2015-05-04 474 瀏覽
今日去咗凱都戲院樓上嘅薩莉亞意式餐廳食飯,點解呢?因為今日好熱而且睇戲中山樓上嘅薩莉亞意式餐廳食飯,點解呢?因為今日好熱而且睇戲相距三個鐘。而且我嘅女朋友又怕熱喎。所以我哋決定上去上面食,而且今日又有午餐嘅話,任飲要飲水要表弟所以今日我哋兩個人做大左物質墨魚汁意大利飯,雞肉多利亞,法式田螺,擺咁多嘢食仲要去慢慢坐低等個三個鐘漫長嘅時刻。如果唔係午餐嘅話,就可以個飯裏面加$12就可以路線費用有咩除咗水壺查當中有包括有綠茶紅茶水蜜桃茶士多啤梨茶,汽水度有寶寶通通都幾款,有可樂雪碧芬達道地綠茶,$12任飲仲包括左lette 他布奇囉同埋啲朱古力,種類都幾多元的化法式田螺一俾服務員攞出黎嗰陣時,係有煙出嫁,食落去啲田螺好友蒜蓉嘅香味再加上橄欖油,令到佢好softy,唔好睇佢墨汁意粉好似賣相麻麻地,但其實都唔錯都沒有物質嘅鮮味再加上意大利飯,質素都算中上嘅。你菠菜煙肉辣汁意粉我今日最推介嘅一種,因為去嘅消失辣椒汁其實唔係好難但係有辣椒嘅香味,都幾醒胃再加上有啲菠菜,食落去都幾健康。食完之後由於仲有2個鐘所以大多左少少嘢食,所以就買多咗蒜蓉法包,雖然價錢都幾平$10有一大嚿,但係都好友蒜蓉焗牛油嘅

食完之後由於仲有2個鐘所以大多左少少嘢食,所以就買多咗蒜蓉法包,雖然價錢都幾平$10有一大嚿,但係都好友蒜蓉焗牛油嘅香味,以CP值來說都算非常抵食。

最後服務都幾好唔錯,收野都幾快。

整體評分:8/10
法包
Lemon tea
菠菜煙肉辣椒意粉
墨魚汁意粉
法包
菠菜煙肉辣椒意粉
2015-04-09 580 瀏覽
薩利亞是同朋友聚嘅好地方,就勝在依間餐廳就便。每次食到好飽價錢都唔會咁貴。佢哋嘅pizza嘅底唔厚唔薄啱啱好,非常好食。除咗食pizza外,仲會食墨汁意粉,雖然食完之後成排牙都會黑晒,但係墨汁意粉真係好好味。仲有雞翼都係必點,微微嘅辣味配合雞翼嘅味道真係好好味。雖然多人食嘅時候會限時間食,但係食嘅時候都夠,所以唔會影響評分。
2015-01-19
2015-04-07 778 瀏覽
Saizeriya Italian Restaurant gave a fresh and fragrant odor from the entry to the seats, the atmophere is fully packed with dense italian favourThe menu is attractive so that we already had a lots of ideas by a quick scan.The prices are absolutely cheap comparing with others Italian restaurantsThe Sheep saddle and chicken giblets are being heated on the hot iron plate, the taste was fantastic with the dipping sauce-----A great merge.The service is not that good as the restaurant seems to be too
Teppanyaki Chicken with potato wedges
The service is not that good as the restaurant seems to be too busy (so many main-landers these days)  . If the restaurant can employing more waiters and maintain the recent quality and price......That was an exceptionally well done restaurant.
2015-03-20
  • Baked potato wedges with cheese. Sheep saddle and chicken giblets.
2015-04-07 634 瀏覽
跟朋友行完屯門,去薩利亞吃晚飯,等位是常識吧,還有今天是假期,所以更多人,我們等了差不多20至30分鐘,行了一陣街先有位,算是快了。然後我們點了幾樣菜,我最喜歡是甜蝦沙律、pizza,今日也有試試個蒜汁魷魚,也不錯,不會un,有彈性也爽口。甜蝦一貫也是料多又甜,菜也新鮮有多種,個醬汁少少咸咸甜甜相當like。Pizza 料多又薄又脆,份量大,煙肉的咸配合菠蘿的甜,相當合拍。還有,蒜容包認真必吃!又大又脆,香之餘,又鬆脆,又抵吃!可惜是檸檬茶太甜,喝了一杯半已經受不了。還有朋友們說墨魚汁麵好好吃,有點咸咸的,由於吃完會成個口黑色,我不敢吃_| ̄|○
還有,蒜容包認真必吃!又大又脆,香之餘,又鬆脆,又抵吃!
2015-04-06
25 分鐘 (堂食)
2015-02-28 1010 瀏覽
香港的《薩莉亞》,價錢平,食物質素OK,是平民百姓,一家大細來開心食西餐的一個天堂,再者,亦因為這兒價錢平,所以平時好多學生哥仔妹仔成群結黨地出現在《薩莉亞》。我在一個月內,吃了兩次《薩莉亞》,按時序,我先說一說屯門店。屯門店比較舊,在香港來說,相信是第一、二代的《薩莉亞》餐廳,所以一入門口,就出現一種舊的感覺。不過,這一家相對比較舊的《薩莉亞》餐廳,同所在地的舊商場,好襯。來《薩莉亞》簡單食,就是食意粉同一些老少咸宜的小食,而且是日我們帶同小兒一起來,所以我點上一些可以氹小朋友開心的食品。當中,有香辣雞翼。香辣雞翼,說是辣其實不太辣,小兒當初都怕怕,但看先他把雞翼放入口咬的時候,看見小兒滿足的表情,我也特別地開心。我也食,感覺這雞翼的確是香味十足,帶點點辣,帶點點雞肉的油香,在一分錢一分貨的世界,這雞翼不會輸。另外點了香脆芝士三文魚塊,亦即是一份炸魚餅,內裡是三文魚加芝士,咬入口就是香上加香,不過,芝士菠菜多過魚肉,一分錢一分貨也,若是全肉的 fish nugget,一定不是這一個價錢。我多要了一客蒜汁燒魷魚,而這是我認為賣相最好,相對上亦最抵食的。原條燒,自己動手切,是一個充滿霸氣

我多要了一客蒜汁燒魷魚,而這是我認為賣相最好,相對上亦最抵食的。原條燒,自己動手切,是一個充滿霸氣的表現。切開一圈圈,又腍又香,點一點蒜蓉汁,更加之惹味。
小食,大部份是香口的。而主食,我們就來簡單的意大利粉。太太的野菌忌廉意大利粉,忌廉味是這碟意粉的主角,不過就不在期待中的濃,汁也稀了一點,不過按一分錢一分貨的道理,也可以接受的。
我的明太子魷魚意粉,明顯地,精彩的味道全靠明太子,濃濃的味道帶甜,撈埋意粉一起吃也減退了我對明太子的抗拒。明太子的味道分散在意大利粉上,令整個意粉都充滿了濃濃的香味,而因為夠香口,小朋友也食得開心。
在香港,《薩莉亞》是平靚正之選,是很值得入去一食的。
2015-01-31 635 瀏覽
薩利亞呢間野平靚正應該所有香港人都知,如果要食晚飯,一定要6點半左右開始排隊,今日放假,屋企得我同阿妹,阿妹提議食,咁我都成大半年冇食過,冇咩所謂,我地預早6點半排隊,前面有5,6個人,等左15分鐘左右有位。太耐冇食都唔知多左咁多野食, 由以前20蚊一個飯,而家已經加到30蚊左右,感覺已經唔算平價,我地先一人揀一個飯,我叫左野菌忌廉飯,價錢加左但份量都係少,同d飯都係偏"利“阿妹就點卡邦拿意粉,我試左幾啖,覺得好味話我個飯,小食原來而家有燒鱿魚,見隔離台點,好吸引咁,就試下啦,配燒汁,但唔夠多,同要自己慢慢切,有d麻煩。pizza我覺得最抵食,我地點左水牛芝士,切左一人可以食兩件,夠哂飽之餘味道還可以,係係皮唔夠厚太薄,不過咁既價錢當然冇得同pizza hunt比較啦。
2015-01-30
15 分鐘 (堂食)
見住薩莉亞愈開愈多間好耐無食過屯門呢間啦今日同女朋友黎食!    貪平呀嗎!薩莉亞的漢寶排真係世界級~ 又大塊又多汁 又易入口!  次次食都一定會叫! 蒜蓉焗田螺  唔知點解  會唔同哂味!   唔好食!以前好好味嫁~ 唔知係轉左人整定整左食法呢?以後都唔會再叫了!  真係無以前咁好食!  變得好普通!最後重叫左意大利飯粒   但分量真係好少最後都係  漢寶排  大獲全勝!  去的一定要試下!   但其他就真係普通
見住薩莉亞愈開愈多間

好耐無食過屯門呢間啦
今日同女朋友黎食!    貪平呀嗎!

蒜蓉焗田螺
唔知點解  會唔同哂味!   唔好食!
以前好好味嫁~ 唔知係轉左人整定整左食法呢?
以後都唔會再叫了!  真係無以前咁好食!  變得好普通!

最後重叫左意大利飯粒   但分量真係好少

最後都係  漢寶排  大獲全勝!
去的一定要試下!

但其他就真係普通
2015-01-16
30 分鐘 (堂食)
2014-09-27 801 瀏覽
我7點幾去到,都好多人喺門口等緊,差唔多等左成個鐘先入得。有意粉,pizza,鐵板揀,都有好多唔同種類,我地揀左一個墨魚汁海鮮意粉同芝士薄餅。d野食唔算話特別好食,不過不失。墨魚汁海鮮意粉墨魚汁海鮮意粉d意粉都幾煙靭,但味道唔係太濃,無咩墨魚汁味。芝士薄餅芝士薄餅好有芝士味,芝士味好香,但係餅底唔係好脆,同埋只得芝士無其他餡有d清。價錢就真係好平,仲有加錢可以任飲。整體都尚算ok,下次有機會會再黎食多次。
墨魚汁海鮮意粉

芝士薄餅

2014-09-09
60 分鐘 (堂食)
2014-09-23 870 瀏覽
跟朋友看戲前來一個快吃!!! 常常都很多人的食店, 還好朋友先取位及叫定食物, 一來到就可以吃了!! 兩個人吃了四款東西!!!香香的雞翼, 好味又脆口肉嫰!!! 另一個是煙肉薯蓉, 好香口, 又有綿綿的薯蓉!!! 很飽肚~~~~~還有忌廉意粉, 雜菇類很素, 不會太膩!! 還有茄子雞肉, 又是滿滿的一餐啊!!! 雖然我來遲了一點, 但菜還是熱的, 可能是盛器的關係, 吃完去看戲了!!!

2014-07-28
2014-09-08 921 瀏覽
自從食過一次薩莉亞後,我先知原來西餐可以咁平.....餐牌有好多選擇,而且價錢仲要好平,叫多啲都唔怕~呢次我叫左:煙三文魚沙律:個汁好好味,煙三文魚比左好多塊,正水牛芝士PIZZA:冇咩味.....落左勁多芝士粉先好啲蒜蓉包:熱辣辣好香蒜蓉味意大利菜湯:份量超少.....而且好鹹辣味雞翼:超好味,每次黎都叫呢間野真係平靚正,食勁多野都唔駛200蚊,所以成日心思思想黎~
自從食過一次薩莉亞後,我先知原來西餐可以咁平.....

餐牌有好多選擇,而且價錢仲要好平,叫多啲都唔怕~

呢次我叫左:

煙三文魚沙律:個汁好好味,煙三文魚比左好多塊,正

水牛芝士PIZZA:冇咩味.....落左勁多芝士粉先好啲

蒜蓉包:熱辣辣好香蒜蓉味

意大利菜湯:份量超少.....而且好鹹

辣味雞翼:超好味,每次黎都叫

2014-06-27 2320 瀏覽
晏就一點幾就係醫肚既時間問左好耐食乜,之後友人提議去食saizeriya可能d人考緊試,呢個鐘數唔駛等就入得先黎個肉醬多利亞,縱有伕醬味,飯略硬,應該本身個風味係咁野菌記廉意大利飯好味,不過cream到睇落好似水咁,食落又唔覺水 卡邦尼煙肉意粉,個卡邦尼汁幾好味野菌意粉,我覺得薩利亞既野菌系列都好好味,如果唔想試到伏野既可以先試有野菌既野辣味雞翼係人人推介既野,呢到d雞翼係真係幾好味, 辣味其實唔係丸辣,如果再辣d應該幾好味呢間d野食都ok,有時間會再去
晏就一點幾就係醫肚既時間
問左好耐食乜,之後友人提議去食saizeriya
可能d人考緊試,呢個鐘數唔駛等就入得
肉醬多利亞
先黎個肉醬多利亞,縱有伕醬味,飯略硬,應該本身個風味係咁
野菌cream意大利飯
卡邦尼煙肉意粉,個卡邦尼汁幾好味
辣味雞翼
呢間d野食都ok,有時間會再去
2014-06-24
辣味雞翼
2014-05-19 1481 瀏覽
5月1日母親節當天,我們一反常態去食PIZZA,呢度出名平,又冇咁多人,所以諗住嚟試下,我們12:30左右去到,冇咩人,只要等一張枱就到,好快,但原來呢度係冇六人枱的,失策左添.入到去坐到好入,環境佈置都OK的,有用過心思的.人面已好多人在開餐, 見到餐牌都好多選擇,同埋價錢好平,我們點左忌廉周打魚湯,沙律,蒜蓉包食住等. 周打魚湯唔夠熱,都多料的,份量係好細. OK.蒜蓉包就好味啦,夠香又夠熱呀,都好脆呀, 8元2件大大件. 鮮蝦沙律賣相都幾好,不過勁多生菜,勁多醬,蝦就麻麻地,唔夠新鮮,仲有一個菠蘿沙律,又係勁多生菜,勁多醬,所以都一般, 雞亦細隻不過都幾好味的.PIZZA係雜菌及煙三文魚,PIZZA細份,麻麻地入味,雜菌冇咩味的,三文魚都OK. 香辣菠菜煙肉意粉一般,料都多的,不過味道麻麻地,唔係好入味. 焗田螺好細隻,不過都幾好味,幾香的. 焗海鮮飯一般啦,唔算太出色,多海鮮,有青口,魷魚等,不過味道都係好普通.肉醬意粉OK,唔夠多肉醬. 飲品係加$12元任飲,有部咖啡機,有LATTE,朱古力,朱古力咖啡,美錄. 幾好味呀,仲有汽水機,有水機. 唔使全枱人一齊飲都得. 服務都幾
甜蝦沙律
香辣菠菜煙肉意粉
焗田螺
焗海鮮飯
肉醬意粉

服務都幾好的,每張枱有個按鐘. 好快有人嚟SERVE. 呢度D嘢食上得勁快,全部都係整定再番熱的,所以感覺麻麻地.
2014-05-11
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
雞亦
2014-05-17 1399 瀏覽
很久沒到薩莉亞了,這天,就和友人在這裡吃了個EARLY DINNER。叫了以下食物:1. 芝士法包 ,熱辣辣,芝士味香濃,必食! (但我比較懷念之前的芝士意大利包)2. 海鮮周打湯 ,份量不大,不夠熱,但算是料多味道香濃。3. 串燒帆立貝,炸的乾身,給我感覺像在日式超市的炸魚蛋,不推薦。4. 香辣腸及薯角:腸仔熱度足夠,但不如店家所說的辣。5. 水牛芝士PIZZA:雖然另加$6要求加倍芝士,但味道極淡,要下極多芝士粉後才比較對味。6. 雜菌意粉:今天另一個比較正常的食物,不過醬汁偏少。7. 飲品吧:現時的檸檬茶不再是雀檸,改為道地的檸檬茶,味道像以前的碧泉檸檬茶,甜死人。不否認對今天的食物有一些不滿意的地方,但食物擺滿一桌,每人八十元不到,還想怎樣呢﹖希望下個月良景商場開分店,食物質素會有改善吧。

叫了以下食物:

2. 海鮮周打湯 ,份量不大,不夠熱,但算是料多味道香濃。

4. 香辣腸及薯角:腸仔熱度足夠,但不如店家所說的辣。

6. 雜菌意粉:今天另一個比較正常的食物,不過醬汁偏少。

希望下個月良景商場開分店,食物質素會有改善吧。
題外話/補充資料: 有嬰兒餐椅提供,但不提供兒童餐具。 菜單部份食物可以外賣,可惜大部份喜歡的頭盤都不提供外賣!
2014-05-17
2014-04-10 1517 瀏覽
就算間餐廳本來食日式西餐都係咁話……就算日式都唔得咖哩豚肉多利亞$36連飲品多利亞應該可以理解為意大利飯佢個焗飯有落芝士的確幾好,不過咖哩味淡,同埋太多薯仔,豬肉得6粒肉碎,同埋分量太少
就算間餐廳本來食日式西餐都係咁話……
就算日式都唔得
咖哩豚肉多利亞
咖哩豚肉多利亞
$36連飲品
多利亞應該可以理解為意大利飯
題外話/補充資料: 全部野都係分量太少
2014-04-09
2014-03-15 1694 瀏覽
百物騰貴, 要起呢個高通脹時期大吃大喝而又唔傷荷包, 談何容易?! 薩莉亞就做到! 每次同朋友又或者Darling 出街食飯, 唔想洗咁多錢又想大吃大喝, 一定揀佢!!星期日晚八點四十五分去拎二人位, 等左十分鐘左右就有位, 而且仲要坐4人位唔洗搭枱! SO GOOD!!之後又講下野食...蒜蓉包食親都係熱辣辣新鮮既, 好香蒜蓉牛油味!必食!!雞肉多利亞又係新鮮焗好!上枱仲係熱辣辣有泡泡出黎! 好香奶油味, 雞肉微焦好香口!! 推薦!!香辣雞翼 夠熱! 食落少少辣, 不過冇M記脆香雞翼咁過癮青醬煙肉意大利粉全晚最失色既一個菜! 青醬唔夠濃, 好似水咁, 唔夠香草味, 意粉太淡野菌意大利飯臨收舖前追加一個野菌意大利食, 好香好濃野菌味道, 好CREAMY, 不過用米煮得有啲爛...同一般意大利飯有少少出入一個人50蚊可以食到捧住個肚出去, 食物質素又OK, 真係窮人恩物!!

之後又講下野食...
蒜蓉包
食親都係熱辣辣新鮮既, 好香蒜蓉牛油味!必食!!
香辣雞翼
香辣雞翼
夠熱! 食落少少辣, 不過冇M記脆香雞翼咁過癮
青醬煙肉意大利粉
青醬煙肉意大利粉
野菌意大利飯
野菌意大利飯

2014-03-09
10 分鐘 (堂食)