2023-06-26 234 瀏覽
上星期去咗科學園行下,lunch 去咗「蘇哥清湯腩」試下,果然唔錯👍🏻 咖喱豬扒拼腸仔意粉,豬扒係好嫩滑,唔會太腍身,再配上啲香口嘅腸仔,同埋香辣嘅咖喱汁,真係唔錯~ 意粉煮得啱啱好,仲有微微嘅彈牙口感,又唔會太硬或者太軟🍝🤤清湯牛腩河,有一個好香滑嘅湯底,牛腩都煮得好腍身,啲河粉都好入味,老闆話每日早上6點就開始煮牛腩,果然好味!🍜👍京都炸醬粗麵,好濃郁嘅醬汁夾埋啲麵條同埋肉末,好香好夠味。😋👌總括而言,我覺得「蘇哥清湯腩」係一間值得一試嘅餐廳,特別係佢哋嘅招牌菜牛腩真係好好食,下次有機會一定會再嚟!👍👍

2023-06-25 158 瀏覽
今日中午一家三口去到蘇哥,見坐滿客,喺門口㩒咗張飛等位,期間有員工問搭唔搭檯,我地唔想搭就話等多陣。等候期間,見到有大約8個類似裝修工人浩浩盪盪入咗去,剛啱有2檯四坐位客人走,有個問我地搭唔搭檯嘅員工就好殷勤咁招呼佢地坐,佢地就坐晒2張檯,我地一家三口就呆咗!我走去收銀問佢點解唔係我地先?佢話個洗碗呀姐唔知我地等緊,叫咗佢地入去坐!咁我問佢咁我地點?佢話有張卡位就走!即係我地仲要繼續等!因為我太斯文?唔發爛渣或是唔夠老粗就恰我要我繼續等?我嬲過頭,喺佢門口揸爛張飛,掉咗去佢櫃位走人!
今日中午一家三口去到蘇哥,
見坐滿客,喺門口㩒咗張飛等位,
期間有員工問搭唔搭檯,
我地唔想搭就話等多陣。

等候期間,
見到有大約8個類似裝修工人浩浩盪盪入咗去,
剛啱有2檯四坐位客人走,
我地一家三口就呆咗!

我走去收銀問佢點解唔係我地先?
佢話個洗碗呀姐唔知我地等緊,
叫咗佢地入去坐!
咁我問佢咁我地點?
佢話有張卡位就走!
即係我地仲要繼續等!
因為我太斯文?唔發爛渣或是唔夠老粗就恰我要我繼續等?

我嬲過頭,
喺佢門口揸爛張飛,
掉咗去佢櫃位走人!

2023-06-25
2023-06-24 114 瀏覽
估唔到喺科學園都搵到牛腩麵食!湯底清甜,牛腩牛筋都夠軟,食最大路野就唔會錯!餐廳環境舒適,乾淨服務到位,價錢唔貴,好過淨係食麥記或者捱貴餐!就係麥記隔離好易搵唔錯
2023-06-23 113 瀏覽
要係科學園搵間抵食既餐廳係一D都唔易,未夠12點已經開始見到好多人放飯,一路上都搵唔到有幾多間食麵既餐廳,好彩想食快餐之前聞到好大陣牛腩味,就見到呢間餐廳!!! 睇餐廳名都知佢地主打賣清湯腩,但我就想試下佢地個豬手麵!先黎個烚菜心,幾新鮮,一個人食岩岩好再黎就有我最愛既豬手麵,呢到係有得叫紅薯粉!! 另外再+份紫菜。個豬手豬皮爽彈滑,咬落去又好有口感,唔會好淋成pat野,仲好入味~ 食哂面既皮同肉,仲會睇到D骨都"葉"到入哂色,呢個豬手真係好夠味,配埋個紫菜,成碗麵個味道即刻豐富左,食起上黎仲覺得好健康。而且佢地既紅薯粉煮得岩岩好。出面食既好多都會好硬 / 好淋成pat野,呢到就岩岩! 雖然湯底係清湯,但個豬手味道都已經好夠食!
先黎個烚菜心,幾新鮮,一個人食岩岩好

2023-06-23
2023-06-20 109 瀏覽
之前係科學園呢頭已經食過嘢,貪呢度方便泊車🚗,環境又好。今次輕食一下先。店鋪名叫得清湯腩,當然要食清湯腩喇。影張全家幅先📸秘製清湯牛腩飯🐮🍚($59)呢個清湯真係強!!!牛腩🐮都只係少少肥,食到好多肉。啲肉仲可以一絲絲咁食到,又淋又入味🥰。秘製清湯牛三寶🐮🐮🐮($75)牛筋、牛肚、牛腩,唔同嘅部位都好出色。最欣賞就洗得夠哂乾淨。食得好安心👍。即磨咖啡☕(+$9)凍檸茶🧊🍋🫖(+$7)-----------蘇哥清湯腩 沙田白石角香港科學園第二期科技大道西8號尚湖樓8W地下S036號舖
之前係科學園呢頭已經食過嘢,貪呢度方便泊車🚗,環境又好。

今次輕食一下先。

店鋪名叫得清湯腩,當然要食清湯腩喇。

影張全家幅先📸

秘製清湯牛腩飯🐮🍚($59)
呢個清湯真係強!!!
牛腩🐮都只係少少肥,食到好多肉。
啲肉仲可以一絲絲咁食到,又淋又入味🥰。

秘製清湯牛三寶🐮🐮🐮($75)

牛筋、牛肚、牛腩,唔同嘅部位都好出色。
最欣賞就洗得夠哂乾淨。食得好安心👍。

即磨咖啡☕(+$9)

凍檸茶🧊🍋🫖(+$7)

-----------

蘇哥清湯腩
  • 秘製清湯牛腩飯
2023-06-15 156 瀏覽
食牛腩麵食上癮~經過呢頭見到蘇哥,又入去試下~🔹清湯牛三寶河🔹 三寶有牛筋、金錢肚、牛腩~個湯底超清!連油都無乜!正!但味道都好足,唔會淡~啲餸超多,擺得好靚添~牛腩開正我嗰範,瘦腩得黎好淋,好入味~牛筋夠淋但都好有咬口,好夠味!金錢肚好有咬口~ 唔靭~🔹醇香醉雞飯🔹 淡淡酒香嘅雞髀,都算入味~雞肉又keep到彈牙嘅咬口~個湯以為係同麵底一樣,原來唔係,再濃郁啲,碗飯咁大碗,整埋湯飯食~食去嗰陣係lunch time, 所以都等左陣位~ 入到去發現原來咁多位,都人人要搭枱~都真係有原因啲~ P.S. 好彩等位有得坐,haha~
[沙田 - 清湯腩]

食牛腩麵食上癮~
經過呢頭見到蘇哥,又入去試下~

🔹清湯牛三寶河🔹
三寶有牛筋、金錢肚、牛腩~
個湯底超清!連油都無乜!正!
但味道都好足,唔會淡~
啲餸超多,擺得好靚添~
牛腩開正我嗰範,瘦腩得黎好淋,好入味~
牛筋夠淋但都好有咬口,好夠味!
金錢肚好有咬口~ 唔靭~

🔹醇香醉雞飯🔹
淡淡酒香嘅雞髀,都算入味~
雞肉又keep到彈牙嘅咬口~
個湯以為係同麵底一樣,
原來唔係,再濃郁啲,
碗飯咁大碗,整埋湯飯食~

食去嗰陣係lunch time, 所以都等左陣位~
入到去發現原來咁多位,都人人要搭枱~
都真係有原因啲~ P.S. 好彩等位有得坐,haha~
15 分鐘 (堂食)
2023-06-14 130 瀏覽
中午跟同事實在不知道吃什麼就會想到這家清湯腩午飯吃的不好也會很影響下午搬磚的對於打工人來說 唯有美食才能治愈 (特別是平正靚美食)工作疲憊和空虛的胃 想要吃的好 又想吃的划算 一定是午市套餐啦-♡ 叉燒滑蛋大碗飯這個飯真的好絕啊家人們 蛋真的嫩滑入味 叉燒肥瘦均勻滑蛋叉燒分分量足夠 鋪滿整個碗 😋😋-♡ 鮮蝦雲吞擔擔麵雲吞真的超大顆 裡面的鮮蝦也很大粒 搭配上他們家的辣椒醬 味道很絕 辣味很香不辣對於不會吃辣的人來說絕對友好
中午跟同事實在不知道吃什麼
就會想到這家清湯腩

午飯吃的不好也會很影響下午搬磚的
對於打工人來說 唯有美食才能治愈 (特別是平正靚美食)
工作疲憊和空虛的胃

雲吞真的超大顆 裡面的鮮蝦也很大粒
搭配上他們家的辣椒醬 味道很絕 辣味很香不辣
對於不會吃辣的人來說絕對友好

2023-06-13 78 瀏覽
今日同同事食team lunch, 趁着時間仲早唔係好多人,去食平時好多人排隊嘅蘇哥清湯腩!我就叫咗招牌清湯腩河,加一碟腩汁菜心。上菜速度都幾快,不過估唔到而家仲有餐廳係唔用QR code落單,仲要人手落,我哋個個都唔同要求,有啲要牛腩,有啲要坑腩,有啲要河粉,有啲要米粉,有啲要飯😂辛苦曬落單姐姐。碗面好普通,湯底好似得個咸字,啲牛腩太韌太肥。有啲難咬!唔係出邊食開煮到好淋嗰啲…食完之後好多人都話好鹹,我就唔覺得特別鹹嘅,不過都好想飲水

我就叫咗招牌清湯腩河,加一碟腩汁菜心。

食完之後好多人都話好鹹,我就唔覺得特別鹹嘅,不過都好想飲水

2023-05-24 196 瀏覽
今日同朋友去左大學附近既天后站清湯腩新品牌既分店,位置近大學站,系白石角科學園😊😊有車一搭到去就到😗午飯Peak hour時間最多人香港人果然價錢適中 👍餐牌多選擇📌清湯崩沙腩麵+雲吞崩沙腩比牛腩林👏👍📌清湯牛三寶河粉(牛肚、牛腩、牛筋)+菜心好林😆清湯👏原汁原味📍沙田白石角香港科學園第二期科技大道西8號尚湖樓8W地下S036號舖 🏷️蘇哥清湯腩 (沙田)#科學園 #湯麵
😗午飯Peak hour時間最多人
香港人果然
價錢適中 👍餐牌多選擇

📌清湯崩沙腩麵+雲吞
崩沙腩比牛腩林👏👍

📌清湯牛三寶河粉(牛肚、牛腩、牛筋)+菜心
好林😆清湯👏原汁原味

🏷️蘇哥清湯腩 (沙田)

#科學園 #湯麵
2023-05-24
2023-05-23 150 瀏覽
位於香港的科學園蘇哥清湯腩,顧名思義 就係煮清湯腩出晒名,除了清湯腩之外,咖哩原來都好出色!我地踩單車途經科學園,就決定試下佢地既清湯腩,湯清而不膩,牛腩煮得剛好軟嫩,十分好食我食左清湯牛筋麵和咖喱牛坑腩飯!這碗清湯牛筋麵的牛筋煮得十分入味,口感嚼勁十足,配上爽滑的麵條和清淡的高湯,讓人吃得十分過癮咖喱牛坑腩飯則是香氣四溢,牛肉煮得軟嫩,配上濃郁的咖喱醬汁和飯的香氣,口感十分豐富。想要更多咖哩撈飯食!停唔到口!食埋油菜都係加$13,加腩汁,正!

食埋油菜都係加$13,加腩汁,正!
2023-05-22 97 瀏覽
今晚收工要過科學園做嘢,去到又未夠時間,好彩記起有個朋友喺科學園返工,大家好耐冇見,趁仲有少少時間,就揾佢出嚟食嘢,吹水,老友係地膽,非常推介蘇哥清湯腩,於是我哋就去撐枱腳!職員安排我哋坐卡位,枱同枱之間有適當距離,靜靜哋傾計都好舒服!!我哋叫咗咖哩牛三寶飯,鮮蝦雲吞麵,淨墨魚丸拼牛丸加油菜本身諗住食清湯腩,但天氣熱又想食惹味d,就揀咗咖喱牛三寶(牛腩,金錢肚,牛根) ,三寶都煮得好淋又入味,好岀色!咖喱好香椰奶味,唔係好辣,送飯一流!職員見我哋樣樣都想叫,就介紹我哋食鮮蝦雲吞,話係每日新鮮包嘅!大大粒,咬落去,蝦肉好新鮮又爽口,雲吞好彈牙!跟餐加咗個蠔油菜心,菜嫩鮮甜,食返小小菜嚟balance 返食咗咁多肉👍🏻仲有散叫咗墨魚丸拼牛丸,牛丸彈牙又juice ,好正!!墨魚丸就正正常常,我哋仲拎咗嚟點咖喱汁,別有一番風味😋蘇哥清湯腩 (沙田)地址:沙田白石角香港科學園第二期科技大道西8號尚湖樓8W地下S036號舖

我哋叫咗咖哩牛三寶飯,鮮蝦雲吞麵,淨墨魚丸拼牛丸加油菜

仲有散叫咗墨魚丸拼牛丸,牛丸彈牙又juice ,好正!!
墨魚丸就正正常常,我哋仲拎咗嚟點咖喱汁,別有一番風味😋

蘇哥清湯腩 (沙田)
2023-05-22
  • 咖哩牛三寶飯
我們一行人到沙田大埔踏單車後,決定來到科學園的蘇哥清湯腩吃下午茶,補充一下體力。點了一份紫菜三寶丸幼麵,配上魚蛋、墨魚丸以及牛丸,魚蛋墨魚丸嚐起來鮮甜可口,麵條也爽滑有咬勁。也點了一碗豬手拼鮮蝦雲吞幼麵,豬手肉質鬆化,豬皮有彈性,鮮蝦雲吞皮薄而滿有鮮味。為了消暑,我們點了凍奶茶和凍檸茶,凍奶茶奶香四溢,甜度適中,;凍檸茶則清新怡人,微酸微甜,是夏日清涼解渴的最佳選擇。最後,我們也試了一下他們的炸雞脾配沙律下午茶,炸雞脾外皮酥脆,裡面鮮嫩多汁,搭配生果沙律的口感清爽,是一道很棒的下午茶選擇。總的來說,蘇哥清湯腩提供的麵食和下午茶都很不錯,值得一試。

總的來說,蘇哥清湯腩提供的麵食和下午茶都很不錯,值得一試。
2023-05-20 78 瀏覽
今日放假同朋友出黎踩單車,踩到科學園覺得有d餓,就周圍行下,睇下有咩好食,見到依間蘇哥清湯腩,因為幾鐘意食牛,所以入黎試下。🐮一入到黎,waiter service 好好,好有禮貌,一打開個menu,見到佢牛選擇有好多,有牛筋、牛腩、金錢肚,估唔到仲有牛味最濃坑腩,咁我緊係叫佢黎食啦,而我個fd就叫左牛筋飯。野食黎到果陣,嘩,飯份量超多,岩哂踩緊單車要補充體力嘅我,而坑腩牛味濃,咖哩夠香辣,牛筋都唔錯咬落少少胶口。如果大家踩單車經過,依間絕對係唔錯的選擇。☺️

如果大家踩單車經過,依間絕對係唔錯的選擇。☺️
2023-05-14 135 瀏覽
路經白石角踩單車,順便去食少少野唔熟路去左一個商場,唔想食漢堡包快餐所以去左食隔離果間蘇哥清湯腩腩汁蘿蔔蘿蔔煮得好腍,夠曬入味一啲渣都冇,好出色下次再黎食嘅話我會自己叫一個自私食牛三寶米粉首先米粉份量好多,質地幾爽滑我踩完單車好肚餓都食唔曬牛肚好腍滑,係我較喜歡的金錢肚牛筋又係我至愛,呢度牛筋煮得腍同入味,有三大件最後係清湯腩,我喜歡較瘦部位所以我咁岩得到幾件多肉嘅牛腩,都係我喜歡嘅清湯爽腩河呢碗係朋友食嘅,肉質偏瘦,岩曬怕肥嘅朋友食炸魚皮魚皮份量幾多正常水準,夠脆,唔會碎濕濕,過足口癮
路經白石角踩單車,順便去食少少野
唔熟路去左一個商場,唔想食漢堡包快餐
所以去左食隔離果間蘇哥清湯腩

腩汁蘿蔔
蘿蔔煮得好腍,夠曬入味
一啲渣都冇,好出色
下次再黎食嘅話我會自己叫一個自私食

牛三寶米粉
首先米粉份量好多,質地幾爽滑
我踩完單車好肚餓都食唔曬
牛肚好腍滑,係我較喜歡的金錢肚
牛筋又係我至愛,呢度牛筋煮得腍同入味,有三大件
最後係清湯腩,我喜歡較瘦部位
所以我咁岩得到幾件多肉嘅牛腩,都係我喜歡嘅

清湯爽腩河
呢碗係朋友食嘅,肉質偏瘦,岩曬怕肥嘅朋友食

魚皮份量幾多
正常水準,夠脆,唔會碎濕濕,過足口癮

清湯爽腩河
2023-05-13
  • 牛三寶
香港探店|科學園|粵菜|蘇哥清湯腩來到科學園踩單車,看到這間蘇哥清湯腩,見到他門庭若市,當然要來蹭熱度❤️點了他們家的咖喱牛腩飯,真的愛了。一碗好吃的咖喱牛腩飯,牛腩肉燉得軟嫩入味,咖喱湯汁濃郁香辣,融合了各式香料與椰漿的香氣,再搭配上軟糯的米飯,絕對是讓人食指大動的美味佳餚。而且他們家還會附送一碗清湯,剛好用來解膩🤭他們家儘管有很多人來吃,不過拖移枱之間相隔很遠,相較一般茶餐廳更加舒服。——————為食分界線——————📍 蘇哥清湯腩 (沙田)沙田白石角香港科學園第二期科技大道西8號尚湖樓8W地下S036號舖人均消費: $60#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
香港探店|科學園|粵菜|蘇哥清湯腩

點了他們家的咖喱牛腩飯,真的愛了。

而且他們家還會附送一碗清湯,剛好用來解膩🤭

——————為食分界線——————
📍 蘇哥清湯腩 (沙田)

人均消費: $60