2021-01-18 813 瀏覽
今個冬天特別凍,凍到手腳冰冷,所有保暖衣物全往身上穿,都似入咗冰箱🥺咁就要補下身,但咁凍嘅天氣,飯都唔想煮,完全無動力去燉補品,最簡單又方便嘅補身方法就係食蛇羹,飲蛇湯。今日中午嚟食,可能過咗午飯時段,人流唔算多,但就不停有人買外賣。呢間鋪係第二次食,叫左個B餐,包蛇羹、蛇湯、糯米飯各1碗。蛇羹都係滿滿一碗,好多料,有木耳雞肉絲蛇肉絲,個羹埋獻唔會水汪汪,加埋檸檬葉好好味,美中不足係蛇肉唔算多。蛇湯熱辣辣,好香藥材味,唔錯。糯米飯蒸得夠透冇生米👍,上面放上花生、香菇、幾片臘腸,淋上甜豉油,再撤點葱花,拌勻就食好味道。題外話,想堂食最好揀非繁忙時段,小店係冇用隔板,包括枱面,而舖後面的座位會聞到坑渠味。

今日中午嚟食,可能過咗午飯時段,人流唔算多,
但就不停有人買外賣。

呢間鋪係第二次食,叫左個B餐,包蛇羹、蛇湯、糯米飯各1碗。

美中不足係蛇肉唔算多。

蛇湯熱辣辣,好香藥材味,唔錯。

2021-01-05 863 瀏覽
唔知係咪冬天, 好多人排隊, 好彩不用等太久.又幾好播, 之前食開銅鑼灣果間, 而家執了T_T過海搵到好野都好^_^蛇羹蛇肉夠多~幾好味跟餐包糯米飯...好抵...加1蚊仲送蛇湯, 好鮮甜美味脆脆足夠$75就有三樣野包晒, 滿足超抵食~~好彩收到夠夜, 會再來外賣
唔知係咪冬天, 好多人排隊, 好彩不用等太久.
又幾好播, 之前食開銅鑼灣果間, 而家執了T_T
過海搵到好野都好^_^

蛇羹蛇肉夠多~幾好味

跟餐包糯米飯...好抵...

加1蚊仲送蛇湯, 好鮮甜美味

脆脆足夠

$75就有三樣野包晒, 滿足超抵食~~
好彩收到夠夜, 會再來外賣
2021-01-04
5 分鐘 (外賣自取)
  • 糯米飯
2020-12-30 828 瀏覽
第一次幫襯,買咗個A餐加細蛇羹外賣,叫佢俾多份薄脆,話個袋有啦,極唔願意俾,但我聽到前面個客,問佢拎都立即俾😒返到屋企開餐⋯⋯首先講糯米飯,唔同平時嘅臘味糯米飯,呢度係得臘腸、花生同一片菇,呢個應該叫「豉油王淋糯米飯」食到落底,啲豉油多得恐怖。👎🏻👎🏻👎🏻到蛇羹啦!有骨都唔緊要,成碗超級重重重胡椒粉味。而配蛇羹嘅薄脆,一包少到呢😵而蛇湯足味,有當歸味,買細蛇羹送一碗。我覺得元朗蛇王好味啲

返到屋企開餐⋯⋯
而蛇湯足味,有當歸味,買細蛇羹送一碗。

我覺得元朗蛇王好味啲
豉油王淋糯米飯
2020-12-30
10 分鐘 (外賣自取)
2020-12-27 538 瀏覽
剛剛外賣了一碗細蛇羮連蛇湯回家,第一次幫襯這家蛇店,以前幫襯開中環某某工會,今年無得食,所以專程去牛頭角買,因為間鋪近玉蓮臺二座(疫區)所以唔敢坐低堂食要買返屋企食,一個人食一碗細蛇羹啱啱好,細蛇羮有約有屋企飯碗咁大,蛇羹裏面勁足料,有蛇肉絲、木耳絲,蛇肉絲勁有咬口(嚼勁)木耳絲又好爽口,加埋薄脆一齊食真係好滿足啊,如果覺得蛇羹太杰的話可以加蛇湯落去溝一溝,食完蛇羹一定要飲埋蛇湯,蛇湯啖啖有藥材香味,飲完全身暖哂。
2020-12-27
5 分鐘 (外賣自取)
  • 蛇湯
前幾日食了碗大蛇羹,80元。看似頗多料,但成碗只得很少很少條蛇肉,其餘大部分都只係雞肉和瘦肉,超失望😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭平時我都有去其他地方吃蛇羹,其他店也有混合其肉類如雞肉,但其他肉的比例沒有像這間那麼多,超失望😞另外,現時疫情咁嚴重,店內連一塊隔板都無。做生意要賺錢,大家都明,但唔好為慳少少錢買隔板而犧牲衛生吖!麻煩餐廳加強防疫措施😩😩😩😩😩😩😩😩
前幾日食了碗大蛇羹,80元。

2020-12-07 695 瀏覽
今日去開觀塘宜安街 ,  天氣凍凍地 , 想食番暖野保下身,  經過見到有幾間食蛇店鋪 , 即管入去試下. 睇過餐牌, 最底食係套餐, 如果唔想食咁多, 亦可以散叫  , 見套餐, 分A   和   B , 有齊,  蛇羹 , 蛇湯, 腊味燸米飯  . 最好揀左B (小)  就試一試. 上菜後 , 其實份量都唔小 , 蛇羹  , 足料 ,  腊味燸米飯 , 比教淡口, 不過不失 ,    蛇湯有小小藥材味 (我鐘意 )而店舖帥父仔, 同我地講, 蛇湯可以免費添飲 , 聽到都好開心, ( 因本人超級喜歡飲湯)當然飲得到先好叫 , (唔好浪費食物 ) , 亦提一提大家, 店鋪優惠唔知去到幾時. 有興趣緊係要問一聲啦.
上菜後 , 其實份量都唔小
, 蛇羹
(我鐘意 )
而店舖帥父仔, 同我地講, 蛇湯可以免費添飲
, 聽到都好開心,
( 因本人超級喜歡飲湯)

蛇湯
腊味燸米飯
蛇羹
2020-12-07
腊味燸米飯
蛇羹
2020-11-06 754 瀏覽
天氣開始清涼,中秋已過多時,好快又是吃蛇羹的季節了。因仲未太冷,故店內不是太多人。蛇羹套餐,可吃到蛇羹、蛇湯、糯米飯,承惠$75,比舊年貴了$10還可接受的。細碗蛇羹,材料多到滿溢,仍是有很多的木耳絲、毫不吝嗇的成條蛇肉卷、豬肉絲等,仲有薄脆 、檸檬葉可自己加。臘腸糯米飯,4-5塊薄切的臘腸,還有冬菇絲,糯米飯軟中帶韌,且暖胃。舊年來的時候蛇湯是和蛇羹的Size 是一樣的,今年卻用了一個大湯碗盛來,仲可以再添。飲到有藥材味。
天氣開始清涼,中秋已過多時,好快又是吃蛇羹的季節了。
因仲未太冷,故店內不是太多人。

細碗蛇羹,

材料多到滿溢,仍是有很多的木耳絲、

毫不吝嗇的成條蛇肉卷、豬肉絲等,

仲有薄脆 、檸檬葉可自己加。
臘腸糯米飯,

4-5塊薄切的臘腸,

還有冬菇絲,糯米飯軟中帶韌,且暖胃。

午餐
2020-05-06 869 瀏覽
裝潢是舊式小店的風格,即是沒有裝潢。但取而代之的,是懷舊的風味和人情味。小蛇羹$45一碗,包蛇湯一碗。味道走清淡路線,脆脆,檸檬草,胡椒粉,麻油,全部放在桌上任加。要濃要淡,悉隨尊便。蛇肉份量很足,吃著吃著也看見不少厚切蛇絲。蛇絲口感十足,但稍欠蛇味。然而$45一碗的蛇羹,總不能要求太多,足料炮製,童叟無欺,已是合格以上。大大碗的蛇湯,相信是老闆見臨近收鋪益街坊,走的是藥材味路線。飲完全身頓時暖了起來,可惜這個晚上不夠冷,否則感覺會更佳。隨著觀塘區重建,這些舊式小店已經買少見少。蛇癮起又人在東九龍的話,絕對值得支持一下。

裝潢是舊式小店的風格,
即是沒有裝潢。
但取而代之的,
是懷舊的風味和人情味。

小蛇羹$45一碗,
包蛇湯一碗。
味道走清淡路線,
脆脆,檸檬草,胡椒粉,麻油,
全部放在桌上任加。
要濃要淡,悉隨尊便。

蛇肉份量很足,
吃著吃著也看見不少厚切蛇絲。
蛇絲口感十足,但稍欠蛇味。
然而$45一碗的蛇羹,
總不能要求太多,
足料炮製,童叟無欺,
已是合格以上。

大大碗的蛇湯,
相信是老闆見臨近收鋪益街坊,
走的是藥材味路線。
飲完全身頓時暖了起來,
可惜這個晚上不夠冷,
否則感覺會更佳。

隨著觀塘區重建,
這些舊式小店已經買少見少。
蛇癮起又人在東九龍的話,
絕對值得支持一下。
2019-12-16 854 瀏覽
難得肥仔連假,小公主游完水就去 🐍 蛇王娟 食翻碗 #大蛇羹🍲 $75..🐍梗係要加 #檸檬草😚❤️ 有冇人同Vienn一樣中意落多d🤣 梗係要 脆卜卜🥠. ..🐍記得唔要埋,同老闆講要 #湯🥣啊❣️..蛇羹夠哂足料,有蛇肉、木耳、川芎仲有雞絲!同平時食開有筍同埋冬菇好唔同...最中意係蛇湯任添,雖然寫明要另收費,但都會問要唔要湯同埋唔會另外收費...當然大家唔好做醜陋的香港人啦...仲有滷水小食、雞翼同埋菜...如果大家唔想食大蛇,細蛇又未夠飽就不如叫個套讓有埋糯米飯,夠哂飽腫又暖胃正所謂冬天唔補好易老❤️😍

🐍記得唔要埋,同老闆講要 #湯🥣啊❣️
蛇羹夠哂足料,有蛇肉、木耳、川芎仲有雞絲!
同平時食開有筍同埋冬菇好唔同...

當然大家唔好做醜陋的香港人啦...

仲有滷水小食、雞翼同埋菜...

正所謂冬天唔補好易老❤️😍
2019-12-01 1112 瀏覽
公司喺牛頭角,有次收工同為食同事講起,大家都想食蛇,上google就搵到宜安街有,試過之後,食蛇去蛇王娟已經係我嘅不二之選。蛇羹足料,配埋薄脆同檸檬葉堅好味。蛇湯雖然無湯料跟,但飲得出有藥材味,應該都真材實料。糯米飯有臘腸、花生同蔥,唔會太鹹,糯米亦煮得啱啱好,唔會太軟或太硬。$65套餐有蛇羹、蛇湯同糯米飯,今時今日呢個價錢食到咁多嘢而且好味仲想點?呢款套餐喺其他地區收緊$120,仲要全日供應,所以堅係真心推介。如果唔食蛇佢亦有其他客飯提供,所以就算有朋友同事唔食蛇都可以一齊去,客飯都一樣抵食。
2019-11-29
2019-06-27 1192 瀏覽
剛剛去買左碗外賣,買前問會唔會有骨,娟姐話無骨的(咁問係之前買過又係外賣,裏面有蛇骨,我食過好多次都無骨重非常好食,上次當自己黑仔!)但今次返到家食食吓竟然又中蕉,係一推骨喺入面,好在我小孩話唔喜歡食我就自己食!!!如果佢食到有事我真係唔知講乜好!!!!!其實呢間真係ok好食嘅,重有蛇湯送。
2019-06-12 784 瀏覽
今日返工經過觀塘難得黎到E頭經過蛇王娟就當然入去蛇一蛇食碗蛇羹保持到水準真係幾好食,熱辣辣咁蛇肉都幾多,幾滑身,口感好好仲有其他肉吊下味咁另外D脆脆都係好關鍵夠晒脆好好食
今日返工經過觀塘難得黎到E頭
經過蛇王娟就當然入去蛇一蛇食碗蛇羹
保持到水準真係幾好食,熱辣辣咁
蛇肉都幾多,幾滑身,口感好好
仲有其他肉吊下味咁
另外D脆脆都係好關鍵夠晒脆好好食
2019-06-05
2019-05-25 866 瀏覽
觀塘近年重建市區計劃,裕民坊一帶都起了很多新落成住宅區了,附近很多小店都搬遷了,所以買少見少,有機會真係要食多幾次呢間「蛇王娟」,一年四季都照開,最出名當然是蛇𡙡同糯米飯蛇𡙡足料,勁多雞絲、木耳、蛇肉,蛇𡙡又唔會水汪汪,夠晒「杰」身,唔錯唔錯糯米飯又夠軟糯,花生同蠟腸夠多,加埋蛇湯,飲完夠晒驅寒,一個細既套餐只係賣$65,大既套餐都係賣$100,$65食到三樣野真心抵,據聞呢度滷水小食滷水雞翼同拼盤都唔錯,俾食客咁多選擇

呢間「蛇王娟」,一年四季都照開,最出名當然是蛇𡙡同糯米飯

招牌蛇羹
蛇湯
蠟味糯米飯
細套餐
2019-05-02
1 分鐘 (堂食)
招牌蛇羹
蠟味糯米飯
細套餐
2019-05-21 551 瀏覽
行緊街嘅時候,見到前面有間舖頭好多人係度排隊,八卦吓問前面嘅人係做乜,原來食蛇嘅,舖頭名叫蛇王娟又抵食又唔貴,我又排埋一份,坐底睇完餐牌,叫咗一個套餐包括蛇羮和蛇湯,蛇羹嘅味道唔錯,蛇肉都好多,蛇湯嘅藥材味好濃陏,整體上都係抵食嘅,食完嘢再行過。

蛇羹嘅味道唔錯,

蛇肉都好多,蛇湯嘅藥材味好濃陏

,整體上都係抵食嘅,食完嘢再行過。
2019-02-23 578 瀏覽
晚上經過觀塘,想試下食蛇,入了一間蛇店(蛇王娟),店内装修比較簡漏,像一些大排檔,餐牌上有蛇羮A 餐及B 餐,大蛇羹和细蛇羹的分別,一百元與65元,㸃了個A 餐,大蛇羹一碗,糯米飯一碗,蛇湯一碗可以再添飲,味道唔錯,但鸡肉太多覆蓋了蛇肉,糯米飯则炒得不錯,比一般酒樓水準還好,蛇湯味道夠香濃,只是坐得不太舒服。總括而言,如果晚上不想吃飯也是一個不錯的選擇,店内餐牌還有鹵水併盆、鹵水鸡亦、盅頭飯、油菜等等。