餐廳: 藝廊咖啡室
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 藝廊咖啡室
資訊:

2014-02-15 7968 瀏覽
餐廳地點是遠一點,沒有折扣連加一及車資是不化算。整體地方 OK,客人挺多,坐滿入門左手便的一角,原因也許是方便服務員執拾。用餐期間她們是不停地幫客人取走枱上的污碟。前菜選擇豐富凍蟹(不好吃,未試過在自助餐可以嚐到這樣差的蟹)、凍蝦及小龍蝦(還可以)、沙律(不錯)、芝士(略軟)+餅乾(放太久,也是略軟)、曰式選擇適中(切三文魚的師傅臉像晚娘)。湯有兩款栗子蓮藕及南瓜忌廉,兩者皆不錯。在東南亞食品角另有滾熱泰弍椰子雞湯,但很少人留意,味道剛好。東南亞食品除泰式:燒烤(沙嗲及雞翼)、湯、菜、飯也有印度不同品種的炭多利及咖哩種類、薄餅。地道的調味料更是講得出都有,只是添加速度畧慢。甜品種類也多元化(包括朱古力噴泉),好吃,只是西米布丁大硬。有自助小型pancake製造機,新鮮。雪糕是Movenpeck 真是無話可說,超值!
餐廳地點是遠一點,沒有折扣連加一及車資是不化算。
整體地方 OK,客人挺多,坐滿入門左手便的一角,原因
也許是方便服務員執拾。用餐期間她們是不停地幫客人
取走枱上的污碟。
前菜選擇豐富凍蟹(不好吃,未試過在自助餐可以嚐到
這樣差的蟹)、凍蝦及小龍蝦(還可以)、沙律(不錯)、芝
士(略軟)+餅乾(放太久,也是略軟)、曰式選擇適中(切
三文魚的師傅臉像晚娘)。湯有兩款栗子蓮藕及南瓜忌廉
,兩者皆不錯。在東南亞食品角另有滾熱泰弍椰子雞湯,
但很少人留意,味道剛好。

東南亞食品除泰式:燒烤(沙嗲及雞翼)、湯、菜、飯也有
印度不同品種的炭多利及咖哩種類、薄餅。地道的調味
料更是講得出都有,只是添加速度畧慢。

甜品種類也多元化(包括朱古力噴泉),好吃,只是西米
布丁大硬。有自助小型pancake製造機,新鮮。雪糕是
Movenpeck 真是無話可說,超值!
前菜
題外話/補充資料: 總括: 有折最低。食雪糕都可回本。 經理笑容欠奉。執拾時,服務員弄倒了一杯水,她的反應不錯,態度良好
2014-02-13
其他
  • 湯、雪糕、雞沙嗲
2014-01-16 5605 瀏覽
本人食自助餐多年第一次食紅菜頭浸三文魚!平時只能吃到smoked and fresh chilled salmon.三文魚本身巳有營養omega 3!再加上紅菜頭汁更加多營養!原條三文魚放在銀色三文魚頭裝飾魚身形板更添食慾!特別彈牙!其他海鮮有法國麵包蟹,小龍蝦,清蒸石班必定食魚卜=花膠,既美顏及活血,蒜蓉青口,豉椒妙蜆,廚師切紅燒牛肉及文魚.吞拿魚.劍魚等等,白切雞,丁方燒肉,密糖叉燒,自助咖啡機備有多盒鮮stand buy,葡撻,多款甜品雪糕伴西式西蘭花磿蓉湯及中式白菜豬骨湯.,也有意大利粉及薄餅,海鮮炒飯,多式生菓!價錢合理,很多座位,環境優美,燈光美好不會太光或太暗!top good dinner buffet!!!

2013-12-24
多得朋友是機場職員,跟他一起到機場富豪酒店吃午市自助餐,連加一也只不過是$120,食物種類超多,我每款只試一口亦要捧着肚子離開,還不肯定是否已一網打盡。我敢說:以這價錢的消費,沒可能找到比這裡更豐富的食物!我朋友較喜歡蔬菜,他欣賞這裡新鮮的沙律菜,當天所見,的確如是,其中一盤還有方塊芝士混和其中,盡顯矜貴。旁邊的冷盤有西班牙火腿、肝片、煙三文魚等,再過去便是青口、凍蝦、小龍蝦及翡翠螺,以午市自助餐來說已有平均線上了。要稱得上國際自助餐,各國美食是少不了的。這裡的日本代表有壽司四款,但卻沒有最受歡迎的三文魚和吞拿魚,壽司飯亦較鬆散。雖有日式冷麵和醬油蘿蔔,但仍難免給人濫竽充數的感覺。這裡的重投戲是泰國為主的東南亞食品。冷盤有泰式牛肉、蝦和木瓜沙律。熱食有泰式咖喱雞、咖喱鴨、豬肉串燒、泰式春卷、炒雜菜;主食有泰式河粉,還可配冬蔭功湯(少了椰汁和蝦頭的味道); 甜品有紅荳糕; 東南亞食品有海南雞飯,我覺得味飯比海南雞更美味; 此外還有咖喱牛、咖喱魚和印度脆餅等。 這些食物的味道不太差,但卻又並非特出。其他的熱葷還有烤羊脾、燴雞、烤鴨、魚龍利柳、豬手(不夠腍,不夠味)、蒸魚(不滑)、辣酒煮翡翠
其他的熱葷還有烤羊脾、燴雞、烤鴨、魚龍利柳、豬手(不夠腍,不夠味)、蒸魚(不滑)、辣酒煮翡翠螺(不是花螺,效果稍差)和貴妃雞等;素食有烤西蘭花/椰菜花/馬鈴薯、炒芥蘭等......不過又炒得過了火,似乎這裡的廚師要深造一下了...
不過以$120的價錢卻想得到高水準的享受又似乎有點吹毛求疵。這裡有兩款pizza,甜品有美味的木糠布甸,又可將紅荳沙撈荳花,更有12款Movenpick雪糕無限供應,淨食雪糕已值回票價了,何況這裡的蛋糕甜品亦很不錯呢!
結論是:以原價享用,不值; 有折扣,可以一試; 若以$120享用的話便非常超值,特別推介給大家。
沙律
2013-12-02
Cake
  • 木糠布甸
2013-07-17 2956 瀏覽
今日老公生日,所以之前買定Yahoo團購去食生日飯。地點有點遠,由港島東放工去到足足要105min。我地六時正就入去啦,睇落都幾大。因為團購關係,可以任飯果汁汽水,另加送椰皇燉燕窩。沙律無特別,試了自家制的紅菜頭煙三文魚,但好咸。又試了迷你安格斯牛肉漢堡,唔錯。海南鷄飯凍既,唔太滑,麻麻地。印度薄餅又凍又硬,食左兩啖已經食唔落,比起富豪東方的差好多。熟食種類都好多,都幾特別,比其他buffet優勝,但我只試左幾樣,唔太記得嚕。甜品選擇比較少,都係富豪東方優勝,推介港式奶茶燉蛋。雪糕有十多款Movenpick雪糕,試左特濃咖啡(自己好鍾意),乳酪味(太酸),覆盆子雪芭(酸酸甜甜)。最後送的椰皇燉燕窩也好好味(-_^)總結:遠,試過就算,姊妹酒店富豪東方比較優勝。
總結:遠,試過就算,姊妹酒店富豪東方比較優勝。
2013-07-17
5 分鐘 (堂食)
生日
  • Movenpick雪糕
又都一排都冇食過自助餐.......今次見佢咁大字標題有蟹腳, 又有椰王甜品, 仲有MOVIN PICK 所以當友人call 團就試下啦~總括來說查實都不太差.......你比左幾錢食翻差唔多既野己好好一開始就食海鮮冷盤先啦梗係d 蟹腳都好新鮮....建議大家一早拎左先, 好快冇晒, 同埋為左他人著想, 食幾條好, 都仲有其他野食....冷盤就都同其他差唔多, 最正係有個泰式牛肉沙律....!yummy~ 唔係間間buffet 都有....!食左依d 之後就開始食雪糕, 第一球就係我最想食既rapsberry!!!! 果然不出我所料的美味...之後就開始main dish.......肉肉肉~個燒牛肉真係冇咩味......有d 失望....反而佢果d串燒好味喎....... 雖然有d 凍凍地........但味道不錯, 甜品沒有什麼驚喜, 除了那個特濃朱古力蛋糕......果個真係好好味, 其他都不算差, 但冇咩特色, 同食k-buffet 差唔多......個椰王上得太遲.......有d 飽.....XD食左4球, 最好味都係覆盤子, 仲有珈啡, 推介必食overall 黎講都算係
又都一排都冇食過自助餐.......
一開始就食海鮮冷盤先啦梗係
蝦, 長腳蟹~
冷盤(肉+沙律)

覆盤子雪糕
之後就開始main dish.......肉肉肉~
鵝肝安格斯漢堡
個燒牛肉真係冇咩味......有d 失望....
甜品
燕窩椰皇
個椰王上得太遲.......有d 飽.....XD
榛子, 珈啡雪榚
食左4球, 最好味都係覆盤子, 仲有珈啡, 推介必食

overall 黎講都算係咁....佢都仲有幾多野食, 有魚生, 中式熱食, 麵食, 泰式食品, 印色食品等等....但己很飽, 哈哈.....如果下次都仲係差唔多價錢都會再食, 算幾經濟, 又都幾好食.....^^
2013-07-13
蝦, 長腳蟹~
覆盤子雪糕
燕窩椰皇
榛子, 珈啡雪榚
  • 榛子 珈啡雪榚
  • 蝦 長腳蟹~
2013-06-22 1996 瀏覽
Buffet,曾經是我的最愛,因為甚麼都可以吃,完全可以滿足花心的我。但這年,吃buffet的次數明顯比從前少,不是我不愛,只是人老了,我真的吃不下這麼多。某天看到這個團購,本來都不會留意,但因為這是位於機場旁,所以便買下了。其實一直都知道這間酒店的buffet很一般,不過因為坐夜機,放工後的數個小時不知怎麼辦,不想先回家再出去,亦無力四圍逛,而且在機場搵食也不便宜,閒閒地吃個晚餐都要百多元,那不如買下團購,吃個buffet,hea足幾小時,也算不錯吧。我們放工後來到差不多7:45pm,buffet都已經開始了一大半,客人都已經陸續走了,那不錯喔,而侍應安排我們坐在比較靜的一邊,人少些沒那樣嘈吵。餐廳內的空間很足,坐得很舒服,而且我們坐的位置不些人少,燈光也沒有那樣光,不錯。其實我平日放工回家6時多就吃晚飯,所以這晚我餓得叫救命,全身無力,一來到就飛奔出去拿食物,還吃得狼吞虎嚥,然後有人便說,慢慢吃啦,時間多的是。對的,應該慢慢吃,否則很易飽的。這裡的buffet食物也不算少,有沙律區;刺身區;肉類區;有燒牛和串燒之類的,這裡的熱盤款式都算多,雖然沒一款特別突出,但味道都不錯。咖哩區;
這裡的buffet食物也不算少,有沙律區;
咖哩區;
甜品區;最基本的朱古力火鍋、芝士蛋糕、朱古力mousse、creme brulee等都有齊,以種類來說都算滿意。
吃buffet,離不開的都是先吃一碟沙律吧。
我是burger粉絲,看到有mini burger,那我也拿個吃吃,但味道真的不太好,牛肉不夠新鮮,而且超級乾,吃了一口已不想吃了;蝦也算合格,不算特別新鮮,但至少算大隻;反而串燒不錯,肉質尚算嫩滑,味道亦濃郁,沾了些醬汁更加惹味。
我還是離不開海鮮,新不新鮮都要一試;因為這裡沒甚麼選擇,所以看到有甚麼都拿。很久沒有吃過小龍蝦,想不到新鮮程度也不俗,肉質鮮甜嫩滑,海水味十足,我還以為會很霉,哈哈。而那個螺,味道就真的不太好,不夠新鮮,所以沒有再翻吃;而parma ham和沙律菜都算新鮮,吃吃也無妨。
吃完數次沙律後,便找點熱食吃吃。平日吃buffet我都不吃咖哩的,因為沒有位置吃得下,但這個buffet實在沒甚麼好吃,所以我也吃吃吧。有咖哩豆、咖哩薯仔、咖哩雞、咖哩魚,就是沒有咖哩牛,傷心。幾款咖哩的味道都不錯,特別喜歡吃那紅咖哩,味道都算正宗吧,暫料十足。有點失望的是那酥餅,十分乾。
有蟹腳供應,但我們來到已經太晚了,所以都比被人掃清,refill數隻後又被人掃清,到最後,我只拿了一隻,可憐。蟹腳比想像中新鮮,沒有發霉,雖然不是上等貨色,但吃吃也不錯喔。

還有韓式食,韓式小食之類的,我還拿了一碗人參雞湯補一補;人參味尚算濃郁,喝下去不是那種沒質量的感覺,以buffet來說,都算不錯。
事實上,頭盤和主菜都不是突出,正當以為甜品同樣都差不多質素時,反而有點驚喜。雖然種類不算特別多,款式不算很突出,但至少味道不錯,用料都不是次貨,至少朱古力的味道不假。而blueberry cheese和tiramisu都像是外來貨,味道是很standard的那種。
最值得吃的雪糕區;這裡最大的賣點是有12款movenpick,12款味道之中有yogurt味、比利時朱古力、雲尼拿、芒果、caramel、coffee等等,我每款吃了一球,吃到最後肚子都差不多要爆開。眾多款味道之中,我最愛的是caramel,味道真的好好喔,甜中有點焦。最後才吃雲尼拿,起初以為有雲尼拿籽的雲尼拿雪糕味道會很好,想不到竟然有點失望,另外比利時朱古力都不錯。因為有movenpick,所以心理上會覺得比較好,即使沒特別名貴的食物,但還是有名貴的雪糕。

其實吃飽飽很難喝得下咖啡,但還想試試這裡的咖啡。都已經沒有期望,但還是失望,味道淡如水,想濃味點的,要按latte,再按espresso,這樣才有味道,但不是好味道,只是濃點而已。
來之前,已經沒甚麼期望,真的只為了可以hea一hea,所以環境對我來說才是最重要。這裡的環境都算不錯,地方頗大的,而且當天沒有嘈雜的聲響,吃得很自在。食物方面,貨色未必很好,但都算可以接受,至少吃完沒有拉肚子。因為吃得太多雪糕,所以我都是捧著肚子走的,幸好在飛機上沒有出現嘔吐,否則就太辛苦了。價錢方面,連加一後每位$233,以這個價錢,吃這樣的食物,雖未至於超抵食,但你還想怎樣;可能原本都沒有期望,反而覺得各方面都不錯。那天,我和其他人說上機前會吃buffet,那些人聽了都覺得我太癲。
2013-01-09 1553 瀏覽
是日公司有一個活動,選址就是富豪機場酒店。本來的 event,會是包一個中式的午餐,好讓我們享受一下 Hotel Catering 的質素,但當天因為 Grand Ballroom 有極大型的 event,而管理層亦想把中式改為西式的自助餐。在這一個情況之下,我們的中午餐就被安排了在酒店的自助餐廳,Cafe Aficionado。 這一個自助餐的場地,我可以大聲的說一句不大。不大沒相干,因為若你不是在機場工作,式是像我一樣在機場附近的酒店搞 event。相信大家都不會山長水又遠的過來機場食 Buffet。所以,空空洞洞的餐廳,單眼佬看世界,已經知道是什麼回事。 沒有魚生,幸有幾款壽司可供選擇,不過這也不算有什麼突出的壽司,只是一些同元氣同等級的壽司。好的就是知道這是新鮮製的,但用料方面,就極之普通。 冷點,先說沙律,可供選擇的料,稱不上是上乘,普普通通的,我少少的沾下算。 另外就是冷點的海鮮,好食的就好自然一出就被在搶,煙三

另外就是冷點的海鮮,好食的就好自然一出就被在搶,煙三文魚,螺,小龍蝦,就幾乎是一出就冇果隻。煙三文魚,通常都是外國一 pack 的入口,拆封後就上,沒有什麼特色。螺,算是是日最好的食品,夠鮮味,咸咸甜甜的,既新鮮又有甜美口感,很好。

熱食,我沒有拍下什麼照片,因為單是那一片牛扒,就已經令我卻步了。咖喱會太飽,中式食品不吸引,完全沒與趣。

圖片中的 Pizza,由我一到場到離場,都冇乜人拈過,我同樣地沒有勇氣去碰它。

幸好的是,這兒的甜品選擇是豐富的,不過奶凍布甸的質素,就完全不合格。

甜品當中,也有東西可以令人開懷的,而這一個就是 Mövenpick 的雪糕,creamy 得非常,味道選擇也不少。是唯一一個可圈可點的食品,但這個絕不是自助餐廳製作之物,感覺有點諷刺。

沒有什麼好食的東西,這一個中午餐,吃得完全沒趣。
2012-12-30 925 瀏覽
聖誕節來到機場 富豪機場酒店地下食自助餐印象深刻,因藝廊咖啡室(藝廊)內外環境裝飾都十分有聖誕氣氛.藝廊自助餐內的食物種類較多元化,比較少有吃到的有焗蠔,像重慶大廈內提供的印度菜式, 甜酒心雪糕. 當晚也有聖誕火雞供應, 唯美中不足是沒有半開龍蝦及新鮮生蠔.個人推介有蒸魚,火腿蜜瓜,蘑菇蕃茄沙拉,雪糕及小龍蝦沙拉.而其他種類的自助餐美食有長腳蟹,日式魚生,壽司,自助芝士盤,牛,羊扒,甜點蛋糕及任飲燈汁,檸檬茶及咖啡.聖誕節收費五百元左右可算接受,而平時如果收二百元便可算是合理(因不少顧客想光顧都要花二十至三十元車資)呢

聖誕節來到機場 富豪機場酒店地下食自助餐印象深刻,因
藝廊咖啡室(藝廊)內外環境裝飾都十分有聖誕氣氛.

藝廊自助餐內的食物種類較多元化
是沒有半開龍蝦及新鮮生蠔.

個人推介有蒸魚,火腿蜜瓜,蘑菇蕃茄沙拉,雪糕及小龍蝦沙拉.

餐廳門口光猛易認
小龍蝦沙拉,已開蝦尾,方便即食
火腿新鮮蜜瓜甜,推薦一試
焗蠔芝士沒有香味,蠔不太新鮮
蒸魚夠滑,魚肉多汁,推薦
海鮮有長腳蟹,熟蝦,青口,田螺,日式魚生,鮮味適中
印度菜式種類多,冬天吃不錯
雪糕內有少許甜酒,夠特別也好吃
題外話/補充資料: 第一次光顧藝廊咖啡室便是來吃聖誕自助餐,地點卻十分方便顧客,從機場步行到酒店只需3-5分鐘,想在去旅行前吃一餐自助餐,是不二之選.
2012-12-25
7 分鐘 (堂食)
聖誕節
  • 火腿
  • 蜜瓜
  • 雪糕
2012-09-29 405 瀏覽
適逢藝廊咖啡室團購 $198/一位 加一另計, total: $233/人因為被龍虾 牌頭吸引下買左....買完先知中招...因為我唔多喜歡食泰式野 (怕辣.....)好蝕於是乎 我只係食左以上圖片0既野, 另外 再加 剌身, 綠豆沙 2杯即磨0既咖啡 同一個 朱古力慕士大家好明顯睇到我冇咩熟食食左.... ><第一碟 冷盤 因為冇生蠔關係, 我拎左超多蟹腳可能我好彩 我去到 剛剛fill 野,所以我拎到d蟹腳都幾粗下~唔食得重味0既, 可能會覺得鹹少少但我食隻蟹鉗 又唔覺鹹, 反而好鮮甜大致上黎講 蟹腳係唔錯~ 仲有 佢refill 速度係超快~而冷盤蝦亦都ok, 係螺就麻麻地 比較細隻d沙律 就不過不失, 比較特別0既有 龍蝦通粉沙律, 我食唔到泰式龍虾, 唯有食龍虾沙律補數雖然我說特別, 但不等如好好味, 只係普普通通而已~春卷就幾新鮮, 可能現場多小朋友 多人食, 好脆~羊鞍 pass 啦, 唔算好好味~ 但ok 0既串燒 亦算合格, 但個牛扒就麻麻地, 唔知係咪熟得滯......巴拿馬火腿, 比較乾少少, 不過師傅都明顯切薄左(唔知係就佢乾, 定係比較貴)呢
因為被龍虾 牌頭吸引下買左....
大家好明顯睇到我冇咩熟食食左.... ><

第一碟 冷盤 因為冇生蠔關係, 我拎左超多蟹腳
唔食得重味0既, 可能會覺得鹹少少
但我食隻蟹鉗 又唔覺鹹, 反而好鮮甜
而冷盤蝦亦都ok, 係螺就麻麻地 比較細隻d

沙律 就不過不失, 比較特別0既有 龍蝦通粉沙律,
我食唔到泰式龍虾, 唯有食龍虾沙律補數
雖然我說特別, 但不等如好好味, 只係普普通通而已~

春卷就幾新鮮, 可能現場多小朋友 多人食, 好脆~
羊鞍 pass 啦, 唔算好好味~ 但ok 0既

呢個 refill 速度比較慢

呢度亦提供 檸檬茶, 咖啡 自助式任飲~
我本人就飲左 3大杯~~ 有點可惜0既係 冇果汁....
因為本人對泰國野唔太熱衷關係, 唯有食返 moeverpick 彌補返心理上0既損失
moeverpick 款式有好多 成 6 /7 款
可惜我食得太多蟹腳...只係例牌2球 朱古力 已經被ko了~~

其實 同場仲有 東蔭公海班 泰式龍虾 等等
不過因為我見到都好似好辣, 沒有試
但同行朋友說只係普普通通, 不過不失, 沒有驚喜!

你問我抵唔抵 又唔係太客觀(因我好多都食唔到)
不過 富豪黎計 $233/人 就唔貴0既 一試無妨
會唔會再黎食 真係好睇佢下次係咩野主題 同埋係咪有 groupon 囉~

2012-09-28
  • 蟹腳
2012-04-11 505 瀏覽
真係從無打算過山長水遠入到嚟機場食自助餐,就算東涌諾富特東薈城酒店嘅Essence,算係城中有名抵食嘅自助餐,都未有打算去,更何況仲要遠啲又隔涉啲嘅富豪機場酒店,但唔使錢嘅話又無理由唔去嘅。事緣晌一啲網站遊戲,無啦啦贏咗兩張自助晚餐贈券,所以走到老遠扮闊佬,請老婆入去大擦一餐,雖然佢成日強調唔多鍾意食自助餐,因為唔抵喎,但免費嘅就「捱義氣」陪我啦!揀咗星期五晚入嚟食,雖然收工先入嚟,到咗都成7:30pm,但係自助餐供應由6:00pm到10:00pm,可能地點遠離市區,所以,供應時間比一般市區內嘅較長。之不過,最後我哋都係食到9:30pm就走,因為已經食到飽一飽,主要人客唔太多,目測睇落6-7乘滿,加上我哋7:30pm先到,所以唔使點排隊搶食。因為係免費關係,無睇過佢啲食評,更無留意佢個自助晚餐做咩主題,純粹以平常心態嚟試試。未拎嘢食前,掃視一下成個場先,地方比想像中大,但樓底矮,裝修好聽啲叫有時代感,唔好聽啲似大眾飯堂,不過枱凳唔算排得太逼,我哋兩個又被安排坐晌四人枱,空間自己更寬趟。座位分開咗幾個區域,而食物所在位置就集中晌餐廳中間,種類、款式比唔上市區一啲出名嘅酒店,但計埋都數十款
,所以走到老遠扮闊佬,請老婆入去大擦一餐

因為係免費關係,無睇過佢啲食評,更無留意佢個自助晚餐做咩主題,純粹以平常心態嚟試試。未拎嘢食前,掃視一下成個場先,地方比想像中大,但樓底矮,裝修好聽啲叫有時代感,唔好聽啲似大眾飯堂,不過枱凳唔算排得太逼,我哋兩個又被安排坐晌四人枱,空間自己更寬趟。座位分開咗幾個區域,而食物所在位置就集中晌餐廳中間,種類、款式比唔上市區一啲出名嘅酒店,但計埋都數十款嘢,睇落又唔差,預計自己都可以飽肚而回!順提一帶服務方面,雖然見服務員唔多,但似蜜蜂般殷勤不停咁做,只係去到尾段陸續有客埋單,客人已走嘅枱上杯碟未得閒清理,其他服務就如常密密做,同埋普遍都客氣有禮。
沙律吧
所有沙律菜、配料、醬汁都用小桶盛載,感覺衛生企理,另有數款預製沙律。雖然,沙律食材無咩突出,全部都係常見嘅大路貨式,但以沙律為基調,再加上部份冷盤食物、生果,做出一道豐富而清新嘅自家製頭盤
,開開胃,大可增加食慾,強化一下戰鬥力。
沙律加埋生果及部份冷盤,成為小弟自家製頭盤。
冷盤小食
就晌沙律吧傍,放有4款精緻冷盤小食:柑橘伴BBQ蝦沙律、西班牙辣肉腸、燒墨魚仔伴茄蓉汁、椰子柑柚沙律。我試咗前者三款,的的骰骰,味道又各具特色
,尤其個蝦沙律,BBQ蝦爽彈,柑橘酸酸甜,好鮮活。
此外,冷盤仲有一盤盤嘅雜肉拼盤(凍肉腸)、自制肉醬批、煙三文,我就樣樣都要少少,加埋落份沙律度一齊食,再淋上蜜糖芥末汁,正呀
其中3款精緻冷盤小食,的的骰骰各具特色。
海鮮
海鮮一環比較普通,只有甜蝦、青口、龍蝦仔、長蟹腳。甜蝦、青口尚算不俗;龍蝦仔不嬲都好睇唔好食,無乜肉地,得個鹹字;長蟹腳返貨都少咗,而且瘦削肉少,食兩隻,志在淺嚐。
海鮮拼盤,樣樣都試啲!
壽司、魚生
大環形食物枱,沙律吧、冷盤、海鮮區背後就輪到係壽司、魚生,魚生反而唔錯喎,長形凍櫃放有三文魚、吞拿魚、旗魚、鯛魚,師傅長註,要幾多,就切幾多,味道都幾新鮮;側邊就放咗一大盤壽司,不時轉款。
壽司、魚生
熱盤
正正中間就擺有熱盤嘅長枱,約十來款,都無留意有無轉過款,所以款式上唔太多,不過有三幾款係是晚心水。憑相片紀錄,熱盤大概包括燴牛肉、香草忌廉汁燴蜆、香煎爐魚配士多啤梨沙沙汁、炒薯、士多啤梨排骨酥、清蒸海上鮮、蘋果蝦乾炒花枝片、豉椒青口、燒雜菌、椒鹽瀨尿蝦、炸海鮮配水瓜柳汁……。個人心水
就有燴牛肉、香草忌廉汁燴蜆、燒雜菌、蘋果蝦乾炒花枝片,今回唔逐款評,但論質素、味道係比較突出、好食,前三者味道濃郁,後者就清香
熱盤約有十來款,一碟已揀晒想食嘅熱盤。
中湯、西湯
依晚中湯係蓮藕鱆魚煲豬展,而西湯係鮮蝦濃湯,一碗同老婆兩份飲,兩者都試勻。中湯湯料足,味道都唔錯,不過西湯較為出色,濃稠啱啱好,飲落滑身好濃蝦味,湯中有粒粒細蝦仔,我仲私人加咗隻龍蝦仔拍埋扮晒嘢影相,變得有睇頭啲。去到見啲鮮蝦濃湯無龍蝦仔,就千祈唔好投訴人哋喇,哈哈!
中湯:蓮藕鱆魚煲豬展;西湯:鮮蝦濃湯
烤肉

烤肉相信稱得上今晚亮點之一,因為一般自助餐都係得一款烤肉,唔係燒西冷,就燒肉眼,但藝廊竟然一門三傑,同一時間供應燒豬柳、燒牛肉、燒羊脾,醬汁分別有燒汁同黑椒汁,再多配英國芥辣、法國芥辣、辣根汁。我都幾鍾意食肉,所以真係幾喜出望外,就要一碟燒肉拼盤
,一次過試齊三款肉,除咗豬柳較乾身,牛肉同羊脾都肉嫩汁多,好食!

現場即煮

由大師傅即點即煮嘅有香煎羊架、意大利燴飯同蕃茄汁炒意大利麵,意大利麵唔係太大興趣試,所以就點咗少少意大利燴飯同羊架。意大利飯煮得幾好,煙韌有咬口,好香芝士味,最有趣係晌飯面加咗啲搶眼蟹籽,賣相型格咗仲咬落多咗朕卜脆口感
;而羊架雖然煎得濃啲,但好香口,羶香惹味,肉質嫩腍
。我就加埋落上面碟烤肉一齊食,成為自家品牌食肉獸意大利碟頭飯
烤肉檔(左上)及現場即煮檔(右下)
咖喱

晌烤肉旁有一列印度瓦煲仔,係另一亮點,多款咖喱美食,好似咖喱牛肉、咖喱海鮮、馬沙拉雞、咖喱雜菜……等等。咖喱味道唔單薄,整作感覺唔馬虎,撈飯一流
,不過會太飽,我就淨食餸,另有一盤果蓉、提子乾、椰奶…伴食,可加添咖喱香味同口感。
咖喱系列
其他小食
被放遂埋一邊仲有兩款小食,包括:芝士菠蘿薄餅、葡撻,因為一早預先制好,只係放晌熱燈下烘住,味道自然大打折扣,除非你本身好鍾意食依兩樣嘢,否則,可入全晚可放棄之列。

甜品
除有朱古力噴泉,仲有3款桶裝雪糕,品牌唔知,口味就有朱古力、芝麻、芒果,提供雪糕筒及幾款配料,啱小朋友搞吓手作仔。另外,麵包布甸呀、慕絲呀、芝士蛋糕呀、朱古力蛋糕呀、布甸呀、迷你撻呀、奶凍呀、刨冰呀……近廿款之多,原個蛋糕嘅、細件裝嘅、杯裝嘅一應俱全

我都幾嗜甜品,所以,臨尾最後一擊,都鯨吞咗兩碟甜品加兩球雪糕至收手,可歸納一句:選擇多多但出色恨少!唔係話佢啲甜品好差,只係大路啲,食完無乜邊幾款令人難忙咁啫。如果你唔係對甜品太有要求,其實,依度供應嘅已經好唔錯。附近仲擺放咗幾款生果:哈蜜瓜、菠蘿、西瓜,甜品唔啱嘅,都可以食幾個飯後果幫助消化。
甜品規模唔算細,近廿款之多!
小弟出手獨吞嘅兩碟甜品同兩球雪糕
啡茶
咖啡、奶茶、檸茶、檸水任飲任斟,果汁就欠奉,咖啡亦係用時依家自助餐時興嘅即磨咖啡機,咖啡選擇多啲,都係慣性,食甜品,嘆咖啡,總係感覺夾啲,亦係一個晚餐完整嘅終結!
自助飲品吧,都係大部份自助餐方向。
總結整體質素晌笑與OK之間,始終位置較輸蝕,所以佢哋做嘅價位比起市中心嘅平一截,好似依家閒日星期一至五,自助晚餐做緊$348 + 10%,星期六、日就$368 + 10%,但係如果晌市區嘅,連加一,一般都去到近$500,所以平成20%有多。再者,富豪系嘅酒店做宣傳、推廣都好進取,經常見佢晌免費報紙賣廣告之餘,又久唔久收到信用卡宣傳單張,某某閒日以某某信用卡簽帳有65折,雖然係遠啲,但計番個折實價,為起都係$260左右,性價比又會扯番高啲。
其他
沙律加埋生果及部份冷盤,成為小弟自家製頭盤。
烤肉檔(左上)及現場即煮檔(右下)
2012-03-30 174 瀏覽
以團購價$248連加一呢個水位黎計, 完全係水準之作.雖然位於機場, 但以本人食後感黎講, 同附近的萬X酒店所比, 完全優勝酒店位處的地點都不算偏僻, 在機場客運大樓行過去都只是10分鐘路程.餐廳也不算嘈吵, 食物種類, 款式雖然只是一般, 但勝在侍應招呼十分殷勤, 完全有賓至如歸的感覺.冷盤 : 新鮮程度絶對跟五星級酒店可以比美刺身 : 有三文魚, 吞拿魚, 玉子等等熱盤 : 蒸魚第一條十分好食, 但第二條則略嫌過火了; 龍蝦芝士杯, 完全驚喜, 真的超好食, 啖淡龍蝦肉西冷牛扒 : 太熟了, 過份有咬口黑松露意大利飯 : 食得出飯粒只是普通珍珠米, 欠缺咬口黑松露配鮮蝦雲吞面 : 有點太滯的感覺甜品 : 質素有待改進雪糕 : 款式齊全, 有哈近帶屎, 趴趴機路, 牛奶公司等等. 但自從我步進餐廳見過一眼本人至愛的朱古力哈近帶屎雪糕後, 都沒有再出現了, 因為太多小朋友食的關係, 三兩個回合已經清左兜, 侍應回覆話雪糕係RANDOM形式, 冇得揀的, 但佢見我苦苦哀求下, 靜悄悄走去隔離餐廳裝左三個球比我食, 超窩心呢~~~大致上, 以2XX價位來說, 此餐絶對超值
以團購價$248連加一呢個水位黎計, 完全係水準之作.

冷盤 : 新鮮程度絶對跟五星級酒店可以比美
大大隻的蟹鉗, 哈哈
長腳蟹
刺身 : 有三文魚, 吞拿魚, 玉子等等
又係刺身
刺身
蒸魚, 龍蝦芝士杯
西冷牛扒 : 太熟了, 過份有咬口
西冷牛扒
黑松露意大利飯 : 食得出飯粒只是普通珍珠米, 欠缺咬口
黑松露意大利飯

窩心的朱古力雪糕
大大隻的蟹鉗, 哈哈
  • 雪糕款式超多
2012-02-22 753 瀏覽
I have never had just a bad buffet ever in HK until last night. Food was a joke and they hardly refill the trays after 8pm. Most meats were dry and tough. Seafoods were tasteless. Coffee machine not working and they never bother fixing it. I wouldn't go there even it is free of charge. What a wase of time and money. I can't believe what I went through.
2012-02-21
2 分鐘 (堂食)
團購
  • Never that place again ...
2011-09-03 131 瀏覽
忘記了食自助餐取食物的次序,應該由水果開始。由海鮮頭盤開始,一口迷你煙蠔味道很濃,露荀清淡,柚子加椰絲味道不夾。 凍瀨尿蝦的肉有點”梅”,可能經過急凍,吃一口便放棄。之後看見推出第二輪長腳蟹,十分興奮地出去取,一次過拿了五隻蟹腳與同行家人分享,可惜味道較淡,鮮甜味不足,紅醋味道很強且酸,跟蟹肉不搭配,配番茄莎莎醬食比較好,用剪刀輔助把蟹腳吃完後,手腕有點酸軟。現場炒蟹也令人失望,蟹肉沒有味道,不知道在吃什麼,絕對不是食肆應該有的水準,我只試食了一口便將它棄置。這些不愉快的感覺 ,不多不少影響繼續食下去的心情。接下來是日式刺身,刺身味道不錯,新鮮肥美,淡紅色的吞拿魚質地軟棉棉,有入口即溶的感覺。調味補充品卻做得很足,道地的配搭,例如壽司跟酸薑,燒肉檔有芥末、燒汁、紅莓醬和萍果醬等。紅莓醬加火雞,使我聯想到聖誕節。還有,咖哩旁邊有很多調味補給品,例如乳酪、紅蔥、提子乾等,可惜咖哩味道太辣,只吃了一小塊咖哩羊。菠蘿燒豬骨的BBQ味道香甜 ,排骨肉沒有燒乾,肥瘦適中,是最令人滿意的熱盤。吃完上半場,弄杯熱檸茶暖一暖,發現茶匙有漬,可能只是水漬,安全起見先用熱水沖洗一下。下半場酒店方面已經停止添
,不多不少影響繼續食下去的心情。

接下來是日式刺身刺身味道不錯,新鮮肥美
,淡紅色的吞拿魚質地軟棉棉,有入口即溶的感覺。

調味補充品卻做得很足

菠蘿燒豬骨的BBQ味道香甜
,排骨肉沒有燒乾,肥瘦適中,是最令人滿意的熱盤。

吃完上半場,弄杯熱檸茶暖一暖,發現茶匙有漬
,可能只是水漬,安全起見先用熱水沖洗一下。

下半場酒店方面已經停止添加長腳蟹,換來是我從未吃過的螳螂蝦,蝦殼又大又紅,我卻沒有膽量食

甜品方面沒有驚喜,最欣賞葡撻,媽媽一口氣吃了三件。焦糖燉蛋也不錯,面層糖衣遇冷後變脆,裡面的燉蛋依然很滑。迷你萍果撻也不錯,餅底鬆化,餡料不太甜。還有自助雪糕和涼粉,可惜已經沒有胃口食,家人吃了雪糕,她說味道普通。

根據上述的經驗,若是原價每位$348+10%,應該不可能再去吧!
2011-08-20
2010-06-07 142 瀏覽
聽講呢到好高級..就諗去遠D都試下喇...一行7個人...去到..D服務員好奇怪勁同你講唔好意思...已經覺得奇怪之後見到好多人同D 經理投訴....於是我地都去拎野食....去到你係見唔到有野食...只係見到有個壽司吧.....D壽司唔新鮮///....(但已經全場唯一食得既野).之後行左全場你都唔覺有野食...D野食唔集中.....有9個熱食盤..但有5個係咖哩...有3個係炒飯同白飯....一個叫蒸魚(但我六點半已經唔見左條魚)熱食無野食...就去甜品區.........有雪糕(牛奶公司一公升裝)2隻味....其他唔知咩黎..有5樣野...去到沙律區...見到有個客人好驚訝咁問經理...沙律吧無菜既??????只係得沙律汁.......有一碟煙燻沙文魚係食得下.....隔離碟火腿好難食...海鮮區有龍蝦仔既手食...大部分人都係食咖哩飯....因為唯一有既野食同好味D既野食....第2就係壽司....真係好想寫信叫佢回水.........仲要CAR PARK得2個鐘.....仲要比錢CAR PARK....真係食到一肚氣真係差到無野食到唔可以用文字表達到.....最好笑係D職員不
聽講呢到好高級..就諗去遠D都試下喇...
一行7個人...去到..
D服務員好奇怪勁同你講唔好意思...已經覺得奇怪
之後見到好多人同D 經理投訴....
於是我地都去拎野食....
.之後行左全場你都唔覺有野食...D野食唔集中.....
一公升裝)2隻味....其他唔知咩黎..有5樣野...
??????
只係得沙律汁.......
有一碟煙燻沙文魚係食得下
.....隔離碟火腿好難食
...
海鮮區有龍蝦仔既手食...

真係好想寫信叫佢回水.........

真係差到無野食到唔可以用文字表達到.....
最好笑係D職員不停同你講唔好意思..(我地無投訴的)....好似佢地講到變左口頭禪咁...
我地話埋單.....個職員問我地((((你地肯埋單呀???)))成家人I晒咀...問解會咁問
之後行多個圈睇下...發現好多遊客投訴到走人.....(我見D遊客仲慘..咩都唔岩食,(已經唔多野食喇)..只係食生果..(西瓜同波羅)....就走喇....D大粒經理出晒黎都無用......
我走果時發現左佢地既海報...咩西班牙之夜....
佢推介的所有美食.....我地都無見過.......
真係信我唔好去...就算有人請你都唔好去....
好老實...我真係好想寫信叫佢回水.......

2010-06-06
父親節
(非會員)
見有信用卡優惠去試下二百幾吃自助餐都唔會抱太大期望唯一得三文魚新鮮好吃其他都做得好差,種類少d客吃完,唔會再 refill 番其他吃物上去我地吃了成晚,d碟疊到山甘高都無人收由頭到尾無人黎加水service 差成甘,都唔會再去
見有信用卡優惠去試下
二百幾吃自助餐都唔會抱太大期望

唯一得三文魚新鮮好吃
其他都做得好差,種類少
d客吃完,唔會再 refill 番其他吃物上去

我地吃了成晚,d碟疊到山甘高都無人收
由頭到尾無人黎加水

service 差成甘,都唔會再去
2009-12-05