2022-02-20 1159 瀏覽
舖頭而家主打外賣🥡 疫情嚴峻 買外賣返屋企食就食得開心又放心喇🤤 今次幫襯嘅呢間豆腐主義係位於荃灣 不過講起荃灣嘅豆腐花 好多人都會諗起$3豆腐花 但係$3豆腐花外賣又要加多一蚊外賣盒錢 其實都唔係聲稱嘅咁抵食😂香滑豆腐花熱豆腐花 新鮮人手即撞🥰 每一啖都滑捋捋😗 再配埋一大包黃糖 真係同現場食一樣咁開心🥳 豆腐花真係好大兜 食完呢個豆腐花晚餐都唔駛食啦😝呢個甜品真係好令人滿意😍 而且店員有禮貌 一定會再買嚟食🤪

香滑豆腐花

呢個甜品真係好令人滿意😍 而且店員有禮貌 一定會再買嚟食🤪
2021-02-01 1414 瀏覽
行過川龍街, 見到呢間鋪頭同其他鋪頭好唔同, 所以都忍唔住行過去望下~~~始終因為街市, 附近的鋪頭都係好細好迫又濕立立, 真係唔係太想行入去不過呢間就唔同啦, 成間鋪都好光猛, 地下都好乾淨咁岩又遇上佢豆腐花出爐, 優惠 $13 / 2碗即刻買左兩碗返公司食真係好滑又好有豆香值得推介俾附近返工的朋友
咁岩又遇上佢豆腐花出爐, 優惠 $13 / 2碗
即刻買左兩碗返公司食
真係好滑又好有豆香
值得推介俾附近返工的朋友
豆腐花
2021-01-29
豆腐花
2020-11-26 1523 瀏覽
有日同屋企人經過見到有間新店幾靚,望下招牌原來豆腐主義翻新咗🤩🤩🤩細個住呢頭都鐘意係度買豆腐豆腐,新裝修整淨企理好多~依家買食物最緊要乾淨衛生不過依家無現場食啦,只可以買返屋企慢慢嘆🏠有個工場係後面可以見到師傅👨🏻‍🍳現場整豆腐、炸豆卜、炸響鈴等等,現場即製嘅鋪頭真係買少見少媽咪見天氣涼涼地,即刻買咗2盒響鈴,鯪魚滑、蝦滑話返去打邊爐用!即炸響鈴真係同pack盒無得比!d滑都好彈牙無腥味平時食鯪魚肉最怕腥味真心推介比大家~ 聽店員講每日限量,好彩我哋算早去買當日仲見到店員釀三寶同包水餃、雲吞,下次經過再買黎試試先
有日同屋企人經過見到有間新店幾靚
,望下招牌原來豆腐主義翻新咗🤩🤩🤩

豆腐

素食
細個住呢頭都鐘意係度買
豆腐豆腐,新裝修整淨企理好多~
依家買食物最緊要乾淨衛生

不過依家無現場食啦,只可以買返屋企慢慢嘆🏠

即炸響鈴真係同pack盒無得比!d滑都好彈牙無腥味
平時食鯪魚肉最怕腥味

即炸響鈴

即炸豆卜

真心推介比大家~ 聽店員講每日限量,好彩我哋算早去買

當日仲見到店員釀三寶同包水餃、雲吞,下次經過再買黎試試先
豆漿
  • 新鮮豆腐
  • 鯪魚肉
  • 新鮮豆漿
2018-07-29 2077 瀏覽
尋日 (28-7-2018 Sat)朝同老公買餸經過,老公見到有涼粉賣,問吓幾錢,答案係$10.00一件,就買一件.返到屋企熱辣辣,出奇地,呢件涼粉仍凍,佢雪o左一陣就將半件切粒食,味道唔濃,口感硬o左啲,一般.上次幫趁原來已經係11年o既事,o個個食評:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%94%94%E5%A4%AA%E5%B7%AE-e2197567
涼粉
半舊涼粉
上次幫趁原來已經係11年o既事,o個個食評:
2018-07-28
1 分鐘 (外賣自取)
$5 (其他)
2015-01-14 3146 瀏覽
是日到荃灣看電影,見離開場還有點時間便到附近逛逛,走著走著,來到街市盡頭見到小食店有售雞蛋仔,而且更有久違的朱古力味($13)呢!時至今日雞蛋仔味道層出不窮,然而小時候常見的朱古力味卻漸為少見。向店員落單後,她一副生氣的樣子,迅速將擺放在架上的朱古力雞蛋仔放在紙袋裡,只用眼神示意我們付錢。她拿起架上的雞蛋仔時我們也呆了,因這雞蛋仔看似陳列品且賣相極差,還以為會即叫即製,我們心想今次應該中伏了…相信雞蛋仔已經放涼了好一會兒,所以拿上手時只帶微溫,幸好朱古力雞蛋仔比想像中足料,朱古力味濃,且有咬感,稍脆。雖然荃灣不乏售賣雞蛋仔的小食店,但仍未吃到一間值得回頭,還是慢慢發掘吧~
朱古力雞蛋仔

2015-01-03
外賣自取
$13 (早餐)
2014-12-23 2441 瀏覽
返工放飯要諗食乜真係好煩 見咁多人都好似食e間就是但買左碗熱既豆腐花返公司食價錢我都唔記得係幾多 個豆腐花唔算話有好重豆味 不過不失啦 同街市果d差唔多個姐姐仲比左一大包黃糖我tim 不過平平地醫肚都係一個唔錯既選擇
5 分鐘 (外賣自取)
2014-08-23 2172 瀏覽
Nowadays, people fiddle too much with food. Theres GM food, molecular scientific gastronomy, food with MSG...but a lot of times I'd rather have dishes that appreciates natural ingredients, like salads or raw or vegan stuff.I went to the tseun wan branch a few years ago, and bumped into this one in TUEN MUN SAN HUI 屯門新虛街市, easy to find, very close to V CityIt was after 5pm, I'd like to get a drink but saw there wasn't many tofu fa left, then I opt for the latterBean curd/ Tofu fa $8There were onl

Bean curd/ Tofu fa $8
There were only take aways for tofu fa , unlike the shop in tsuen wan.
and obviously under the hot weather, I had a cold one instead of hot.
it came in a plastic bowl, a seperated cup of syrup, and a spoon.
豆腐花 tofu fa
Unlike ordinary tofu fa, it came out straight from the fridge, not scooped out from a big wooden bucket. So it actually was readily set in the plastic bowl.
It has a distinctively strong taste of soya bean, MAZEBALLS
The syrup wasn't too sweet, but still can cut through the beaniness.
Its sooooo smooth it practically runs down your throat, like drinking soya bean milk😋
And the best part is that it's been properly chilled!!! Its really important on a hot day

I mean it's cheap, it's real food, it cools u down, it's healthy, it's delish, what more can you ask for?
I'm definitely coming back for this and some soya bean milk $15/2bottles

Laters, baby.

2014-08-21
豆腐花 tofu fa
 今日特地行去豆腐主義想買2枝黑豆漿,果陣都係5:15pm,點知咁快已經賣到一枝都無…全是白豆漿….唉….見到有職員在門口旁炸緊黑豆腐,唯有買返盒黎食當補數… $10/4件煎炸豆腐小食,而我地揀左8件,當dinner食吧~買左2件黑豆腐, 4件豆腐, 2件豆卜(一件豆卜孖住有2件,呈長條形的)--表面也加上鯪魚肉其實想揀蘿蔔糕,點知蘿蔔糕賣$10/3件,以免食唔晒,所以無買..但係非常oily…. 減肥的人士,切記不要吃喔,否則破戒就唔好呢…….. 食完整個口也感到很乾……還是少食為妙… 黑豆腐 的確有黑豆的味道,如白豆腐那麼爽,那麼滑~特別的煎釀黑豆腐,完全無0係其他地方見過有煎釀黑豆腐賣呢!!另外,經油炸過後的豆卜非常非常油膩……
減肥的人士,切記不要吃喔,否則破戒就唔好呢……..
食完整個口也感到很乾……還是少食為妙…
另外,經油炸過後的豆卜非常非常油膩……

3 分鐘 (外賣自取)
  • 黑豆腐
  2:45pm入座,發現不論星期6,日於2:30pm開始有tea set呢!共13款,實在太好了!!原本我選好了一份滷水豆腐,豆卜 配 豆花/豆漿,但係點知order果陣職員話無…所以再揀左一份 粢飯 + 熱豆花 $15,好平呀 :chopsticks:熱豆花雖然感覺上係外賣的豆花大碗得多,但堂食的食量也不太少的~那隻碗有點古色古香的感覺!可自行在桌上的調味料-黃糖加入豆花作調味,相當好!加上熱度剛好! 100分白滑,口感很不錯~整個口腔內也充滿濃濃的黃豆味呢!!  :chopsticks:粢飯上菜時已切開2件,附上保鮮袋,方便食用!!餡料的油炸鬼份量充足~脆卜卜!榨菜的醃味不會很咸,good 又很飽肚!但飽濟感不太重呢!!!熱度100分~非常好吃!!     食品的價錢大眾化,環境又很好!環境很好,卡位闊落,椅子的造型像一件件的豆腐似的~而且餐具在桌的櫃筒拉開便可拿取,方便+乾脆!樓面很乾淨!   食完後在openrice search,原來全港只有2間呢!如果多開更多分店會更好,我相信不少人也愛吃豆腐吧!這間分店另有很多豆腐的小吃,甜品,豆漿呢!!即使鋪位不大,像小食店1樣,也

粢飯 + 熱豆花 $15,好平呀

:chopsticks:熱豆花

:chopsticks:粢飯
又很飽肚!但飽濟感不太重呢!!!熱度100分~非常好吃!!

食品的價錢大眾化,環境又很好!
環境很好,卡位闊落,椅子的造型像一件件的豆腐似的~
而且餐具在桌的櫃筒拉開便可拿取,方便+乾脆!樓面很乾淨!

食完後在openrice search,原來全港只有2間呢!如果多開更多分店會更好,我相信不少人也愛吃豆腐吧!這間分店另有很多豆腐的小吃,甜品,豆漿呢!!即使鋪位不大,像小食店1樣,也會多人光顧呢!
  • 熱豆花
  • 粢飯
2013-02-04 857 瀏覽
當日媽子收工,跟同事經過豆腐主義,買左一盒煎<讓>3寶~有茄子兩件, 豆腐X6件, <讓>入好多鯪魚肉呢!!非常滑!! 豆卜 切半,共6件~幾爽口,好多汁!! (確實好油膩>_<明天要齋戎!!!!)再加1份bowl:炸魚餅 $20 / 12件~ ~我都知道呢間店的豆腐好味,媽子話個個師奶都係鬥大聲嗌要乜野!! 雖然迫得辛苦,咁好味都值得o既~謝謝 附辣醬,豉油tim!!熱豆花 $10/2碗 外賣價~份量也是很多呢!!每碗附一大包黃糖~~扲回來也是非常熱呢,包裝很衛生,個蓋又蓋得幾實,幾滑~~非常正! 好味過百福果d多多聲~*v*
當日媽子收工,跟同事經過豆腐主義,買左一盒煎<讓>3寶~
茄子兩件,
豆腐X6件,
<讓>入好多鯪魚肉呢!!
非常滑!!
再加1份bowl:炸魚餅 $20 / 12件~ ~

附辣醬,豉油tim!!
熱豆花 $10/2碗 外賣價~
份量也是很多呢!!
好味過百福果d多多聲~*v*
7 分鐘 (外賣自取)
2012-05-03 217 瀏覽
三月中旬‧悶熱天時暑熱,沒有什麼比在下午吃一碗凍豆花更好。凍豆花豆味是意料之內的不濃,不過算是嫩滑,只是不太夠凍。還有個好處是不太甜,清清的感覺夠健康。
三月中旬‧悶熱

天時暑熱,沒有什麼比在下午吃一碗凍豆花更好。

凍豆花豆味是意料之內的不濃,不過算是嫩滑,只是不太夠凍。

還有個好處是不太甜,清清的感覺夠健康。
經濟又健康
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
經濟又健康
2012-02-04 675 瀏覽
今日想去買豆漿飲,咁岩又係tea set時段,所以貪吃的我們,又衝進去食tea~個場都差唔多full,我地坐近 職員正在用大鍋油來炸煎釀3寶 後面的桌子,見到不斷有人外賣煎釀3寶,我揀左1份tea set 生菜豆腐鯪魚肉湯 配 熱豆花 $15生菜豆腐鯪魚肉湯很大碗,足料的爽口生菜, 豆腐非常滑溜溜,具黃豆香味呢~而鯪魚肉也是很爽滑!這個配搭很棒熱豆花始終覺得外賣的份量比較多~不過又想堂食,所以就無所謂吧~不論外賣及堂食,豆花依然係非常滑!!!令我讚不絕口!!又可以自行加黃糖,good!熱度適中~
從座位望出去職員正在弄煎釀豆腐

生菜豆腐鯪魚肉湯
從座位望出去職員正在弄煎釀豆腐
  • 熱豆花
2011-12-07 534 瀏覽
天氣爽朗,梗係行山好時節啦,一行四人小弟、太太、姨仔、舅仔行城門、上針山。用咗唔係好耐時間,就行完城門、上完針山。到針山之巔,一邊沙田景,一邊城門全塘景,幽幽涼風,爽呀。出咗身汗,返到荃灣,自然有啲餓,食個下午茶先返歸啦。是日公眾假,3:00pm嚟到豆腐主義,人多擠逼得緊要,都好彩等咗唔耐搵到4個位。一室黑白型格裝修,中英文店名改得有型,有別於一般傳統豆腐鋪,電腦機印點菜單,數量、種類一目了然,雖然座位係逼咗啲,但以豆腐鋪嚟講,可接受啦,唔通食到「印印腳」,慢慢hea咩!一坐落,目標係下午茶餐,一共有13款食物配豆腐花或豆漿,$14-$22,差距都好大,改鹹豆花或鹹豆漿加$3,改黑豆漿加$2,2:30-6:30pm有供應。F餐 - 即制脆口粢飯 $15我哋叫咗兩個F餐,一個配熱豆腐花,另一個配熱薑汁豆腐花(+$3)。粢飯紮得幾夠實淨,糯米黏糯,加埋肉鬆、香脆油炸鬼,都叫幾好喎。豆腐花晌現場由師傅即煮即撞,亦係此店賣點,新鮮熱辣豆腐花,果然幾香滑,豆味頗濃,都甚有水準。如果天氣再凍啲,加薑汁當然仲好,胃身丫嘛。H餐 - 煎釀四寶 $18又叫咗兩個H餐,一個配凍豆腐花,另一個配熱鹹豆漿。四
。出咗身汗,返到荃灣,自然有啲餓,食個下午茶先返歸啦。

F餐 - 即制脆口粢飯 $15
。如果天氣再凍啲,加薑汁當然仲好,胃身丫嘛。
H餐 - 煎釀四寶 $18
又叫咗兩個H餐,一個配凍豆腐花,另一個配熱鹹豆漿。四寶有青椒,矮瓜,黑豆腐同普通豆腐,又係現場即釀即煎,咬落夠燙口,要小心食,稍為焦點係釀黑豆腐,質地比普通豆腐較實,豆味亦唔見得特別重,唯聽人講黑豆營養成份高;另外,煎釀嘅魚肉也比較少,得薄薄嘅一層晌面。
鹵水雞中翼拼蛋 $12
仲追加多一份鹵水雞中翼拼蛋,有三隻鹵水雞中翼,加一隻鹵水蛋一開四,撒少少蔥粒扮得靚仔啲。雞中翼鹵得幾入味,而且幾大隻兼厚肉;反而鹵水蛋好一般,無乜味
成個場人來人往,一枱食完又一枱客,我哋幾個都係咁,食完都「拿拿淋」走,因為都見到啲拖住細路買餸嘅師奶晌度等位。
5 分鐘 (堂食)
2011-11-19 474 瀏覽
在台灣有專門以豆類為主的自助餐連鎖店料理精緻,頗具盛名在香港,很少見以專賣型式的店主因為地價之高荃灣川龍街上的街市中出現了一家專賣豆類的豆腐主義身為健康主義的我~怎可不嚐試呢?幸虧honey也是豆類愛食者拖著他一起試食下午茶餐一份主食可配一份豆漿或是豆腐花,算是經濟實惠2份套餐HKD17+24煎釀四寶+豆腐粉絲煎釀四寶中有一塊黑豆腐鯪魚肉的份量並不多,薄薄一塊,不搶味但是油炸的油過於多,吃後覺得非常口乾舌燥雖然硬豆腐的豆味甚濃,但此料理非常不健康,也不比一般的煎釀三寶來得惹味其實不吃也罷!!!豆腐粉絲卻是實惠之選清淡的湯底,豐富的豆產品配料豆卜+鯪魚豆腐+生根+腐竹結粉絲低卡路里又易飽配餐還有一杯豆漿or豆腐花飽足又營養!非常推薦豆腐花非常的滑嫩,但豆味略淡~還是元朗的阿玉豆腐花好吃啊^^
在台灣
有專門以豆類為主的自助餐連鎖店
料理精緻,頗具盛名

在香港,很少見以專賣型式的店
主因為地價之高

荃灣川龍街上的街市中

出現了一家專賣豆類的豆腐主義
身為健康主義的我~怎可不嚐試呢?
幸虧honey也是豆類愛食者
拖著他一起試食下午茶餐

一份主食可配一份豆漿或是豆腐花,算是經濟實惠
2份套餐HKD17+24
煎釀四寶+豆腐粉絲
煎釀四寶中有一塊黑豆腐
鯪魚肉的份量並不多,薄薄一塊,不搶味
但是油炸的油過於多,吃後覺得非常口乾舌燥
其實不吃也罷!!!

豆腐粉絲卻是實惠之選
清淡的湯底,豐富的豆產品配料
豆卜+鯪魚豆腐+生根+腐竹結
粉絲低卡路里又易飽
配餐還有一杯豆漿or豆腐花
飽足又營養!非常推薦

• 豆腐粉絲
2011-09-27 351 瀏覽
23-9-2011(Fri)放工後買少少菜返屋企,行過呢o度諗起可以買啲而煎o左o既釀豆腐返去,見佢寫住$10.00四件,我見重有釀茄子,我就問可唔可以四件唔同?亞姐話可以,咁我要兩件茄子兩件豆腐,亞姐會問要唔要豉油,重會話我知可以自己攞膠叉.不過我係返屋企食,所以唔攞.返到屋企,開飯,睇到魚肉唔係厚,豆腐唔算好滑,魚肉都OK滑,而茄子呢,味道都o岩o岩好重惹味啲,反而唔錯.呢o度有啲豆腐係灰黑色,原來係黑豆豆腐,下次行過可以再買喇.味道分係3.5分

返到屋企,開飯,
釀茄子同釀豆腐

味道分係3.5分
2011-09-23
1 分鐘 (外賣自取)
$10.00 (晚餐)