2024-11-12 200 瀏覽
呢間餐廳主打東南亞菜式,店主更係大廚出身,廚齡達廿年👨🏻‍🍳💗獅城芽菜走地雞飯配冬瓜雞雜湯($95)海南島文昌雞皮下脂肪少,雞皮富彈性,肉質較結實纖細,雞味特別鮮香濃郁,蘸上薑蓉、辣醬或黑醬油🐓怡保芽菜清甜爽口,吸收哂雞油同醬汁精華🎍;油飯特意選用泰國米,預先以香茅、斑蘭葉、黃薑、紅蔥頭等炒香,再加入椰奶調味,飯粒飽滿煙韌,吸收配料香味🍚;雞雜冬瓜湯清淡鮮甜,有少量雞胗同雞肝🍲💗牛車水醬油雞飯配冬瓜雞雜湯($85)三黃雞用上新加坡醬油同香料做出嚟嚟嘅滷水浸煮,雞皮爽滑帶油脂,肉質幼嫩細滑,仲有兩隻醬油雞腳🥘💗Susan 雞翼 (+$22/ 3隻)雞全翼以五香南乳醃製,炸至皮脆內嫩,肉汁豐富,味道香濃惹味🐥💗麻辣玻璃魷魚通菜 (+$25)通菜翠嫩無渣,配搭爽脆玻璃魷魚,加入麻辣醬令味道辛辣麻香🦑💗脆炸鳳尾蝦春卷($40/ 4件)米網春卷鬆脆可口,包住原隻蝦、紅蘿蔔絲同肉碎🍤💗鮮油咖央多士 ($30)多士烘得焦黃香脆,咖央醬幼滑香甜,充滿椰香同班蘭香,夾入兩大塊半融牛油,非常邪惡🥪
💗獅城芽菜走地雞飯配冬瓜雞雜湯($95)
💗牛車水醬油雞飯配冬瓜雞雜湯($85)
💗Susan 雞翼 (+$22/ 3隻)
💗麻辣玻璃魷魚通菜 (+$25)
通菜翠嫩無渣,配搭爽脆玻璃魷魚,加入麻辣醬令味道辛辣麻香🦑
💗脆炸鳳尾蝦春卷($40/ 4件)
米網春卷鬆脆可口,包住原隻蝦、紅蘿蔔絲同肉碎🍤
💗鮮油咖央多士 ($30)
娘惹咖哩牛腩烤餅
星洲叻沙滲滲
檳城黑豉油叉燒
娘惹咖哩牛腩烤餅
星洲叻沙滲滲
檳城黑豉油叉燒
♡ 太子必食星馬菜|蘇山雞飯 ♡-蘇山雞飯 係好多人都會覺得超級親民❗️太子店每次經過都見到要排隊😜就知道有幾好食啦~~ 今日我就早咗收工 嚟到呢度排隊😝一嘗地道的海南雞。- ♡ 獅城芽菜走地雞飯 ♡ $95 聽到隔籬枱都話呢個飯勁好食於是我都叫返一個先❤️雞嘅底部有好多芽菜 雞皮定係雞肉都好都係咁嫩滑 配埋佢嘅三種醬汁 各有風味呢個set仲包咗雞雜冬瓜湯 飲完好暖胃-♡ 咖央多士 ♡ $30一間好食嘅馬來西亞餐廳 一定要試就係咖央多士🍞咖央醬配上厚實嘅牛油🧈 連同外面看到熱辣辣嘅多士 一咬落去脆卜卜 牛油亦都在嘴裏溶化超級好食😝😝😝😝-♡ 砂拉越菠蘿冰 ♡ $48蘇山標榜取用原隻菠蘿🍍保証一個菠蘿只做一杯 😍 不但消暑,而且好解渴 ~~ -♡ 馬六甲椰子雪糕 ♡ $28配上咋喳 上面有啲可可粉 真係勁好食❤️-♡ 美祿恐龍 ♡ +$18配餐就可以優惠價就飲到啦~幾大杯都幾抵飲😜❥#⇢店鋪資料:蘇山雞飯 (太子)太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖#♥︎ᵕ̈ Follow 我 IG 睇更多食評啦 ᵕ̈ ✨IG: @conniew_915 # 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X太子
♡ 太子必食星馬菜|蘇山雞飯 ♡
蘇山雞飯 係好多人都會覺得超級親民❗️

太子店每次經過都見到要排隊😜
就知道有幾好食啦~~
今日我就早咗收工 嚟到呢度排隊😝
一嘗地道的海南雞。
♡ 獅城芽菜走地雞飯 ♡ $95

超級好食😝😝😝😝
♡ 砂拉越菠蘿冰 ♡ $48

蘇山標榜取用原隻菠蘿🍍
保証一個菠蘿只做一杯 😍
不但消暑,而且好解渴 ~~
♡ 馬六甲椰子雪糕 ♡ $28

配上咋喳 上面有啲可可粉

真係勁好食❤️
♡ 美祿恐龍 ♡ +$18

配餐就可以優惠價就飲到啦~
幾大杯都幾抵飲😜

⇢店鋪資料:
蘇山雞飯 (太子)
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
♥︎ᵕ̈ Follow 我 IG 睇更多食評啦 ᵕ̈ ✨
IG: @conniew_915
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X太子
#hkig #hk #hkfoodie #hkfood #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南
#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #海南鸡饭 #海南鸡饭香港 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港美食 #香港旅遊 #香港探店 #香港生活 #香港餐厅推介 #長沙灣美食 #太子美食
  • 砂拉越菠蘿冰
  • 獅城芽菜走地雞飯
  • 恐龍美綠
2024-10-06 2104 瀏覽
今日去朋友屋企吹水,帶左我落樓下食依間蘇山雞飯,排左大約半粒鐘終於入到去,星馬菜式好多選擇🤪我地揀左幾款有代表性菜式,每款都好好味,而且價錢都好合適相對抵食,值得排隊!🥹✨獅城芽菜走地雞飯雞飯米粒香軟帶有淡淡雞油味,配上爽口嘅芽菜,同埋滑嫩嘅走地雞肉🤩無骨之餘仲有果凍透明狀嘅膠原蛋白,最後仲有一碗雞雜冬瓜湯,幾鮮而且暖胃,依幾款加埋一齊係好夾嘅組合😎✨叉燒香辣蝦麵湯底香濃唔算好辣,叉燒肥瘦勻稱,甜甜地幾開胃😋 蝦有兩隻都彈牙,豆卜吸晒湯汁,蛋熟度啱啱好,麵條幾有嚼勁亦唔會太硬身😁✨鮮油咖央多士咖央醬香甜順滑,配上厚厚嘅鮮牛油,輕輕溶化喺脆脆嘅多士上面🥹份量好多完全無慳皮,超級邪惡🤣兩者完美配合,兩個人share食會唔夠喉哈哈,仲要好抵食跟餐只係加15蚊❗️❗️✨參巴辣蝦醬通菜通菜清脆爽口,配上香辣嘅參巴蝦醬,味道鹹香又帶少少辣勁,份量夠哂兩個人食有餘,超級惹味🤤✨恐龍美綠恐龍美綠香甜冰涼,美綠嘅甜味加埋大量嘅美祿粉,口感豐富☺️濃郁嘅巧克力味道配合冰凍嘅口感,係夏天一大享受,好解渴🤭

✨獅城芽菜走地雞飯

✨叉燒香辣蝦麵

✨鮮油咖央多士

✨參巴辣蝦醬通菜

✨恐龍美綠
2024-10-04
2024-09-06 3739 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 蘇山雞飯 💥大隻仔今次介紹呢間星馬餐廳,海南雞飯同咖央多士都好好食,招牌海南雞飯必食推介,用咗二十幾款香料浸雞,雞肉嫩滑又入味,咖央多士烤到金黃酥脆,中間夾住香甜可口嘅咖央醬同厚厚半融牛油,不得了。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️加一服務費 ✅⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 鮮油咖吔多士 $30咖吔多士好好食,麵包烤到好香脆,加上充滿椰香嘅甜味咖吔醬,中間夾住大大塊牛油,極之邪惡,但非常好食。🔥 參巴辣蝦醬通菜 $42馬來西亞嘅參巴醬真係好好食,加埋蝦醬一齊抄通菜,帶少少辣,充滿咸香,會食唔停口。🔥 招牌海南雞飯配 雞雜冬瓜湯 $85 黎得蘇山雞飯,梗係要食馳名嘅海南雞飯啦,去骨海南雞超級滑,啖啖肉,非常滿足,雞皮下仲有一層透明啫喱,再配上傳統三款海南雞醬汁,薑蔥蓉、黑醬油及酸辣汁,各有滋味,不過大隻仔最鍾意就係點酸辣汁加薑蔥蓉一齊食,真係最好食。雞油飯亦同樣出色,油而不膩,油飯夠曬味道,隨餐附送嘅冬瓜青湯內有好多片雞雜,而且雞腎好爽口。🔥 夜市沙嗲6枝(
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

參巴辣蝦醬通菜

🔥 招牌海南雞飯配 雞雜冬瓜湯 $85
招牌海南雞飯配 雞雜冬瓜湯

🔥 夜市沙嗲6枝(半價) $54
沙嗲串燒有雞肉或者牛肉可以揀,亦可以各選三枝,牛肉同雞肉串肉質都唔會乾柴,不過沙嗲醬就比較重味,唔好點太多。

🔥 小食拼盤 $98
炸雞翼、泰式魚餅、炸鳳尾蝦春卷、豬肉串各2件,可以一次過試晒4款小食,鳳尾蝦春卷最有驚喜,外皮超脆,而且蝦肉好彈牙,配埋少少酸嘅辣味冬陰功醬,非常滋味。
小食拼盤

🔥 開心果椰子奶昔 $32
夏日特式飲品 -椰子味道突出,配上開心果,顏色好靚,好適合打卡。

🔥 砂拉越菠蘿冰 $48
夏日特式飲品 - 選用時令原隻菠蘿,取出菠蘿肉,加入冰粒,攪拌成菠蘿冰,一個菠蘿只可以製成一杯菠蘿冰特飲,保證原汁原味。

砂拉越菠蘿冰
砂拉越菠蘿冰
  • 招牌海南雞飯
  • 脆炸鳳尾蝦春卷
2024-08-13 3622 瀏覽
這間餐廳以前有食過,價格親民水準唔錯,他們的海南雞飯確係好食,今次encore再來食,試下其他新野先。牛車水醬油雞飯 $85此菜式有點似廣東菜的豉油雞,雞件醃得尚算入味,醬油甜味比咸味重,雞肉幾嫩滑,另配三款醬汁佐食,但最重點推介的其實是那碗油飯,雞汁精華令油飯香口而油潤,飯粒偏軟身但好好食。另此餐跟配雞雜冬瓜湯,味道鮮美可口。火焰醬香椰子雞窩 $168雞窩上桌時,店員同時拿著一杯矛台酒及沙漏前來,原來係即席將酒倒在煲蓋上再點火,用沙漏計時,夠鐘後一打開,不但有酒香更有香濃椰子味撲鼻而來。湯底超級清甜,完全是整顆椰子水作湯底,再加少少酒味及雞味,好飲到成煲湯清晒。雞件有半隻雞份量之多,但始終是煲了湯的雞肉,不算太嫰但亦不鞋口。反而椰子肉就好軟嫰,好好食。麻辣玻璃魷魚通菜 $25(跟餐另加)跟餐另以半價加的菜式,魷魚質地好彈牙爽口,麻辣醬料幾香口,醬汁滲入通菜內都幾惹味好食。砂拉越菠蘿冰 $48原個菠蘿上桌份外吸晴,飲得出無額外的糖水,純天然果汁製成的沙冰,還有片厚切菠蘿果肉,夠清甜,超級解喝。涷生椰拿鐵 $12口感很順滑又不會很甜,比一般拿鐵多了一點點椰奶味。

牛車水醬油雞飯 $85

火焰醬香椰子雞窩 $168

麻辣玻璃魷魚通菜 $25(跟餐另加)

砂拉越菠蘿冰 $48

涷生椰拿鐵 $12
口感很順滑又不會很甜,比一般拿鐵多了一點點椰奶味。
2024-08-12
4天前 0 瀏覽
經過呢間係太子地鐵站隔離嘅星加坡餐廳,決定入去試下招牌嘅雞飯同叻沙✨🔸 獅城芽菜走地雞飯🐓 ($95)雞肉份量好多,而且皮薄肉厚,可以食到啖啖肉😍雞肉好滑好嫩 唔會太鹹😋配上醬汁、油飯、芽菜,好夾🥰👍🏻仲有碗雞雜冬瓜湯,味道正常,配料豐富,可以食到唔少雞肝雞腎同冬瓜😌🔸 龍蝦叻沙摻摻(1人份)🦞 ($110)上菜已經聞到好香🤤 加上真係wow一聲😆因為有兩大塊龍蝦肉,分別龍蝦身同一大塊龍蝦鉗🤩龍蝦肉都唔少,甚至有少少膏😙 不過略嫌啲肉有少少嚡🙈 但味道還不錯👅❤️湯底香濃 唔會太辣,配住麵食一流😍🔸 馬拉盞椰菜苗🥬 ($+29)馬拉盞味道香✨ 但有少少油😢🔸 馬六甲椰子雪糕🥥 ($28)呢個甜品好好食🤤‼️ 三球椰子雪糕灑滿咗美碌粉 增添口感嘅豐富😍雪糕嘅椰子味突出🤩 裡面都有啲椰絲🥰雪糕都好滑😋 好快就清晒✨🔸 熱鮮檸檬薏米🍋 (+$9)可以加錢配飲品,薏米水裡面仲有冬瓜,可以暖下胃💛總結係主菜同甜品都唔錯💖 價錢算合理,地點都方便👍🏻

🔸 獅城芽菜走地雞飯🐓 ($95)
雞肉份量好多,而且皮薄肉厚,可以食到啖啖肉😍
雞肉好滑好嫩 唔會太鹹😋
配上醬汁、油飯、芽菜,好夾🥰👍🏻

🔸 龍蝦叻沙摻摻(1人份)🦞 ($110)
上菜已經聞到好香🤤 加上真係wow一聲😆
因為有兩大塊龍蝦肉,分別龍蝦身同一大塊龍蝦鉗🤩
湯底香濃 唔會太辣,配住麵食一流😍

🔸 馬拉盞椰菜苗🥬 ($+29)
馬拉盞味道香✨ 但有少少油😢

🔸 馬六甲椰子雪糕🥥 ($28)
呢個甜品好好食🤤‼️
三球椰子雪糕灑滿咗美碌粉 增添口感嘅豐富😍
雪糕嘅椰子味突出🤩 裡面都有啲椰絲🥰
雪糕都好滑😋 好快就清晒✨

🔸 熱鮮檸檬薏米🍋 (+$9)
可以加錢配飲品,薏米水裡面仲有冬瓜,可以暖下胃💛

總結係主菜同甜品都唔錯💖 價錢算合理,地點都方便👍🏻
是日八號颱風桃芝匆匆的來又匆匆的去,晚上眾人如常出外搵食。想起已經有一段長時間冇食過東南亞菜,咁經過開旺角太子呢頭,咪入去幫襯吓。疫後雖然興起一股強勁的北上熱潮,但相信香港仍然有很多價廉物美的小店值得幫襯嘅!我哋被安排坐喺卡位,咁就即刻掃碼落單啦,好方便。我哋各自點咗一份獅城芽菜走地雞飯,同埋一份海南豬扒另沙摻摻,再額外加了泰式魚餅、麻辣玻魷魚通菜、馬拉盞椰菜苗和兩杯嘢飲。好快就送咗餐,聞到香噴噴嘅叻沙參巴醬香味,令人食指大動。湯頭濃郁,忍唔住飲咗好多啖先開始食麵添!走地雞的雞皮精瑩剔透,爽滑彈牙,烹調的火候拿捏得相當準確,以致雞肉非常嫰滑,點些特製酸味味的醬汁,十分開胃呢!兩個人食咗咁多嘢,埋單都只係$300左右!記得多啲留港消費,振興香港經濟呀!
,但相信香港仍然有很多價廉物美的小店值得幫襯嘅!

2024-11-14
5 分鐘 (堂食)
2024-11-14 0 瀏覽
之前午餐都有食過蘇山嘅海南雞飯已經覺得好好食,今次6點幾行過發現仲未有人龍排隊就決定入去再試雞飯。獅城芽菜走地雞飯 配油飯同雞雜冬瓜湯 - 走地雞皮香肉嫰,雞味濃郁,雞件下面鋪滿芽菜,我最喜歡點佢酸酸辣辣嘅醬汁食,呢到嘅油飯好香雞油味,而雞雜冬瓜湯完全冇腥味,清清地好好飲。鮮油咖央多士 - 套餐加配嘅小食所以半價就食到,好大塊嘅牛油同埋滿滿嘅咖央醬夾向烘到好脆口嘅多士入面,啖啖都係滿足感。馬拉盞椰菜苗 - 咸香味都好足,份量都多,兩個人都一定夠食。脆炸鳳尾蝦春卷 - 春卷夠哂香口,唔油膩,食完都冇負擔感。開心果椰子奶昔 - 完全係好驚喜,第一啖飲落去充滿椰子嘅味道,跟住後面就有開心果嘅味慢慢走出嚟,飲落唔會太甜,讚!!!!
脆炸鳳尾蝦春卷 - 春卷夠哂香口,唔油膩,食完都冇負擔感。

油飯

雞雜冬瓜湯
脆炸鳳尾蝦春卷
鮮油咖央多士
2024-11-13 0 瀏覽
獅城芽菜走地雞飯+串燒超推介!雞肉勁嫩滑❤️上面啲蒜酥勁香😍重有佢底有勁多芽菜😍超正!配上三款醬汁🙌🏻真係會食過返尋味🫠佢個油飯都好出色😭勁香☺️我地加左串燒$54有6串👍🏻👍🏻抵食👍🏻👍🏻沙嗲味好濃👍🏻醬油三寶飯+咖咉多士我地將個湯+$15轉左星洲喇沙摻摻,超值!份量好大😍喇沙湯底好濃郁😍摻摻姐係油麵加米粉💕💕口感好特別👍🏻醬油三寶都好正🙌🏻醬油雞好香👍🏻豬手好入味😍滷蛋好正💕咖咉多超邪惡,超多醬🤣🤣多士烘到好脆☺️加埋牛油😍😍正!Total: 300推介指數:9/10———————————————蘇山雞飯 (太子)太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖-----------------------
獅城芽菜走地雞飯+串燒

醬油三寶飯+咖咉多士

Total: 300
推介指數:9/10
———————————————
蘇山雞飯 (太子)
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
-----------------------
每次經過太子地鐵站附近的蘇山雞飯都坐無虛席想試好耐了直至早幾日下午茶時間能walk-in終於知道點解咁多人推薦‼️下午茶有新款式~ 性價比好高🥰招牌海南雞飯🐔 $65以為下午茶,份量就會細啲,我想講同出邊平時食既午餐基本上一樣咁大份,海南雞好滑嫩,配上三款醬汁,冬瓜湯都唔錯!加$12仲有凍椰奶🥥好飲!扎肉手撕雞湯粿條 $53朋友仔點左湯麵,一樣大份抵食,另外加$12的恐龍美祿,勁鍾意毫不手軟鋪咗大量嘅美祿粉,口感一流! 迷你星州叻沙🍜 $35 點咗份迷你叻沙因為涼涼地想食少少辣嘢,無想過幾足料有成隻大蝦、豆卜,米粉好掛汁夠入味!咖央多士 $30牛油厚過塊麵包,我鐘意邪惡之選👿!夜市沙嗲串燒(4串) 🍢 $78有雞肉同埋牛肉,沙嗲醬汁惹味!
每次經過太子地鐵站附近的蘇山雞飯都坐無虛席
想試好耐了直至早幾日下午茶時間能walk-in
終於知道點解咁多人推薦‼️

下午茶有新款式~ 性價比好高🥰

招牌海南雞飯🐔 $65

扎肉手撕雞湯粿條 $53

迷你星州叻沙🍜 $35

咖央多士 $30
牛油厚過塊麵包,我鐘意邪惡之選👿!

夜市沙嗲串燒(4串) 🍢 $78
有雞肉同埋牛肉,沙嗲醬汁惹味!
2024-11-09 108 瀏覽
今日做完推拿已差不多7時,很肚餓,就在附近食晚飯,這食店位於彌敦道太子地鐵附近,位置頗方便!「火焰醬香椰子雞鍋」跟油飯侍應姐姐倒了酒在煲蓋面,然後點火,火焰圍繞蓋上燒了一會便自動熄。旁邊還有個漏斗計時,流完便可進食,煲底有小底火,邊食邊熱住。椰子湯很清甜,應該加了椰青水,還有椰青肉與杞子,雞件滲了酒香與椰香,仍食到雞味,襯嫩滑食,煲耐了肉會嚡口,蘸點新鮮沙薑粒及少許醬汁,好味道。「油飯」少少香,飯不會過軟或過硬,食晒!跟餐追加「小食併盤」辣魚餅、原隻蝦春卷,豬肉棒、炸雞翼、炸雞槌,整體這盤併盤不錯,尤其雞翼與雞搥,煮雞的確出息!哈哈!跟餐升級「開心果椰子奶昔」開心果打溶晒,椰汁香濃,襯凍飲,濃稠一點更好。「娘惹咖哩牛筋腩飯」煲仔上,咖喱汁香又足夠,濃稠度適中,椰子味與咖喱味做到平衡,牛筋腍滑,牛腩有嚼勁,薯角唔會太大嚿,不錯。加了$5「轉烤餅」熱辣辣時蘸點咖喱汁,得確無得輸。跟餐升級「椰青」近來頗熱氣,用來解熱,清甜無添加,椰肉嫩,非常正!「咖央牛油多士」熱辣辣香脆多士令牛油正溶化,配香甜咖央,現在還想再食!

「火焰醬香椰子雞鍋」跟油飯

火焰醬香椰子雞鍋

「油飯」少少香,飯不會過軟或過硬,食晒!

跟餐追加「小食併盤」

跟餐升級「開心果椰子奶昔」

開心果打溶晒,椰汁香濃,襯凍飲,濃稠一點更好。

「娘惹咖哩牛筋腩飯」

加了$5「轉烤餅」

熱辣辣時蘸點咖喱汁,得確無得輸。

跟餐升級「椰青」

近來頗熱氣,用來解熱,清甜無添加,椰肉嫩,非常正!

「咖央牛油多士」

熱辣辣香脆多士令牛油正溶化,配香甜咖央,現在還想再食!

2024-11-06
10 分鐘 (堂食)
火焰醬香椰子雞鍋
  • 火焰醬香椰子雞窩
  • 小食拼盤
2024-11-06 0 瀏覽
成日搭車經過,今日終於嚟到一試適逢下午茶時段兩個人叫咗三個餐😋😋招牌海南雞雞飯$65 加$28有原個菠蘿沙冰本身跟油飯,轉左白飯三個醬汁同平時出邊食開嘅一樣海南雞肉質鮮嫩👍🏻👍🏻不過冇乜味,要靠醬汁同埋今日依份肉都幾肥下,下邊一層基本上全部都係肥嘅雞皮,擺唔到入口個湯幾好飲,裏便有雞腎同雞肝,味道偏鹹菠蘿沙冰新鮮即整😍😍甜中帶酸鮮油咖央多$30 配凍檸茶加$8牛油唔算大塊,得前面少少🤪咖央都唔算香,當普通牛油多士食炸雞髀椰漿飯$60配恐龍美祿加$12雞髀炸得偏乾(但見隔籬嗰台炸得尚算可以)綠色椰漿飯超硬👎🏻醬汁普普通通,配菜鹹魚仔香口但超鹹恐龍美祿水準發揮🥰
成日搭車經過,今日終於嚟到一試

適逢下午茶時段
兩個人叫咗三個餐😋😋

招牌海南雞雞飯$65 加$28有原個菠蘿沙冰
本身跟油飯,轉左白飯
三個醬汁同平時出邊食開嘅一樣

海南雞肉質鮮嫩👍🏻👍🏻不過冇乜味,要靠醬汁

個湯幾好飲,裏便有雞腎同雞肝,味道偏鹹

菠蘿沙冰新鮮即整😍😍甜中帶酸
海南雞飯

鮮油咖央多$30 配凍檸茶加$8

牛油唔算大塊,得前面少少🤪
咖央都唔算香,當普通牛油多士食
先由咖央多

炸雞髀椰漿飯$60配恐龍美祿加$12

雞髀炸得偏乾(但見隔籬嗰台炸得尚算可以)
綠色椰漿飯超硬👎🏻
醬汁普普通通,配菜鹹魚仔香口但超鹹

恐龍美祿水準發揮🥰

• 招牌海南雞飯
  • 恐龍美綠
  • 雞雜冬瓜湯
2024-10-19 445 瀏覽
同屋企人喺太子行街, 行到肚餓就見到喺大馬路附近有一間裝修好特別嘅星馬餐廳, 我哋一行四人, 就入咗去。 餐廳環境好舒服, 地方闊落, 使用咗金色同木具嘅裝修。 餐廳主打星馬菜, 有signature嘅海南雞飯, 喇沙麵, 印尼炒飯等。 咁啱係下午茶時間, 套餐相當抵食。 我哋叫咗個海南雞飯, 怡保扎肉手撕雞粿條, 仲有細分嘅海鮮摻摻。 嚟到份量都好足 1) 獅城芽菜走地雞飯- 肉質鮮嫩, 雞油飯油香十足, 芽菜爽脆 2) 怡保扎肉手撕雞果條- 湯底清甜, 雞絲香滑 3) 星洲喇沙摻摻- 沙嗲湯底濃郁, 米粉好掛汁 , 好滿足 下次行街行到攰可以嚟呢間特別嘅星馬賽餐廳試下!

2) 怡保扎肉手撕雞果條- 湯底清甜, 雞絲香滑

下次行街行到攰可以嚟呢間特別嘅星馬賽餐廳試下!
2024-10-19 434 瀏覽
今日同朋友仔係旺角行街~ 行到攰我哋就去搵嘢食。因為成日都係旺角食飯,所以今次喺太子搵吓有咩好嘢食。經過藍馬之城,發現有一間星馬菜。餐廳好受歡迎,幾乎滿座。而且食物選擇豐富,有基本嘅飯類、面類、仲有雞煲、甜品等等。(下)鮮油咖央多土 $30我地2:30pm去到餐廳,正值下午茶時間,下午茶好抵食!咖央多土烘得好香脆,有兩大片牛油,而家非常厚!咖央醬都搽得好多,好夠味。超冰凍椰青 +$28我地再加錢要左個椰青。椰青雪到好冰凍,好清爽!椰青水好鮮甜。(下)招牌海南雞飯 $65海南雞飯下午茶都好抵食,其實都好大份。海南雞充滿油香,雞肉好滑,雞皮帶點彈牙。另外,跟左個雞雜冬瓜湯,湯頭清清地,有啲雞湯味。恐龍美綠 +$12恐龍美綠面頭佈滿美綠粉,同下低嘅飲品撞上會變得脆脆地,非常美味。火焰醬香椰子雞窩 $168雞窩好大煲,會連同火爐一齊上,咁就可以keep住熱。店員係食客面前將酒淋入雞鍋,然後要等一陣,等佢滾先可以食。雞窩嘅湯主要係椰子水同埋酒,所以飲品非常清甜,好有椰香,而酒味會再調一點味。我覺得呢個湯底好特別,同平時嘅椰子雞鍋有點唔同。雞件好新鮮,雞肉嫩滑、雞皮彈牙。另外,套餐配有一碗飯同辣椒
今日同朋友仔係旺角行街~ 行到攰我哋就去搵嘢食。因為成日都係旺角食飯,所以今次喺太子搵吓有咩好嘢食。經過藍馬之城,發現有一間星馬菜。餐廳好受歡迎,幾乎滿座。而且食物選擇豐富,有基本嘅飯類、面類、仲有雞煲甜品等等。

(下)鮮油咖央多土 $30

超冰凍椰青 +$28

(下)招牌海南雞飯 $65

恐龍美綠 +$12

火焰醬香椰子雞窩 $168
雞窩好大煲,會連同火爐一齊上,咁就可以keep住熱。店員係食客面前將酒淋入雞鍋,然後要等一陣,等佢滾先可以食。雞窩嘅湯主要係椰子水同埋酒,所以飲品非常清甜,好有椰香,而酒味會再調一點味。我覺得呢個湯底好特別,同平時嘅椰子雞鍋有點唔同。雞件好新鮮,雞肉嫩滑、雞皮彈牙。另外,套餐配有一碗飯同辣椒、豉油等配料。

馬六甲椰子雪糕 +$28
跟餐叫小時或甜品有半價優惠,我地叫左個椰子雪糕。椰子雪糕佈滿美綠粉,充滿朱古力味同事增加左唔少口感。另外,配料仲有紅豆、綠豆、白果等等。

2024-10-12 463 瀏覽
平時好鐘意食星馬菜🤤尤其海南雞同叻沙有間係太子人氣新加坡餐廳平時好多人排隊,朋友話好想食海南雞一於同朋友一試 ~✨😋✨鮮油咖央多士 $18跟餐可以半價食,好邪惡,但係好好食✨招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯 $85海南雞啖啖肉,好滑,再點埋d汁加埋個油飯😋👍🏻油飯粒粒分別✨火焰醬香椰子雞窩 $168食落去有椰子🥥香味,仲有小小酒味雞肉都好滑又多,同朋友share岩哂再可以飲啖椰子雞湯,飲完即刻暖哂😍
平時好鐘意食星馬菜🤤尤其海南雞同叻沙
有間係太子人氣新加坡餐廳
平時好多人排隊,朋友話好想食海南雞
一於同朋友一試 ~✨😋

✨鮮油咖央多士 $18
跟餐可以半價食,好邪惡,但係好好食

✨招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯 $85
海南雞啖啖肉,好滑,再點埋d汁
加埋個油飯😋👍🏻油飯粒粒分別

✨火焰醬香椰子雞窩 $168
食落去有椰子🥥香味,仲有小小酒味
雞肉都好滑又多,同朋友share岩哂
再可以飲啖椰子雞湯,飲完即刻暖哂😍