餐廳: 諸勝堂
資訊:

2024-03-30 26 瀏覽
經過上環,見到呢間餐廳帶點日系風格,小妹就比佢吸引左🤩 店舖係左右兩邊都設有座位,感覺坐得少少迫,但可以望住牆身掛咗唔同既水彩貓畫,感覺又非常治癒😺😝自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉🐷🍝
呢個午餐有意粉🍝4.3牛奶炒日本滑蛋🥚及牛油多士🍞、一杯熱飲☕️ 非常豐富🤩 瘦叉燒唔韌又入哂意粉味道,意粉軟硬適中,配埋香濃忌廉豬骨湯底,令意粉層次更加昇華😊 牛油多士微微烘過 牛油剛好且夠香脆,外表略烘頗吸引🍞 4.3牛奶炒日本滑蛋夠蛋味,蛋身嫩滑細緻,食到少少濃郁牛乳香🫣叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯🍤🍚蝦仁爽口彈牙,食落口感覺好滑,仲食到蝦味😎而叉燒係半肥瘦,每一嚿都好入味😍 配上靚靚滑蛋,令呢個餐加上唔少分數😌 蛋香味濃且滑,白飯配埋甜豉油,簡直係絕配🥳熱檸檬茶🍋茶底濃郁😋配上新鮮檸檬🍋絕對係岩我心水👍🏻熱奶茶☕️香滑可口,有茶水檔既水準😆餐廳地方唔算好大,但比人感覺乾淨企理,重點係上菜速度好快,份量又啱啱好,用心製作🤤職員態度好,整體好滿意😝

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉🐷🍝

叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯🍤🍚

熱檸檬茶🍋
茶底濃郁😋配上新鮮檸檬🍋絕對係岩我心水👍🏻

熱奶茶☕️
香滑可口,有茶水檔既水準😆

2024-03-27 68 瀏覽
星期六喺屋企附近揀咗呢一間成日都幾多人去嘅餐廳食個午餐,餐牌選擇都幾多,同大嚿揀咗一個豬骨湯忌廉叉燒意粉同埋海鮮XO醬肉眼豬扒飯一齊share。.餐廳環境幾舒服,有啲似日本嘅小店,服務態度都幾好,見到好多街坊客幫襯。.忌廉豬骨湯濃郁得來唔會好膩,叉燒肥瘦適中,幾軟嫩,意粉唔會太軟身,係個人好中意嘅軟硬度,炒蛋亦夠滑溜。.之所以叫海鮮XO醬肉眼豬扒飯,係因為見到好多人叫,確實跟住人哋揀係冇錯嘅,肉眼豬扒肉質好鬆軟,自家製xo醬都幾惹味,係一種好家常健康嘅好食,會encore。.諸勝堂 上環禧利街15號地舖

諸勝堂
上環禧利街15號地舖
2024-03-27 25 瀏覽
在上環跟住朋友來到諸勝堂吃午餐。這間店員好熱情,對客人都是有說有笑,很有禮貌,做任何事情都好爽快,上菜上的快。這個價格在上環實屬難得!所以這裡的客人都是絡繹不絕,有時候要排隊。叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯米飯上邊鋪一層柔滑的日本滑蛋,仲有大大件的叉燒和鮮嫩的蝦仁,將自家製甜豉油淋在飯上,令米飯更加香和美味。自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉濃郁的豬骨湯帶有微微的鮮忌廉味,彈牙的意粉吸飽了湯汁的美味。配上牛奶炒滑蛋和鮮牛油多士,價錢平又吃得好!
叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉

近排食過一間喺上環嘅高質茶記,果日咁啱11:30a.m.去到,店員比我哋叫早餐/午餐。港式早餐有驚喜,竟然仲有愛爾蘭咖啡/薑汁奶茶。侍應有禮貌,牆壁上面掛有好多貓貓畫作,邊食邊睇好治癒。🐷日本菠菜蟹柳豚肉腸忌廉湯意粉+4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士+熱薑汁奶茶少有港式早餐有菜食,忌廉湯底值得一讚。加$4可以配薑汁奶茶,味道不俗。🐷叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯+自家製甜豉油+熱愛爾蘭咖啡鍾意佢自家製甜豉油,蛋炒得好滑,份量亦多。如果你都鍾意飲咖啡,誠意推薦愛爾蘭咖啡,喺茶記飲到咁高質嘅咖啡真係第一次!

🐷叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯+自家製甜豉油+熱愛爾蘭咖啡

早餐
同朋友一齊喺上環,要食個午餐,喺橫街行咗幾分鐘,見到呢間,好多人客但係又唔使等位,咁就決定入去試吓🤣叫咗 $68「自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯🐷🥩配日本柚子醋沙律菜🥗」同埋 $56「自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士」,餐牌仲寫住「所有套餐配 絲襪奶茶 或 忌廉即磨咖啡,本店所有食物即叫即製,請耐心等候」,咁我哋一於耐心等候🤣,不過食物都好快就嚟👍「4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士」:幾好食😋「自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉」:湯意粉 係有香港特色嘅茶餐廳食物,又係幾好味😋,叉燒幾軟熟👍「自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯🐷🥩配日本柚子醋沙律菜🥗」:豬扒🐷🥩煎得好香口😋,沙律菜亦都新鮮爽脆🤩要咗「熱奶茶☕️」同埋「薑汁熱奶茶☕️(+$4):兩杯都夠熱夠滑,「薑汁熱奶茶☕️」仲好夠薑味👍
「4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士」:幾好食😋
2024-03-25 67 瀏覽
估唔到經過上環, 一個好簡單嘅叉燒滑蛋蝦仁飯 咁好食, 我都係之前聽人講過咁啱去試下, 佢啲叉燒係好食, 啲肉又淋又滑但係又唔會好肥 , 啲蛋又香又滑, 原來係日本蛋唔怪得, 成本都貴, 啲蝦確實爽口彈牙( 有三大隻), 加埋佢哋特製 甜豉油, 爭啲唔記得講佢啲米 粒粒分明, 堅得, $66 包熱飲大大碟, 都算係咁 .我同朋友一齊,佢唔食蝦, 所以佢齋叫叉燒滑蛋飯 加凍柚子蜜, 我就配咗杯薑汁奶茶, 奶茶嘅香滑加埋薑汁味原來幾好飲, 唔錯唔錯! 呢度 啲侍應 禮貌細心 ,好過x牛, 我覺得啲蛋仲香滑啲添, 呢間真係可以再試!
2024-03-25
上環呢間茶記星期六/日就會一早坐滿人個個嚟食佢嘅早餐,一於去睇吓佢咩料🥸.📍自家製蟹子醬三文治($42)除咗蛋🍳做鐵膽之外,揀咗叉燒🐽做配料3層厚蛋夾住叉燒賣相幾吸引🥪個蛋唔係走嫩滑路線,不過煎到好香💛加埋海量蟹籽醬都唔錯,但未算好驚艷.📍招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯麵($44)沙嗲味唔夠香,湯底豬骨味會突出啲🐷牛肉唔夠有咬口,整體不過不失反而個4.3牛奶炒日本滑蛋好嫩滑🐣多士加$5轉做大脆豬,麵包鬆脆加上甜甜地嘅煉奶,好食👅!.總結係三文治幾特別,滑蛋同脆豬都唔錯係個麵普通啲啫😚不過三文治晏晝就冇得賣,唔怪得知個個都趕係早餐時間嚟食🌞

上環呢間茶記星期六/日就會一早坐滿人
個個嚟食佢嘅早餐,一於去睇吓佢咩料🥸
📍自家製蟹子醬三文治($42)
除咗蛋🍳做鐵膽之外,揀咗叉燒🐽做配料
3層厚蛋夾住叉燒賣相幾吸引🥪
個蛋唔係走嫩滑路線,不過煎到好香💛
加埋海量蟹籽醬都唔錯,但未算好驚艷

📍招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯麵($44)
沙嗲味唔夠香,湯底豬骨味會突出啲🐷
牛肉唔夠有咬口,整體不過不失
反而個4.3牛奶炒日本滑蛋好嫩滑🐣
多士加$5轉做大脆豬,麵包鬆脆加上甜甜地嘅煉奶,好食👅!

總結係三文治幾特別,滑蛋同脆豬都唔錯
係個麵普通啲啫😚
不過三文治晏晝就冇得賣,唔怪得知個個都趕係早餐時間嚟食🌞

2024-03-18 93 瀏覽
上環禧利街一向都有好多唔同種類嘅食店,一到午市時間就人山人海,今日行過見到呢間嘅招牌有隻好得意嘅豬仔,覺得好搶眼 ,所以忍唔住走入去試下。餐廳裡面有啲壁畫做裝飾,地方都算乾淨,座位夠多。我見到午餐有多款選擇,我就order⭐叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯配自家製甜豉油+一杯熟檸水。叉燒同蝦仁都大大舊,日本炒蛋又夠晒滑,配合埋自家製甜豉油一齊食,好食而且份量十足。最好俘價錢合理,$66仲包埋一杯飲品,喺上環區嚟講都算唔錯!
餐廳裡面有啲壁畫做裝飾,地方都算乾淨,座位夠多。
我見到午餐有多款選擇,我就order
⭐叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯
配自家製甜豉油+一杯熟檸水。
2024-03-18
午餐好多選擇,價錢合理又大份,男士食一定夠飽🤤 超滑炒日本蛋令人一試難忘🥚自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 $56(配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士): 由細到大鍾意將炒蛋放上多士,用4.3牛奶炒日本滑蛋 香滑嫩滑🥚 叉燒肥瘦均勻👍🏼 鮮忌廉豬骨湯濃郁creamy~ 炒滑蛋完美🍳 蛋味濃😍叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $66(配自家製甜豉油): 想食飯就推介依款俾大家,可以食叉燒同蝦仁,兩款都夾 新鮮蝦仁夠爽😚 甜豉油送蛋同飯好正😋

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 $56
(配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士)

叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $66
(配自家製甜豉油)
2024-03-16 65 瀏覽
行過上環,去咗間食豬扒嘅諸勝堂,標榜用日本雞蛋,去到邊度見到叉燒滑蛋都好想食,所以最後都係叫咗一個自家製叉燒日本滑蛋飯,另外出名食豬,所以叫咗招牌濃厚鮮茄汁配豬肉眼扒飯,炒滑蛋係有啲生生地嘅蛋白嘅炒滑蛋,唔係個個人都接受都鍾意嗰隻炒滑蛋,但係我本人係好like嘅,加埋啲醬汁,有滑蛋嘅撈飯係正嘅,自家製嘅叉燒,雖然食唔出有咩自家製咁特別,但係半肥瘦同埋味道都唔錯,之後嘅招牌濃厚鮮茄汁,感覺應該係搞爛咗嘅蕃茄汁,所以係有蕃茄肉嘅汁,蕃茄味濃,但係唔算好甜,個豬肉眼扒算係厚切,亦都好嫩滑,同普通豬扒唔同,比較唔理想嘅,係個沙律菜放埋喺同一碟到,味道係有少少影響到,另外一個驚喜係杯普通凍咖啡係我鍾意嗰種凍咖啡,甜味突出但有咖啡味,喺上環食晏晝,價錢真係算唔錯,啲嘢食又幾好食,唔錯嘅經驗。
招牌濃厚鮮茄汁配豬肉眼扒飯
自家製叉燒日本滑蛋飯
招牌濃厚鮮茄汁配豬肉眼扒飯
自家製叉燒日本滑蛋飯
2024-03-12 87 瀏覽
我今日去左上環辦事,順道去位於上環禧利街15號舖的諸勝堂食早餐。我點左招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯意粉$44,鮮牛油多士配 4.3牛奶炒日本滑蛋,轉奶油豬仔包+$5,好友點左左招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯米粉$44,鮮牛油多士配 4.3牛奶炒日本滑蛋,餐飲是熱奶茶和熱即磨咖啡。另點自家製蟹子醬三文治(义燒+雞蛋+蟹子醬+生菜)$42。沙嗲牛肉肉質嫩滑,豬骨湯味道濃郁,米粉用幼身的米粉,十分軟滑好食;奶油豬仔包配香滑炒蛋是我的至愛;三文治的食材新鮮好味;熱辣辣的即磨咖啡,十分好味!

• 自家製蟹子醬三文治
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
  • 4.3牛奶炒日本滑蛋
  • 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉
2024-02-14 311 瀏覽
行咗成日山,第二朝再四點起身返工,理應放工就衝返屋企昏睡,但出乎意料之外咁早獲准放工,唔去遠少少/要排長龍嘅餐廳食好嘢,又覺得對唔住自己條脷😋一心諗住食同事推介嘅科記豬扒飯,點知新春暫停營業,到21/2先開返🥲都已經專登嚟到上環,冇理由空肚而回,索性求其亂行,睇吓有冇其他豬扒飯補數😆路上唔少食肆都冇開門,見到諸勝堂門口有大批人排隊,招牌有隻豬仔,以為係食日式豬扒,有理冇理照拎咗號碼牌排隊先,結果原來係主打滑蛋同叉燒😅好彩餐牌上又真係有中式豬扒飯✌🏻xo醬相當惹味,豬扒亦夠軟腍,可惜咬開豬扒就見到粉紅色,不禁令一心想食真正軟腍厚豬扒嘅我,有少少失望😞不過整體嚟講都幾好味,而且配上沙律菜,幾清新🥗

自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯配柚子醋沙律

好彩餐牌上又真係有中式豬扒飯✌🏻

不過整體嚟講都幾好味,而且配上沙律菜,幾清新🥗
午餐
自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯配柚子醋沙律
2024-01-16 412 瀏覽
中上環早餐系列諸聖堂早餐午餐小店4.3牛奶炒日本滑蛋一個醒晨的開始~入口香柔嫩滑,蛋香醞釀濃郁,回味無窮♾️鍾意炒蛋一定唔可以錯過。日本菠菜蟹柳豚肉腸忌廉湯意粉擺盤賣相一啲都唔Hea,早餐嚟講算有驚喜,以日式造法fusion港式早餐算係幾特別味道不過不失,配料足夠份量亦OK,只是略嫌忌廉湯底味道不夠濃。餐廳環境比較的骰,但座位尚算寬闊,留意返,繁忙時間用餐時間40分鐘。同埋佢哋只做早餐午餐,開早上七點至晚上六點。經過嘅可以去試吓~
中上環早餐系列
諸聖堂早餐午餐小店
4.3牛奶炒日本滑蛋一個醒晨的開始~
入口香柔嫩滑,蛋香醞釀濃郁,回味無窮♾️
鍾意炒蛋一定唔可以錯過。

日本菠菜蟹柳豚肉腸忌廉湯意粉
擺盤賣相一啲都唔Hea,早餐嚟講算有驚喜,
同埋佢哋只做早餐午餐,開早上七點至晚上六點。
經過嘅可以去試吓~
早晨A餐
$46 (早餐)
  • 4.3牛奶炒日本滑蛋
2023-12-31 367 瀏覽
睇住佢開張幫襯,初頭一兩年疫情嘅時候其實唔錯,但係之後質素越嚟越差,不論係嘢食同埋招呼,其實都每況愈下,啲餐具又污糟,諗住小店幫襯吓。其實佢初初啲叉燒炒飯係好食嘅,但係唔知係咪轉做老細,呢一兩年簡直係慘不忍睹食咗幾次早餐,其實都係夾硬食所有個侍應,不論男女老友,全部都黑口黑面。叫佢攞杯熱水嚟,都要問四次仲要係掉低俾我。今日一家4口再嚟幫襯,帶埋小朋友五歲,坐低叫咗三個餐佢話唔得,一定要叫四個餐。咁OK嘅,我走啦,應該唔會再返嚟
食咗幾次早餐,其實都係夾硬食

咁OK嘅,我走啦,應該唔會再返嚟

2023-12-21 313 瀏覽
連續兩日假期 走轉澳門 係上環附近食完就搭船咁就求其搵左間茶餐廳 見裏面都幾多人仲話要人齊先入得 咁入到去 嘩 都坐得幾迫我地兩個人連並排嘅位都無 要L字型咁坐點完餐 啲野食黎到都要自己就位放就算食完 都無幫我收走 等食客可以舒服啲 叉燒忌廉雞湯意粉配 炒蛋多士 $56忌廉雞湯係唔差嘅 但叉燒肉質好鞋口 脂肪又多多士 根本就無烘過 燶到唔燶下炒多算正 無加太多蛋水薑汁奶茶 淡到呢 仲要茶多過奶 飲落澀口嘅 飲左兩啖都放埋一邊奶油豬無試 無得評💛 仲要只收現金
連續兩日假期 走轉澳門 係上環附近食完就搭船

咁就求其搵左間茶餐廳 見裏面都幾多人