2011-11-17 27 瀏覽
其實已經在這間餐廳吃過2次飯了,上次跟朋友吃過生日飯後,便把這地方推薦給家人了。我們坐的位置較落地玻璃近,令我感覺很像坐在一間日式西餐廳裡=]我們在11月頭吃飯,原本上個月有芝士軟包(像PIZZA),不過今個月就轉了餐牌,變成蒜蓉法國包了。本身也想試蒜蓉焗田螺的,不過婆婆說田螺不當造(?),所以沒有吃到XD醬汁很好吃,不過蝦味道一般.湯很CREAMY,材料很多,推薦最喜歡這道菜,漢堡煮得很好,「好好肉地」XD,蛋也好吃有點薄(質地),飯好吃,家人則認為這道菜咸了點。我們還吃了意粉,很濃的芝士汁=]另外有個飲料吧,只需$12就可任飲=]不過侍應就是忙碌的樣子(很少理會我們)。價錢很大眾化,重要的是不用加10%(師奶心態XD),環境也不錯地點很近我們,所以平時不太喜歡出很遠地方吃飯的婆婆也喜歡這裡=]

變成蒜蓉法國包了。

北海甜蝦沙律
醬汁很好吃,不過蝦味道一般.
周打蜆湯
湯很CREAMY,材料很多,推薦
芝士漢堡扒
最喜歡這道菜,漢堡煮得很好,「好好肉地」XD,蛋也好吃
地中海海鮮焗飯
有點薄(質地),飯好吃,家人則認為這道菜咸了點。

我們還吃了意粉,很濃的芝士汁=]

另外有個飲料吧,只需$12就可任飲=]
不過侍應就是忙碌的樣子(很少理會我們)。

2011-11-05
北海甜蝦沙律
周打蜆湯
芝士漢堡扒
地中海海鮮焗飯
  • 牛肉漢堡
見食評幾好, 就同老公兩個人去試下食...以依家依個物價高企既社會黎講, $28元可以食到一個午餐(有餐湯、有主菜、有飲品), 都算真係幾抵...不過d食物真係好一般般...兩個人叫左兩個lunch set:餐湯:唔知係雜菜湯定係羅宋湯, 好水(淡味)...煙肉波羅pizza:個盤唔熱既, 個pizza食落口, 只能用暖黎形容...一間普通麵包舖既pizza好食過佢...海鮮意大行飯:好腥, d飯絕對可以叫係爛飯仔...一定唔係意大利飯...飲品:熱華田(好甜, 但都算正常可入口)總括而言, 價錢係好抵, 但食d咁既野...我寧願去茶餐廳食...唔明點解咁多人比good?!
見食評幾好, 就同老公兩個人去試下食...
不過d食物真係好一般般...
兩個人叫左兩個lunch set:

餐湯:唔知係雜菜湯定係羅宋湯, 好水(淡味)...

飲品:熱華田(好甜, 但都算正常可入口)

2011-10-21
2011-10-09 25 瀏覽
一直很想到 Saizeriya 一試平價的意大利菜,可惜荃灣不太就腳。今次特地來吃午餐,然後去荃灣百老匯看 ZOOKEEPER。星期六十二時多到達,店內已經坐滿了人,幸好等一會兒就有位。看到餐牌上的款式跟價錢,已經有夠吸引了。北海甜蝦沙律:男朋友說超讚!甜蝦跟生菜新鮮,開胃之選。水牛芝士比薩:造批的麵包是軟稔稔的,跟軟滑的水牛芝士好匹配。不過餡料沒有肉和蕃茄醬,吃下去甚為單調。野菌忌廉意大利飯:吃下去綿綿的,每一口都滿是忌廉,菇菇也不少。可是不太正宗,不是硬身、粒粒分明的意大利飯。墨魚汁意大利粉:超香,可是吃下去是超咸,而且我們不愛吃魷魚啦。$12 所有汽水任添,Couples 們叫一杯就可以 share 了。 這樣的食物質素、份量、價錢,一定有下次喔
看到餐牌上的款式跟價錢,已經有夠吸引了。
北海甜蝦沙律:男朋友說超讚!甜蝦跟生菜新鮮,開胃之選。

這樣的食物質素、份量、價錢,一定有下次喔
2011-09-24 6 瀏覽
今日有事到荃灣去,其實就一 d 都唔餓,但係一住行一住見到好多食店廣告,終於,在見到呢度個餐牌之後,覺得不可至信.有 d 驚喜.咁平嘅, 仲要免加一為咗安全起見,我單叫咗個:地中海海鮮焗飯~一共有4隻蜆仔, (有一隻有粒沙, 但全部都很鮮美)兩隻唔大嘅青口仔, 有d d 番茄粒粒, 小蝦四隻,兩三個墨魚圈圈, 下面舖了薄薄的約一厘米的飯,飯份量少,是用了香料來做的飯. 香料下的不重, 但仍很誘人.用鐡板焗上, (熱呼呼~)邊位有點飯焦, 偏削(不是叫軟~),但可接受.整體來說很是驚喜.(只要28大元呵, 你仲想點?)吃完.當然開了胃口喇~加單~要了健康餐 (沙律+意大利雜菜湯)mini 的蔬菜沙律:有青瓜, 生菜, 車里茄全都夠新鮮,且又爽又甜呵.還有在雪櫃取出餘下的一點清涼~雜菜湯(跟羅宋湯一樣, 只差沒放上牛肉來肴)好好味,夠熱又夠酸,是番茄的酸,沒怎放上糖,很自然而濃郁的味道.湯不厚身,即是沒放粉加厚囉.這湯讓我有點回味兒時西環,在那個年代算時頗高檔的西餐廳:告(羅)士打~焗薯角這個我是滿意中有點失望.熱度差了一點點,但也算是熱的.但肯定已放了一會兒才拿出來吧.5-10分鍾吧.而
今日有事到荃灣去,
其實就一 d 都唔餓,
但係一住行一住見到好多食店廣告,
終於,
在見到呢度個餐牌之後,
覺得不可至信.
有 d 驚喜.
咁平嘅, 仲要免加一

為咗安全起見,
我單叫咗個:
地中海海鮮焗飯~

一共有4隻蜆仔, (有一隻有粒沙, 但全部都很鮮美
兩隻唔大嘅青口仔,
有d d 番茄粒粒,
小蝦四隻,
兩三個墨魚圈圈,
下面舖了薄薄的約一厘米的飯,
飯份量少,
是用了香料來做的飯.
香料下的不重,
但仍很誘人.
用鐡板焗上, (熱呼呼~
邊位有點飯焦,
偏削(不是叫軟~),
但可接受.
整體來說很是驚喜.
(只要28大元呵, 你仲想點?

吃完.
當然開了胃口喇~
加單~
要了健康餐 (沙律+意大利雜菜湯)

mini 的蔬菜沙律:
有青瓜, 生菜, 車里茄
全都夠新鮮,
且又爽又甜呵.

還有在雪櫃取出餘下的一點清涼~

雜菜湯(跟羅宋湯一樣, 只差沒放上牛肉來肴)
好好味,
夠熱又夠酸,
是番茄的酸,
沒怎放上糖,
很自然而濃郁的味道.
湯不厚身,
即是沒放粉加厚囉.
這湯讓我有點回味兒時西環,
在那個年代算時頗高檔的西餐廳:
告(羅)士打~

焗薯角
這個我是滿意中有點失望.
熱度差了一點點,
但也算是熱的.
但肯定已放了一會兒才拿出來吧.
5-10分鍾吧.
而且,
說是焗但卻吸盡了油,
碟子上雖沒有滴滴的油,
卻仍看到油的痕跡,
當然,
吃下去也能吃得出囉.
但薯仔本身的質不行,
很"粉".
是最失色的一道菜.

今日有此食緣,
可以算是平靚正的一餐~
推推~
2011-09-24
  • 地中海海鮮焗飯
  • 意大利雜菜湯
  • 沙律
2011-09-24 19 瀏覽
昨日又再幫襯, 晚上 7:15 p.m. 已經有大堆人, 7:30打後情境是人山人海, 等的人數每枱2-4人漸最多, 最罕見的有 20人, 嚇走左好多食客, 但唯有大家認識什麼叫"堅持到底都要等"... 今次點菜好簡單, 一個辣肉pizza + 肉醬意粉 + 2個西餐 (牛扒餐及野菌漢堡餐), waiter 稱今日好多人,pizza 要稍等 , 真係好有交帶 。未到10分鐘已來了意粉, 意粉沒有上次咁熱, 仍有點暖, 真的同上次一樣 ,味道無大退, 但碟底真的有餘下的水, 未知是否因為吃濕無咁乾要好點呢 ? 再等多10分鐘, pizza都好快上, 時間可以接受吧 ! 味道及外觀, 好快已經被消化... 再來兩個餐, 少客人點真係有點玄機, 真的不太吸引, 但一試無妨, 因為兩個餐中最貴還是 $39, 去邊度揾個平晚餐呢 ! 一件牛扒配以牛扒汁 (只得牛扒同蒜茸汁揀), 真的頭次試牛扒汁, 味道略甜, 牛扒是薄薄的一塊, 好過茶餐廰牛扒質素而矣 !但咬落去不是太吸引, 只能稱 "填飽個肚"就可以, 至於配料, 三塊薯仔 +粟米, 簡單組合, 真係好吃過主菜 。至於漢堡牛餐, 味道真的
, 好快已經被消化... 再來兩個餐, 少客人點真係有點玄機, 真的不太吸引, 但一試無妨, 因為兩個餐中最貴還是 $39, 去邊度揾個平晚餐呢 ! 一件牛扒配以牛扒汁 (只得牛扒同蒜茸汁揀), 真的頭次試牛扒汁, 味道略甜, 牛扒是薄薄的一塊, 好過茶餐廰牛扒質素而矣 !但咬落去不是太吸引, 只能稱 "填飽個肚"就可以, 至於配料, 三塊薯仔 +粟米, 簡單組合, 真係好吃過主菜 。至於漢堡牛餐, 味道真的ok, 野菌汁好味, 看是冬菇吧 !但簡簡單單都不錯 。

想吃特別d做下外國人, 真係好值得來...係荃灣都好多人知的餐廳, 真的要試試 。
2011-09-23
60 分鐘 (堂食)
  • pizza
2011-09-18 22 瀏覽
在香港生活了快3年了常常看著open rice的食評,想拉著男友到處試試美食在台灣每天都可以嘗試不同的小吃.但到了香港除了茶餐廳,大部分都是連鎖式餐廳居多,很沒變化想吃特別的,又覺得太貴,乾脆在家自己弄,搞得每天在家看食評流口水生日是在21日,honey想帶我吃buffet,但buffet真的令人吃得很膩,吃完了又後悔!很怕變胖所以我要求他帶我吃香港的簡單餐廳,嚐試新口味~我列了出幾個餐廳,今天帶了我到荃灣這間平價義式餐廳~(生日當天會再帶我去吃另一家~buffet的價格分成2天來吃,對我來說很滿足)先上的是套餐的湯和沙律honey未等拍照就急著吃了...這就是他的個性義式菜湯的蔬菜料還挺多的,略鹹了點,蕃茄味不夠濃沙律的醬是店裡特製的...我覺得口味像台式的我家牛排的沙拉吧還不錯!不像是其他偏酸又稠,像是清爽優格的那種口感蒜挺多的,沒有辣感,不夠味道所以還另加了芝士粉這道pizza應該是很經典的義式口味的~為的就是要吃皮的脆和蕃茄.芝士的香氣可喜的是~沾醬不是千島沙律醬,有點小感動!在香港那麼久終於吃到蕃茄醬底(曾經在深圳吃pizza hut也是蕃茄底,我就覺得內地的pizza hu
在香港生活了快3年了
常常看著open rice的食評,想拉著男友到處試試美食

門口的廳牌
先上的是套餐的湯和沙律
honey未等拍照就急著吃了...這就是他的個性

義式菜湯的蔬菜料還挺多的,略鹹了點,蕃茄味不夠濃
還不錯!不像是其他偏酸又稠,像是清爽優格的那種口感
蒜蓉焗田螺
蒜挺多的,沒有辣感,不夠味道所以還另加了芝士粉
水牛芝士pizza,HKD26
這道pizza應該是很經典的義式口味的~
為的就是要吃皮的脆和蕃茄.芝士的香氣
(曾經在深圳吃pizza hut也是蕃茄底,我就覺得內地的pizza hut 比香港來得精緻又好吃!!!題外話了....)
芝士不夠濃稠,餅皮也不脆~
組合起來是略OK,可以飽肚的
反正我愛芝士嘛!有芝士我什麼都能吃
地中海海鮮焗飯HKD28
與餐牌照片沒什麼差別,看到時是挺驚喜的
但入口沒什麼味道

像是略炒過的飯鋪上海鮮,沒有什麼香料味

這裡很適合聚餐聊天,很熱鬧的場所,也好多人排隊等食...
如果一群人來吃,可以點很多菜色,人人都能分享一點,氣氛就會很不錯
但如果來慶祝我的生日.嘿嘿 --___--"

2011-09-18
慶祝紀念
生日
門口的廳牌
蒜蓉焗田螺
水牛芝士pizza,HKD26
地中海海鮮焗飯HKD28
2011-09-16 14 瀏覽
一班朋友聚會, 等了10分鐘, 7:15入到去已是剛好入場, 再過多15分鐘, 已經唔知會排到幾點, 客似雲來-- 只是平日, 一個隠閉的地方。一坐低就點了三個pizza, 一個三文魚 pizza, 簡單的菠蘿肉腸pizza, 以及一個看來平平無奇但非常出色的水牛芝士pizza平時到大型pizza店食開的pizza通常以料多為準, 這裡的 pizza則以簡單食材為準, 第一眼感覺是心想的主要幾樣材料足夠便可, 這兒就是這樣,像美國食 USD0.99 一件大 PIZZA感覺返返來 。一個個熱烘烘的批不需10分已送到面前, 我們亦以10分鐘內快快消化晒...完全沒有膩的感覺, 相信叫多2個 PIZZA 也可以全消 。唯一一個缺點是略要改善的是皮薄很難切開, 亦可能是難以改得到--始終是價平問題吧 !三文魚什菜沙律, 愛靚及健美的女士真的不能少, 三文魚及什菜新鮮, 份量適中, 絶對是很多人的至愛三文魚意粉, 肉醬意粉, 略嫌碟底有點水, 但味道的確不錯。薯條一碟, 熱力剛好夠脆, 點少少茄汁真是下次有機會再來一定要影返D相再介紹給朋友 , 真的抵食 ! 不過, 可唔可以唔好排咁耐 !!!

薯條一碟, 熱力剛好夠脆, 點少少茄汁真是

2011-09-05
10 分鐘 (堂食)
  • 各類PIZZA
我成日都諗唔到去邊到食午餐,又唔想去咁遠,近近地係荃灣食,所以就係openrice 睇下有咩好推介,見到e間野,人地話抵食,就試下....大約下午1點45分去到,裡面都好多人架,但係又唔洗等位喎^^我諗係岩岩有位....行入門口就見到個drink bar ,好多人我見到份部野飲,冇乜野岩我飲,好似有咖啡....汽水....茶....仲有熱巧克力,算啦,熱巧克力我都岩既,就試下啦,好似m記^^我好奈冇飲過,所以就覺得好好味^^禁鐘^^!!!!!!!!我叫左番茄煙肉意大利粉 $26 (抵到爛)呀爸呀媽就岩岩食完野唔想食太多,所以兩個人叫左個煙肉菠蘿比薩 $28家姐就叫左 鐵板燒雞(跟飯) $32過左9分鐘先黎個湯....羅宋湯 - 一上枱,就見到佢好油,但係神奇就係食落去就唔覺得油口&hot,好岩我e種唔食hot既人^^佢仲有好大陣洋蔥味,好好飲(仲有榔菜&紅蘿蔔)過多6分鐘黎左我個個意大利粉...番茄煙肉意大利粉 - 表面有好多芝士碎,唔知點解覺得d芝士碎好鞋,但係都ok既,番茄係有既,不過好少,而且落得好少番茄膏,搞到個意粉唔夠紅,煙肉既份量都有2湯匙咁多啦,不錯過多4分鐘....煙肉
門面
Drink Bar
行入門口就見到個drink bar ,好多人
Drink Bar - 熱巧克力 ,好味,好似m記....
內在環境
餐牌
禁E個鐘就有waiter黎叫野食
禁鐘^^!!!!!!!!

我叫左番茄煙肉意大利粉 $26 (抵到爛)

家姐就叫左 鐵板燒雞(跟飯) $32
是日餐湯 ,只有羅宋湯
過左9分鐘先黎個湯....

番茄煙肉意大利粉 $26
過多6分鐘

黎左我個個意大利粉...

煙肉菠蘿比薩 $28
過多4分鐘....
煙肉菠蘿比薩 - 都幾大架,我諗如果一個人食,肯定好"漏",雖然佢都切左4小份pizza,但係都要切....好難切,佢地只係比左個pizza隡,冇pizza刀-口-,算啦,切左一陣先食到....芝士可以拉得好長,味道一般,但係以平民價食e個pizza,好抵呀
鐵板燒雞(跟飯) $32
過多2分鐘....
鐵板燒雞黎啦....上枱個陣,已經冇左d"炸炸"聲,所以唔夠新鮮...d飯比較少,焗薯好味,雞扒就唔係幾得,好細件,好多油,好多肥膏
食晒
食晒
食清光....最唔好就係等好奈,足足等左21分鐘先黎晒....

唔洗加一服務費^^正!!!!
2011-08-25
1 分鐘 (堂食)
禁E個鐘就有waiter黎叫野食
Drink Bar - 熱巧克力 ,好味,好似m記....
番茄煙肉意大利粉 $26
是日餐湯 ,只有羅宋湯
內在環境
Drink Bar
餐牌
門面
  • 熱巧克力,羅宋湯
今晚不用回家煮飯, 可以選擇自己愛吃的東西周圍吃~逛街來到荃灣, 便來試試這間意粉~聽說要等位等好耐, 今次我就6PM前到, 果然唔洗等位~ 煙煙韌韌, 好香蒜蓉味, 芝士味反而偏少, 熱騰騰, 再加上焗田螺的蒜蓉來吃, 讚~ 以為一個人食唔哂, 點知食下食下都吃清光~魷魚/墨魚就好硬好韌, 但蒜蓉墨魚汁令到意粉很易入口, 意粉又不會太腍, 一口接一口, 停不下來的感覺~ 田螺軟軟滑滑, 好香蒜蓉味~ 吃了整碟意粉後, 結果剩下了很多田螺及意大利包, 不捨得棄掉, 便要求打包帶回家~
今晚不用回家煮飯, 可以選擇自己愛吃的東西周圍吃~

逛街來到荃灣, 便來試試這間意粉~
聽說要等位等好耐, 今次我就6PM前到, 果然唔洗等位~
看了餐牌內容, 真係平到笑~
芝士意大利包
墨汁意粉
以為一個人食唔哂, 點知食下食下都吃清光~
焗田螺
田螺軟軟滑滑, 好香蒜蓉味~

2011-07-21
焗田螺
墨汁意粉
芝士意大利包
看了餐牌內容, 真係平到笑~
  • 蒜蓉焗田螺
  • 意大利包
今日同朋友打完羽毛球,特地行黎呢間餐廳食lunch order左1份lunch set 肉醬磨菇意粉 $30意粉的份量真多呢~但每條意粉的軟硬度不太一致呢...有好多磨菇~good 肉醬幾鮮味,自家制的茄醬汁~很棒呢!蒜香意大利軟包幾軟熟~很愛吃~正呀!!有蒜香味~滿意極了,很大件,很飽~勝於其他意式餐廳跟餐的蒜茸包片呢~又無咁熱氣tim DRINK BAR我飲左1杯凍檸樂+ 一杯美綠後非常飽了~朋友話覺得意粉的賣相有進步空間~環境很好~播放特別的意大利的民謠歌曲,令人放鬆下來進食~非常relaxed,聽完歌曲後,感到有活力呢!!職員有禮,上菜效率又高~因餐廳個場大,有好多職員~
今日同朋友打完羽毛球,特地行黎呢間餐廳食lunch
星期1-5的lunch set
order左1份lunch set
肉醬磨菇意粉 $30
肉醬磨菇意粉
肉醬幾鮮味,自家制的茄醬汁~很棒呢!

蒜香意大利軟包
蒜香意大利軟包~美味到不行!!
幾軟熟~很愛吃~正呀!!有蒜香味~

DRINK BAR
後非常飽了~

美綠,那層泡沫很soft
星期1-5的lunch set
主菜menu
蒜香意大利軟包~美味到不行!!
凍檸樂~
  • 蒜香意大利軟包
2011-08-13 5 瀏覽
E間野之前黎過食幾次,我PAPA未黎過,不過成日都提住「有間好平GE,食PIZZA GE, 係愉景新城呀!」所以今日等PAPA放工就成家人去食啦!我地叫左三文魚蔬菜沙律好清新, 好新鮮,平時好少食沙律的,不過都覺得這碟沙律很好吃!第二樣係地中海海鮮PIZZA其實我唔係好PREFER係度叫PIZZA,好食過佢的大有人在,不過好平, 又有三文魚先食,其實好普通的!!!第三樣係雞肉焗飯E個就好好食啦!D飯係有炒過的,不過我就食唔出搵咩汁炒, 唔似茄汁,但有D粉紅色的!!!總而言之就好吃第四樣係鐵板焗蜆都係普普通通,唔係特別好食, 又唔係特別難吃!又唔係唔新鮮不過唔係一款必食的菜式!最後係卡邦尼意粉,唔錯,不過意粉來到要快吃,如果唔係的話,會好快乾左成一堆野咁,就無咁好吃!總括,建議星期一至五先來吃,因為有SET LUNCH,包湯同DRINK BAR!DRINK BAR任飲呀!!!星期六日要$12(FOR一個大人)呀!如果叫最貴的鐵板食物,都係$35就可落樓!!!
E間野之前黎過食幾次,

我PAPA未黎過,

所以今日等PAPA放工就成家人去食啦!

我地叫左三文魚蔬菜沙律
三文魚蔬菜沙律
好清新, 好新鮮,

平時好少食沙律的,

不過都覺得這碟沙律很好吃!

第二樣係地中海海鮮PIZZA
地中海海鮮PIZZA
其實我唔係好PREFER係度叫PIZZA,

好食過佢的大有人在,

不過好平, 又有三文魚先食,

其實好普通的!!!

第三樣係雞肉焗飯
雞肉焗飯
E個就好好食啦!

D飯係有炒過的,

不過我就食唔出搵咩汁炒,

唔似茄汁,

但有D粉紅色的!!!

總而言之就好吃

第四樣係鐵板焗蜆
都係普普通通,

唔係特別好食, 又唔係特別難吃!

又唔係唔新鮮

不過唔係一款必食的菜式!

最後係卡邦尼意粉,
卡邦尼意粉
唔錯,

不過意粉來到要快吃,

如果唔係的話,

會好快乾左成一堆野咁,

就無咁好吃!

總括,

建議星期一至五先來吃,

因為有SET LUNCH,

包湯同DRINK BAR!

DRINK BAR任飲呀!!!

星期六日要$12(FOR一個大人)呀!

如果叫最貴的鐵板食物,

都係$35就可落樓!!!
2011-08-13
5 分鐘 (堂食)
三文魚蔬菜沙律
雞肉焗飯
2011-08-12 9 瀏覽
今日無帶飯,都唔知食乜好,同事話呢間好食咼,咪試吓囉。時間早,都唔係太多人,我叫左個set lunch 海鮮意大利飯,味道唔錯,一啲都唔'流',最令我意外係汁入而有啲蝦干,以呢個價錢都算足料。另外有drink bar,飲品任飲。湯 主菜 飲品都係$28,算係咁啦
2011-08-12
P.S::::因為呢篇食評係幾個月之前,可能價錢+menu 方面不太update,請見諒.lunch set的自由度頗高的~12:45晏晝開始多人入黎,但又唔算好快full,因為個場夠大~我地今次坐近門口的卡位,但冷氣再大返少少更加好~蝦墨魚番茄意大利飯 (lunch set-附意大利包+田園沙律+drink bar/湯) $30 實在非常之抵 個食物名的次序好像有點兒怪怪的.. 如果想單叫o既話,我揭過份menu完全無呢款食物o既...可能廚房一次過煮幾碟一齊出菜的關係,等候食物時間比平時耐~ 意大利飯的份量十足~多飯,又多料!!共6隻蝦,味道還好的尤魚條+墨魚圈~有番茄粒的存在,食落去唔會好飽濟!意大利飯較為濕潤~像湯飯似的~跟餐的香蒜佛西利亞意大利包個邊緣較為厚身~整個也是軟軟的,非常好吃 跟餐我揀左田園沙律有4片青瓜,仲有橙色的粉末灑在表面,到底是什麼?帶少少咸味的~令整碟沙律更colourful~千島沙律醬充足,較為稀身~但原來沙律係無menu中所見的紅蘿蔔絲,車里茄,洋蔥的 drink bar出去近正門任斟~我就唔太like汽水,所以都係想飲泡沫咖啡~但點知味道比上次濃

lunch set的自由度頗高的~
lunch set menu
2人座位闊落
我的蝦墨魚番茄意大利飯
個食物名的次序好像有點兒怪怪的..
如果想單叫o既話,我揭過份menu完全無呢款食物o既...

可能廚房一次過煮幾碟一齊出菜的關係,等候食物時間比平時耐~
很足料的海鮮類~

跟餐的
香蒜佛西利亞意大利包
香蒜佛西利亞意大利包~最愛之選!!
個邊緣較為厚身~整個也是軟軟的,非常好吃

跟餐我揀左
田園沙律
田園沙律~tasty

drink bar
出去近正門任斟~我就唔太like汽水,所以都係想飲
泡沫咖啡~
order後,即沖1杯泡沫coffee...味道較為濃...
但點知味道比上次濃左d...
所以唔係飲左好多.... 我飲左1杯用茶包沖泡的
蜜桃茶,我始終唔太like 茶包沖出來的果茶吧...?!?!?!!?
上:蜜桃茶..不太好喝.. 下:檸樂(檸檬不太新鮮..)
很濃的泡沫咖啡...不太合我口香
味道真的很一般....桃味有點怪怪...
唯有我飲檸檬片+light百事可樂~ 點知檸檬得返幾片......又唔太新鮮..我覺得drink bar衛生程度很一般....
因有太多人不斷斟野飲,員工更加無去清理一下drink bar的殘局...

而朋友點的
什菌忌廉意大利飯的醬汁較為杰身~
在場的員工有禮,態度還好的~今日大家也吃得滿載而歸!!
wall上的poster
忌廉汁很濃香的什菌忌廉意大利飯
lunch set menu
wall上的poster
2人座位闊落
田園沙律~tasty
香蒜佛西利亞意大利包~最愛之選!!
忌廉汁很濃香的什菌忌廉意大利飯
我的蝦墨魚番茄意大利飯
很足料的海鮮類~
  • 香蒜佛西利亞意大利包
2011-07-22 20 瀏覽
久抑大名的平價意式餐廳「薩莉亞」今天終於一試! 以往放工時間經過門口都迫得水洩不通~ 今天已近晚上九時, 等位的人數仍超過10 人. 幸好等的都是4位以上的大枱, 二人直入便可~先點的是水牛芝士PIZZA ! 全因記得食友在FB提過此品, 加上月前吃過 PIZZA HXT的 CHEEZY PIE 印象深刻, 決定去來個比較~一開四件, 大量芝士主要集中在中央, 拿起時亦拉不出長長的絲, 反而有點像香口膠般黏作一團, 餅底不脆, 如再加點MOZARELLA 一定更美味~. $ 26 要求總不能太高吧! 每日總不能缺少綠色食物的我, 打開MENU 見「沙律」 二字兩眼發光~ 甜蝦沙律只是$24 , 豈可不點? 青瓜, 生菜, 車里茄夠新鮮, 吃落爽爽甜甜. 甜蝦細細隻, 沾上酸度略重的特色沙律醬味道更佳.]墨魚汁意粉: 用上大量墨汁及蒜蓉炒成, 其貌不揚, 本來期望不高, 但入口意粉竟有彈牙口感, 不錯~香辣雞翼 : 只帶微辣, 不算得上十分出色, 作為小食最適合不過.當大XX 晚餐也要$40 餘元時, 這裡相對平宜, 選擇又多, 更不收加一, 下次一定會再來~!

好吸引呢~
超平 !!
超平 !!
好吸引呢~
2011-07-11 39 瀏覽
我之前都好期待黎食,係openrice到見到好多人話平,好食,所以就搵日黎食。果日我去到見到門口冇乜人,之後去拎籌啦,等左約3分鐘就入得去。坐低左之後,有個侍應路過,帶耳機,之後我聽到佢係到唱歌,搞到我笑左勁耐不過講真,我真係覺得d員工唔應該係咁,竟然可以聽歌,要改善!!!d食物好快到,首先係餐湯--羅宋湯。雖然份量少,但真係幾好飲。之後黎既係肉醬焗飯,係飯上鋪滿肉醬,旁邊仲有少少芝士,一個字:香根著就係水牛芝士比薩,我係芝士狂魔,所以我好鐘意呢個pizza,不過個底厚,所以一凍左就好韌至於杯橙汁就...普普通通咁啦...整體黎講係好既,服務就...要改善咁啦,但價錢就算平既,會再去既...

至於杯橙汁就...普普通通咁啦...
2011-06-29
3 分鐘 (堂食)
  • 水牛芝士比薩
  • 肉醬焗飯