2010-10-18 53 瀏覽
平時我都好少吃米線,今日個肚仔餓餓,去路德圍轉轉,行到米線街,多了間譚仔喎,譚仔間間味道時好時壞,看下今次我好不好彩......豬潤酸辣米線…原來酸辣要加一元,少少辣,我接受到,好大碗,滿哂,D豬潤好多,佔了三分一,平時出面吃都無咁多,唔通豬潤唔值錢,定無人會吃豬潤?米線彈牙喎......配料ok飲品要加五元,我確得不值,行了去對面士多買飲品。
豬潤酸辣米線

譚仔間間味道時好時壞,看下今次我好不好彩......

唔通豬潤唔值錢,定無人會吃豬潤?

米線彈牙喎......配料ok

飲品要加五元,我確得不值,行了去對面士多買飲品。

2010-10-14
2010-09-25 49 瀏覽
前幾日同事和我去了沙田偉華食過後一試傾心, 因為食慣了荃灣的米線舖頭, 口味千篇一律, 食食吓都會悶到瞓著覺, 未試過呢間前以為都一樣倒模複製, 點知被佢湯底辣醒咗, 仲發現佢的配料幾夠味, 小食也精彩所以今次同埋女友去荃灣呢間再嘗滋味下午兩點鐘, 正值午飯時間及紅色假期, 故此門口例牌多人, 排了差不多十分鐘終於可入座, 我地各點了兩份雙餸米線及叫了幾款小食; 因上次叫了中辣而記憶猶新, 食到成個人醒哂兼且要狂飲水解毒, 故此今次只叫了少辣的腩肉墨魚丸米線及唔辣的牛肉豆卜米線, 另外再叫埋好正既尖椒皮蛋皇, 湖南土匪雞翼及蒜泥白肉腩肉味道夠咸而且不太肥, 咬落都幾彈牙, 皮蛋好精彩, 加上有辣椒油點綴, 真係好想再添食; 湖南土匪雞翼既香料味幾重; 而蒜泥白肉亦不過不失的, 食完呢餐雖然好口渴要狂灌水但都感覺唔錯架
, 湖南土匪雞翼及蒜泥白肉
腩肉味道夠咸而且不太肥, 咬落都幾彈牙
, 皮蛋好精彩, 加上有辣椒油點綴, 真係好想再添食
腩肉墨魚丸米線
牛肉豆卜米線
尖椒皮蛋皇
土匪雞翼、蒜泥白肉
2010-09-23
10 分鐘 (堂食)
尖椒皮蛋皇
土匪雞翼、蒜泥白肉
  • 尖椒皮蛋皇、土匪雞翼、米線
2010-09-11 5 瀏覽
嗌左碗牛肉米線轉酸辣湯牛肉好韌..好難咬得開個湯唔夠濃,亦唔太覺有酸味同其他分店既味道有好大差別..見新開張去試一試,結果,失望..只此一次,下次想食譚仔都係去其他分店好d
嗌左碗牛肉米線轉酸辣湯
牛肉好韌..好難咬得開
個湯唔夠濃,亦唔太覺有酸味
同其他分店既味道有好大差別..

見新開張去試一試,
結果,失望..

只此一次,下次想食譚仔
都係去其他分店好d
2010-08-29 12 瀏覽
前天午餐時, 同事又提議到荃灣路德圍的"米線街"食米線. 今次轉為幫趁另一間叫譚仔的米線舖. 這間店好像開了很多分舖, 我在很多區都見過, 不過之前在元朗的分店食過不太掂, 所以這次都沒有抱太大的期望.午餐時份, 店子很多人, 要等位, 幸好不需太久, 等了15分鐘就有位了. 米線的價錢為每碗21元, 包餸一款, 加5元可配飲品一杯. 我點了炸醬墨魚丸米線, 另外叫了土匪雞翼5只(都唔知為甚麼叫這個名, 怪怪的).炸醬墨魚丸米線整體而言一般水準, 不太差又不至好好味. 墨丸大大粒, 不過很多是粉, 墨魚肉的份量很少, 而且不夠爽口彈牙. 米線OK啦, 沒有煮到太淋身, 都算合格. 但湯底太淡, 無味, 是名符其實的"清湯底"! 炸醬跟很多店子不同, 是分開另上, 不是只加在米線上便算, 這樣可以避免炸醬的油份加進米線內而令整碗米線太油, 而且炸醬可以逐點逐點吃, 不會大部份沉在湯底下面而吃不到. 這點值得稱讚! 炸醬味道整體來說都OK, 不過稍為酸了一點, 但份量很多, 足夠我吃完全碗米線. 土匪雞翼雞翼很大隻, 表面沾上了很多的黑芝麻, 雞翼本身非常入味, 很香口, 幾好味, 值

炸醬墨魚丸米線

土匪雞翼
雞翼很大隻, 表面沾上了很多的黑芝麻, 雞翼本身非常入味, 很香口, 幾好味, 值得吃!

這兒的米線總體水平可以用不過不失來形容. 不會食到媽媽聲, 但又說不上很好味. 但荃灣有很多比它更出色和抵食的米線店, 所以未必會再來了.
米線幾大碗, 但墨丸一般
炸醬很多油, 幸好分開上
大隻又幾好味的土匪雞翼
2010-08-26
15 分鐘 (堂食)
大隻又幾好味的土匪雞翼
2010-08-18 17 瀏覽
我住荃灣, 呢度既米線舖差不多都比我試晒LA, 譚仔之前就聽得多, 係荃灣新開張梗係要試一試LA...價錢同其他舖頭差不多, 叫左腩肉, 腐竹&炸醬, 要麻辣底, 但我唔明WHY酸辣無得選擇辣度, 得麻辣先有, 呢樣野真係要改下...終於黎LA, 個湯底既色好似日本D豬骨湯禁, 好淡, 腩肉完全無味, 可以話同白灼無咩分別, 州腐皮就幾好, 好簿, 索左D湯都OK, 炸醬唔係幾得, 可能我食開既炸醬都係辣辣地, 呢隻完全係似出面麵舖果種有少少酸, 似番茄味但唔辣, 配米線完全唔夾, 唉, 失望真係唔明佢點解可以開禁多分店, 自問真係唔識欣賞....

真係唔明佢點解可以開禁多分店, 自問真係唔識欣賞....
2010-08-18
2010-08-07 12 瀏覽
最近知道譚仔在荃灣開設分店。剛好今天又到荃灣﹐決定去試一試﹗因為太心急,早上十時許已到逹分店,原來開舖時間是11:45,我唯有到附近的商場走走。等到11:50再到該店,發現大部份枱已有客人,我唯有"答枱"。其實價錢與其他分店一樣,21元一餸,再加一餸4元,如此頪推。點了雞肉、鮮冬菇、酸辣湯底(加1元)、少米硬D,另加冬O茶少冰(加5元)。雖然點了少米,但份量比想像中少D;湯底酸多過辣;D米係硬咗D(我較喜歡硬)。有少少失望。我反而覺得杯冬O茶幾好飲,有好重的茶味;又唔係太甜,味道剛剛好。總括而言,兩者都可以接受。

總括而言,兩者都可以接受。
雞肉、鮮冬菇、酸辣湯底,冬O茶少冰
2010-08-07
  • 冬O茶少冰
2010-08-04 36 瀏覽
2010年8月3日 荃灣 ( 譚仔雲南米線 - 1 )譚仔,上星期路過,看見你仍在整裝待發,今天再次路過,見到你已經是簪花掛紅了,原來荃灣之門,昨天已大開,今天,就讓我的味覺,再次跟你交流吧!今次選了米線自選餐,米線的基本價錢是21元,湯底分清湯、麻辣及酸辣三種,清湯不用加費,選吃麻辣及酸辣湯底,要多加一元,餸料選擇有豬肉、牛肉、雞肉、腩肉、火腿、豬潤、魚蛋、牛丸、墨丸、酸菜、竹笙、腐皮、東菇及芽菜等,米線基本上可選擇任何餸料一款,如再加餸,每款以4元計算。我選了三款餸 ,分別是牛肉、腩肉、東菇配酸辣湯米線,再要了一杯凍奶茶。牛肉、腩肉、東菇湯米線($30元):端上來時滿滿的一大碗,熱騰騰的,柔柔的酸香味隨隨冒起直撲過來,誘人的味道,更使我急不及待的先試了一啖湯,微酸而又不甚辣之湯底,更加醒胃,此時再來了一口米線,米線軟滑,還帶點微微爽韌感,米線是OK的,而酸辣湯底,還配上很多的芽菜及少量韭菜,芽菜挾帶着米線來吃,更使米線多了一份爽口而清甜嘅感覺;再嚐餸料,牛肉約有5片,肉質鮮甜,但其中有一片帶着筋膜,非常之韌,提議,師傅可否將較韌的筋膜牛肉揀出,這樣會更為理想;腩肉亦有約5片,肥瘦互

2010年8月3日 荃灣 ( 譚仔雲南米線 - 1 )
牛肉、腩肉、東菇湯米線($30元):端上來時滿滿的一大碗,熱騰騰的,柔柔的酸香味隨隨冒起直撲過來,誘人的味道,更使我急不及待的先試了一啖湯,微酸而又不甚辣之湯底,更加醒胃,此時再來了一口米線,米線軟滑,還帶點微微爽韌感,米線是OK的,而酸辣湯底,還配上很多的芽菜及少量韭菜,芽菜挾帶着米線來吃,更使米線多了一份爽口而清甜嘅感覺;再嚐餸料,牛肉約有5片,肉質鮮甜,但其中有一片帶着筋膜,非常之韌,提議,師傅可否將較韌的筋膜牛肉揀出,這樣會更為理想;腩肉亦有約5片,肥瘦互間,肥瘦比例是4比6,腩肉切得很薄,約2MM厚,味道鹹香,吃時不覺漏膩,也十分好味;東菇約5隻,東菇屬小型鮮菇類,菇帽也比較薄身,菇味柔弱,其中有一棵菇,黏上微微沙粒,可能是洗得唔夠細緻,也就是美中不足了,這點店方一定要改善呢!基本上,整個米線,我是喜歡的。
凍奶茶(多奶)($5元):杯用上企身透明杯,杯身簇新,跟普通飲水杯大小一樣,加入冰粒頗多,茶色中庸,喝一口,茶味濃郁,奶脂香滑,甜度剛好,茶與奶味道配合得很好,非常之好飲,喝完後,還餘3份之1杯冰粒,假如冰粒全部溶化為水,也許喝的感覺也可能會是不一樣的了,不過,下次必定叫少冰為上。
譚仔,跟你相遇已數次,每次都是口福不淺,今天,你來到荃灣,水準依然,Hello...歡迎你。

門面
凍奶茶
  • 涷奶茶
(非會員)
2010-08-04 11 瀏覽
我支持左「譚仔」好多年,係深水埗既常客,就算去到旺角、尖沙咀、觀塘都會幫襯,因為我家住荃灣,成日諗「譚仔」幾時係荃灣開分店。今日終於俾我見到,好興奮,第一時間入去開餐。結果︰失望而回。我同老公照舊叫左「過橋」米線、土匪雞翼、蒜泥白肉、凍檸茶。「過橋」米線︰湯底淡、米線少、餸唔齊 土匪雞翼︰OK,保持原有味道。蒜泥白肉︰蒜泥少、白肉硬。總之,呢一餐真係麻麻,好失望,但仍然期望荃灣分店可以改善下。(補充︰清潔唔多好,個碗未洗乾淨就攞俾我地用,仲有「上手」D米線留低!)
我同老公照舊叫左「過橋」米線、土匪雞翼、蒜泥白肉、凍檸茶。
「過橋」米線︰湯底淡
、米線少
、餸唔齊

土匪雞翼︰OK,保持原有味道。

蒜泥白肉︰蒜泥少、白肉硬。

2010-08-03