2020-07-10 511 瀏覽
又一個平常嘅工作日,同同事行左嚟食蘭芳園,聽食過嘅同事講呢度裝修幾特別,野食都過得去,就抱住驚喜嘅心情一試!環境:呢度嘅裝修的確幾有特色,好有舊式大排檔 同冰室嘅風味,打個卡都唔錯!而且地方都算大,中午嘅時間主要都係一班打工仔落嚟一齊食飯,感覺都幾正。食物:一入門口就見到一串串燒味掛曬喺門口,都估到呢度應該主打食燒味,果一日唔算太肚餓,就叫咗個燒腩仔紅腸瀨粉食,本身跟飯但係自己鍾意食瀨粉所以轉咗。呢度嘅燒腩仔都幾正,個皮又夠脆,係真嘅燒腩仔,啲肉起碼有三層,夠曬肥夠曬香。 不過老實講,見其他同事叫叉燒撈麵,啲叉燒真係削咗啲,又唔夠肥,又唔夠味道。所以叫叉燒真係要睇佢嗰日靚唔靚...雖然我唔知係咪個別例子,但係下次嚟嘅朋友可以試下燒腩仔,我今次食真心推介!

環境:

食物:

燒腩仔紅腸

2020-07-08
燒腩仔紅腸
  • 燒腩仔
2020-06-26 537 瀏覽
受COVID-19疫情影響,香港多個出入境口岸,暫停開放至另行通知,其中包括信德中心的港澳碼頭。人來人往的3樓,因港澳碼頭關閉,明顯冷清!蘭芳園不用等位,直接入座。環境懷舊裝修,不只吸引遊客,我也很喜歡!抗疫措施,餐桌的距離,合理!服務和一般茶餐廳差不多,不是賣點!食物點了咖哩豬扒飯,分量足,吃飽沒問題!味道中規中矩,不是特別好味!但也不難吃!60年港式奶茶,是餐廳招牌兼賣點,但是!不好喝!紅茶有澀味,失望!

人來人往的3樓,因港澳碼頭關閉,明顯冷清!
蘭芳園不用等位,直接入座。

懷舊裝修,不只吸引遊客,我也很喜歡!
抗疫措施,餐桌的距離,合理!

和一般茶餐廳差不多,不是賣點!

食物
點了咖哩豬扒飯,分量足,吃飽沒問題!
味道中規中矩,不是特別好味!但也不難吃!
2020-06-04
2020-04-30 877 瀏覽
食開中環果間蘭芳園☕️不過返工就腳就要喺上環呢帶,附近都好附人去信德中心食lunch🥢真係好多食肆選擇✅自己對冰室、茶記等有情意結又好想食個蔥油撈丁,二話不說就去等位先❗️原來menu上好多選擇,平時都冇咩留意有自家製燒味,有啲選擇困難,但一心想食撈丁😉🔸叉燒煎蛋撈丁 $52本身唔鍾意蔥都會次次點,皆因好香嘅蔥油撈埋公仔麵好夾,無得輸呀!🔸叉燒煎雙蛋飯 $52叉燒唔乾加埋煎雙蛋,穩陣午餐不過不失的質素,嘆返杯奶茶都算唔錯嘅😉
食開中環果間蘭芳園☕️
真係好多食肆選擇✅

🔸叉燒煎蛋撈丁 $52

🔸叉燒煎雙蛋飯 $52
叉燒唔乾加埋煎雙蛋,穩陣午餐

不過不失的質素,嘆返杯奶茶都算唔錯嘅😉
2020-04-20
3 分鐘 (堂食)
  • 熱奶茶
2020-04-09 497 瀏覽
有同事食過話好正,所以今日外賣個咖喱牛腩飯。超多咖喱汁,汁稀,味較少淡,可以再調濃味,牛腩方面都有4、5嚿,牛腩都幾易入口,不硬,已經算超值。其實我已經叫咗少飯,但飯都係好多,$38外賣來講係好抵食。😋👍🏻
有同事食過話好正,所以今日外賣個咖喱牛腩飯。

咖喱牛腩飯
外賣自取
咖喱牛腩飯
2020-03-15 473 瀏覽
🔹信德中心的这家店基本不需要排队的,而且店内空间超级大,环境比上环山上那家要好一些。CASH ONLY🔸午市套餐非常划算,可终于吃到正宗的猪仔包了。和翠华相比没有那么油腻,作为午市的配菜,分量必然小了一些,但是刚刚好。奶茶可以升级,原味的也一样很赞。🔸番茄通粉猪骨米粉什么的汤底都非常浓郁,米粉也足够劲道,肉类煮的很烂,传统港式一定要打卡,在公司附近,所以我会常来吃~💰:HKD 50-70,口味7/10,环境8/10,服务8/10
非常出名的蘭芳園,但吃過一次以後不用來。燒腩仔叉燒撈丁 ($62),加配凍奶茶 (+$3)燒腩仔的皮不是脆的,是既乾且韌,肉身比較好,但可惜是冷冷的。叉燒相對比較好,雖然也有點乾和韌。撈丁差到不得了,乾到媽媽都不認得,又冰冷又乾,醬汁幾乎少到看不到,可能只能沾染到20%的麵,其他的都是沒有醬汁的superdry麵,所以黏成一餅,好難分開一條條麵。總之整碟東西,給我的感覺就只有非常非常的乾和非常非常的冷。完全沒有熱度,吃下去不會給人滿足和快樂感。不知是不是因為比較晚關係?但明明那個時候還有一大班人在店門等入座,而且晚黑,食材放久不能成藉口。至於凍奶茶,亦非常普通,外面很多茶記都比它好。食物差,員工態度一般,價錢不便宜。性價比非常低。
非常出名的蘭芳園,但吃過一次以後不用來。

燒腩仔叉燒撈丁 ($62),加配凍奶茶 (+$3)

燒腩仔的皮不是脆的,是既乾且韌

撈丁差到不得了,乾到媽媽都不認得,又冰冷又乾

至於凍奶茶,亦非常普通,外面很多茶記都比它好。

食物差,員工態度一般,價錢不便宜。性價比非常低。
😋薯仔鮮茄湯火腿通粉 配絲襪奶茶 $37蘭芳園早餐,通粉係普通嘅通心粉,不太特別彈牙。蕃茄味湯濃郁🍅係份量有d少😭奶茶一如既往咁正☕️正到可以撐起小編嘅一整日!咩叫既不失紅茶嘅香氣,又有奶精嘅精髓,就係蘭芳園嘅奶茶。分數(五星滿分):⭐⭐⭐⭐
😋薯仔鮮茄湯火腿通粉 配絲襪奶茶 $37

蘭芳園早餐,
通粉係普通嘅通心粉,
不太特別彈牙。
蕃茄味湯濃郁🍅
係份量有d少😭
奶茶一如既往咁正☕️
正到可以撐起小編嘅一整日!
咩叫既不失紅茶嘅香氣,又有奶精嘅精髓,就係蘭芳園嘅奶茶。

分數(五星滿分):⭐⭐⭐⭐
薯仔鮮茄湯火腿通粉 配絲襪奶茶
薯仔鮮茄湯火腿通粉 配絲襪奶茶
2019-10-11 669 瀏覽
上星期突然被召去澳門做野, 返到黎都成8點, 又餓又累, 點都要食埋飯先有力返屋企。既然有OT 飯錢, 緊係唔食快餐啦!蔥油雞扒撈丁一如以往地正, 唔乾身, 蔥味濃咖央西多士就一般般, 唔落糖醬的話其實冇咩味店舖得2-3 檯客, 以為中佬伙記禮貌久奉, 事實係勁好態度, 多謝前多謝後, 令人食得舒服

蔥油雞扒撈丁一如以往地正, 唔乾身, 蔥味濃

咖央西多士就一般般, 唔落糖醬的話其實冇咩味

2019-10-04
2019-09-30 709 瀏覽
係中上環一直好出名既老字號,蘭芳園❤️終於試到啦!最近本持一個信念就係想做就做,想試就試,雖然住得遠都專燈走左去食😆但老店果然係老店,無令我失望!//依間鋪頭係中上環斜路一帶,有鐵皮屋既cover,一入去係7-80年代茶餐廳,仲有🥰🥰樓梯底小店既感覺。我地叫左最出名既「蔥油雞排撈面」同「凍奶茶」,兩個加埋都只係$60,撈面原來mix埋簡簡單單既蔥油係好yummy!!! 雞排有悉心煎過,脆皮香口。而凍奶茶係無得拎走架,店內先試到,香滑濃郁🥰🥰🥰
蔥油雞排撈面
蔥油雞排撈面
  • 蔥油雞扒撈丁
2019-09-23 677 瀏覽
難得早收,去絲襪奶茶名店蘭芳園食下午茶,兩個人叫咗兩個茶餐加一碟迷你叉燒,除咗奶茶ok之外,其餘都可以用"唔掂"嚟形容,本身係一間茶記,點解d無難度嘅嘢食都可以咁難食嘅呢?!迷你叉燒 $38👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻—————————————叫咗半肥瘦,但嚟到目測係極瘦,入口硬到似食硬豬仔包咁,味道咸到似飲緊豉油,自家製嘅水準真獻醜,不知所謂金牌豬扒包餐 $37👍🏻—————————-個豬扒包都幾流下,首先個包係常溫兼軟身嘅,其次塊豬扒又凍又鞋又韌,最見得人算係塊蕃茄,因為本身唔駛烹廚都可以直接食得。而餐飮方面,叫咗穩陣嘅熱奶茶,茶味香濃但唔夠熱,一個like係比呢杯奶茶嘅火腿奄列餐 $37👍🏻👍🏻 (忘記影相)———————————————-全餐最正常嘅食物,不過size就略為細咗d,食完都唔多覺有嘢落肚,同樣叫熱茶,所以有兩個like二人共消費:$112

迷你叉燒 $38👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
—————————————

金牌豬扒包餐 $37👍🏻
—————————-

火腿奄列餐 $37👍🏻👍🏻 (忘記影相)
———————————————-

二人共消費:$112
2019-08-26
2019-09-15 462 瀏覽
去開上環唔個食咩好,就入左蘭芳園食啦。我就唔太餓,所以只係叫左個飽就算。最後選左芝士咸牛脷包。芝士係普通超市買到既果款,包係一般果隻漢堡包皮,特別就唔算,但叫做夠熱。裡面有芥末醬,算係畫龍點睛。用牛脷做漢堡包就真係特別啦,有名你叫咸牛脷又真係夠咸,整體而言不過不失。男朋友叫左叉燒燒鵝飯,佢就食得幾滋味啦,配杯凍奶茶,成功食飽左佢😆。專登黎食就唔會啦,但經過想試下都可以的。星期六晚六點幾黎食,係完全唔洗等位。
去開上環唔個食咩好,就入左蘭芳園食啦。

2019-09-08 399 瀏覽
今日要返婚展,所以就係附近食個lunch先返工。蕃茄薯仔豬扒通粉先講下湯底,佢吾算好濃郁,有啲稀。啲薯仔比較小,得幾舊。通粉就吾太入味,有點硬,可以煮耐少少!而且,份量好少,幾啖就食完!唯一可讚係豬扒,佢切好曬一條條,吾會太硬,一咬就可以扯開!杯熱檸茶有少少澀,但都比左好多片檸檬🍋,不過茶味就濃左少少!價錢係$54都幾貴,連多士炒蛋都冇送,有少少失望😞整體表現麻麻,但環境都乾淨嘅,啲服務態度都不錯👌🏻
今日要返婚展,所以就係附近食個lunch先返工。
蕃茄薯仔豬扒通粉
唯一可讚係豬扒,佢切好曬一條條,吾會太硬,一咬就可以扯開!
杯熱檸茶
有少少澀,但都比左好多片檸檬🍋,不過茶味就濃左少少!
2019-09-07 320 瀏覽
話就話燒味係主打,點解义燒燒鵝飯: 义燒乾,燒鵝無肉,連熱飲賣$66。$40都俾多咗。完全浪費咗我今餐個quota. 我見隔離枱啲是日餐賣相都唔得,比一般茶餐廳更差,仲差過碟頭飯喎。啲忌廉磨菇飯係堅溝過好多獻汁個種。唯一係我杯熱檸茶,有茶味嘅。環境係好乾淨,但野食唔得好難搞,做衰哂個名呀。我都係掛住舊舖啲撈丁同絲䌩奶茶,又奈何環境唔好同埋位置唔就腳。希望佢真係會好好改善一吓啦。可惜可惜可惜可惜可惜可惜。
完全浪費咗我今餐個quota.
唯一係我杯熱檸茶,有茶味嘅。
希望佢真係會好好改善一吓啦。
可惜可惜可惜可惜可惜可惜。
2019-08-30 289 瀏覽
朝早有事過開嚟中上環, 心血來潮想食個邪惡高卡lunch 😈 就走過嚟望一望餐廳排隊情況... 時間尚早, 冇人排隊!!! 😆個心一早決定左食撈丁, 對眼已經集中喺撈丁項目... 掙扎左一輪: 蔥油雞扒冇乜汁怕太乾, 又唔多想食豬揼兜... 就試下磨菇汁豬扒啦! 🤤有汁的撈丁, 感覺上冇咁乾, 容易入口! 蘑菇襯豬扒亦好似冇咁油膩, 減少撈丁嘅罪惡感 奶茶保持水準, 值得讚員工服務態度好, 快手有禮貌, 逢人都叫呀妹, 哥哥😂 食客聽得開心自然會多d幫襯😎

蘑菇汁豬扒撈丁加熱奶茶

2019-04-30
蘑菇汁豬扒撈丁加熱奶茶
2019-08-19 326 瀏覽
係附近返工咁耐 都未食過呢間信德中心食開東車亞餐廳無開想食茶餐廳食物華星味道唔錯 但因政府立場跟老闆蘇永康對立也不選擇華星原來想食澳門茶餐廳 食開 偏貴但有保證想試新餐廳 就去蘭芳園伙記服務 叔叔好過後生女落單時 後生女 啞既 無重覆落單食物一走而去 心諗食物質素彌補就得上枱食物 用驚訝形容信德租金問題?下午茶 $37 一個芝士牛脷包 連餐具都無比都算個包大小同一個女仔拳頭一樣咁細 麥當勞 $12豬柳蛋包都大過佢芝士是普通片裝芝士 但不熱的包 夾上芝士芝士無溶化 牛脷都係凍 唔係常溫 真係無奈 衰過旺區遊客區餐廳出品另一碗仔叉燒飯$40少得可憐 食美心MX叉燒飯好過又係唔熱既 奶茶就中等水平蘭芳園信德分店 睇黎做旅客一次生意相信無人會回頭食第二次除非其他餐廳滿座
係附近返工咁耐 都未食過呢間
信德中心食開東車亞餐廳無開