2024-07-17 132 瀏覽
一間充滿香港特色嘅小店,牆身貼滿香港特色嘅字句同餐牌,而收銀處仲有一個Top10 餸嘅排行榜。金牌牛三寶面(牛丸 金錢肚 牛腩)牛丸:普通𠝹左花嘅牛丸(如果食開潮汕牛丸,應該覺得麻麻)牛腩:好入味,但係有啲乾金錢肚:好入味,有咬口,可以叫三餸面(秘製豬軟骨 咖哩魷魚 白蘿蔔)秘製豬軟骨:好入味,軟爛👍🏻咖哩魷魚 :佢真係將咖哩煮到入魷魚裹面,而唔係白烚左再淋上咖哩汁,鍾意食咖哩魷魚生嘅一定要點白蘿蔔:香甜無根“見你一麵”真係可以一試,但唔係樣樣得,主要點Top10嘅餸都試得過。

金牌牛三寶面(牛丸 金錢肚 牛腩)

牛丸:普通𠝹左花嘅牛丸(如果食開潮汕牛丸,應該覺得麻麻)
牛腩:好入味,但係有啲乾
金錢肚:好入味,有咬口,可以叫

三餸面(秘製豬軟骨 咖哩魷魚 白蘿蔔)

秘製豬軟骨:好入味,軟爛👍🏻
白蘿蔔:香甜無根

2024-07-13
10 分鐘 (外賣自取)
2024-06-01 258 瀏覽
我自己是好中意食車仔面的,推介他的冬菇漢堡扒魷魚好好味,冬菇係厚切好大嚿,咬落去好多汁,推介,魷魚咖喱味好重,爽口大大嚿,漢堡扒都好好味 ,都系大大嚿的,大家可以去試下
2024-04-20 255 瀏覽
估唔到元朗都有間咁新奇有趣嘅車仔麵小店,雖然舖頭外面睇落平平無奇,但餐廳內裝修好特別,周圍都貼滿晒啲好搞笑嘅潮句,一邊睇住啲潮句一邊食返碗麵,個人嘅心情都特別放鬆啲嘅~鮮蝦雲吞、秘製牛筋腩、陳皮魚蛋、豆卜、幼麵💰HK$62呢碗叫咗牛腩汁,其中秘製牛筋腩味道最出色,鮮蝦雲吞、陳皮魚蛋同豆卜就味道正正常常~黃金豬頸肉、瑞士雞翼、振興牛丸、蘿蔔、菜底💰HK$64而呢碗就叫咗瑞士汁,振興牛丸同蘿蔔味道普通,黃金豬頸肉超大舊,而且口感彈牙,瑞士雞翼夠入味~總結,車仔麵味道唔錯,但價格唔算平,勝在舖頭裝修夠特別,可以一試~

鮮蝦雲吞、秘製牛筋腩、陳皮魚蛋、豆卜、幼麵💰HK$62

黃金豬頸肉、瑞士雞翼、振興牛丸、蘿蔔、菜底💰HK$64

黃金豬頸肉、瑞士雞翼、振興牛丸、蘿蔔、菜底
鮮蝦雲吞、秘製牛筋腩、陳皮魚蛋、豆卜、幼麵
2024-02-08
黃金豬頸肉、瑞士雞翼、振興牛丸、蘿蔔、菜底
鮮蝦雲吞、秘製牛筋腩、陳皮魚蛋、豆卜、幼麵
2023-11-27 395 瀏覽
半年前剛開店幫襯過,今次第二次幫襯。小食選擇多左,二人分別點左兩碗車仔麵。瑞士汁雞翼,雲吞,酸齋係必食,配米綠,牛腩汁夠晒濃,湯底夠味米線又滑軟硬適中。雞翼咬開多汁,零雲吞鮮蝦好彈牙。另一碗 瑞士汁雞翼,酸齋,豬紅,振興韮菜餃,第一次食韮菜餃,好多汁,皮薄餡靚。酸齋真係每次食都正,面筋軟綿綿,酸酸甜甜。加辣汁,辣得好過癮。豬紅好入味,無血腥味的,好推介。餐廳用懷舊的香港去裝修,有舞獅,粵曲公仔擺設,可愛。整體味道都維持水準。

餐廳用懷舊的香港去裝修,有舞獅,粵曲公仔擺設,可愛。

整體味道都維持水準。

2023-11-11 268 瀏覽
十全十美麵 時菜,蘿蔔,豬紅,豬皮,魚蛋,紅腸,酸曾,冬菇,豆卜,雞翼油麵粗身,麵質偏淋但又幾有口感,比平時既油麵更加索湯汁。啲餸份量算多,蘿蔔,豬紅,豬皮,魚蛋,紅腸,冬菇醃得入味,最中意食酸齋!蘿白清甜夠淋自選米線,蘿蔔,酸齋,紫菜,振興墨魚丸,鮑汁鳳爪,金錢牛肚,秘製辣汁小辣餐廳供應多達14款麵底和 62款配料,可供自選,米線軟硬度適中,蘿蔔清甜軟腍而且沒有渣的口感贏;鮑汁鳳爪,金錢牛肚滷得入味,食起來帶微甜,振興墨魚丸好感動鬧鐘有一粒粒墨魚肉,大人細路都難以抗拒。另外餃子亦同樣出色,加埋秘製辣汁更加添味道層次。
十全十美麵

時菜,蘿蔔,豬紅,豬皮,魚蛋,紅腸,酸曾,冬菇,豆卜,雞翼
最中意食酸齋!蘿白清甜夠淋

自選

2023-07-06 413 瀏覽
今日放工送朋友返元朗,之後就順便係元朗市中心一帶搵嘢食,難得山長水遠嚟到,想食啲粉麵所以就揀咗呢一間試吓。餐廳應該似啱啱新開張無耐,見啲環境同裝修都比較乾淨企理,餐牌選擇唔算太多,不過感覺價錢有啲偏貴。A3 金牌牛三寶麵跟飲品 ($56) : 起初諗住好似門口張相個賣相咁,點知實物黎到係用個外賣膠兜裝住賣相即刻扣咗分,不過唔緊要食物味道先重要,賣相只係其次,但可惜成個麵都冇乜特色,味道普普通通,如果收呢個價錢,我寧願掃下街重好。
2023-05-27 301 瀏覽
今日去咗元朗目的想見他一面😆😆,咁就在(見你一麵)店舖等店舖名稱好特別,裝潢好精緻和cute, 新潮車仔麵檔❣️十全十美粗麵~粗麵吸附湯汁Q彈有嚼勁。豬皮、豬紅、酸齋、荳卜、紅腸、冬菇、陳皮魚蛋……雞翼等,陳皮甘香魚蛋無‘腥’味,豬紅比較脆身和好入味,沙爆豬皮,皮層‘’pop‘’一咬爆滿湯汁好好味😋雞翼肉質嫩滑。❣️金牌豬三寶麵~豬紅脆身咐入湯汁,爆豬皮‘’pop‘’灌滿湯汁好好味,豬腸灣灣曲曲,口感爽脆不膩❣️生菜魚肉~一碗生菜魚肉是香港地道美食。麻油和胡椒粉香氣樸鼻,魚肉彈牙。味道拾回兒時回憶🤫❣️咖喱魷魚~鮮甜魷魚爽脆彈牙,魷魚掛滿咖喱汁,唔會太辣,不過非常惹味。🫶溫馨提示店舖有秘制菜甫辣椒配湯麵味道“正”👍👍
今日去咗元朗目的想見他一面😆😆,咁就在(見你一麵)店舖等

店舖名稱好特別,裝潢好精緻和cute, 新潮車仔麵檔
❣️十全十美粗麵~

❣️金牌豬三寶麵~

❣️生菜魚肉~

❣️咖喱魷魚~

鮮甜魷魚爽脆彈牙,魷魚掛滿咖喱汁,唔會太辣,不過非常惹味。
🫶溫馨提示店舖有秘制菜甫辣椒配湯麵味道“正”👍👍

1K
2023-05-21 231 瀏覽
見你一麵 (元朗)元朗教育路37號南天大廈地下5B號舖芝士撈丁$43大大碗,鋪滿厚厚嘅芝士,非常香濃,令撈丁香滑麵爽,肥牛更香嫩,芝心丸更香。超好食😋😋😋咖喱魷魚$32咖喱🍛味濃,香噴噴,微辣帶甜,魷魚🦑爽滑脆口,好惹味,正😄😄😄值得推介十全十美麵$62名副其實,大大碗河粉,鋪滿十足豐富食材,雞翼入味冧滑,魚蛋香辣彈牙,豬皮爽滑冧香,羅卜清甜够冧,豆卜吸晒汁嘅精華,超好食,食到魚腐,味道就冇得頂,酸酸甜甜好醒胃,必食之選,極力推介🥳🥳🥳👍👍👍 仲有豬紅嫩滑,爽口,鮮甜美味😋😋😋
見你一麵 (元朗)
元朗教育路37號南天大廈地下5B號舖

芝士撈丁$43
咖喱魷魚$32
值得推介
十全十美麵$62
2023-05-16 181 瀏覽
見到甜嘴兒舊舖位,開左呢間「見你一麵」,酷愛食車仔麵嘅我,一定要黎試試,食完真係覺得有幸同佢會麵🤣🍜🍜麵底我揀左米粉($11)比較幼細爽口,但嚼勁依然十足,所選瑞士汁湯底濃郁,可選配料亦豐富多樣:魚皮餃($12)🐠🐠魚皮餃的口感軟稔,口感煙韌,皮薄餡多,厚身爽滑,魚味香濃,味道鮮美。炸魚皮($12)🐟🐟炸魚皮最緊要夠香脆,而這個重點絕對達標。相比一般魚皮,明顯更厚身香口,值得一試。瑞士汁雞翼($12)🐖🐖口感嫩滑且多汁,搭配獨特的瑞士汁,味道鮮美,微辣微甜,非常開胃。蒜香雞翼尖($10)🐓🐓雞翼尖肉質較嫩,吃起來非常爽。加上濃郁嘅蒜末味,讓整道菜的味道更豐富。最後叫埋枝津路烏龍茶,認真一流🤣🤣見你一麵地址:元朗教育路37號南天大廈地下5B號舖

魚皮餃($12)🐠🐠

炸魚皮($12)🐟🐟

瑞士汁雞翼($12)🐖🐖

蒜香雞翼尖($10)🐓🐓

最後叫埋枝津路烏龍茶,認真一流🤣🤣

見你一麵
地址:元朗教育路37號南天大廈地下5B號舖
2023-05-14 139 瀏覽
車仔麵🍜 河粉$10蘿蔔、酸菜($8/款)振興墨魚丸($10/款)秘製牛筋腩、秘製豬軟骨($13/款)蒜香雞翼尖($9/款)呢間車仔麵元朗好似都係新開,特登去試一試,發現款款都唔錯真係要介紹下比大家!我地叫左個車仔麵,一款特色芝士撈麵,先講下車仔麵先,湯底揀左沙爹汁少辣,湯頭都幾濃郁,酸菜浸過唔會太酸,食過好爽口,口感好似食菜甫咁。蘿白4舊超大舊,本身應該有浸湯餵,吸曬湯好甜,值得試試。而墨魚丸好彈牙,入邊好多墨魚粒粒口感唔錯!跟住係豬軟骨,呢間嘅豬軟骨炆到好淋,軟骨都好似入口即化咁,肉質似似牛面頰咁軟滑,超好食!而雞翼尖雖然唔辣,但係蒜香味爆炸,炆到入口味,基本吸一吸就得番骨!芝士撈町,$43任揀兩款餸出前一丁、貢丸+漢堡扒漢堡扒有先煎過,非常香。而貢丸彈牙,咬開會有肉汁。超推薦!而芝士汁非常濃郁掛汁,配丁麵彈牙非常邪惡!小食咖喱魷魚$29咖喱魷魚大概係小辣,魷魚夠入味,特別嘅係食完辣味會有後勁,咖喱味會徘徊喺口腔。由於本身都非常爽口,值得一試。蠔油生菜$16
車仔麵🍜 河粉$10
蘿蔔、酸菜($8/款)
振興墨魚丸($10/款)
秘製牛筋腩、秘製豬軟骨($13/款)
蒜香雞翼尖($9/款)

芝士撈町,$43
任揀兩款餸
出前一丁、貢丸+漢堡扒
漢堡扒有先煎過,非常香。而貢丸彈牙,咬開會有肉汁。超推薦!
而芝士汁非常濃郁掛汁,配丁麵彈牙非常邪惡!

小食
咖喱魷魚$29

蠔油生菜$16
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹呢間車仔麵同芝士撈丁都好出色👍🏻車仔麵個湯底我哋揀咗沙嗲汁少辣,個辣道啱啱好又惹味😋車仔麵我哋叫咗四個餸,有豬皮,豬軟骨,鳳爪同埋貢丸,全部都索晒個湯特別味好正,豬軟骨軟硬適中,鳳爪係一咬就脫骨🤪芝士撈丁啲芝士多到撈唔哂🤤芝士味又夠哂濃,餸就揀咗雞翼同紅腸,瑞士雞中翼係必叫,入哂味勁正🤩紅腸都炸到脆卜卜,外脆內軟咁😆🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

2023-05-05
尋日諗住去元朗圖書館還書,途經教育路嘅時候,見到一間新開張嘅車仔麵,所以喺門口望左一眼。可以話依間車仔麵🍜裝修得好靚,好有特色,喺舖頭裏邊有兩架電單車模型🏍️,裏面亦有好多打卡嘅靚位。於是決定還完書再返嚟試吓!一坐低,就叫咗個沙嗲汁河粉🥘要咗三個餸,包括瑞士雞中翼、咖喱魚蛋同埋秘製牛筋腩!我想講佢啲沙嗲汁好香好入味😋佢嘅瑞士雞中翼肉質好嫩同個瑞士汁好似中環太平館,咖喱魚蛋好食過B仔涼粉嗰啲👍🏻👍🏻👍🏻牛腩都好好食👏🏻睇得出牛腩煲咗好耐,肉質好林。埋單都係$42 ,非常抵食,個人強烈推薦依間新開嘅車仔麵👍🏻👍🏻👍🏻好食夾大件!😊
2023-05-06
2023-05-06 88 瀏覽
行過見有間新開嘅車仔麵店,價錢唔貴,店內擺設又幾得意,便入去試試。見唔少人入黎都係外賣A2金牌豬三寶餐,其實都幾啱自己口味,不過睇睇餐牌,叫餐同散叫三餸車仔麵又差不多錢,咁就揀下餸先😋🍜酸齋冬菇豬大腸米粉最後揀左呢三餸😆酸齋甜甜酸酸的幾好食,冬菇厚身爽口,豬大腸滷得入味👍湯底加秘製辣汁,只叫了少辣但都算幾辣下喎,撈埋米粉啱啱好。🍗瑞士雞翼見隔離枱食雞翼好似幾正咁,叫份雞翼小食先,瑞士汁甜甜的幾好味,雞翼炆得夠耐很入味🤤一咬啲骨就甩出黎啦,哈哈。🥬腐乳通菜再加多碟油菜先,有幾款菜揀,仲有唔同汁可選,叫左最大眾嘅腐乳通菜,意外地大盤,菜嫩多醬,正😁🥛豆漿加$4就有豆漿,梗係要整返支啦,香港製造嘅壹品豆漿黎👍好味足料大份量,價錢貼地,有下次👍👍

🍜酸齋冬菇豬大腸米粉

🍗瑞士雞翼

🥬腐乳通菜

🥛豆漿
加$4就有豆漿,梗係要整返支啦,香港製造嘅壹品豆漿黎👍

好味足料大份量,價錢貼地,有下次👍👍
2023-05-05
2023-04-26 62 瀏覽
是日到元朗覆診,覆完又到食飯時間,路過見到呢間裝修懷舊嘅餐廳,原來係食車仔麵嘅,就一於黎食碗麵。餐廳面積唔大,有好多得意嘅擺設,打咭一流。揀咗四餸幼麵,包括豬大腸、咖哩魚蛋、蘿蔔及豬軟骨,再加餐廳秘製辣汁。餸嘅份量相當多,四餸當中,個人最喜歡豬軟骨,炆得好淋好入味;魚蛋咖哩味香濃,食落相當惹味,而蘿蔔亦鮮甜無渣;另外尤其喜愛佢嘅秘製辣汁,小辣已經覺得幾辣下,啱晒喜歡食辣嘅我。瑞士雞中翼 :雞中翼大大隻,煮得好入味。上湯通菜 :完全估唔到$16有咁大碗,兩個人食都足夠。通菜鮮嫩無渣,用上湯煮清清地已經好好味。

餐廳面積唔大,有好多得意嘅擺設,打咭一流。

瑞士雞中翼 :
雞中翼大大隻,煮得好入味。

上湯通菜 :
2023-04-26
好正宗的一間車仔麵店!😋湯底濃郁,各款餸料都炮製得相當入味,裝修新潮乾淨企理👍🏼忙碌的工作後來到,點了非常多料:豬軟骨、酸齋、貢丸、墨魚丸及蘿蔔。同行有人幾乎都是點一樣的餸料😜而店內選用的各款肉丸,更是馳名的振興肉丸🤓最令我驚喜的當然是酸齋及豬軟骨,兩款都煮得入味,而且份量澎湃,絕對是超值😏瑞士雞翼$20 (4隻)雞翼滷得相當有味,但有可能保持肉質口感不會過棉。新張期間還有九折優惠🤩絕對值得一試
好正宗的一間車仔麵店!😋

湯底濃郁,各款餸料都炮製得相當入味,裝修新潮乾淨企理👍🏼

而店內選用的各款肉丸,更是馳名的振興肉丸🤓

瑞士雞翼$20 (4隻)
雞翼滷得相當有味,但有可能保持肉質口感不會過棉。

新張期間還有九折優惠🤩
絕對值得一試