2024-10-05 147 瀏覽
香港本土嘅甜品一定唔少得雞蛋仔或者係格仔餅,今次嚟到旺角呢一間新開嘅蛋仔記,見到佢有新出嘅口味除咗有近期熱門嘅開心果醬格仔餅仲有章魚燒雞蛋仔睇落都好吸引。今次就叫咗佢哋嘅綠茶麻糬雞蛋仔同埋紫菜肉鬆雞蛋仔 綠茶麻糬雞蛋仔($34)雞蛋仔做到蛋香味濃郁,表面都好脆身,做得到外脆內軟,再加上綠茶味好夠再配搭麻薯嘅煙韌口感超推介🤩 紫菜肉鬆雞蛋仔($43)紫菜肉鬆雞蛋仔除咗香脆之外入面肉鬆同紫菜嘅份量真係非常多,食落去超滿足🥰 另外仲叫咗佢哋一杯芒果蘇打飲落去都幾清新酸酸甜甜嘅感覺。

綠茶麻糬雞蛋仔($34)

紫菜肉鬆雞蛋仔($43)

另外仲叫咗佢哋一杯芒果蘇打飲落去都幾清新酸酸甜甜嘅感覺。
外賣自取
下班後,約了在旺角的朋友逛街,經過這間雞蛋仔店,看見門口竟然有很創新的。。。。。。 章魚燒雞蛋仔 和最近期大熱的開心果 ! - 開心果醬格仔餅! 非常欣賞這家店很有創意,這家店距離旺角地鐵站很近,只有四分鐘路程。這家店常常很多人排隊,今天難得較少人排隊,所以終於食到這家店。我們選了 雞蛋仔原味和 雙重朱古力味, 由於見到飲品減五蚊 ,所以另再加一杯益力多沙冰。 點餐後,拿了票據等候。收銀處上面的展示板出號碼,就可以取雞蛋仔了~一邊等一邊欣賞店員整雞蛋仔,有一整排雞蛋仔和格仔餅爐,好專業! 即叫即點真的好新鮮,熱辣辣的雞蛋仔香氣撲鼻!等候也是享受~等了約十分鐘後, 雞蛋仔就可以提取了。 先看沙冰,開蓋後,發現整杯都是滿滿的沙冰,好足料!雞蛋仔剛拿取的時候,香氣撲鼻,雞蛋仔咬下去軟綿綿,旁邊則是卜卜脆, 非常好搣, 一整粒放入口,尺寸剛剛好。朋友食原味雞蛋 加益力多沙冰,覺得雞蛋仔甜度適中, 而益力多沙冰酸酸甜甜, 令他更加開胃,可以一次過食曬兩樣嘢。我食雙重朱古力雞蛋仔, 每粒的甜度都有不同,視乎入面有幾多粒朱古力。真係粒粒都充滿驚喜 !這粒更加是入面有三、四粒朱古力,雞蛋仔非常彈牙,

益力多沙冰

原味雞蛋仔

雙重朱古力味雞蛋仔

這粒更加是入面有三、四粒朱古力,雞蛋仔非常彈牙, 加上旁邊的脆邊,有多重口感, 推薦!

益力多沙冰
原味雞蛋仔
2024-10-01 158 瀏覽
格仔餅🧇同埋雞蛋仔越來越多新口味🤩, 今次就試咗開心果💚格仔餅, 同埋伯爵茶🧇麻糬雞蛋仔,兩樣都好好食😋💚開心果格仔餅🧇好有滿足感, 因為滿滿嘅開心果醬又唔太甜, 配埋外脆內院嘅🧇格仔餅,真係好好食🤭🤭🤭伯爵茶🤎麻糬雞蛋仔都好特別因為裏面有麻糬, 口感煙煙韌韌, 我覺得比普通嘅雞蛋仔更加好味, 而且冇咗嗰種空氣咁, 之後再叫多杯🍹青檸梳打, 大熱天時飲啱晒冰冰涼涼🥳而且價錢相當親民😛😛😛

而且價錢相當親民😛😛😛

2024-09-23 191 瀏覽
紅豆無味既 🥲🥲🥲🥲🥲另外一個朋友嗌章魚燒就真係幾好食😋 估唔到幾夾 但都係偏油 🥹同埋要趁熱食 擺一陣好快就淋 🥲🥲星期日下就買都幾多人 等成十分鐘都未有(・_・;
紅豆無味既 🥲🥲🥲🥲🥲
同埋要趁熱食 擺一陣好快就淋 🥲🥲
星期日下就買都幾多人 等成十分鐘都未有(・_・;
  • 章魚燒雞蛋仔
2024-09-21 142 瀏覽
蛋仔記(旺角)在旺角好多街頭小食,蛋仔記應該係新開,星期六嚟到好多人排隊,下午茶時間肚餓,於是就同朋友各點了一款雞蛋仔及格仔餅。雞蛋仔及格仔餅有好多配料選擇,我同朋友選了一款鹹及一款甜,而且喺其他地方比較少見,同埋係餐廳新品。章魚燒雞蛋仔這種雞蛋仔結合了章魚燒的風味,外脆內軟,搭配鮮美的章魚和特別的醬料,讓每一口都充滿驚喜。我覺得比章魚小丸子更加好食,沒有厚厚嘅粉團。開心果醬格仔餅這款格仔餅採用開心果醬,帶有獨特的堅果香氣,甜而不膩,非常適合喜歡嘗試新口味的人。
蛋仔記(旺角)

章魚燒雞蛋仔

開心果醬格仔餅
2024-09-19 143 瀏覽
Salt-roasted seaweed & corn egg puffs 鹽燒紫菜粟米雞蛋仔 🌽 $35 呢度嘅雞蛋仔超級出名✨,今次叫咗有別於甜味主題嘅雞蛋仔,試吓相當有特色嘅紫菜粟米口味,雞蛋仔嘅蛋香味濃厚🍳,一大片嘅原塊紫菜片布每一粒雞蛋仔😍,仲有甜甜地嘅健康粟米,同脆口又熱辣辣嘅雞蛋仔好夾,抵食又性價比高👍🏻🤍➌ Pistachio waffles 開心果醬格仔餅 🥞 $40最新推出嘅開心果醬格仔餅望落去賣相已經相當吸引,裏面係用咗100%純開心果醬🥑,仲有脆卜卜嘅粒粒焗開心果碎🌰,夠晒脆卜卜,味道濃郁之餘又充滿口感,而且格仔餅嘅份量好大,飽肚又好食😋,值得推介🤍➍ White peach green tea 白桃綠茶 🍑🍵 $26冰涼嘅白桃綠茶無論係配搭格仔餅定係雞蛋仔都好match ,飲品充滿淡淡白土清香🌿,甜甜地味道夠晒天然唔會太假,成杯飲品仲可以解雞蛋仔同埋格仔餅嘅油膩感!
鹽燒紫菜粟米雞蛋仔 🌽 $35

🤍➌ Pistachio waffles
開心果醬格仔餅 🥞 $40

🤍➍ White peach green tea
白桃綠茶 🍑🍵 $26
2024-09-14 214 瀏覽
由細到大都喜歡食雞蛋仔和格仔餅,路過見到好多人買,又忍不住湊熱鬧買來試試~章魚燒雞蛋仔$42以為只是醬汁醬章魚燒,點知真係每粒雞蛋仔都有一粒章魚和章魚燒的餡料,蛋香味極濃又鹹香十足!開心果醬格仔餅$40開心果醬落得毫不手軟,味道很濃郁,夾住超多開心果碎,勁有口感!檸檬利賓納梳打$30加了檸檬的利賓納梳打十分清爽解渴~即叫即整等了大約分鐘。還有超多格仔餅口味,等緊個陣聽到多人買伯爵朱古力味和原味呢~

章魚燒雞蛋仔$42

開心果醬格仔餅$40

檸檬利賓納梳打$30
加了檸檬的利賓納梳打十分清爽解渴~

2024-09-08
10 分鐘 (堂食)
  • 開心果醬格仔餅
必吃超有創意的雞蛋仔及格仔餅專賣店蛋仔記雞蛋仔,鹹的甜的通通有,口味選擇非常豐富,每一種都讓人愛不釋手,眼睛一亮,讓人在忙碌的逛街中,還能享受片刻的美味,蛋仔記雞蛋仔的格仔餅和雞蛋仔極具特色。開心果醬格仔餅的量也太多了吧,滿滿的焗開心果碎,並抹上開心果醬,開心果與格仔餅是不敗的組合,可以同時征服小孩及大人的格仔餅,一口咬下酥酥脆脆的格仔餅,濃郁的開心果香氣瞬間在嘴裡化開,甜蜜滋味多幸福,特別推薦給開心果控。蛋仔記雞蛋仔不只甜點佳,鹹食更是令人念念不忘,回味無窮。章魚燒雞蛋仔夾著章魚、紫菜、木魚絲,料多實在有層次,章魚燒意外地跟雞蛋仔合拍,燒汁相當提味,再以章魚海味和彈牙感作主導,雞蛋仔強烈香脆的嚼感收尾,風味十足。蛋仔記雞蛋仔也有販賣飲品,其飲料價格不貴,顧客亦能揀選甜度及冰量,而我便點選了蜂蜜爆珠梳打,蜂蜜爆珠梳打不會甜膩,走清爽舒服風,有著蜂蜜甜美,輕盈的梳打小氣泡沁涼極致,消暑必喝。

2024-09-05 238 瀏覽
旺角街頭小食好多,而其中一樣我最鐘意食嘅就系格仔餅同雞蛋仔,今次搵到間蛋味好濃郁嘅鋪頭介紹俾大家!開心果醬格仔餅 $40開心果醬嘅開心果味相當濃郁,系100%開心果味,但系呢一個味道我覺得系濃郁得來冇咁好食😹 不過甜度適中,配搭格仔餅好夾,格仔餅嘅蛋味好出。仲加咗開心果碎令格仔餅口感更有層次,鐘意食開心果既可以試嚇!伯爵茶麻糬雞蛋仔 $36伯爵茶味比較出,麻糬都食到,不過因為粒雞蛋仔比較細粒,所以覺得麻糬相對都比較細😹 再加咗杯白桃紅茶,冇得要走甜,不過飲落似少甜,所以系OK👍🏻

開心果醬格仔餅 $40

伯爵茶麻糬雞蛋仔 $36

2024-09-05 196 瀏覽
經過旺角「蛋仔記雞蛋仔」見到有好多不同口味既雞蛋仔和格仔餅,有鹹有甜,以家亦有全新口味章魚燒雞蛋仔 & 開心果醬格仔餅,味道創新。雞蛋仔味道有伯爵茶、檸檬、香蕉、咸牛肉、珍珠奶茶、奶茶、章魚燒、紫菜粟米等等味道比較特別,除了有傳統的雞蛋仔,亦有麻糬系列雞蛋仔和格仔餅,亦可以加配雪糕,相當誘人。奶茶味格仔餅配朱古力醬、榛子粒(+2球雪糕)即叫即製,格仔餅好厚,入面有勁多朱古力醬,雪糕都幾大球,冰心交融超邪惡,夏天食就啱晒,巨型厚身打卡一流。伯爵茶雞蛋仔外皮酥脆,內裡溫暖蓬鬆,,帶有濃濃的伯爵茶味道。芒果沙冰沙冰綿密,消暑一流。

奶茶味格仔餅配朱古力醬、榛子粒(+2球雪糕)

伯爵茶雞蛋仔
外皮酥脆,內裡溫暖蓬鬆,,帶有濃濃的伯爵茶味道。

芒果沙冰
沙冰綿密,消暑一流。

2024-09-04 197 瀏覽
由細到大都好鍾意食雞蛋仔同格仔餅,見證住佢地愈尼愈多口味😋😋。今次旺角呢間仲有全新章魚燒雞蛋仔同開心果醬格仔餅,聽到都覺得吸引🤩! 我地都揀左2款包裝好可愛嘅雞蛋仔!章魚燒雞蛋仔($42)好特別嘅口味,新出野緊係要試! 😝食落都幾得意,入面真係有章魚、紫菜等等章魚燒配料🤩。章魚燒味都幾香但又唔太濃,呢個味道好有創意呀!😋奶茶麻糬雞蛋仔($34)有我最愛嘅麻糬! 🥰粒粒都有滿滿嘅麻糬好足料,口感好煙韌,麻糬控好滿足🥹。另外奶茶味好香,帶少少甜甜嘅味道,好似真係飲緊奶茶咁🤪,配埋一齊好夾呀!😌白桃綠茶($26)白桃味都幾香,而且唔會太甜,反而係重茶味多啲😋,食雞蛋仔嘅時候飲就夠哂解渴啦! 如果可以加下配料就仲正~🤪

章魚燒雞蛋仔($42)

奶茶麻糬雞蛋仔($34)

白桃綠茶($26)
這間雞蛋仔店有蠻多不同口味的雞蛋仔/格仔餅還有一些我們在市面上比較少看到的口味比如最新推出的開心果醬格仔餅和章魚燒雞蛋仔甜/鹹都有!!!還有很多配料+飲料選擇😼▻抹茶紅豆雞蛋仔 $34裡面紅豆餡料蠻多的 喜歡茶味重的/偏苦一點抹茶口味的人一定會喜歡這款✌🏻▻伯爵茶麻糬雞蛋仔 $36麻糬口感加上淡淡的伯爵茶甜味 雞蛋仔口感外酥內軟😝▻白桃綠茶 $26白桃甜味不是那種假甜的感覺 還蠻解渴的~📌蛋仔記雞蛋仔(旺角)旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖#雞蛋仔 #蛋仔記 #香港小食#街頭小食 #格仔餅#hongkongfood #香港餐廳推介 #香港美食 #hkfoodie#hkfoodieblogger #hkfood #hkfoodblogger
這間雞蛋仔店有蠻多不同口味的雞蛋仔/格仔餅

▻伯爵茶麻糬雞蛋仔 $36
麻糬口感加上淡淡的伯爵茶甜味
雞蛋仔口感外酥內軟😝

▻白桃綠茶 $26
白桃甜味不是那種假甜的感覺 還蠻解渴的~

📌蛋仔記雞蛋仔(旺角)
旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖

#雞蛋仔 #蛋仔記 #香港小食#街頭小食 #格仔餅
2024-09-04 176 瀏覽
📍旺角 蛋仔記雞蛋仔喺九月嘅第一日,黃昏時間嚟到豉油街嘅呢一間蛋仔記雞蛋仔,離遠已經見到有好多人排緊隊,見到佢無論雞蛋仔定格仔餅都有好多口味選擇,而且除咗港式傳統小食之外,仲有飲品都可以喺呢度一次過滿足晒。見到佢呢排出咗新口味,例如章魚燒雞蛋仔同開心果格仔餅,見到幅圖非常之吸引,於是就打算試一試佢嘅開心果格仔餅。等咗大約5至10分鐘就已經有得拎,因為係新鮮啱啱整好,所以熱辣辣非常香,而且佢嘅餡料十足,有開心果嘅碎,口感好豐富。不過我覺得佢嘅皮如果再脆啲就會更加好,如果再吹多一陣就Perfect🤩。本身已經係麻糬愛好者,見到佢可以揀唔同茶味嘅麻糬雞蛋仔,今次就試咗伯爵茶口味,出到嚟真係好濃伯爵茶味,而且每一粒都有麻糬,煙煙韌韌感口感好豐富。整體嚟講佢嘅質素都對得起佢嘅價錢,而且等待嘅時間唔需要好長,行過都真係值得一試。
📍旺角 蛋仔記雞蛋仔

• 開心果醬格仔餅
【旺角人氣爆棚雞蛋仔🥚蛋仔記雞蛋仔】-呢間人氣爆棚雞蛋仔店位於旺角豉油街🤩假日嚟到大排長龍😝事關佢有超過20種口味嘅雞蛋仔🤪除咗hit爆嘅抹茶麻糬味🍵連章魚燒雞蛋仔都有🐙口味非常創新!最吸引小編嘅就係爆漿開心果格仔餅🙂‍↕️嗱嗱臨排隊買嚟食❣️-😋抹茶麻糬雞蛋仔$34+20 (兩球雪糕🍨)所有雞蛋仔都係即叫即整😗製作需時要等大概20分鐘😌建議大家落咗order喺附近行吓夠鐘先過去拎~抹茶雞蛋仔茶味香濃,外脆內軟😚中間仲有煙靭嘅麻糬同埋紅豆🫘小編加咗兩球雪糕🍦($20)冷熱交融口感非常正!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋開心果醬格仔餅🧇$40格仔餅口感比較厚實😂食完勁飽肚~店員真係喪加開心果醬同埋開心果碎🤣爆曬餡!不過記得趁熱食,如果唔係腍曬就唔好食架啦🙁好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋芒果爆珠梳打🥭$27呢杯意外有驚喜😎芒果味唔會好假🤩配埋梳打飲落超解渴😚仲有爆珠增加口感😂唯一缺點就係太多冰好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-📍蛋仔記雞蛋仔 (旺角)旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖💸人均消費:$40
【旺角人氣爆棚雞蛋仔🥚蛋仔記雞蛋仔】

😋抹茶麻糬雞蛋仔$34+20 (兩球雪糕🍨)

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋開心果醬格仔餅🧇$40

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋芒果爆珠梳打🥭$27

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

📍蛋仔記雞蛋仔 (旺角)
旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖
💸人均消費:$40
2024-08-31
20 分鐘 (堂食)
2024-09-03 126 瀏覽
由細到大都好鍾意食雞蛋仔同格仔餅, 絕對係代表到香港嘅特色小食♥經開旺角試咗呢間嘅雞蛋仔同格仔餅, 全部即叫即整, 超多口味揀, 仲有啲特色口味, 最近亦推出咗新品:開心果醬格仔餅、章魚燒雞蛋仔, 等緊嘅時候已經聞到陣陣蛋香🤤~ 🧇開心果醬格仔餅 💲40推介👍🏻 格仔餅好厚身, 一打開見到超多開心果醬😍!外層咬落微脆, 入面鬆軟, 帶少少煙韌口感, 有蛋香~ 使用100%純開心果醬, 啖啖濃郁開心果味, 充滿堅果香氣~ 仲加咗大量開心果碎, 令格仔餅口感更有層次!開心果控必試💚🧇抹茶紅豆雞蛋仔 💲34大概等10-15分鐘就拎得!好欣賞佢個包裝設計, 方便拎走, 亦唔怕啲雞蛋仔會因為焗住而有水氣或變濕。呢個一定要趁熱食!外脆內軟, 餡大概佔一半, 咬落去有實在感, 又有少少空氣感, 標準比例~ 抹茶味清香微苦🍵, 同蛋香互相平衡, 每一粒都有紅豆🫘, 好足料!

🧇開心果醬格仔餅 💲40

🧇抹茶紅豆雞蛋仔 💲34