2017-02-19 629 瀏覽
逛完城市廣場, 就順道在商場找間食店晚膳, 發現這家環境不錯的星馬泰菜餐廳, 就決定一試。原個波蘿海鮮炒飯, 波蘿很鮮甜,海鮮雖然不是什麼貴價海鮮,但份量都算多,和炒飯配搭相得益彰,挺好吃。 馬拉盞炒通菜是很傳統的菜色,上菜的時候香味四溢,醬汁都濃淡得宜,可惜熱度不夠, 令菜色失色了一點點。 下圖芒果素菜米紙卷作為前菜是很不錯的開始, 清爽的素菜,咬下去很爽,很清新的感覺,配以醬汁一起吃,口感更好。 這個海鮮冬蔭公湯粉也是不錯的,海鮮入味,湯底不會被粉沖淡,依然濃郁。 整體來說質素是可以的,不過未算十分出色。

整體來說質素是可以的,不過未算十分出色。
2017-02-17
15 分鐘 (堂食)
農曆新年,大年年初二,今日做完野之後,去左上次食過覺得唔錯既呢一間餐廳食野,我去到剛好是下午茶,叫了一個泰式炒金邊粉來食,因為上一次食過,幾好食所以再叫一次。食物來到時候,我望一望食物,以為是來錯食物,但呢一個泰式炒金邊粉,同我上次食既時候很大差別呀…完完全全係離晒譜。那一碟炒金邊入面既材料竟然只有豆卜, 韭菜,幾隻蝦,什麼肉都無,以前食既時候係有肉呀…材料多很多,而家完全【不行】呀!我食了一口,那碟都唔係炒既,只係求求其其用茄醬撈既一樣,我之後只飲了檸檬茶就算了,那碟完完全全比返佢地,結帳時我還講比那個收銀員聽。呢間食店既侍應生只掛著同同事傾計,那個收銀員仲在收費時還在玩氣球。價錢50幾元,還要加一,錢不成問題,但給客人既服務完全比唔到,食物太差了。我保證呢間食店,永遠都唔會再去,已比我列入黑名單
2017-01-29
2016-10-23 1465 瀏覽
本身見裝修幾好入去試一坐低就伏左雜錦炒飯除左用豆炒之外就有2隻未削晒殼既蝦咁其實削一半係餐廳既特色?仲有炒飯內唯一一舊肉一舊唔熟既雞肉咬都咬唔開 仲見到粉紅色未熟既表面龍眼冰 不值一提成杯野濁到 同杯檸茶一樣色入面有幾粒又霉又黑既龍眼成杯野飲都飲唔落

本身見裝修幾好入去試
一坐低就伏左
雜錦炒飯
除左用豆炒之外
就有2隻
未削晒殼既蝦
咁其實削一半係餐廳既特色?
仲有炒飯內唯一一舊肉

成杯野飲都飲唔落
龍眼冰
雜錦炒飯內唔熟既雞肉
2016-07-11 2647 瀏覽
今次嚟到薈亞搵食!天氣熱辣辣總會想食壽司之類嘅日本菜~但食咗幾個禮拜~今個禮拜就食重口味嘅東南亞菜啦~薈亞有二人餐同四人餐同散叫menu~我哋三個人就叫咗二人餐+串燒。椰子煲雞湯椰子味不會太濃~但清清哋幾好飲~勉強分到3碗~薈亞三小拼(芋絲網皮春卷、泰式酸辣鳳爪、越式牛油雞翼)春卷偏油~但芋絲香脆~只得2條唔夠喉呢!雞翼看似有4隻~但其實開咗邊所以只有2隻~好香口~不會太油亦不會太乾!鳳爪有點辣~不過真係好醒胃~冇骨嘅關係方便進食!串燒 ($78/半打)可以喺豬、牛、雞、羊度揀~我哋㨂咗豬、牛、雞各2串~雞肉嫩滑~但欠缺雞味~牛肉有少許過火~已經變韌~豬最好味~火喉剛剛好~醃料都入味!重點係個沙爹醬勁好味!濃得來唔會太鹹~而且好香同個串燒好啱味!馬拉盞炒高麗菜相信大家睇圖都睇唔出佢係馬拉盞…而實際上我都唔覺得佢係馬拉盞!加上佢超級油~我平時成日掃成碟菜都唔想伸手去夾!亞來咖哩三文魚頭好醜嘅一碟餸~一開始我哋仲懷疑係咪真係三文魚…不過佢都算有內在美~三文魚冇炸過火~而且咖哩汁濃郁~淋在白飯上食真係頂呱呱!龍眼冰好難飲!真係好難飲!平時去泰國餐廳都會叫龍眼冰但呢個程度嘅真係未飲過!龍眼好似
今次嚟到薈亞搵食!

薈亞有二人餐同四人餐同散叫menu~
我哋三個人就叫咗二人餐+串燒。
椰子煲雞湯
椰子味不會太濃~但清清哋幾好飲~
勉強分到3碗~
薈亞三小拼(芋絲網皮春卷、泰式酸辣鳳爪、越式牛油雞翼)
春卷偏油~但芋絲香脆~只得2條唔夠喉呢!
鳳爪有點辣~不過真係好醒胃~冇骨嘅關係方便進食!
串燒 ($78/半打)
可以喺豬、牛、雞、羊度揀~我哋㨂咗豬、牛、雞各2串~
雞肉嫩滑~但欠缺雞味~
牛肉有少許過火~已經變韌~
豬最好味~火喉剛剛好~醃料都入味!
馬拉盞炒高麗菜
加上佢超級油~我平時成日掃成碟菜都唔想伸手去夾!
亞來咖哩三文魚頭
好醜嘅一碟餸~一開始我哋仲懷疑係咪真係三文魚…
不過佢都算有內在美~三文魚冇炸過火~
而且咖哩汁濃郁~淋在白飯上食真係頂呱呱!
龍眼冰
龍眼好似浸咗好耐霉哂咁~而且杯嘢唔知點解有燶味…炭燒龍眼嗎?
完全唔得嘅飲料!
椰汁三色冰 ($15)
餐飲只有2杯~而星期日椰汁冰又特價~所以叫了一杯~
慶幸有呢杯好飲嘅~唔使飲難飲龍眼冰~
呢杯椰汁味濃~但唔會太甜~
不過嗰三色嘅啫喱同豆完全吸唔到出來…
之前食過有啲餸好味啲㗎~如果下次再食我會剔除上面唔好嘅~!

另外citibank卡有88折啊!
2016-07-03
2016-07-10 1358 瀏覽
星期五既晚上四周都好多人, 好彩等左一陣就有位了🙋 東南亞菜必點既當然係冬陰功湯, 偏辣而且配料唔足夠, 一般冬陰功湯都會有草菇、芫茜, 但呢度卻只有蝦同蕃茄, 蝦亦唔太新鮮! 小食則點左生菜包, 有豆角、豬肉碎、香茅. 豆角非常爽口, 味道小辣唔咸, 生菜數量適中, 啱啱好包哂所有配料😉最後有越式生牛河, 牛肉好薄份量足夠, 湯底好重牛味偏咸😁😁餐廳外面一直都有人龍在排隊, 但都冇限時90分鐘用餐時間 非常好!!!
冬陰公湯、生菜包
生牛河
2016-07-08
生牛河
  • 生菜包
2016-06-28 1058 瀏覽
有—段時間没有來薈亜,今天重臨,食物水凖與服務,—如以往屬中上级別。喜歡中午前來到,可選擇倚窗的卡座,與好友輕鬆地—邊吃—邊聊天,十分寫意。今天我地選了兩個湯河午餐配熱飲,另加—款小食。雞翼開邊,外皮香脆,雞肉爽滑。河粉幼滑。湯底味道順喉,不油腻。豬扒幼切,—口—片很體貼,肉質微彈,有猪味。賣相吸引,粉皮薄滑,餡料味道新鮮帶微辣。檸檬清香,茶濃,不苦澀。飯後不覺口渴,相信没有味精。價錢也化算,值得繼續支持。
今天我地選了兩個湯河午餐配熱飲,另加—款小食。
香茅雞翼湯河餐
越式香茅豬扒湯河餐
豬扒幼切,—口—片很體貼,肉質微彈,有猪味。
越式蒸粉包
賣相吸引,粉皮薄滑,餡料味道新鮮帶微辣。
熱檸檬茶
檸檬清香,茶濃,不苦澀。

飯後不覺口渴,相信没有味精。價錢也化算,值得繼續支持。
香茅雞翼湯河餐
越式香茅豬扒湯河餐
越式蒸粉包
2016-05-25 761 瀏覽
去完樓上整眼鏡, 下午茶時間是但搵間餐廳醫肚, 睇勻商場呢間最平.芝士火腿法包三文治配粗薯條$42, 呢個下午茶等得彼耐, 以為漏單追過一次, 不過店員都好禮貌跟, 追完等左一陣就有.一上枱, 真唔明點解等咁耐, 祗係法包夾住蕃茄, 火腿, 芝士同菜, 餡料其實就無咩特別, 係凍既, 不過都尚算新鮮. 反而個法包外邊夠脆, 食落索索聲, 烘過微暖的, 包入面就幾軟熟, 唔錯. 祗於粗薯條都係凍, 唔脆, 類似M記薯條既口感.再配熱咖啡, 啡味幾香濃, 奶味適中, 唔會太甜.

祗於粗薯條都係凍, 唔脆, 類似M記薯條既口感.
再配熱咖啡, 啡味幾香濃, 奶味適中, 唔會太甜.
2016-05-24 586 瀏覽
東南亞特色的美食很多,如果你未有準備去旅遊,又忽然很想試東南亞菜式,可以嘗試這間,因為價錢不太貴,味道濃郁,坐的環境又挻舒服。在裝修過後的商場食肆來說,這間可算是實惠了。牛肉/雞肉串燒龍眼冰(吃那麼多味重的食物,飲一杯來消滯解渴挻不錯,不太甜)另外還有吃過的芒果糯米飯、火車頭湯河和海南雞飯都幾開胃
牛肉/雞肉串燒

另外還有吃過的芒果糯米飯、火車頭湯河和海南雞飯都幾開胃
2016-05-23 518 瀏覽
早前行經荃灣城市廣場,發現這間薈亞廚房,心想或許可以一試,但之後卻沒有這件事,後來直到今天突然想起,便走來食個午餐。打開餐牌,都是以東南亞菜式為主,但從菜式名稱,似乎有點西式的感覺吧。但亦從午餐牌中選擇一下吧。初時不知道亞來街頭飯(六十二個大洋)是怎樣的菜式,問過店員,原來是一個小食,加上米飯,故點來一食。當中的食材包括蝦片,春卷,魚餅,串燒,雞肉等。蝦片都算脆的,可是卻有點腍,而雞肉及串燒入口則較硬也較乾,沒半點肉汁在內,而煎蛋則有蛋汁在內,而春卷也較脆,可取的是那魚餅,食味不錯,亦具軟腍。餐飯為凍奶茶,是一杯正常的港式奶茶,夠茶味和茶香。當中食味沒有預期中的味道,因此較為遜色。
餐飯為凍奶茶,是一杯正常的港式奶茶,夠茶味和茶香。
當中食味沒有預期中的味道,因此較為遜色。
2016-04-27
2016-04-30 455 瀏覽
放假去千色店行街, 隔離既一期亦都重新裝修, 仲多左好多食肆, 行到咁上下就搵個地方食下午茶. 呢間地方大, 好多梳化位, 而且唔洗等, 下午茶都唔算貴, 一於試下.要個"越式香茅豬扒湯河"$40, 先黎個湯河, 望落好似好清, 先飲下個湯, 唔淡仲幾夠味, 清得黎咸咸地. 河粉唔厚, 爽口夠滑, 份量中規中舉.另上既香茅豬扒, 香茅味唔算好重, 豬扒鬆鬆地唔會太韌, 配埋D蔥味道唔錯.跟餐熱奶茶, 其實可以配龍眼冰, 不過無試. 奶茶都好正常, 茶味足, 夠滑.
2016-02-05 458 瀏覽
到荃灣開會前的午餐,又要一個人解決。兜兜轉轉來到了薈亞,午市餐牌的選擇尚算豐富,價格在荃灣區來說偏高企,希望食物質素不差。落單不夠三分鐘,泰式酸辣鳳爪就出現了,速度之快實在令人驚歎。入口口感爽脆而且冰凍,酸酸甜甜,辣味的後勁比較強勁,刺激味蕾。作為開胃小食是不錯的選擇。想對於鳳爪,火車頭湯河明顯遜色不少,湯頭比較鹹而渴喉,有牛丸,牛根,牛肉及牛柏葉,最誇張的是牛柏葉,淡而無味,口感像橡膠,無論如何咀嚼都咬不開。唯一的配菜白蘿蔔,老而有根,味道苦澀。雖然食物質素一般,但是見到店鋪員工的態度實在令人忍俊不禁,話說店內在播放一些台語歌曲,我坐了差不多40分鐘,不停聽到侍應在附近唱歌,而且不止一個,慶幸的是唱得還不錯...
泰式酸辣鳳爪

2016-02-04
2016-01-27 535 瀏覽
今日約左個舊朋友去荃灣食飯, 我地揀左係荃灣城市中心一期的薈亞廚房。我地叫左一個炸蝦餅,三串雞肉三串牛肉串燒,仲叫左一個金邊粉。 其實我地都係聚下舊傾下計了解下大家近況。第一道菜式就係炸蝦餅, 炸蝦餅炸得好脆,入面既蝦肉好彈牙, 絕對吾係淨係得麵粉 。 我鍾意配佢個個甜酸醬一齊食。然後到三串雞肉串燒同牛肉串燒啦, 六串串燒都燒到金黃色。雞肉面頭有少少的香草味而且入面既雞肉係好嫩滑。 牛肉唔會太韌, 仲有d肉汁好juicy! 唔好唔記得配個沙嗲醬唔辣又好味。最後就係個金邊粉, 我鍾意國金邊粉唔會太濕,仲好香番茄味。 材料有豆卜,蝦,雞蛋,花生碎仲有d芽菜。 如果想fresh d就可以加埋旁邊個青檸汁。 酸酸的金邊粉真係令人好開胃。
炸蝦餅
雞肉牛肉串燒
炒金邊粉

2016-01-21
10 分鐘 (堂食)
2015-09-28 592 瀏覽
今天下午要跟男友去做做運動,我們約了在千色匯等,時間緊逼,見這間薈亞廚房的lunch menu 選擇頗多,便入內試試看!Menu 上雖然有多款食物選擇,但娜娜比較保守而且十分肚餓,便快快趣揀了這個之前曾向大家介紹的牛柳粒炒紅飯!來到時牛柳粒美味依然,要挑剔一下的話就是紅飯的味道略為普通,跟白飯似乎分別不大耶。男友見別人吃泰式炒金邊粉賣相很好,便點了一個試試。來到時香噴噴甚有鑊氣,主要配料有蝦、豆卜、芽菜,味道比我預料中好吃,不會太甜!讚喔!

牛柳粒炒紅飯
泰式炒金邊粉
2015-09-16
牛柳粒炒紅飯
泰式炒金邊粉
2015-09-13 474 瀏覽
隨便在附近選了間餐廳,吃個短短的午餐。裝修頗新,開放式的設計,跟偏暗的燈光不太匹配。即使午飯時間,入座率偏低,想必是荃灣的選摜實在太多。午餐的選擇都幾多,有湯麵、咖喱等等。午餐加錢可配小食。愛飯多於麵的我,點了亞來咖喱飯。有肉類選擇,我卻偏愛秋葵。怎料,吃光整碗咖喱,都沒找到秋葵的踪影。有芥蘭、椰菜、西蘭花、菇,蘿蔔,就是沒有秋葵⋯⋯ 感覺被騙。蔬菜爽口,最喜歡吸滿咖喱的西蘭花。咖喱一般,椰汁味偏重,而且沒有惹味的辣,相信是大眾化的味道。飯還可以,不夠飯香,勝在不太腍。鳳爪竟有意想不到的辣度,再濕一點,效果更佳。青瓜和蘿蔔絲沒有醃過,又沒有醬汁,淡而無味。食物還可以,但以這價錢,絕對可以在荃灣找到更好吃的,難怪入座率低。唯獨是環境寛敞且幽靜,而且算整潔。
隨便在附近選了間餐廳,吃個短短的午餐。

午餐的選擇都幾多,有湯麵、咖喱等等。午餐加錢可配小食。

2015-09-11
2015-08-21 527 瀏覽
自從城市中心裝修後,便多了很多食肆可以選擇。每到吃飯時間,三樓總是大排長龍。這次終於有機會和媽媽一試這間餐廳的午餐。我們選了午市二人套餐,相對來說,比較便宜。小食拼盤沙爹雞肉串燒 – 雞肉肉質鬆散,沙爹汁太多,味道太重。扎肉粒 – 味道比較清淡,口感結實,不錯網絲春卷 – 可能早就炸好,送來的時候已經不脆了。海南雞飯來到東南亞的餐廳,當然不得不試招牌菜海南雞。已拆骨的雞肉,肉質細嫩,又香又滑。加了雞油的米飯,雖然熱量高,但是如果吃海南雞配白飯的話,總是覺得缺少了一種特殊的香味。泰式炒通菜爽脆,味道適中,分量超多,甚是喜歡。蒸粉包這個不是包括在套餐中的,可以以優惠價點的小食。光看賣相,晶瑩剔透,誰知道味道真的差極了。來到的時候已經是不熱的了,外皮超厚的,又硬。內裡餡料超少,味道偏淡,被賣相騙了。套餐還有兩杯飲品,我們加錢換了兩杯雪糕紅豆冰。三個字:甜膩了。就連愛吃甜食的我都受不了。總的來說,食物質素一般。要讚的是裝修不錯,乾淨,位置闊落。
自從城市中心裝修後,便多了很多食肆可以選擇。
每到吃飯時間,三樓總是大排長龍。
這次終於有機會和媽媽一試這間餐廳的午餐。
我們選了午市二人套餐,相對來說,比較便宜。
小食拼盤
沙爹雞肉串燒 – 雞肉肉質鬆散,沙爹汁太多,味道太重。
扎肉粒 – 味道比較清淡,口感結實,不錯
網絲春卷 – 可能早就炸好,送來的時候已經不脆了。
海南雞飯
來到東南亞的餐廳,當然不得不試招牌菜海南雞。
已拆骨的雞肉,肉質細嫩,又香又滑。
加了雞油的米飯,雖然熱量高,
但是如果吃海南雞配白飯的話,總是覺得缺少了一種特殊的香味。
泰式炒通菜
爽脆,味道適中,分量超多,甚是喜歡。
蒸粉包
這個不是包括在套餐中的,可以以優惠價點的小食。
光看賣相,晶瑩剔透,誰知道味道真的差極了。
來到的時候已經是不熱的了,外皮超厚的,又硬。
內裡餡料超少,味道偏淡,被賣相騙了。

套餐還有兩杯飲品,我們加錢換了兩杯雪糕紅豆冰。
三個字:甜膩了。就連愛吃甜食的我都受不了。

總的來說,食物質素一般。
要讚的是裝修不錯,乾淨,位置闊落。
2015-08-21