2025-01-16 1727 瀏覽
是日來到長沙灣的蘇山雞飯食晚飯,見到店名就梗係要試佢地嘅招牌雞飯啦,仲有出名嘅鮮油多士🤤坐低後即刻掃code落單,叫主食加配小食飲品等有優惠價,咁抵叫多啲野食先,呵呵🤭⭐獅城芽菜走地雞配油飯雞件嫩滑鮮味,芽菜吸了雞油好香甜,加上香噴噴嘅油飯真係食得好滿足🤤⭐雞雜冬瓜湯跟餐送的雞雜湯,冬瓜清甜雞雜鮮味,勁好飲!⭐海南豬扒喇沙摻摻另外仲叫了喇沙,豬扒香脆有香茅香,喇沙湯好濃好好味,微微辣又帶奶香,好味到湯都飲晒😆⭐鮮油咖央多士熱烘烘的多士配上冰凍鮮牛油,咬落爆漿,牛油鹹味同咖央嘅甜味同時湧現,好食到無野講。呢樣一定都出新鮮食,凍左就大打折扣了。⭐馬拉盞椰菜苗最後少食蔬菜便叫左一份,椰菜苗爽脆,馬拉盞炒都幾有辣勁,正。⭐凍椰奶 & ⭐仙草椰奶冰朋友同自己都不約而同揀了椰奶😆貪佢香甜嘛~⭐特濃薄荷朱古力雪糕 & ⭐馬六甲椰子雪糕最後就係甜品,跟餐有半價太抵了,兩款口味都要了,估唔到一客竟然有三球!正!好滿足的一餐,樣樣都好食,朋友無介紹錯。

⭐獅城芽菜走地雞配油飯

⭐雞雜冬瓜湯
跟餐送的雞雜湯,冬瓜清甜雞雜鮮味,勁好飲!

⭐海南豬扒喇沙摻摻

⭐鮮油咖央多士

⭐馬拉盞椰菜苗

⭐凍椰奶 & ⭐仙草椰奶冰
朋友同自己都不約而同揀了椰奶😆貪佢香甜嘛~

⭐特濃薄荷朱古力雪糕 & ⭐馬六甲椰子雪糕

好滿足的一餐,樣樣都好食,朋友無介紹錯。
2025-01-13
蘇山雞飯今日要介紹喺長沙灣一間星馬菜餐廳叫「蘇山雞飯」,呢間星馬菜餐廳喺2023年拎咗「我最喜愛食肆」獎項,佢哋下午茶價錢好親民,我哋就叫咗兩個下午茶餐再加小食!呢間餐廳門口係有一級,輪椅人士如果要入去食嘅話,要自備斜板,入面都算闊落,有好多張枱都適合輪椅人士用,大約等15分鐘就入得餐廳!1.娘惹咖哩炸雞配椰漿飯$58+凍蜂蜜桔仔水$3(9/10)呢個咖哩炸雞真係勁大隻,椰漿飯就轉咗白飯,炸雞入面有少少咸,仲有炸花生同炸魚仔,炸魚仔都有少少咸,下午茶套餐加$3就有一杯凍蜂蜜桔仔水,佢哋唔係用糖漿,係用真正蜂蜜,飲落好飲好多!2.星洲叻沙摻摻(豆卜、魚片、魚蛋、蝦、青口、芽菜、通菜)$58+凍生椰拿鐵$3(9.5/10)呢碗星洲叻沙摻摻份量都幾多,配料好豐富,有2舊豆卜、2片魚片、2粒好彈牙魚蛋、2隻青口、2隻蝦同半粒蛋,米粉佔較多,油麵只有少少,下午茶套餐加$3就有一杯凍生椰拿鐵,甜度甜咗少少!3.夜市沙嗲串(半打)$108(8/10)呢個沙嗲串牛雞各3串,牛肉串唔乾柴,牛肉嫩滑有肉汁,反而雞肉串有少少咸!4.泰式魚餅(四件)$38(8.5/10)呢個泰式魚餅外面微脆,咬落太多汁,我自
蘇山雞飯

3.夜市沙嗲串(半打)$108(8/10)

4.泰式魚餅(四件)$38(8.5/10)
呢個泰式魚餅外面微脆,咬落太多汁,我自己反而覺得乾身少少好食d,食落有少少辣辣地,唔錯!

5.凍蜂蜜桔仔水$25(10/10)
呢杯凍蜂蜜桔仔水真係好好飲,最後仲要叫多一杯嚟飲,大家如果諗唔到飲咩,不妨叫呢杯飲品試下啦!

2人總共價錢$293

個人口味總評分:9/10

@susan_chicken_rice

地址:元州街411號義華大廈地舖

#蘇山雞飯 #馬來西亞菜 #星加坡菜 #長沙灣好去處 #長沙灣 #長沙灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 凍蜂蜜桔仔水
  • 夜市沙嗲串
  • 星洲叻沙摻摻
2024-09-12 6170 瀏覽
今日來到這間人氣星馬菜餐廳!餐廳裝修企理。環境舒服,有格調,而且座位算闊落。餐廳使用電子下單方式,侍應態度有禮親切,而且上菜及收碟速度快!醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯 $93醬油雞醃得很入味,可以不會點任何醬汁來吃,雞肉十分嫩滑。豬手都很嫩滑,滷水蛋都很好吃!配以清甜冬瓜湯!湯入面有雞雜,雞雜沒有異味、爽口。巴東牛肉配江魚椰漿飯 $85椰漿飯配上軟腍的巴東牛肉,當中有一大片的蝦片、魚乾、花生及滷水蛋。巴東牛肉好腍身及入味,分量不少。椰漿飯椰香味濃郁,配埋鹹香的魚乾及花生,口感豐富。參巴辣醬通菜 $42 (套餐加購$21)分量算多,馬來西亞的參巴醬與蝦醬一齊炒通菜,少少辣,鹹香惹味。Susan雞翼(三隻) $44 (套餐加購$22)原來是三大隻雞全翼!醃得入味!炸到香脆可口,雞翼保持到肉汁!咖吔油條配薄荷朱古力雪糕 $38是創意十足的甜品!外熱內凍,外脆內軟,配上薄荷雪糕吃,一冷一熱好特別,而薄荷雪糕與咖央醬好滋味!開心果椰子奶昔 $32奶昔以開心果和椰子做主角,口感滑順,開心果濃郁,與椰絲及椰子味配合!整體很有層次。
今日來到這間人氣星馬菜餐廳!
餐廳裝修企理。環境舒服,有格調,而且座位算闊落。
醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯 $93
配以清甜冬瓜湯!湯入面有雞雜,雞雜沒有異味、爽口。
醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯
巴東牛肉配江魚椰漿飯 $85
巴東牛肉配江魚椰漿飯

參巴辣醬通菜 $42 (套餐加購$21)
參巴辣醬通菜
Susan雞翼(三隻) $44 (套餐加購$22)
Susan雞翼(三隻)
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕 $38
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕
開心果椰子奶昔 $32
開心果椰子奶昔
醬油三寶+油飯(餐)雜冬瓜湯
參巴辣醬通菜
Susan雞翼(三隻)
咖吔油條配薄荷朱古力雪糕
開心果椰子奶昔
2025-02-23 0 瀏覽
蘇山雞飯應該是深水埗長沙灣區域,人流最多的海南雞飯餐廳之一,除了靠着本身雞飯的質素外,它有是同區經典茶記雪山冰室的一員,也為其添加了不少人氣。這裏的雞肉和雞飯與其他吃過的也有分別,這些分別對於在這個競爭相對激烈的市場,有其重要性。例如是雞用上文昌雞,吃起來除了更有海南風味,肉質也夠爽和較健康,因為少了一些黃油,但煮雞的火候控制不錯,吃起來不會柴,雞皮也夠Q彈。雞油飯一般的深色,主要是因為在處理的時候加了斑蘭汁,所以帶了一些深綠色之餘,也為油飯添加了斑蘭的清香和甜度,味道層次更多元。小食方面點了串燒和炸饅頭,前者的沙嗲醬花生味很重,但是肉則烤得有點乾,後者有有點驚喜,出奇地外脆內鬆軟,再加上煉奶作為甜品,小小邪惡多多趣。Susan Chicken Rice in Sham Shui Po’s Cheung Sha Wan thrives with its authentic Hainanese chicken rice. Using leaner Wenchang chicken delivers tender meat with springy skin, paired with pa

Susan Chicken Rice in Sham Shui Po’s Cheung Sha Wan thrives with its authentic Hainanese chicken rice. Using leaner Wenchang chicken delivers tender meat with springy skin, paired with pandan-infused rice boasting herbal sweetness. As an offshoot of local staple Snow Mountain Cafe, it attracts crowds through quality and nostalgia. While satay skewers suffer slightly dry meat, golden fried mantou buns with condensed milk shine as crispy-sweet crowd-pleasers. Strategic ingredient choices and balanced execution make it a neighborhood standout.
2025-02-19 0 瀏覽
📌長沙灣「大吉大利 今次食雞」平民食堂 2025又大一歲 適逢生日,友人請食飯🎉🎉🎉今次黎到長沙灣食生日飯,覺得都幾出色值得推介比大家 一 蘇山雞飯🍞鮮油咖央多士 $30多士烘得幾脆口,加埋咖央醬同大大塊牛油極邪惡😋👍🏻👍🏻🐷順化豬肉串 $38烤得幾香口,豬油香幾出😋👍🏻🍨咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38真系估佢吾到,酥脆既油條入面有咖央醬,再加埋薄荷朱古力雪糕😋👍🏻👍🏻🐔招牌海南雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $85油飯好夠香,海南雞皮滑肉嫩 果然系招牌😋👍🏻👍🏻🔥🐔火焰醬香椰子雞窩配油飯 $168睇住店員系你面前用椰子水煲雞,再淋埋茅台點火,椰子清香加埋酒香😋👍🏻👍🏻🦁🐔獅城芽菜走地雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $95油飯好夠香,走地雞雞肉比較紮實,芽菜幾爽口😋👍🏻🐔🐟🦐🐷特色小食拼盤(雞翼 泰式魚餅 脆炸鳳尾蝦春卷 豬肉串)$98整體都炸得幾金黃幾靚仔,而其中我覺得炸得酥脆既鳳尾蝦春卷同香料味十足既泰式魚餅特別值得推介😋👍🏻👍🏻📍蘇山雞飯地址:長沙灣義華大廈地舖
📌長沙灣
「大吉大利 今次食雞」

平民食堂 2025又大一歲 適逢生日,友人請食飯🎉🎉🎉

🍞鮮油咖央多士 $30
多士烘得幾脆口,加埋咖央醬同大大塊牛油極邪惡😋👍🏻👍🏻

🐷順化豬肉串 $38
烤得幾香口,豬油香幾出😋👍🏻

🍨咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38

🐔招牌海南雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $85
油飯好夠香,海南雞皮滑肉嫩 果然系招牌😋👍🏻👍🏻

🔥🐔火焰醬香椰子雞窩配油飯 $168

🦁🐔獅城芽菜走地雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $95
油飯好夠香,走地雞雞肉比較紮實,芽菜幾爽口😋👍🏻

📍蘇山雞飯
地址:長沙灣義華大廈地舖
2025-02-15 0 瀏覽
小編今次就帶大家黎到長沙灣,同大家介紹一間除左金雞以外,另一間相當出色既雞飯專門店 一 蘇山雞飯 🌟鮮油咖央多士 $30咖央多士烘得香脆之餘味道香甜,搭配鮮油,邪惡到一個點🤤👍🏻🌟順化豬肉串 $38肉串烤得金黃,帶豬肉肉香🤤👍🏻🌟咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38炸得酥脆既油條搭配咖央醬、薄荷朱古力雪糕,香甜之餘帶d清新感🤤👍🏻🌟招牌海南雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $85招牌海南雞飯,雞肉皮脆肉嫩,油飯油香十足,系小編目前食過數一數二出色既海南雞飯🤤👍🏻👍🏻🌟火焰醬香椰子雞窩配油飯 $168以椰子水為基底,加入椰子、新鮮雞肉煮至大滾,淋上茅台後點火,酒精蒸發後雞肉充滿椰子清香,帶一點點酒香🤤👍🏻🌟獅城芽菜走地雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $95走地雞雞皮比較脆,肉質比較紥實,搭配油香十足既油飯、爽脆既獅城芽菜🌟特色小食拼盤 $98拼盤分別會有四款炸物:炸雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串泰式魚餅香料味幾香,鳳尾蝦春卷炸得金黃酥脆,豬肉串肉香十足🤤👍🏻📍蘇山雞飯地址:長沙灣義華大廈地舖

🌟鮮油咖央多士 $30
咖央多士烘得香脆之餘味道香甜,搭配鮮油,邪惡到一個點🤤👍🏻

🌟順化豬肉串 $38
肉串烤得金黃,帶豬肉肉香🤤👍🏻

🌟咖央油條配薄荷朱古力雪糕 $38

🌟招牌海南雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $85

🌟火焰醬香椰子雞窩配油飯 $168

🌟獅城芽菜走地雞配油飯 冬瓜雞雜湯 $95

🌟特色小食拼盤 $98

📍蘇山雞飯
地址:長沙灣義華大廈地舖
新年假期最後一天,與朋友一同相聚,來到長沙灣元州街,元州街食店種類真是很多,有特色咖啡店、韓國餐廳、台灣食店、日本拉麵店等等。朋友早前看到<蘇山雞飯>有很多讚好的食評,一致讚賞食店價錢親民,份量充足又美味。於是我們便決定到這間食店吃下午茶,食店裝潢富有濃厚星馬泰風味,牆上掛了泰國特色的大象掛畫,木製座位寬敞又舒服。下午茶餐主要分了飯、麵和小食,價錢由$30至$62。我們點了兩份星洲叻沙摻摻餐 ( 配檸檬薏米水 / 熱蜂蜜桔仔水):從來未吃過星洲叻沙摻摻,不知道有什麼材料。店員上菜後,才知道星洲叻沙摻摻有半隻熟蛋、豆卜、魚片、魚蛋、蝦、青口、芽菜及通菜等,材料很豐富,份量又多。材料排得整齊有序,賣相很吸引。軟綿豆卜、爽滑彈牙魚片和魚蛋、鮮甜蝦肉和青口、爽脆芽菜和通菜,掛湯的油麵和米粉。星洲叻沙最大的賣點是加入椰奶,湯底充滿椰香和咖喱味,再配上微辣參巴辣椒醬更加惹味濃郁。巿面上的星洲叻沙摻摻材料一般只有蝦、雞蛋、豆卜,這間食店用料豐富,值得讚賞。檸檬薏米水:薏米水帶點甜味配上酸酸的檸檬很不錯。熱蜂蜜桔仔水:一粒話梅和桔仔浸在蜜糖水裡,酸酸甜甜很開胃,消化剛才吃的星洲叻沙摻摻
下午茶餐主要分了飯、麵和小食,價錢由$30至$62。

檸檬薏米水:薏米水帶點甜味配上酸酸的檸檬很不錯。
熱蜂蜜桔仔水:一粒話梅和桔仔浸在蜜糖水裡,酸酸甜甜很開胃,消化剛才吃的星洲叻沙摻摻。
星洲叻沙摻摻
跟餐 (熱檸檬薏米水 / 熱蜂蜜桔仔水)
2025-02-02
星洲叻沙摻摻
跟餐 (熱檸檬薏米水 / 熱蜂蜜桔仔水)
2025-02-02 427 瀏覽
新年流流,朋友約食飯,見 「蘇山雞飯」幾多好評,一於試吓。餐廳黑白地磗,木製檯凳,藤製椅子,牆上掛畫,令餐廳充滿懷東南亞風情。而且環境闊落舒服。下午茶套餐有嘢飲冇加一,只係$58,好抵食。掃碼點餐,方便快捷。星加坡叻沙摻摻:一上檯,即刻好驚喜,以為下午茶應該係下午茶迷你份量,點知大大碗,大過我塊面多多聲,用料非常多,有2隻新鮮青口、2隻爽甜鮮蝦、2塊爽彈魚片、2粒爽滑魚蛋,2舊海綿般嘅豆卜更係吸滿湯汁,一咬即爆汁,叻沙湯底咖喱椰奶唔太辣,香味濃郁,再加紅色辣醬,非常惹味,麵底係油麵同米粉兩溝,加上爽脆芽菜同通菜,口感多層次又豐富。熱蜂蜜桔仔水:一上檯,有獨特香味的青檸味撲鼻而來,新鮮青檸蜂蜜水搭配酸甜鹹嘅話梅,又鹹又酸又甜又香,一飲,仿佛回到新加坡。總括嚟講,下午茶餐份量多,又好食,同朋友坐咗好耐先走,侍應態度都好好,新年都冇加一,真係好抵食。蘇山雞飯 (長沙灣)長沙灣元州街411號義華大廈地舖

蘇山雞飯 (長沙灣)
長沙灣元州街411號義華大廈地舖
2025-01-19 683 瀏覽
初訪位於長沙灣的馬拉菜「蘇山雞飯」感出品正宗,性價比高;趁著假期帶同男友再次到訪;裝潢富懷舊馬拉茶室風,環境衛生,座位寬敞-砂鍋新加坡白胡椒排骨茶 $120附油條、黑醬油、蒜蓉及辣椒選用一字骨,肉質緊緻,吃到啖啖肉香;豆卜吸湯後軟腍入味;肉骨茶熱度高,清雅的藥膳味道配搭白胡椒,非常暖胃;迷你版油條可愛精緻,綿密富麥香-下午茶:星洲叻沙摻摻 $58奉送檸檬薏米水/熱飲,開心果奶昔 +$12材料有豆卜、魚片、魚蛋、蝦、青口、芽菜及通菜豆卜質感如海綿,吸湯力強;魚片及魚蛋爽滑彈牙,帶淡淡魚香;蝦肉及青口鮮甜;油麵及米粉加上爽脆芽菜及通菜等,口感層次豐富;叻沙湯底咖喱與椰香平衡細膩,配搭微辣參巴醬更惹味開心果椰子奶昔質感順滑,椰子香濃郁,卻不搶開心果的味道,甜度不高-下午茶:Susan 雞翼 (3 隻) $42奉送檸檬薏米水/熱飲,點選熱蜂蜜桔仔水3 隻為雞全翼,已為客人將雞搥及雞中翼分開,方便進食;炸至金黃,油膩感不高,肉嫩緊緻,能鎖住肉汁,調味恰到好處蜂蜜桔仔水酸甜平衡,有解膩作用-馬拉盞椰菜苗 $58椰菜苗鮮嫩爽甜,配搭鹹辣適中的馬拉盞,足夠滋味
砂鍋新加坡白胡椒排骨茶 $120
附油條、黑醬油、蒜蓉及辣椒
下午茶:星洲叻沙摻摻 $58
奉送檸檬薏米水/熱飲,開心果奶昔 +$12
材料有豆卜、魚片、魚蛋、蝦、青口、芽菜及通菜
下午茶:Susan 雞翼 (3 隻) $42
奉送檸檬薏米水/熱飲,點選熱蜂蜜桔仔水
蜂蜜桔仔水酸甜平衡,有解膩作用
馬拉盞椰菜苗 $58
椰菜苗鮮嫩爽甜,配搭鹹辣適中的馬拉盞,足夠滋味

2025-01-19
下午茶
👧🏻😋👅🍽✨高質‼️美食當前😋豐儉由人-🇸🇬 下午茶餐$30-$62不等, 抵食做到6點好好! 5:45開始電話同網上外賣平台機就係咁響😂 -▪️火焰醬香椰子雞鍋(半隻) $168上鍋時店員細心講鮮椰水煲雞滴水不加, 再以醬香茅台吊味, 湯勺可隔油隔渣個湯好香酒味但飲落係椰子清甜; 雞肉煲過但緊嫩彈滑唔柴❣️ 細心加分位: 有店員幫手睇住沙漏, 差唔多夠鐘先叫廚房起油飯同醬料, 個飯keep住熱辣辣🥬 參巴辣蝦醬通菜 跟雞鍋半價 $21一條老菜都冇lol 爽脆清甜帶少少鹹香, 個底仲要唔油😭 但唯一挑剔係食到辣椒碎但食落唔辣的😂▫️下午茶餐🍜 手撕雞扎肉湯粿條 $53個雞湯好鮮甜出色! 果然係海南雞飯專門店, 雞絲份量十足又嫩滑, 扎肉彈牙但略嫌黑椒味重左, 另有芽菜, 通菜同個雞湯都好夾🧈 鮮油咖央多士 $30黃金比例! 咖央包住厚身滑口既鮮牛油, 夠凍挺身唔油膩, 咖央少少甜唔會遮左牛油香味, 外脆內軟, 食完肥兩磅都抵🍹跟餐飲品🥥 超冰凍椰青 $28老椰青大大個超甜, 真係飲到最尾都好冰凍😂🍋 熱鮮檸檬薏米水 免費跟餐免費勁抵個個都叫, 係一盤盤咁出😂 薏米勁足料仲有冬瓜條, 去濕清熱❣️
👧🏻😋👅🍽✨

🧈 鮮油咖央多士 $30
鮮油咖央多士

🍹跟餐飲品

🥥 超冰凍椰青 $28
老椰青大大個超甜, 真係飲到最尾都好冰凍😂

🍋 熱鮮檸檬薏米水 免費
❣️細心加分位: 檸檬冇浸住唔會澀; 切左中間層衣, 一擠就出汁, 仲要冇核唔知係撩埋定咁岩冇LOL
熱鮮檸檬薏米水

2008 瀏覽
火焰醬香椰子雞鍋
參巴辣蝦醬通菜
鮮油咖央多士
熱鮮檸檬薏米水
 同大佬黎親長沙灣都黎「蘇山雞飯」食下午茶,難得今次帶兩個姨甥黎食,千祈唔好低小朋友既食量,最後我地嗌了不少菜式。  ⦁星洲叻沙摻掺 $58⦁白胡椒排骨茶配油條飯 $88主食黎講海南雞飯系每枱必點!不過天氣涼涼地,小朋友想食叻沙湯粉🍜,而我就想飲肉骨茶🍲,最後就嗌了這兩款主食。肉骨茶中的白胡椒好濃,好彩兩個姨甥都唔怕,每人一碗驅驅寒氣❄。   ⦁醬油雞腳(跟餐)$30⦁沙嗲串 $78⦁鮮油咖央多士(跟餐)$15跟餐小食選擇多元化,兩位小朋友愈邪惡的野食就愈開心😈,揀了鮮油咖咖央多士。另外沙嗲串🍢兩款肉,都系腍身易咬,醬汁都濃郁。  ⦁馬六甲椰子雪糕 $28⦁恐龍美祿(跟餐)$12⦁椰青 $28飲品同平時一樣,馬六甲椰子雪糕🥥完全系驚艷到我,我以為是普通椰子味,結果又有美祿粉、椰絲,層次分明。

⦁星洲叻沙摻掺 $58

⦁馬六甲椰子雪糕 $28
⦁恐龍美祿(跟餐)$12
⦁椰青 $28

2024-12-24
姨姨帶我地去蘇山雞飯食番個下午茶,環境以及裝修都有種東南亞風格,尤其是外牆玻璃和店內得藤椅等,瞬間有種旅行的感覺。聽姨姨講尼度最抵食系下午茶時段,今次嗌左兩款茶餐,仲嗌左好多小食。🤤🤤 🍜星洲叻沙摻掺 🍲白胡椒排骨茶配油條飯 主食除了佢地最出名的大大碟海南雞飯外,叻沙同肉骨茶都系姨姨推介之一。味道香濃撲鼻,天氣凍黎食仲暖笠笠。   🐓醬油雞腳🍢沙嗲串🥪鮮油咖央多士三款小食,我同姨姨都喜歡鮮油咖央多士,厚厚的牛油,香甜的咖央,搭配起來是邪惡的味道😬😬。醬油雞腳份量都多,沙嗲串有兩款肉,分別點上沙嗲,味道更提升一層。 🥥馬六甲椰子雪糕🍹恐龍美祿🧉椰青椰青、恐龍美祿基本上都系必點。但要一提就系佢地的馬六甲椰子雪糕,每啖椰香味重,仲要夾入不少椰絲,令到口感更加濃郁。

🍜星洲叻沙摻掺

🍹恐龍美祿
🧉椰青

2024-12-24
2024-12-27 706 瀏覽
今天品嚐咗多道新加坡風味菜餚❤️**主菜:*** **獅城芽菜走地雞油飯:** 雞肉好鮮嫩多汁芽菜幾爽脆油飯粒粒分明,整體鹹香適中,幾惹味🔥* **輕怡肉骨茶:** 肉骨菜湯味清澈藥材味濃郁但唔會搶味肉質軟爛入味* **招牌海南雞:** 發揮正常雞肉鮮嫩多汁,雞皮滑嫩,醬汁濃郁🩷* **迷你星洲叻沙:** 椰奶味香醇,麵條彈牙食完滿足哂🔥* **小食拼盤 (雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串):** 雞翼香脆多汁泰式魚餅鮮嫩彈牙春卷酥脆可口豬肉串香氣撲鼻* **參巴辣醬通菜:** 通菜爽脆,參巴辣醬香辣夠味夠哂開胃💕蘇山雞飯元州街411號義華大廈地舖#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #海南鸡饭 #海南鸡饭香港 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港美食 #香港旅遊 #香港探店 #香港生活 #香港餐厅推介 #長沙灣美食 #太子美食
今天品嚐咗多道新加坡風味菜餚❤️

**主菜:**

* **獅城芽菜走地雞油飯:**
雞肉好鮮嫩多汁
芽菜幾爽脆
油飯粒粒分明,整體鹹香適中,幾惹味🔥

* **輕怡肉骨茶:**
肉骨菜湯味清澈
藥材味濃郁但唔會搶味
肉質軟爛入味

* **招牌海南雞:**
發揮正常
雞肉鮮嫩多汁,
雞皮滑嫩,醬汁濃郁🩷

* **迷你星洲叻沙:**
椰奶味香醇,麵條彈牙
食完滿足哂🔥

* **小食拼盤
泰式魚餅鮮嫩彈牙
春卷酥脆可口
豬肉串香氣撲鼻

* **參巴辣醬通菜:**
通菜爽脆,參巴辣醬香辣夠味
夠哂開胃💕

蘇山雞飯
元州街411號義華大廈地舖

2024-12-17 682 瀏覽
這是一家我非常喜歡的新加坡餐廳,見天氣稍涼,立即去吃一煲椰子雞。火焰醬香椰子雞煲依然讓人賞心悅目。先以一鍋上桌,然後店員在面上淋上一小杯茅台,再點火,此舉已經充滿視覺效果。然後也很有儀式感,店員會放低一個沙漏,等一會方能起動。一揭開煲蓋,濃烈的椰香撲鼻。先喝一啖原味湯汁,然後放入辣椒粒、砂礓以及唧一唧桔仔汁,味道更清甜更香。至於雞肉,都算嫩滑,配湯送油飯一流。到另一主食,則是招牌海南雞,有空又有比可以說是足料。有飯粒粒分明有油香而令一驚喜之處在於湯,湯底清甜內裏有雞胗,特別鮮味。小食方面,醬油小食拼盤,吃得出炆煮時間足夠,豬肉腍滑。喜歡香口的可是拼盤,有炸雞翼和魚餅,喜歡!

2024-12-14 822 瀏覽
今日同3個同事係長沙灣收工 之前已經食過蘇山雞飯覺得好好食 今次一於同佢地一齊去♡海南椰子雞鍋(半隻)+油飯 $168呢一個係好似打邊爐咁 同出面個d椰子雞煲一樣 佢上左枱之後會有個沙漏計時同點火 煮到夠時間之後店員會幫手開蓋 同提我地飲左湯先好食雞 個湯好清甜雞又夠滑 入面仲有椰子肉♡牛車水醬油雞+油飯配冬瓜雞雜湯 $85D雞真係超級嫩滑豉油味好香得黎又唔會太濃 又d酸薑開下胃♡獅城芽菜走地雞+油飯配輕怡肉骨茶 $105芽菜非常爽口 雞一如以往咁滑 仲有3款醬汁跟肉骨茶唔同出面咁多藥材味 佢係比較白胡椒味多d 飲落冇咁濃 清新d♡叉燒飯配魚丸湯 $85佢既叉燒係做到又淋又甜 真係好想知佢點樣可以整得咁好♡小食拼盤(雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串) $49 (餐加配)拼盤咁多野食 價錢都唔算貴 我地4個人share真係岩岩好♡練奶炸饅頭 $36 (餐加配)饅頭外面炸到好脆 入面又夠軟 最緊要就係要加勁多練奶♡沙嗲串(四枝) $39 (餐加配)佢係兩串牛兩串雞 仲有個沙嗲醬可以自己點 個沙嗲醬辣辣地好惹味♡鮮油咖央多 $15 (餐加配)簡直就係邪惡首選 大大塊牛油再加埋咖央 味道

♡海南椰子雞鍋(半隻)+油飯 $168

♡牛車水醬油雞+油飯配冬瓜雞雜湯 $85
D雞真係超級嫩滑豉油味好香得黎又唔會太濃 又d酸薑開下胃

♡獅城芽菜走地雞+油飯配輕怡肉骨茶 $105
芽菜非常爽口 雞一如以往咁滑 仲有3款醬汁跟

♡叉燒飯配魚丸湯 $85
佢既叉燒係做到又淋又甜 真係好想知佢點樣可以整得咁好

拼盤咁多野食 價錢都唔算貴 我地4個人share真係岩岩好

♡練奶炸饅頭 $36 (餐加配)
饅頭外面炸到好脆 入面又夠軟 最緊要就係要加勁多練奶

♡沙嗲串(四枝) $39 (餐加配)

♡鮮油咖央多 $15 (餐加配)
簡直就係邪惡首選 大大塊牛油再加埋咖央 味道方面就超級夾 呢件野食完真係罪疚感爆燈

♡參巴辣醬通菜 $21 (餐加配)
通菜份量幾多 參巴辣醬好香口 炒出黎又有鑊氣