2010-02-27 16 瀏覽
好耐冇到深水埗黃金!同女友過去買野, 先發現呢度都開左一間貢茶!更係要飲返杯啦!門口又係排滿人, 排隊落單都等左5分鐘, 女友叫左杯仙草奶凍!而我平時多數飲巧克力加珍珠, 不過今次試新店, 一定要試吓佢地既招牌奶蓋!奶蓋可以配紅茶,綠茶,烏龍茶或青茶, 我比較喜愛配青茶!同其他貢茶店一樣, 奶蓋保持幼滑, 加上青茶既青香, 真係一絕!貢茶既茶係用真正茶葉沖泡, 飲得出好有茶味!唯一缺點始終係太多人, 都係要等大約15分鐘先比到我地!不過我都淨係會飲呢間野, 正宗台式飲品麻!
好耐冇到深水埗黃金!
同女友過去買野, 先發現呢度都開左一間貢茶!
更係要飲返杯啦!
門口又係排滿人, 排隊落單都等左5分鐘,
女友叫左杯仙草奶凍!
奶蓋可以配紅茶,綠茶,烏龍茶或青茶, 我比較喜愛配青茶!
貢茶既茶係用真正茶葉沖泡, 飲得出好有茶味!
唯一缺點始終係太多人, 都係要等大約15分鐘先比到我地!
不過我都淨係會飲呢間野, 正宗台式飲品麻!
2010-02-12
  • 珍珠幻茶
  • 招牌奶蓋
  • 巧克力加珍珠
  • 仙草奶凍
  • 寒天愛玉
2010-01-31 110 瀏覽
10.01.23 仙楂洛神花茶@深水埗貢茶今天在深水埗從頭吃到尾很有飽膩感經過貢茶,看到廣告牌上的仙楂洛神花茶就買一杯來解解油膩還是一如以往的無糖少冰客人不多,但也等了約5分鐘還好旁邊有麵包店邊等邊欣賞新鮮出爐的麵包香,呵呵~仙楂洛神花茶(HKD12)很大一杯深紫色濃郁得像還沒加開水的純利賓納喝一口滋味酸香,酸酸甜甜的非常能解油去膩!***仙楂跟洛神花都很有食療作用仙楂:可幫助維持消化道機能洛神花:具有清熱潤喉、生津止渴的功用,對中暑或防治高血壓也有不錯的效用***詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=2580
10.01.23 仙楂洛神花茶@深水埗貢茶

今天在深水埗從頭吃到尾
很有飽膩感
經過貢茶,看到廣告牌上的仙楂洛神花茶
就買一杯來解解油膩

還是一如以往的無糖少冰
客人不多,但也等了約5分鐘
還好旁邊有麵包店
邊等邊欣賞新鮮出爐的麵包香,呵呵~

仙楂洛神花茶(HKD12)很大一杯
深紫色濃郁得像還沒加開水的純利賓納
喝一口滋味酸香,酸酸甜甜的非常能解油去膩!

***
仙楂跟洛神花都很有食療作用
仙楂:可幫助維持消化道機能
***

2009-12-08 19 瀏覽
為左買個hard disc, 所以又黎左深水步...今次醒喇, 出左地鐵站記得轉右去新開既貢茶,即時貢去買杯烏龍奶蓋, 朋友仔就買八寶仙草.等緊杯野既時候, 仲有得試飲青茶, 味道都ok...雖然今日凍左d, 不過杯奶蓋真係好好味, 茶味夠濃, good.八寶仙草第一啖甜, 不過攪勻左d味岩岩好, 下次可以試下...
為左買個hard disc, 所以又黎左深水步...

今次醒喇, 出左地鐵站記得轉右去新開既貢茶,
即時貢去買杯烏龍奶蓋, 朋友仔就買八寶仙草.
等緊杯野既時候, 仲有得試飲青茶, 味道都ok...

奶蓋烏龍茶
2009-12-07
$12 (其他)
奶蓋烏龍茶
2009-12-06 19 瀏覽
十月下旬‧晴往電腦中心看些東西,經過這裡,方發現原來試了許多店子的珍珠奶茶,卻還未試過這個品牌的。趁是日沒有什麼人在等候,來一杯仙草奶茶。12蚊一杯,大大杯的,都米話唔抵飲。喝起來茶味淡,奶味卻濃,仙草沒有什麼味道,整體而言,感覺一般。加上是連冰倒下去的,邊行邊喝,也是越喝越淡的,隔去冰,不行嗎?
十月下旬‧晴

越喝越淡的台茶