餐廳: 諸勝堂
資訊:

2022-11-29 483 瀏覽
星期六去上環搵野食見到有間日式野都幾多人就入去試試,睇招牌應該食豬但係見到個香茅咖哩雞扒係限量發售又想試下~入到去裝修簡約,我定性佢為特色小店,內面空間唔大,坐得都小小迫,不過野食都幾有心思,奶茶就有得加鮮薑汁,咖哩雞扒飯就加自家制香茅自家香茅咖哩雞扒飯$66擺盤擺得幾靚有埋前菜點綴下,雞扒皮脆肉質滑口,雖然食唔到香茅味而且咖哩味小淡,但整體配合得幾好~熱鮮薑汁奶茶 +$4奶茶好滑 加埋薑汁算係一杯幾有特色概奶茶諸勝堂地址 :上環禧利街15號地下電話號碼:23941188營業時間:星期一至日07:00 - 18:00

自家香茅咖哩雞扒飯

2022-11-19
自家香茅咖哩雞扒飯
熱鮮薑汁奶茶
2022-11-18 428 瀏覽
👉🏻@fatwestx2/評分:🖤🍴自家製叉燒滑蛋飯 $60(4/10)份量較少,叉燒又鞋又乾,叉燒汁唔入味,豉油份量太多,變相豉油出過叉燒汁味🙃蔥花滑蛋正常,蛋入面有幾粒粟米好搞笑😂白飯最好😂唔軟唔硬岩岩好🍴是日特餐 (咖哩雞扒飯)$64(5/10)份量小,男仔應該唔會夠飽🥶雞扒兩舊,雞扒做得最好,夠嫩滑,而且煎得幾香脆🫶🏼咖喱汁幾好食,香料味重,但都唔會油膩,帶少少甜味,不過份量太少,唔夠撈飯🥲•📍諸勝堂 (上環)上環禧利街15號地下•𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥. ————————————————————————#上環美食 #fw2上環#hk #hkfoodie#hkfood#foodie#foodstagram#hkig#茶餐廳#茶餐廳美食
👉🏻@fatwestx2

評分:🖤

🍴自家製叉燒滑蛋飯 $60
(4/10)
蔥花滑蛋正常,蛋入面有幾粒粟米好搞笑😂
白飯最好😂唔軟唔硬岩岩好

🍴是日特餐 (咖哩雞扒飯)$64
(5/10)

📍諸勝堂 (上環)
上環禧利街15號地下

•𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥.

————————————————————————
#茶餐廳#茶餐廳美食
自家製叉燒滑蛋飯
是日特餐 (咖哩雞扒飯)
2022-11-14 337 瀏覽
-平日朝早行過都見到幾多人今次終於有時間試吓/日本菠菜蟹柳豚肉腸忌廉湯意粉配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士忌廉湯夠濃郁,但又唔會太咸意粉軟硬度岩岩好,唔會太硬炒蛋係加入4.3牛乳炒,更加香滑成份早餐性價比高,夠晒抵食飽肚👍🏻
平日朝早行過都見到幾多人
今次終於有時間試吓
日本菠菜蟹柳豚肉腸忌廉湯意粉
配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士
忌廉湯夠濃郁,但又唔會太咸
意粉軟硬度岩岩好,唔會太硬
炒蛋係加入4.3牛乳炒,更加香滑
成份早餐性價比高,夠晒抵食飽肚👍🏻
2022-10-25 489 瀏覽
Staycation可以喺中上環搵好野食,黎呢間試左招牌自家製XO醬肉眼扒配日本柚子醋沙律菜,個豬扒煎得好香,肉質鬆軟,沙律菜好新鮮,XO醬唔太辣,撈飯好正😋
2022-10-05 821 瀏覽
高質上環特色小店👍今日路過上環,見到呢間小店個名幾特別,所以就去咗食個下午茶☕️ 原來佢係一間冰室,不過特別之處就係佢會用日本嘅蛋 🥚 🇯🇵 試咗佢嘅「鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉🍲」配4.3牛奶炒日本滑蛋 🍳 同埋鮮牛油多士🥯 首先要讚下佢嘅忌廉豬骨湯底,好香口,同平時冰室嗰啲係唔同啲嘅😌 另外日本炒滑蛋當然冇得頂啦🥰🥰 佢用咗4.3牛奶整,又香又滑🤩 超好食🤭另一個推介嘅就係佢嘅自家製蟹子醬多士🥪 - 「叉燒·雞蛋·蟹子醬·生菜」😋😋 睇吓佢入邊啲餡幾豐富!另外都有烘底,自家蟹子漿整得好出色,好好食👍 最後一定要試吓佢嘅絲襪奶茶🧋 整得非常之香滑,好有港式茶餐廳嘅特色🤗
高質上環特色小店👍

鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉
4.3牛奶炒日本滑蛋

蟹子醬多士 - 「叉燒·雞蛋·蟹子醬·生菜」

鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉
4.3牛奶炒日本滑蛋
蟹子醬多士 - 「叉燒·雞蛋·蟹子醬·生菜」
  • 自家製蟹子醬多士
2022-10-02 438 瀏覽
突然好想吃茶餐廳跟滑蛋,又來了吃好幾次的,不外乎還是要排隊,而且這家環境真的很香港,超擁擠狹窄,桌與桌間距大概30公分吧,環境也比較髒亂,服務態度也不是很好,吃一吃馬上閃人🤣滑蛋有新推出番茄牛肉,但想吃蝦仁的心擋不住,下次再來嚐嚐番茄口味🙌🏻滑蛋有點像美式歐姆蛋,蝦仁算很有誠意,淋上醬汁很下飯,但感覺今天蛋有點過多,吃到後來有點膩🥲然後看別桌的炒麵看起來很好吃,雖然不懂撈麵、廣東炒麵、潮州炒麵的差別,就隨便選了豉油王牛肉炒麵,麵脆脆硬硬,牛肉是干炒牛河的那種,是重口味但不錯吃,下次會再點👍🏻還點了小食叉燒腸粉和蘿蔔糕,腸粉中規中矩,蘿蔔糕一定要點‼️‼️可以吃到一絲一絲的蘿蔔絲,綿密口感,完全不需要咀嚼就入口即化🤤🤤另外推薦第一次去必點的黯然銷魂飯跟菠蘿油,兩項都簡單美味,還可以嚐鮮流沙奶皇西多士,哎呀講著講著好想念在香港吃的茶餐廳🥹❣️蝦仁滑蛋 ❣️豉油王牛肉炒麵 ❣️叉燒腸粉 ❣️蘿蔔糕

❣️蝦仁滑蛋
❣️豉油王牛肉炒麵
❣️叉燒腸粉
❣️蘿蔔糕
2022-10-02 330 瀏覽
諸聖堂,位於上環,長期見到佢門口排隊既茶餐廳/冰室,一到午市仲誇張超長龍以滑蛋最出名,屬於全港其中一間要去試下既蛋茶餐都好多人食,價錢正常,用餐時間就趕啲叉燒滑蛋飯 💖💖💖💖💖💖💖💖💖🤍自家製叉燒 💖💖💖💖💖💖💖🤍🤍🤍滑蛋 💖💖💖💖💖💖💖💖🤍🤍咸檸七 💖💖💖💖🤍🤍🤍🤍🤍🤍叉燒滑蛋飯賣相好好,蛋汁多,蛋係睇得出好滑,食落滑蛋好滑好高質如果蛋味再濃啲就完美,蛋加蛋汁加醬油加飯好好味叉燒薄身,幾嫩,算係唔錯,成個飯整體都係好味有咸檸七依啲特飲豐富左個港式冰室體驗,好味,可以返食
以滑蛋最出名,屬於全港其中一間要去試下既蛋
茶餐都好多人食,價錢正常,用餐時間就趕啲

咸檸七

叉燒滑蛋飯

叉燒滑蛋飯 💖💖💖💖💖💖💖💖💖🤍
自家製叉燒 💖💖💖💖💖💖💖🤍🤍🤍
滑蛋 💖💖💖💖💖💖💖💖🤍🤍
咸檸七 💖💖💖💖🤍🤍🤍🤍🤍🤍

如果蛋味再濃啲就完美,蛋加蛋汁加醬油加飯好好味
叉燒薄身,幾嫩,算係唔錯,成個飯整體都係好味
有咸檸七依啲特飲豐富左個港式冰室體驗,好味,可以返食
叉燒滑蛋飯
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
係附近返工,因為鍾意食滑蛋,所以都間中過黎幫襯,但每次黎到都見到水吧果戴眼鏡女人從來唔戴口罩係度出飲品,有時講嘢仲好大聲,好惡咁,係出邊食嘢都聽到,好驚佢噴晒d口水落去。依家疫情咁嚴重,希望呢間店可以改進呢個問題。
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2022-08-19 987 瀏覽
今日行經諸勝堂,見人流不斷,於是我都入去食左個午餐😋味道真不錯,而且係一間乾淨企理既快餐廳,推薦!🫶🏻🫶🏻1.自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯配日本柚子醋沙律菜 $62肉眼豬扒易咬,肉質嫩!仲有三塊咁多!👏🏻👏🏻XO醬好惹味,撈飯食一流!😋😋配合沙律菜,好清新!🫶🏻2.餐送配熱咖啡走奶,啡味夠👍🏻👍🏻3.單點奶油豬仔包 $18好脆,配合煉奶甜甜地,非常滿足🫶🏻必吃!♥️♥️
今日行經諸勝堂,見人流不斷,於是我都入去食左個午餐😋
味道真不錯,而且係一間乾淨企理既快餐廳,推薦!🫶🏻🫶🏻
1.自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯配日本柚子醋沙律菜 $62
肉眼豬扒易咬,肉質嫩!仲有三塊咁多!👏🏻👏🏻
XO醬好惹味,撈飯食一流!😋😋
配合沙律菜,好清新!🫶🏻

2.餐送配熱咖啡走奶,啡味夠👍🏻👍🏻

3.單點奶油豬仔包 $18
好脆,配合煉奶甜甜地,非常滿足🫶🏻必吃!♥️♥️
2022-08-19
  • 奶油豬仔包
2022-08-18 466 瀏覽
因工作關今朝要晌上環食早餐選擇咗呢個小店叫咗個早餐沙爹牛麵走包,凍奶茶…因為朝早食唔到咁多野我朝早10點去,客人唔算好多先黎個炒蛋,好靚,但我無食住,等埋個麵黎先然後將個蛋放埋落個麵度先開動個沙爹牛非常不錯,唔係凍的,肉亦ok稔麵煮得剛剛好個湯亦唔會係味精味(後來睇先知原來係自己煲的豬骨湯)最後連個湯都飲曬奶茶亦ok呢個價錢,我下次會來再食炒蛋(9/10):好滑有蛋味奶茶(8.5/10):茶味奶味好夠,唔澀口,好味沙爹牛麵(9/10):牛肉唔鞋,個湯好味
因工作關今朝要晌上環食早餐

選擇咗呢個小店

叫咗個早餐沙爹牛麵走包,凍奶茶…

因為朝早食唔到咁多野
我朝早10點去,客人唔算好多
先黎個炒蛋,好靚,但我無食住,等埋個麵黎先
然後將個蛋放埋落個麵度先開動
個沙爹牛非常不錯,唔係凍的,肉亦ok稔
麵煮得剛剛好
個湯亦唔會係味精味(後來睇先知原來係自己煲的豬骨湯)
最後連個湯都飲曬

奶茶亦ok

呢個價錢,我下次會來再食

炒蛋(9/10):好滑有蛋味
奶茶(8.5/10):茶味奶味好夠,唔澀口,好味
沙爹牛麵(9/10):牛肉唔鞋,個湯好味
沙爹牛麵
清曬
2022-08-17
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
沙爹牛麵
佢個門面裝修同餐牌係抄咗另一間有名嘅茶餐廳。但呢間翻版茶餐廳出品就係差CP值低。食物差都唔緊要 , 但係用餐時間只係得30分鐘, 未計啲夥計要時間送餐過嚟。當你食到30分鐘就有個肥仔店員行過嚟溫馨提示你用餐時間已經夠, 心諗乜野用餐時間!! 仲要係只係食咗30分鐘!!原來佢喺個門口並沒有標示話用餐時間30分鐘,你要入到去坐喺度先至睇到佢有一張細細張嘅”溫馨提示”. 伏到冇朋友。見到好多朋友原來都食到一肚氣, 原來真有其事.

見到好多朋友原來都食到一肚氣, 原來真有其事.
乞食
2022-08-02
2022-07-25 593 瀏覽
呢幾日天氣實在太熱🥵熱到放lunch嘅時候都唔想周圍走周圍排,快快手買完翻office涼下冷氣睇下劇仲好🙊今日同大家介紹一下中上環一間我覺得性價比都還好嘅冰室,味道同價錢都幾出色,絕對可以成為打工仔嘅一個選擇😌-🐷自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯 轉米粉天氣太熱,相比起佢地最出名嘅滑蛋叉燒飯🍳今日想食啲湯麵多啲!今次已經唔係第一次叫呢個,外賣黎講我都覺得幾高質。叉燒有足4大塊,每塊都肥瘦均勻,配湯麵就一流🤤食叉燒最怕就係食到瘦叉,又乾又鞋🙊🙊另外佢仲有配上炒滑蛋,即使係外賣,拎到返公司嘅時候都仲有蛋漿,配上少許蔥花,絕對係做到點綴嘅效果😋豬骨湯濃而不咸,即使食完都唔會係咁想飲水,證明絕對唔會有好多味精👍🏻-🍹飲品方面,冰室就梗係走唔開奶茶☕️ 要試一間冰室嘅奶茶好唔好飲,就梗係要叫熱飲唔加糖先可以試佢嘅原汁原味🙊餐廳嘅奶茶奶同茶嘅比例都幾平均,茶味都幾突出唔會好似飲緊奶水咁P.S呢間如果大家外賣湯麵想分湯嘅話,記得要同餐廳講聲,因為佢係唔會自己幫你分湯㗎,試過有一次冇叫分湯,返到公司就已經冇晒啲湯啦😆‼️

🐷自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯 轉米粉

2022-07-18 514 瀏覽
較早前去呢度嘅,沒有記憶點,係好事泥嘅,至少唔係差,因為差嘅話,幾耐之前食都一定記得好實。但係又唔係有咩亮點。性價比算okay嘅,對得住個價錢。味道:6/10諸勝堂自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉配4.3牛奶炒日本滑蛋 + 鮮牛油多士 $52叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯配自家製甜豉油 $64📍上環
性價比算okay嘅,對得住個價錢。

味道:6/10

諸勝堂

叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯配自家製甜豉油 $64

📍上環
2022-07-11 390 瀏覽
很久沒有寫食評,能讓小的動筆者居然是這近年最糟糕透頂的污店。員工的態度極之惡劣,剛入座便催促點菜,來回幾次不斷黑臉。但午餐只幾個選項,其餘全部不供應。與店員黑的交流中全程臉兼語氣粗鄙,態度有幾惡劣便幾惡劣。食物質素同樣極差。叉燒意淡而無味,叉燒又粗又鞋又硬。雞飯亦不見水準,多士竟然淋夾硬,非常難食本抱著支持小店的心嚐一嚐,但餐廳完全不知所謂!沒有誠意,沒有用心。更把顧客視作他們的出氣袋!不想受氣的千萬不要試!

2022-07-07 375 瀏覽
今日中午約咗朋友去上環食午餐,於是係open rice 搵下有什麼好的餐廳,見到這間茶餐廳 “諸勝堂”食評唔錯,於是同朋友去一試,點知食到成肚氣!首先我們大約中午十二點入座,一坐低有位伙記便問要什麼,我們回答要睇睇先,之後冇耐又再問想食什麼,我們唯有快快下單,免得佐住人做生意!上餐的時間很快,因為那間餐廳的食物選擇唔多,重點係當我們坐了大約35分鐘時,有位夥計走過來叫我們夠鐘要走,是我們只欠飲品你飲完,心想飲完便走!之後那位夥計我們未有離開,便用一些不禮貌的語氣及黑面話你哋已經坐咗35至40分鐘了,繁忙時間你們只可以用膳30分鐘,當時我也用雙倍不禮貌嘅語氣回應”你們為何在我入座時不說明”,對方說枱上有說明的,請問我怎會留意枱上那細細的字呢?我回應由入座、落單至完餐先得30分鐘,那合理嗎?重點係餐廳可以有不合理的規矩,但也需要給客人知道,而不是在入座之後用這種態度跟客人說話😡😡😡可能現在電視機上很少播放旅遊發展局劉德華支廣告,什麼事好客之道也不知道!在香港工作都知道中午時間食飯繁忙,也不回坐低慢慢同朋友聊天阻住人做生意!但本人認為30分鐘用膳實在太過分,不如餐廳以後只做外賣,之前看這間餐

可能現在電視機上很少播放旅遊發展局劉德華支廣告,什麼事好客之道也不知道!在香港工作都知道中午時間食飯繁忙,也不回坐低慢慢同朋友聊天阻住人做生意!但本人認為30分鐘用膳實在太過分,不如餐廳以後只做外賣,之前看這間餐廳的食評沒有人提出這點,本人入座時餐廳職員亦沒有提過,否則我並不會幫襯這間餐廳!這間餐廳已列入黑名單,永遠不會去幫襯,也不建議身邊朋友去幫襯!

至於食品方面,朋友叫了叉燒意粉餐,意粉比較硬,而我叫那個鮑絲通粉餐,一般般,沒有之前見到食評講嘅那麼好食!
2022-07-07