2008-02-25 7 瀏覽
一早我倆已計畫好情人節去試吓許願樹晚餐. 我們在初五當日已經訂了位,已我們過往的多年經驗,在大時大節的日子中,你唔訂位是冇法享受.當日我們訂了7:00正枱, 我們6:50分己到達餐廳, 當入到餐廰氣氛很好,每張枱上都放咗小緦蠟燭我們坐近大門口一張二人枱. 我倆點咗菜係:頭盤: 鴨胸沙律伴酥皮帶了湯: 龍蝦濃湯我倆主菜:燒鴨肝伴澳洲一級prime雪花牛及嬈鴨肝澳洲羊架甜品:焦糖雪糕伴心太軟餐飲: 咖啡或茶雖然上菜時間比較長. 但老闆娘話全部菜係即叫即做. 所以要一定個時間. 再者老闆娘相當細心,見到我們每度菜食到差不多完就會叫廚房預備下一度菜. 但這一餐都用了一個半小時. 不過我食到主菜己覺很飽每一度菜擺放得精緻,熱騰騰分量就好足夠.而味道就一流.

頭盤: 鴨胸沙律伴酥皮帶了
湯: 龍蝦濃湯
我倆主菜:燒鴨肝伴澳洲一級prime雪花牛及嬈鴨肝澳洲羊架
甜品:焦糖雪糕伴心太軟
餐飲: 咖啡或茶

每一度菜擺放得精緻,熱騰騰分量就好足夠.而味道就一流.
2008-01-01 8 瀏覽
聖誕節那天, 我和男友沒安排什麼節目, 在元朗四周圍逛。八點幾剛好去到豐年路同教育路附近, 見到呢間西餐廳, 見佢個聖誕餐幾吸引, 諗住搏下有無位, 點知啱啱有, good.由於那日聖誕只提供餐, 無散叫, 我和男友一個點聖誕餐, 一個點晚餐, 每個餐都係百多元, 算實惠。個蟹肉忌廉湯有成半隻蟹, 鵝肝配多士+牛排, 香草羊仔骨, 蘋果批+雲呢拿雪糕,心太軟... 全都份量很足&很好吃! 睇到隔籬枱d野食都好似好好味咁, 一定要搵日再來試其他菜式。埋單果陣仲有份聖誕禮物收, 好驚喜。以為係d好無謂嘅嘢啦, 拆開原來係盒薄荷朱古力, 又幾好噃。

2007-12-28 1 瀏覽
23/12晚, 一行12人到許願樹食飯, 6:30坐低, 我估6:45 落ORDER, 之後飲湯, 跟住等左好耐, 趨左好多次, 先解釋係想等齊12份餐先上, 咁我地叫佢唔洗等, 有就即上; 點知都係冇, 又話整緊.... 等唔係問題, 但係D 野又唔係特別好食, 仲要所有配菜, 飯, 意粉, 都係凍既, 同老闆娘講完, 佢又話同師傅講講, 但係之後出既都係一樣凍.....最後食到成9點幾.....

最後食到成9點幾.....
2007-12-27 1 瀏覽
聖誕節到了許\願樹吃晚餐\...喜出望外,味精和水準都在大酒店水平。聽說晚上的餐\飲遠高於中午,我未試過午餐\,不敢在評價,但今次的晚餐\好好味!本人推介:甜品心太軟、焗羊架、忌廉南瓜蟹湯.....
聖誕節到了許\願樹吃晚餐\...
喜出望外,味精和水準都在大酒店水平。
本人推介:甜品心太軟、焗羊架、忌廉南瓜蟹湯.....
2007-12-26 4 瀏覽
星期日晚, 一行12人去到呢間餐\廳食飯, 6點半坐低, 6點九左右落晒ORDER, 之後有湯有包, 之後就等, 再等, 之後趨, 又等, 再趨, 再等, ... 等都唔緊要, 但係出黎既野食係凍既, 又唔係特別好食, 問佢\點解咁耐, 一時又話等齊12人既野食先上, 一時又話整緊, 最後咪又係一份份凍上..... 唉.....食到成9點幾10點....

食到成9點幾10點....
2007-12-09 4 瀏覽
到此dinner,,其實也並非如大家所說的差劣吧~!order了兩個自由配搭的dinner(~$78each)dinner1:::煙三文魚沙律>> 係煙三文魚碎,,但係好味道!!!蒜蓉焗生蠔>> 好好味呀,,不過得一隻.....燒雞>> 係甜辣汁,,好正,,有成半隻雞tim呀dinner2:::煙三文魚沙律芝士焗青口>>都ok羊肉>>唔記的係點煮啦,肉好嫩,略縑冇咩汁以半價order左一個dessert(~$20)焗美國芝士蛋糕:::唔係平時見個d cheesecake,,係熱食的,,形狀似心太軟,,有d彈牙,,黏黏地,,伴cream,, 好好好好味!!!!! 同埋侍應都幾好,,有一個年輕的長髮女侍應好好笑容ga,,只係另一個老dge冇咩笑姐
到此dinner,,其實也並非如大家所說的差劣吧~!

order了兩個自由配搭的dinner(~$78each)
dinner1:::
煙三文魚沙律>> 係煙三文魚碎,,但係好味道!!!
蒜蓉焗生蠔>> 好好味呀,,不過得一隻.....
燒雞>> 係甜辣汁,,好正,,有成半隻雞tim呀

dinner2:::
煙三文魚沙律
芝士焗青口>>都ok
羊肉>>唔記的係點煮啦,肉好嫩,略縑冇咩汁

以半價order左一個dessert(~$20)
焗美國芝士蛋糕:::

2007-12-02 7 瀏覽
有一次同個miss去食飯d野食真係..我唔會再去食囉我唔記得叫左個黑椒咩麵我miss叫左個天使麵之後佢送左個忌廉湯黎先點知..個湯入面..竟然有蟻囉我之前聽過人講我都唔係好信不過果下我真係呆左同個侍應講..佢道歉之後送左塊曲奇俾我地(早有準備?!)之後個麵..真係好難食冇黑椒味, 得個辣字!個天使麵都唔好食我同我miss都決定唔會再黎!
有一次同個miss去食飯
d野食真係..我唔會再去食囉
我唔記得叫左個黑椒咩麵
我miss叫左個天使麵
之後佢送左個忌廉湯黎先
點知..個湯入面..
竟然有蟻囉
我之前聽過人講我都唔係好信
不過果下我真係呆左
同個侍應講..佢道歉之後送左塊曲奇俾我地(早有準備?!)
之後個麵..
真係好難食
冇黑椒味, 得個辣字!
個天使麵都唔好食
我同我miss都決定唔會再黎!
2007-10-31
食物好,賣相佳,服務......白湯味道不錯,材料也足。數粒麵包粒足見誠意,附蒜溶包。麵包不夠新鮮熱辣,不過尚可。焗酥皮豬柳很特別,好可口!一口下去很有肉汁,當然也油膩。不過那種味道真的一試難忘!侍應著我調位,我好願意,不過可否有禮貌一點呢?我是客人嘛,加上我也有權不調的吧?!老實說,地方真的有點淺窄。
食物好,賣相佳,服務......

白湯味道不錯,材料也足。
數粒麵包粒足見誠意,附蒜溶包。
麵包不夠新鮮熱辣,不過尚可。

焗酥皮豬柳很特別,好可口!
一口下去很有肉汁,當然也油膩。
不過那種味道真的一試難忘!

老實說,地方真的有點淺窄。
焗酥皮豬柳飯
2007-05-07 1 瀏覽
6點幾到教育路搵野食...田中已經見人龍, 隔離酒泉都有疏疏落落幾個人等緊位...許願樹已經路過好多次, 不過始終冇咩意欲入去, 今次反正冇咩preference, 就試下呢間啦!入到去包左間餐廳(因為仲未有客), dinner可以揀要幾多個course (soup+salad+appitizer+main +drink+dessert), 要多d就貴d啦! 我覺得咁樣幾好, 豐儉由人! 同埋細食ge都唔怕浪費食物~~同朋友仔要左兩個4-course, 一個羊膝一個燒雞~上菜啦...我個燒雞set有隻雞髀擺面, 其實個樣都幾討好的...我以為雞髀下面仲會有d雞啦...點知係冇ge...朋友仔隻羊膝仲大過我隻雞髀...其實係咪雞仲貴過羊呢? 哈哈!! 千揀萬揀最後揀左雞髀飯!其實味道係ok ge, 不過waiter冇表情又太快手(飲湯放低隻spoon會即刻問你係咪唔要...其實我只係食緊bread...), 唔差不過應該都唔會再黎lu~~~

昨日5人來lunch,大致上有2類型set lunch。1款是standard;另1款是自選組合,最多6道菜,豐儉由人1)肉醬意粉set X 2 (from standard menu)-湯:忌廉,聽說好味-主:肉醬意粉,據說無味,要tabasco,友人comment是但邊間快餐都好過佢,好似好worst-餐飲:叫普通,無問題2)酥皮豬柳set (from standard menu)-湯:如上-主:酥皮豬柳跟薯菜,友人說ok,唔差-餐飲:如上3)羊排set (from自選menu)-友人選了3道菜(salad,appetizer+main)-$48-沙律:1般-前菜:焗田螺,有2隻,放在扇貝上加薯蓉焗,ok-主:羊排,試了友人1小口,有羊味,tender,夠味,夠熱,好不錯4)pork ribs set (from自選menu)-我亦選了3道菜(appetizer+main+dessert)-$48-前菜:如上-主:跟意粉,肉很腍,夠味,juicy,不俗-甜品:homemade ice cream,vanilla雪糕內有nuts碎+小小焦糖碎,唔太甜,不錯-service ok, c

-湯:忌廉,聽說好味
-餐飲:叫普通,無問題

-湯:如上
-主:酥皮豬柳跟薯菜,友人說ok,唔差
-餐飲:如上

3)羊排set (from自選menu)
-沙律:1般
-前菜:焗田螺,有2隻,放在扇貝上加薯蓉焗,ok

4)pork ribs set (from自選menu)
-前菜:如上
-主:跟意粉,肉很腍,夠味,juicy,不俗

-service ok, can't be called nice nor warm
今日考u.elunch 黎左呢間食住元朗咁多年好多餐廳都食過唯獨呢間見出面咁多推介同雜誌介紹便試下誰不知是一間典型金玉其外, 敗絮其中既餐廳女侍應遊魂餐廳漏單漏左幾次我女友個飯等左半個鐘都未黎見其他遲黎和遲過我地落單既學生D野食都黎左(同一樣野食)趨下佢喇點知佢話賣曬要我女友轉另一樣但轉過頭同一樣野食竟出現0係男侍應之手拎俾隔黎枱(p.s.我地早到&早落單!)另外,一杯熱檸水亦要趨三次先有野食方面個菜湯淡茂茂塊多士係un 既(唔係煙un , 係硬到實0個隻un)塊(肉眼扒) , 食得出落左勁多鬆肉粉, 冇肉味女友塊豬扒絕對係硬過豬肉乾(切到我女友手都軟)飯就爛既入口既感覺係一pat 野大食既我食左三啖已經投降野飲杯凍檸茶一陣縮味飲左一啖已經放棄80幾蚊兩個lunch食物及服務質素竟如此低劣元朗最難食+最差服務餐廳當之無愧
今日考u.e
lunch 黎左呢間食

住元朗咁多年
好多餐廳都食過
唯獨呢間
見出面咁多推介同雜誌介紹
便試下
誰不知是一間典型
金玉其外, 敗絮其中既餐廳

侍應遊魂餐廳
漏單漏左幾次
我女友個飯等左半個鐘都未黎
見其他遲黎和遲過我地落單既學生D野食都黎左
(同一樣野食)
趨下佢喇
點知佢話賣曬
要我女友轉另一樣
另外,一杯熱檸水亦要趨三次先有

野食方面
個菜湯淡茂茂
塊多士係un 既(唔係煙un , 係硬到實0個隻un)
塊(肉眼扒) , 食得出落左勁多鬆肉粉, 冇肉味
女友塊豬扒絕對係硬過豬肉乾(切到我女友手都軟)
飯就爛既

80幾蚊兩個lunch
食物及服務質素竟如此低劣
元朗最難食+最差服務餐廳當之無愧

2007-01-03 2 瀏覽
和簡生,仔仔約埋蕭生蕭太及他們的仔仔到來食除夕晚餐,因大家的孩子還細,也不願到市區跟別人迫, 所以情願留在元朗食飯算了, 許願樹是不錯的選擇.先点了一份肉醬意粉給小朋友,我試了一口,味道唔錯,如多些芝士會更好, 我們四大人order咗...1)架喱龍蝦脆麵..依然好食,架喱汁香甜,麵夠脆香口.2)Prime ribs set..比較肥,切片上,比較奇怪.連餐湯.3)除夕晚餐2sets..有忌廉湯附厚多士..蕭生話味道幾好, 頭盤是脆炸黄金鱼柳,幾香口. 主菜是牛柳或酥皮焗羊架,我們各要一個,牛柳夠淋,七成熟,蕭生蕭太話羊架好正, 4)心太軟2份..到現在我還是覺得這裏做的心太軟是最好味的,伴着雪糕食, 簡直是天下無敵..5)白餐酒一支..味道OK啦,只想加点氣氛...$1000埋單,價錢好合理,雖然環境唔係咁好,但食物確係幾有水準..
1)架喱龍蝦脆麵..依然好食,架喱汁香甜,麵夠脆香口.
5)白餐酒一支..味道OK啦,只想加点氣氛...
2006-11-27
一個早餐$22, 係元朗區來講算係貴但係唔值得再來食的, 我指早餐我老婆食左個豬扒通粉豬扒係唔錯的, 但通粉偏硬叫佢再煮多陣啦, 點知原來係放去微波爐叮下就算完全係無誇意的附送的厚多, 質素一般, 不及翠華的我叫左個普通早餐有煎蛋, 火腿同煙肉煎蛋好油, 火腿好甜, 煙肉又好乾身我杯好立克, 好淡, 加左成包糖都好淡, 仲差過快餐店
一個早餐$22, 係元朗區來講算係貴
但係唔值得再來食的, 我指早餐

我老婆食左個豬扒通粉
豬扒係唔錯的, 但通粉偏硬
叫佢再煮多陣啦, 點知原來係放去微波爐叮下就算
完全係無誇意的
附送的厚多, 質素一般, 不及翠華的

我叫左個普通早餐
有煎蛋, 火腿同煙肉
煎蛋好油, 火腿好甜, 煙肉又好乾身
我杯好立克, 好淡, 加左成包糖都好淡, 仲差過快餐店
2006-10-05 4 瀏覽
說的是心太軟! 國慶日與家人共晉午餐,想念這裡的甜品故來開餐。點了幾個午餐:火腿芝士焗法包、三文魚千層酥、忌廉蘑菇長通粉、黑椒牛柳扒等,當然不可少的還有甜品拼盤。 主菜質素一般,除了火腿芝士焗法包簡單美味,比起忌廉蘑菇長通粉、黑椒牛柳扒都要好,此外三文魚千層酥(圖)也算是比較滋味。 到滿心期待的甜品時間:切開心太軟,未見朱古力傾瀉而出,原來焗過了時。仍然香甜,但與理想有段距離,失望。是日甜品拼盤還有香蕉班戟與芝士餅,前者都仍然香甜美味,芝士餅是新嘗試就麻麻。 吃完這一餐,心裡若有所失;我該繼續守候嗎?
說的是心太軟!

吃完這一餐,心裡若有所失;我該繼續守候嗎?
2006-08-14 12 瀏覽
星期六晚去佐許願樹食飯, 我地叫佐個焗田螺, 咖喱龍蝦脆面, 燒雞扒, 同埋心太軟, 我地加廿五蚊轉佐其中一個做餐, 另外我仲叫佐杯朱古力雪香. 餐湯我地揀佐意大利菜湯, 我覺得淡佐D. 焗田螺我覺得麻麻地, 無咩焗既感覺.個龍蝦脆面好大堆頭, 好多雜菜係裏面, 都算幾好食.個燒雞扒, 普普通通啦.最後壓軸既心太軟, 果然好好味呀, 拼埋個雪糕, 完全係我既至愛甜品類型, 好食到連碟都想舐埋...不過最大問題係呢間餐廳好鬼多蟻, 我地一路食D蟻一路係枱面爬, 後尾侍應幫我地換過張枱, 但仍然都係有蟻係枱面度爬黎爬去. 而且係換枱既過程中, 我明明碟野都未食晒, 仲有舊西蘭花同一舊龍蝦係個碟度架, 點知佢收晒D碟, 激死我! 我會將最鍾意食既野留到最後先食架麻, 有咩理由見到我個碟仲有野都收佐佢架, 嗚嗚~~

餐湯我地揀佐意大利菜湯, 我覺得淡佐D.
焗田螺我覺得麻麻地, 無咩焗既感覺.
個龍蝦脆面好大堆頭, 好多雜菜係裏面, 都算幾好食.
個燒雞扒, 普普通通啦.