2017-04-09 464 瀏覽
今日係附近,我一個人一定選擇係食米線唔想食啲連鎖式嘅米線店,因為果啲平時成日有得食,諗起貴川,之前食過幾次都好食,所以就拿拿聲行過去了豬頸肉中辣薯粉湯底好香,麻酸適中,又唔係得個死咸,帶點點甜味,但係比起坊間既算係偏油,同埋佢個中辣唔夠辣,似我係出面既小辣咁,我叫多青多芽都冇多到,配料豬頸肉都好少,整體成個粉都好細,好孤寒下,男仔食可能會唔夠飽好食係好食,但配料就唔夠出面啲連鎖式既咁重手,可能要叫2味送先至夠出面1味送。
今日係附近,我一個人一定選擇係食米線

豬頸肉中辣薯粉
繼續我的平食譚仔以外的米線之旅。今日一行4人行完山之後,決定岀番市區食埋個tea先~平食之選當然係米線無誤,但係原來身邊的朋友手上面都有幾張譚仔以外的米線食店牌😳 所以今日就去左貴川!坐低睇餐牌,都係叫番個酸辣小窩米線🙈面底$25,非常好,再加肥牛😍$10同行2個男仔叫左撈米線😳女仔都係叫番有湯的米線😆湯汁較混濁,叫左小辣,但唔算太辣酸味還好,不過配菜較少😣肥牛都唔會要求太高🙈一分錢一分貨肥膏佔左4成,有4、5塊。米線一般另外跟餐加$14有凍食皮蛋不過D皮蛋個黃係黃色嘅🤔
繼續我的平食譚仔以外的米線之旅。
今日一行4人行完山之後,決定岀番市區食埋個tea先~
所以今日就去左貴川!
同行2個男仔叫左撈米線😳
女仔都係叫番有湯的米線😆
湯汁較混濁,叫左小辣,但唔算太辣
酸味還好,不過配菜較少😣
肥牛都唔會要求太高🙈一分錢一分貨
肥膏佔左4成,有4、5塊。
米線一般
另外跟餐加$14有凍食皮蛋
不過D皮蛋個黃係黃色嘅🤔
2017-03-18
下午茶
2017-02-21 480 瀏覽
因為成日係旺角轉車返屋企…所以好多時係旺角埋飯先。不過先決條件係要快,方便同唔使諗!所以好多時都係譚仔搞掂!講番呢間貴川,以前都成日經過但都係過門而不入!因為見到場面冷清清冇乜人!所以都係唔敢搏!不過唔知幾時開始好多人排隊就挑起我D好奇心想試下!終於有日9點幾經過又咁啱見到有吉位就即管入去試下!入到去靚女安排左我地坐4人卡位!!係諗緊食乜時候,靚女急不及待問我地食乜幾次!為左配合佢,我就即刻叫左墨丸炸醬小鍋米線!女友就叫左腩肉魚餃米線!先講下個湯底,味道同荃灣雲貴好近似!酸酸辣辣!不過呢間就冇咁肥膩!墨丸都唔錯,有D墨魚香味!都唔會成口粉成粒份子料理咁!炸醬就不過下失!魚餃就同一般街食到分別不大!腩肉都係不過不失!唔太入味!呢味野我都係覺得荃灣雲貴好味!米線煮得好煙韌不過份量太少!大約$40碗粉唔係太貴!可能我大食,唔太飽!不過總括黎講幾好味!如唔太肚餓又想食下米線,絕對係旺角譚仔以外唔錯既選擇!謝謝…

終於有日9點幾經過又咁啱見到有吉位就即管入去試下!

入到去靚女安排左我地坐4人卡位!
!係諗緊食乜時候,靚女急不及待問我地食乜幾次

墨丸都唔錯,有D墨魚香味!都唔會成口粉成粒份子料理咁!

炸醬就不過下失!

魚餃就同一般街食到分別不大!

腩肉都係不過不失!唔太入味!呢味野我都係覺得荃灣雲貴好味!

米線煮得好煙韌
不過份量太少!

大約$40碗粉唔係太貴!可能我大食,唔太飽!

謝謝…
  • 小鍋米線
2017-01-13 480 瀏覽
今日佢一開門就去食,肚餓諗住快快趣有得食,已經第一個入去坐,叫左個熱伴米線,等下等下間鋪都坐滿哂人,其他人都落哂單,不知不覺我隔離遲過我入黎過d人叫果d米線都黎哂。我覺得唔對路問下個伙計睇下有無漏單,佢問完佢覆都無覆我。等左成半個鐘,再問下果個應該係老闆娘,我就問下佢,佢就係度答埋d咩話"係耐d,人個人得一對手",我心諗,就算係都應該搞左我果個先啦,啱唔啱啊。好彩最後都黎左,但係d服務真係好差,個老闆串串貢咁樣,以後都唔會去食啊,食到一肚氣,野有唔係特別好食,貼錢買難受真心唔推薦大家食,去食隔離譚仔仲好,雖然野唔太好食,起碼唔洗食到一肚氣

2016-12-04 562 瀏覽
帶家犬看完醫生, 打算極速醫肚但無奈香港食肆都不歡迎狗隻內進, 餓到生不如死都只有買外賣...就近有間米線店, 本來喜好食湯麵, 但要孭著小犬又要手拿著米線, 其實太麻煩心想..天氣涼又不想吃涼伴米線..一看門口餐牌, 原來有熱伴米線, 還要比有湯的平等多! 只是$25!!惹味熱伴米線我加了一份腩肉, 合共$33真是沒有半滴湯外表平平無奇, 但原來內裏的米線是熱呼呼, 燙燙的!!只看米線的色水也知道, 是非常惹味沒有辣, 是正常雲南風味, 已經好夠味加入芫茜及酸菜,  味道更香更出色而腩肉完全唔肥, 肉質爽下次一定要堂食, 味道應該更好
帶家犬看完醫生, 打算極速醫肚

心想..天氣涼又不想吃涼伴米線..

我加了一份腩肉, 合共$33
真是沒有半滴湯

外表平平無奇, 但原來內裏的米線是熱呼呼, 燙燙的!!
只看米線的色水也知道, 是非常惹味

沒有辣, 是正常雲南風味, 已經好夠味

加入芫茜及酸菜,  味道更香更出色
而腩肉完全唔肥, 肉質爽

下次一定要堂食, 味道應該更好
2016-11-30
2016-08-24 803 瀏覽
係旺角做完body check,一路行返公司途中,路過豉油街,就行入去食好耐好耐冇食過的呢間米線舖(我真係覺得自己係米粉達人來噶,食幾都唔厭)😂😂😂😂😂😂米線真係好好味,我鍾意的酸辣,配埋豬扒、雞翼和韭菜,個個都係我最愛~可以完全唔辣的酸辣米線喔,係未好神奇,不過我咁愛辣點會唔辣架,梗係食至愛的勁辣啦海帶絲屬特價小食,但是份量都相當OK。如果冇咁鹹就更好咯。不過都係好味喔~

2016-08-24
2016-07-31 586 瀏覽
我行下睇到排隊好誇張!一見(我鍾意食米線店)同以前比較(旺左好多)我一入出到叫左一碗中辣酸辣南肉米線加一碟脆皮付皮角!同一杯茉香珍珠奶茶!簡直一配!好好食!環境衛生都!待應都好主動同好招呼!好幸福好滿足!食飽了!有位應該係老闆娘好有禮貌囉!
!環境衛生都
!待應都好主動同好招呼
!好幸福好滿足
!食飽了!有位應該係老闆娘好有禮貌囉!
  • 脆皮付皮角
  • 酸辣湯米線
2016-07-23 519 瀏覽
之前有試過一次,食完好味得不得了。今次已經係不知道第幾多次幫襯了。依然還是那麼滴好味!勁讚一個!米線好彈牙,入面配有酸菜和芽菜,連不怎麼鍾意芽菜的我都覺得呢間鋪的芽菜都係好味過其他米線舖,唔知道店家係唔係有咩秘方呢?米線24,有小小芽菜、酸菜....我加了雞翼(7蚊2隻)同娃娃菜(5蚊),勁辣,啱晒我喔。看圖片,係未未食已經覺得好想食呢~某人叫了炸魚片(+7蚊),就小辣。一樣咁好味喔~另外order了一個例份的椒鹽豆腐,12蚊架,抵食到飛起~如果你同我一樣咁鍾意食米線,呢間米線舖,絕對唔可以錯過喔~

某人叫了炸魚片(+7蚊),就小辣。一樣咁好味喔~
另外order了一個例份的椒鹽豆腐,12蚊架,抵食到飛起~
如果你同我一樣咁鍾意食米線,呢間米線舖,絕對唔可以錯過喔~
2016-07-23
2016-07-10 327 瀏覽
首先,味道吳系好,性價比吳高,佢所謂既酸辣,系加平時既辣椒油落去,碗野一上到黎,多油到呢,再望一望台上果樽辣椒油,明顯系加辣椒油落去。佢無自己既獨特風味吳僅要,如果系加辣椒油我自己加都可,吳使叫你既酸辣。另外最重要就系服務態度,應該系老闆娘,個女人態度差到你吳會再去,俾錢食野仲要受氣。
2016-07-10
2016-06-26 244 瀏覽
收工,肚餓和幾位同事找地方宵夜食少少嘢,見到呢間好似幾好,入去試吓先,坐低見到餐牌都好多選擇和配搭,我就選左個沙爹小鍋米線餐,有個米線再自選兩款餸,選左腩肉(辣味)、炸魚片,叫餐可以優惠價叫野飲,選左凍柚子蜜,我們另外叫左幾款小食,有川辣口水雞、辣肚絲和蟹籽芝士丸,坐左陣就有碗熱辣辣既米線送上,碗米線都幾大碗,試吓個沙爹湯先,都幾濃和腩肉個辣汁溶和一齊更加野味,腩肉和炸魚片都好多,米線食落好滑,粗幼適中,腩肉好入味個辣味剛剛好,厚簿大細適中,可以一啖食晒,越食越野味,炸魚片好新鮮彈牙,大大件,咬落唔係麵粉頭,好正 杯柚子蜜唔太甜,都幾多柚子碎,好味 川辣口水雞,個麻辣味好甘好辣,啲雞好嫩好滑 辣肚絲就好爽好野味 蟹籽芝士丸,熱辣辣,外脆內裏流心芝士 ,因為太趕關係都唔記得影相,只可靠口術由於宵夜唔想食太多,一於下次再試
杯柚子蜜唔太甜,都幾多柚子碎,好味

川辣口水雞,個麻辣味好甘好辣,啲雞好嫩好滑

辣肚絲就好爽好野味

蟹籽芝士丸,熱辣辣,外脆內裏流心芝士
,因為太趕關係都唔記得影相,只可靠口術
由於宵夜唔想食太多,一於下次再試
2016-06-05
$41 (宵夜)
  • 川辣口水雞,蟹籽芝士丸
2016-06-20 238 瀏覽
細個讀書食過貴川,今次重臨就係十幾年之後....荔枝雪泡:荔枝味沙冰+左d水果味椰果,解熱解辣不二之選,入口爽哂招牌酸麻辣紅薯粉+腩肉+腐皮(小辣):紅薯粉煙un,腩肉夠味夠林,絕對唔乾柴。湯底本身已經酸麻辣平衡得好好,夠哂正,加埋其他餸直頭係錦上添花!椒鹽豆腐:炸得好香口!沾埋個酸酸地嘅汁好惹味,可惜裡面豆腐唔滑單山雞翼:大大隻雞翼好香口,味道有d咖哩,辣粉..仲有d唔知咩野香料,整體係好味,但可以將咸味降低咁多年之後風味及味道依然保存,係食酸辣粉首選
細個讀書食過貴川,今次重臨就係十幾年之後....
咁多年之後風味及味道依然保存,係食酸辣粉首選
2016-06-19
2015-09-19 476 瀏覽
經過見到唔少人等緊位, 就行去望望! 原來係食米線既...咁就試下啦!!叫左個麻辣米線(中小辣), 再配左雞翼(加$7)同肥牛(加$10)!個湯底真係好麻, 同埋好似好多油, 不過都算好食既!我就麻麻地個肥牛, 似食緊豬肉, 有小小鞋鞋地, 完全唔似普通打邊爐果隻....雞翼就唔錯, 好香!!!
經過見到唔少人等緊位, 就行去望望!
原來係食米線既...咁就試下啦!!
個湯底真係好麻, 同埋好似好多油, 不過都算好食既!
雞翼就唔錯, 好香!!!
2015-09-09
2015-07-18 595 瀏覽
貴川米線出旺角睇完戲已經將近11點,就決定食貴川米線,最近常食選料既食物,都可以食到超貴,今日少少節制下都食左$152~單山雞翼-炸雞翼炸得很脆皮,外面在淋上類似七味粉既粉,但唔太辣,不過味道覺得還好。蟹籽芝士球,超級好味!必食推介!!咬下去有流心芝士又有蟹子香味~炸皮很有口感,不會太厚,但又有脆皮感覺~超級正!沙嗲米線~配魚蛋及豬大腸講真個沙嗲湯味道麻麻,不過米線都幾香滑,魚蛋很特別,好像有炸過,不過不像平常的,豬大腸很厚,但略嫌有啲難咬開~酸辣米線(少辣)-配雞翼、炸醬、豬頸肉、墨魚丸,湯底幾好飲,雞翼有點像咖哩雞翼幾好味,炸醬味道還好,覺得無乜味,其他都還好~飲品選擇也很多~❤️️還有珍珠奶茶~都幾好飲!總括而言,價錢不算很貴,但都算宵夜不錯既選擇~

貴川米線
出旺角睇完戲已經將近11點,就決定食貴川米線,
最近常食選料既食物,都可以食到超貴,
今日少少節制下都食左$152~

蟹籽芝士球,超級好味!必食推介!!
蟹籽芝士球

沙嗲米線~配魚蛋及豬大腸
講真個沙嗲湯味道麻麻,不過米線都幾香滑,
魚蛋很特別,好像有炸過,不過不像平常的,
豬大腸很厚,但略嫌有啲難咬開~

炸醬味道還好,覺得無乜味,其他都還好~

飲品選擇也很多~❤️️還有珍珠奶茶~都幾好飲!

總括而言,價錢不算很貴,但都算宵夜不錯既選擇~

2015-07-17
$80 (宵夜)
蟹籽芝士球
2015-05-02 455 瀏覽
在放學後覺得有點餓, 於是近地選了一間小店填飽肚子。 小店位於旺角, 很多食客, 位子擠迫。 這店的賣點以酸辣, 麻辣米線為主打, 因此我點了酸辣米線配炸響玲。酸辣米線:酸辣米線除了有米線外, 還有酸菜, 腐竹, 芽菜和肉碎, 而湯底比較油膩。配菜方面, 我點了炸響玲。炸響玲有3個,因響玲剛放在湯裡,還沒有變軟,不致會令響玲吸乾水份,變得難吃,值得一讚; 而我認為最好吃的是米線, 軟硬適中, 非常滑身。但店裡的衛生情況一般, 餐具有點黏手, 感覺像是洗不乾淨。這裡的食物雖然不昂貴, 但衛生情況有改善空間。
炸響玲酸辣米線
見食得譚仔多, 經過見到呢間先, 咪試下囉, 坐低無耐, 女侍應已好不客氣問 : “唸好未呀!” 我地最終叫左兩碗"熱撈米線 (無湯)" + "口水雞" + 兩杯飲品老老實實, "熱撈米線"是不辣的, 但佢又有麻辣既香味, 對於不食辣既人係一贊既但口水雞就真係差差差, 完完全全無味, 好似食緊一舊擦子膠咁, 佢既汁亦都唔係平時口水雞既汁, 總之就唔好食啦但食食下見到個男侍應好大聲咁鬧佢自己既同事, 全場當堂已經靜晒,過多一陣, 有個類似老闆娘既女人, 不斷喝罵 : “呢檯點嫁?!食左個幾鐘喇”, 跟住係咁超住人,我差唔多食完, 唸住飲埋杯野就走喇, 點知發現杯野上面有隻蚊, 同其中一個女侍應講, 點知轉頭果個好火爆既老闆娘黎質問我 : “隻蚊係自己飛落去定點!??” 我心唸 : “真好笑, 我鬼知呀! 我下次問下隻蚊先”, 跟住佢話 : “ 今次算, 換俾你, 下次就…” 我即刻話 : “唔洗喇”, 費事為左杯野俾人落毒, 但一定唔會再有下次囉, 乞兒咩!!!!!
見食得譚仔多, 經過見到呢間先,

我心唸 : “真好笑, 我鬼知呀! 我下次問下隻蚊先”,

跟住佢話 : “ 今次算, 換俾你, 下次就…”
2015-04-25