2017-10-09 670 瀏覽
相信唔係好多地方仲有粥店,可能利潤唔多但好彩公司附近仲有可以食。第一次食,叫左個皮蛋艇仔粥,碗同一般粥品店差不多但D料可以用豐盛去形容,好足料!粥都幾綿滑,唔會感覺似味精粥底,食到尾段唔會變成水。由卡只食粥好似Drydry地咁,就加叫左個炒米粉。炒米粉上台時是凍的,但同粥一齊食都OK。好多人怕天熱食粥,但菜記冷氣十足,唔使怕~今餐好平咋,個粥$16,米粉$8,加埋都係$24, 是絕對超值。現場仲有生滾粥選擇,下次都可以試,糧尾首選。

粥都幾綿滑,唔會感覺似味精粥底,食到尾段唔會變成水。

好多人怕天熱食粥,但菜記冷氣十足,唔使怕~

2017-10-06 538 瀏覽
中秋前後食左好多野,真係充滿罪惡感。所以今日突登去搵碗粥食下,清清腸胃。✨入到去D冷氣好夠勁,d 粥都凍得好快,所以唔會怕食到身水身汗。✨呢度D粥真係好平, 最平14蚊已經有碗艇仔粥,腸粉,炸兩都係$8!各式油器$5!😱今時今日好難食到個咁平既lunch.✨最後叫左魚片瘦肉粥$16, 個粥好綿,入邊勁足料~魚片有鮮味,配埋䓤花同薑絲好好味。呢個價錢真係超值👍🏻✨腸粉$8: 質地不太軟滑, 比較硬身。好在份量幾多,醬料可以自己加。✨炒米粉$8: 呢個比較淡, 無咩味。冷氣唔知係咪太勁, 食落係凍既。 不過咁既價錢都唔能夠期望太多,但求飽肚。✨整體黎講,粥係最靠得住,下次試下生滾粥先。支持小店👍🏻

今時今日好難食到個咁平既lunch.

呢個價錢真係超值👍🏻
魚片瘦肉粥

✨整體黎講,粥係最靠得住,下次試下生滾粥先。支持小店👍🏻
魚片瘦肉粥
2017-09-11 402 瀏覽
無意中看到這間小店很有老香港的風味,裝修簡單阿姐親切,環境乾淨透明玻璃的廚房操作台可以看到幾大鍋煮的週。三人點了三分粥品,料足量大食到飽。腸粉也很好吃滑嫩香加上醬料美味平價。炒面也都不錯。
炒面也都不錯。
2017-09-10
  • 各類粥品
2017-05-24 453 瀏覽
在新蒲崗工作都有一段時間,今日同事唔舒服想食粥,就去幫襯呢間超值小店.油炸鬼不太脆,但勝在夠平.炒麵夠味又大盒,飽到食唔曬,超抵平凡食物用心製造,粥滑!夠綿!足料!正!
炸兩
油炸鬼不太脆,但勝在夠平.
炒麵
炒麵夠味又大盒,飽到食唔曬,超抵

皮蛋瘦肉粥
平凡食物用心製造,粥滑!夠綿!足料!正!
2017-05-23
外賣自取
皮蛋瘦肉粥
2017-04-10 342 瀏覽
皮蛋瘦肉粥🍲 $15呢間旣粥特別好味而且又平又抵食😍😍份量中好大添 可以兩個女仔share一碗都得🤗皮蛋同瘦肉都好新鮮又唔會煮到好老👍🏼😙而個粥煮得剛剛好 唔會水汪汪 仲有啲咬口😆有好多粥舖為左令啲粥更野味會加好多味精 但係呢間食落就唔覺啦 因為過左好耐都唔覺口喝😜😝應該都係食材新鮮所以唔需要加太多調味😇兩個人兩碗粥再加左一碟炸兩($8) 都係每人$19😱真係唔知仲有邊到可以食到甘平旣lunch嚕🤤
皮蛋瘦肉粥🍲 $15
2017-02-13 375 瀏覽
身為為食一族,農曆新年當然忙於大吃大喝,終於過左元宵,有時間整理美食照片,同大家分享。約左朋友家拜年,未夠鐘,路過這粥品店坐低食下午茶,本想吃碗綠豆沙清清熱,但係見人人都叫炸兩,為食的我忍唔住又叫多碟,結果“趕鬼入趕鬼出”但係炸兩真好食,即叫即做,裏面的油炸鬼脆卜卜只係8蚊,加埋碗足料綠豆沙,飽到我晚飯都食唔落。其實仲有生滾粥,價錢實惠,下次路過一定要再黎食。

但係炸兩真好食,即叫即做,裏面的油炸鬼脆卜卜
只係8蚊,加埋碗足料綠豆沙,飽到我晚飯都食唔落
。其實仲有生滾粥,價錢實惠,下次路過一定要再黎食。
炸兩
  • 炸兩
2016-12-23 526 瀏覽
天寒地凍,最妙的早餐莫過於吃一碗熱騰騰的粥。再加上熱辣辣的油器,實在是仙人的食物也....新蒲崗一帶粥店林立,在短短兩條街內已有三間粥店。 位於錦榮街內的"蘇記",是我經常去光顧的....每逢到冬天,粥店的人客自然特別多, 好不容易才找到一個近門口的位置坐下,叫了一碗魚片碎牛粥,再加上一碟炸兩,朕之肚皮大滿足矣....粥底本身好像不太夠熱,弄得碎牛要隔好一陣子才能變熟。吃的時候一定要小心,不然便會肚子痛了 ; 說回那個粥底,它本身是有調過加味的,吃起來感覺自然不太自然。我,始終都是較喜歡調較得清淡一點的有味粥底多一些....魚片顏色雪白而並無太多細刺骨,很甜很新鮮....炸両即叫即做。油條有少許脆 ; 腸粉皮不厚不薄,還可以....先來一碗熱呼呼的有料粥,再大啖一大碟炸兩,肚子自然就被塞得滿滿,再也吃不下其他東西了....

魚片顏色雪白而並無太多細刺骨,很甜很新鮮....

$28 (早餐)
2016-11-05 461 瀏覽
最近轉左新工係新蒲崗返工, 當然要試下呢區既野食, 呢區真係幾多野食, 眼花撩亂, 我見呢區好多粥麵店就搵間試下, 見到蘇記細細間, 但LUNCH時間坐滿晒人原本唔想等, 但岩岩見有人走就試下, 心諗衣家D食材咁貴, 價錢仲接近平民, 食物質素會唔會好差呢? 咁我叫左碗生滾滑雞粥同叉燒腸, 賣相雖然一般但味道真係唔錯, 碗粥真係好大碗, 我以為我自己食量細, 但隔離位大叔都係食唔晒, 所以如果女士或者食量細唔好叫生滾粥或者SHARE來食或者叫其他非生滾粥, 岩岩來到真係好鬼滾, 要等一陣先凍, 所以真係生滾粥, 雞味好新鮮唔係雪藏野, 叉燒腸, 腸粉無個D怪味好新鮮, 感覺好正, 個日我食生滖粥都見到有其他人食細份量都食唔晒, D野落足料, LUNCH TIME都見好多長者同D附近街坊幫襯. 生滾粥20蚊, 腸粉12蚊算平.
題外話/補充資料: 係食野個陣店舖阿姐阿叔話以前有人偷食具, 好似筷子牙籤之類, 所以見佢地有裝CCTV, 想睇邊個偷野, 其實小本經營生意難做, 仲可以定價20蚊, 細碗個D 16蚊算唔錯, 有機會大家要支持下小店, 呢D小店遲下執下一間無一間, 應該要宣傳下
2016-11-03
10 分鐘 (堂食)
  • 生滾弼
  • 炸兩
  • 腸粉
2016-04-23 720 瀏覽
今日病病地,同左老公去食粥。0係屋企附近兜個圈,就入左間粥店仔。一睇menu,覺得自己返返去九十年代哇,平到喊!廿蚊一碗生滾田雞粥簡簡單單,叫左兩碗粥,一份蘿蔔糕。雖然價錢平,但好足料,絕對無將貨就價。粥底都算綿。當然未比得上大型粥店如七喜既味道,但味道都算中上甘既市道,呢個價錢,我覺得我地幫襯就好似去搶甘多多介紹朋友,希望老闆的良心價可以長做長有!!
今日病病地,同左老公去食粥。

0係屋企附近兜個圈,就入左間粥店仔。

一睇menu,覺得自己返返去九十年代

哇,平到喊!廿蚊一碗生滾田雞粥

甘既市道,呢個價錢,我覺得我地幫襯就好似去搶甘

多多介紹朋友,希望老闆的良心價可以長做長有!!
2016-04-22
  • 各款粥
2015-11-24 519 瀏覽
我平時好少食中式早餐,應該係話好少有時間可以坐低食早餐,返工咁趕時間,邊有得嘆喎。今日難得有日假,就對自己好啲啦。心血來潮好想食中式嘢,炒麵啦白粥啊油炸鬼嗰啲,所以就黎到呢間粥舖。其實呢間鋪頭已經有好多年歷史,呢兩年就搬前左咗黎呢個同一條街嘅新舖頭,唔知係點解呢。不過新舖重新裝修咗嘅關係,感覺上都比以前乾淨左好多,起碼望落去都光鮮左啦。其實呢個年代,食個早餐真係好難搵到十零蚊碗野,而呢度,竟然就做到啦。成個餐牌嘅食物,基本上只係需要$20以下,炒麵、炸兩只係$8,完全反通脹。今日叫左份炒麵,仲有一份炸兩。先講炒麵,一黎到發現勁大碟,有小小can't handle咁大。炒得幾好,麵質都可以接受,而味道都ok既,唔算話太濃味,正合我意,因為我最鍾意就係落勁多甜醬麻醬同芝麻,喱三隻醬混埋黎食,真係人間極品啊!反而炸兩就一般啦,中間夾住既油條已經淋哂,無咩口感,不過好在個腸粉皮拉得幾好,滑得黎唔會話蒸到pad埋哂一堆咁。佢唔係得個平字,佢食物嘅質素亦都唔低,而且份量亦都唔少架。住喺附近嘅朋友,有時間都可以黎試吓,都幾推介呀。
2015-11-18
$20 (早餐)
2015-11-01 386 瀏覽
中式早餐皮蛋瘦肉粥 ($14)司令非常喜愛喱度嘅粥,粥底非常綿密,皮蛋同瘦肉好足料,肉唔會好乾,配上些少蔥花,完全唔需要落任何調味 唔需要胡椒粉,就已經好好味👍🏻炒麵、炸兩 (各 $8)喱兩樣野本身算唔上好特色嘅野,但係司令最鐘意落埋大量芝麻、甜醬麻醬辣椒醬,嗰種滋味就變得獨一無二。呢間老店嘅炒麵、炸兩水準並非特別高,但勝在街坊價錢,份量十足,兩個人share都食到飽飽。

中式早餐
皮蛋瘦肉粥 ($14)
炒麵、炸兩 (各 $8)