食物難食而浪費,但為左健康著想真係要放棄。唔明點解廚師煮野可以咁重手,真係唔會再來食一次也覺得多了。唔好比佢D 裝修詭左,好睇唔好食。
超咸 馬來炒貴刁
泰式拼盤
味精味道椰子雞湯
2015-01-09
  • 拼盤的串燒雞肉
2015-01-05 679 瀏覽
紅螞蟻集團旗下的薈亞廚房近來悄悄地進駐剛剛翻新的荃灣城市中心。跟銅鑼灣店一樣,餐廳繼續以馬來美食作招徠,海南雞飯、馬來貴刁、炒粿條、咖哩等等的菜式自然不能缺少。午市的特式套餐選擇頗多,除了 A 至 J 十款炒粉麵飯之外,還有提供不同的馬來咖哩給咖哩粉絲們慢慢挑選。 龍眼冰, 3/5套餐包一杯餐飲,可惜他們沒有馬拉冰茶,唯有改試龍眼冰吧。龍眼冰的味道不差,口感涼快,吃辛辣的馬來菜最為適合。 馬來炒貴刁 ($68), 3.5/5炒貴刁是頗為傳統的馬來做法,河粉用了較為闊身的種類,令口感更佳。加上配料的海蝦、椰菜絲、蛋絲、咸肉、臘腸、花生和芽菜,不錯。
龍眼冰, 3/5
龍眼冰