2009-09-13 25 瀏覽
去呢間飲,一定要揀小甜..8分甜ok收銀個女仔好無禮貌,黑口黑面,做得咁唔開心不如唔好做仲有..d人可以係渣住你杯野飲黎玩..睇到火滾我叫杯奶蓋紅茶..佢俾杯奶蓋綠茶我不過..味道都ok既..
去呢間飲,一定要揀小甜..8分甜ok

收銀個女仔好無禮貌,黑口黑面,做得咁唔開心不如唔好做

仲有..d人可以係渣住你杯野飲黎玩..睇到火滾

我叫杯奶蓋紅茶..佢俾杯奶蓋綠茶我

不過..味道都ok既..
2009-09-09
  • 奶蓋紅茶
(非會員)
味道:一去到我就點了我最喜歡的烏龍茶/半赯。烏龍是濃茶,但是茶味一o的都唔夠。我就覺得貢茶的茶連一些本地品牌也比不上! 見到咁多人讚奶蓋 再點多杯 奶蓋綠茶 試試。飲到落口 ,第一個感覺是很特別的。 但再啖真o的,就發現這個奶蓋亦能把茶味蓋過。只是奶蓋給了人家新鮮特別感, 但這個奶蓋亦能把茶味蓋過。所以你根本飲不出甚麼是好茶!!! 服務為了節省時間, 沒有用機或手來搖茶。大部份配料已開水, 放入膠杯就封口給客人, 這算是甚麼服務? 環境/衛生等茶既時侯我還見到有位大嬸不知從那裡推放了茶桶/冰塊的木板車前來, 然後再急急放入店內, 這是衛生嗎?抵食:唯一可取就是都算低飲! 沒有小杯, 只有大杯! 但不好喝的東西抵又有何用呢?
味道:
一去到我就點了我最喜歡的烏龍茶/半赯。
烏龍是濃茶,但是茶味一o的都唔夠。

我就覺得貢茶的茶連一些本地品牌也比不上!

見到咁多人讚奶蓋 再點多杯 奶蓋綠茶 試試。
只是奶蓋給了人家新鮮特別感, 但這個奶蓋亦能把茶味蓋過。

所以你根本飲不出甚麼是好茶!!!

環境/衛生

抵食:

2009-08-23
  • 沒有!
2009-08-25 2 瀏覽
夜晚9點幾~~食完飯食完甜品~~再飲多杯台式飲品就真係完滿結束~~上次飲左奶蓋紅茶~今次飲奶蓋綠茶~~依然係8分糖~~人唔多~~野飲好快就到手~~大概3-5分鐘~ 今次要跟佢個貢茶既正宗飲法~~先打開個蓋飲上層既奶~~略香~~而下層既綠茶有好香既荼味~~甜度啱啱好~再2樣一齊飲~正!!再關返個蓋~2種一齊飲~最後將2層撈埋一齊~咁飲真係真係有唔同層次~$12有咁弘種飲法~抵!!綠茶好有香味~~值得一上試!!得!
2009-08-21
2009-08-18 2 瀏覽
聽朋友貢茶好好味就試下啦...大熱天時唔想等好耐 所以就去行下先啦返到黎拎杯胚芽珍珠, d胚芽"淋bad bad"而且d茶又麻麻地... waiter又唔會問要唔要少甜or少冰...比較之下都係輕鬆飲正d!
聽朋友貢茶好好味就試下啦...
大熱天時唔想等好耐 所以就去行下先啦
返到黎拎杯胚芽珍珠, d胚芽"淋bad bad"
而且d茶又麻麻地...
waiter又唔會問要唔要少甜or少冰...
比較之下都係輕鬆飲正d!
2009-08-10 13 瀏覽
見貢茶咁出名,所以特登走去試下 但係飲左一啖已經令我失望 我叫既係 少糖珍珠奶茶杯奶茶其實睇落去都稀稀地 飲啖之後我係覺得冇乜茶味; 亦只有好淡既奶味 珍珠都幾多但咬咬下食到微酸味... ?! lee杯珍珠奶茶, 係勝在抵飲 , 好大杯但味道真係十分一般 ....
見貢茶咁出名,所以特登走去試下
但係飲左一啖已經令我失望

我叫既係 少糖珍珠奶茶
杯奶茶其實睇落去都稀稀地
飲啖之後我係覺得冇乜茶味; 亦只有好淡既奶味
珍珠都幾多但咬咬下食到微酸味... ?!
lee杯珍珠奶茶,
係勝在抵飲 , 好大杯
但味道真係十分一般 ....

珍珠奶茶
2009-08-10
2009-08-09 2 瀏覽
是日同朋友去旺角添置一下上班的衣服,因為天氣實在太熱,未有胃口食野,而且我都想試下香港的貢茶跟在高雄飲的有何分別,還記得在高雄買光顧過一次貢茶,一次難忘所以可以黎貢茶買一杯野飲下~~~~~order左一杯珍珠奶茶,想要8分甜,但未說畢店員已嚷著要收錢,嗚嗚....我未說我想要多冰.....得等到自己的珍珠奶茶,急不及待地呷一口.............都完全不是那種味道!!!!珍珠很多....真是很多,但是全都是過熟,很稔,奶味很足夠但對不起奶粉味很重,茶味不用多提,order了八分甜感覺卻似15分甜!!總而言之只是一般旺角珍珠奶茶的口味雖然$12有那麼大杯的確很便宜,可是我寧願選擇Happy Lemon看來要待台灣的美食"駕臨"香江,請不要抱太大的期望
是日同朋友去旺角添置一下上班的衣服,
因為天氣實在太熱,未有胃口食野,
而且我都想試下香港的貢茶跟在高雄飲的有何分別,
還記得在高雄買光顧過一次貢茶,一次難忘
所以可以黎貢茶買一杯野飲下~~~~~

order左一杯珍珠奶茶,想要8分甜,
但未說畢店員已嚷著要收錢,
嗚嗚....我未說我想要多冰.....

得等到自己的珍珠奶茶,
急不及待地呷一口.............
都完全不是那種味道!!!!
珍珠很多....真是很多,但是全都是過熟,很稔,
奶味很足夠但對不起奶粉味很重,
茶味不用多提,order了八分甜感覺卻似15分甜!!
總而言之只是一般旺角珍珠奶茶的口味
雖然$12有那麼大杯的確很便宜,
可是我寧願選擇Happy Lemon

看來要待台灣的美食"駕臨"香江,
請不要抱太大的期望
2009-08-08
2009-08-07 15 瀏覽
上次試了珍珠奶茶, 今次試最出名既奶蓋紅茶, 另有綠茶同烏龍茶揀。奶蓋原來係下面是茶, 上面是用cream & milk 打暈既泡沫。個到有教你點樣飲呢杯茶,1 是先打開杯蓋, 先飲一啖上層既泡沫, 飲落好似飲緊d 雲呢拿奶昔咁2 是用飲管飲下面是茶, 雖然叫紅茶, 但飲落似烏龍茶最後係mix 埋黎飲, 好滑, 好似飲緊珍珠奶茶, 但比珍珠奶茶甜。男友話這杯比珍珠奶茶好飲, 但可能我唔太喜歡CREAM 既野, 所以我是喜歡珍珠奶茶多D~~~呢間雖然都多人排, 但等候時間就好快!!GD~~~
個到有教你點樣飲呢杯茶,
2 是用飲管飲下面是茶, 雖然叫紅茶, 但飲落似烏龍茶
所以我是喜歡珍珠奶茶多D~~~
呢間雖然都多人排, 但等候時間就好快!!GD~~~
2009-08-07
  • 奶蓋紅茶
2009-08-04 10 瀏覽
 返黎HK冇幾耐,鐘意飲奶茶既我即刻要慕名去試下呢間貢茶!最後不足一個星期我已經飲左4次!–冰淇淋紅茶(半糖)$15一開始就咁食左d雪糕,好香!再就咁飲一淡茶,又好香茶味!之後MIX埋佢地,個色完全係奶茶咁樣半糖=50%糖,對我來說甜味非常適中,而且茶味更濃!一d都不澀喉!正!比起出面茶餐廳,一定揀頁茶!又方便,價錢又合理。–冰淇淋紅茶(少糖)$15 + 寒天 $4直接MIX埋就飲,味道大概同上,只是較甜值得一講係寒天,好似意米 + 雪蛤膏。口感不錯,煙煙UN-UN。–珍珠奶茶(半糖) $12茶味繼續香濃,甜味適中,但珍珠太多個人認為有珍珠反而扣分,下次會試齋茶!

返黎HK冇幾耐,鐘意飲奶茶既我即刻要慕名去試下呢間貢茶!
最後不足一個星期我已經飲左4次!

之後MIX埋佢地,個色完全係奶茶咁樣
比起出面茶餐廳,一定揀頁茶!又方便,價錢又合理。
珍珠奶茶(半糖) $12茶味繼續香濃,甜味適中,但珍珠太多

個人認為有珍珠反而扣分,下次會試齋茶!
朋友外賣上門,雀局良伴!
近期出親旺角都實去貢茶買返杯野飲消暑唔好睇條人龍好似好多人,其實排好快嫁咋好喇…講返今次杯珍珠奶茶先 奶味: 我覺得奶味太多 茶味: 飲到有少少,不過唔夠重 珍珠: 最正,飲一啖都有成4-5粒珍珠到口,又夠多!!overall, 今次唔夠前幾次好飲..不過我都會繼續買因為夠晒抵同飽肚
近期出親旺角都實去貢茶買返杯野飲消暑
唔好睇條人龍好似好多人,
其實排好快嫁咋

好喇…講返今次杯珍珠奶茶先
奶味: 我覺得奶味太多
茶味: 飲到有少少,不過唔夠重
珍珠: 最正,飲一啖都有成4-5粒珍珠到口,又夠多!!

overall, 今次唔夠前幾次好飲..
不過我都會繼續買
因為夠晒抵同飽肚
招牌珍珠奶茶 - SORRY,太口渴,飲左幾啖先影相^^v
好多珍珠@@
2009-07-28
好多珍珠@@
2009-07-29 5 瀏覽
由於貢茶成了我的新寵兒, 一有機會又去試試新野啦!功克力味濃, 但可能太濃的關係, 令奶茶的茶香消失得無影無蹤。其實可以說這是一杯美味的朱古力呢! 但總括而言都是美味的!仙草很有咬口, 是我試過眾多珍珠奶茶店最好的一間, 而且份量十足呢!加上仙草後飲品更有口感和層次, 是珍珠外一大選擇。
由於貢茶成了我的新寵兒, 一有機會又去試試新野啦!

其實可以說這是一杯美味的朱古力呢! 但總括而言都是美味的!

加上仙草後飲品更有口感和層次, 是珍珠外一大選擇。

2009-07-27 16 瀏覽
返家搭mtr前經過旺角o既依間分店買返杯去慢慢歎都好!!之前試過綠茶多多, 真係好飲到不得了見檸檬多多佢地標記為「王牌」當然要試下啦!!但..........依鑊真係錯晒 Orz 檸檬多多 $12入口第一啖.....what the............酸呀!!!! 果種酸唔係一般o既酸, 係好好好好酸.......難以入口味道仲好怪, 完全飲不出益力多的味道亦不似檸檬的香味飲落似某某橙色魚肝油的味道....好難飲= =原諗住等佢d浮游物沉底, 淨係飲面果d算...但最後都係頂唔順, 飲唔夠5啖就成杯掉左...o徒晒(男友直頭聞到已經唔敢飲)下次都係幫襯返奶蓋或者綠茶多多好了!!
返家搭mtr前經過旺角o既依間分店
買返杯去慢慢歎都好!!
之前試過綠茶多多, 真係好飲到不得了
檸檬多多佢地標記為「王牌」

當然要試下啦!!

但..........依鑊真係錯晒 Orz

檸檬多多 $12

果種酸唔係一般o既酸, 係好好好好酸.......難以入口
味道仲好怪, 完全飲不出益力多的味道
亦不似檸檬的香味
飲落似某某橙色魚肝油的味道....好難飲= =

原諗住等佢d浮游物沉底, 淨係飲面果d算...
但最後都係頂唔順, 飲唔夠5啖就成杯掉左...o徒晒
(男友直頭聞到已經唔敢飲)

下次都係幫襯返奶蓋或者綠茶多多好了!!
檸檬多多...=口=
2009-07-06
2009-07-27 10 瀏覽
今天去旺角睇戲, 又未食早餐之際我們就去咗買貢茶飲, 因為我見好多人飲過貪新鮮既我,一定既試下啦~焦糖奶茶加珍珠($14)太重奶味,少咗茶味, 得少少焦糖味覺得好一般者~
今天去旺角睇戲, 又未食早餐之際
我們就去咗買貢茶飲, 因為我見好多人飲過
貪新鮮既我,一定既試下啦~
焦糖奶茶加珍珠($14)
太重奶味,少咗茶味, 得少少焦糖味
覺得好一般者~
2009-07-26 6 瀏覽
想試在旺角的人氣奶茶店 - 貢茶很久,但每次經過一定見到人龍,打消了光顧的念頭.今次在晚上十點多來,門外的人潮漸退,才能直入.看看是否值得大家去排長龍?本來又要例牌的珍珠奶茶,見到此奶茶店其中一樣招牌是貢茶,即刻轉移焦點.貢茶要紅茶,等了大約兩分鐘就有.在杯蓋上有注明飲用方法,如果打開蓋飲,便可先感受到面頭忌廉的細滑,用飲管飲就直接感受到茶香,如果將其撈勻,味道會更加均勻.增加層次感.試勻三種方法之後,還是用飲管,因為茶味的確香.帶有回甘,夏天喝著如此的凍茶,實在爽快.珍珠奶茶,唯有留待下一次先.

珍珠奶茶,唯有留待下一次先.
2009-07-26 4 瀏覽
之前去過登打士街的貢茶, 雖然唔算十分好飲, 但有時都會幫襯吓, 因為佢夠大杯, 每次飲的都會唔同!今次經過新之城對面, 原來開左間新的分店, 於是買杯鮮奶綠茶飲, 價錢十五蚊.. 今次呢杯, 覺得只係一般, 茶味好淡, 好似只係飲緊奶的感覺! 又或者可以話奶同茶的比例唔係好啱, 以至這杯奶茶變成唔好飲下次再買, 都係飲番登打士街的出品!

下次再買, 都係飲番登打士街的出品!
2009-07-24 11 瀏覽
我第二次試貢茶的珍珠奶荼,有香濃的奶味,珍珠勁多,大大杯好抵飲。冰及糖的份量可隨意選擇,最啱怕肥的我。夏天飲勁好味。
2009-07-19
  • 珍珠奶荼