突然好想食咖哩同事就帶我黎呢間。餐牌有生咖哩同熟咖哩揀。個人覺得生咖哩係偏似印度咖哩而熟咖哩係偏似辣嘅葡汁。加辣要小心。真係都幾辣。平時三哥食5少/3少。今次加微辣都食到流鼻水自己揀咗什菜咖哩但係可惜佢除咗3粒薯仔全部都係椰菜同大白菜。同自己期望嘅印度風花椰菜薯仔蘿蔔有D唔同。但係都係好食嘅。個咖哩汁真係出息同事食嘅鴨肉咖哩望落都好好食同埋隻貓真係好磁人。我地一座低佢就上咗黎瞓喺同事中間。最後仲要上埋我大髀繼續瞓
突然好想食咖哩同事就帶我黎呢間。

餐牌有生咖哩同熟咖哩揀。

個人覺得生咖哩係偏似印度咖哩而熟咖哩係偏似辣嘅葡汁。

加辣要小心。真係都幾辣。
平時三哥食5少/3少。今次加微辣都食到流鼻水

同自己期望嘅印度風花椰菜薯仔蘿蔔有D唔同。
但係都係好食嘅。個咖哩汁真係出息

同事食嘅鴨肉咖哩望落都好好食

什菜熟咖哩  +  薄餅
  • 鴨肉生咖哩
2023-02-25 954 瀏覽
一間門口掛滿大紅燈籠嘅咖喱專門店,感覺有啲獵奇,令人幻想中式咖喱到底會係點。今次叫左兩款生咖喱,羊同埋豬膶,落完單後師傅即刻開鑊煮,都算比較少見。咖喱味道的確同日式、印度有啲分別,多洋蔥就有少少似巴基斯坦,但佢加埋花椒八角一齊煮,辣度都偏高,應該係老闆自創嘅風格。咖喱豬膶配搭幾有新意,效果我就覺得一般般。咖喱羊就做得幾好,可惜餸嘅份量真係好少,比例可能仲少過銀咖喱,連熱飲開價近百蚊,定價有啲進取。雖然定價偏貴,但店內兩隻貓貓都非常親切,見到每位客人都會主動打招呼,甚至會坐喺身傍陪你食飯。如果以幫襯貓Cafe嘅心態就會覺得價錢合理晒😹

生咖喱羊肉
2023-02-20 605 瀏覽
今日食左個生咖哩,同熟咖哩分別就係濃味啲,撈飯好好食好惹味京䓤鴨胸餅有啲似扁皮鴨,幾過癮咖荲原味都有辣,如果唔食得辣就叫原味就夠了,少少辣都好鬼辣總結咖哩味夠特別,會再幫襯老闆一手一腳自己做哂收銀洗碗廚房,親力親為抵讚
今日食左個生咖哩,同熟咖哩分別就係濃味啲,撈飯好好食好惹味

京䓤鴨胸餅有啲似扁皮鴨,幾過癮

咖荲原味都有辣,如果唔食得辣就叫原味就夠了,少少辣都好鬼辣

總結咖哩味夠特別,會再幫襯

老闆一手一腳自己做哂收銀洗碗廚房,親力親為抵讚
2023-02-20
  • 生咖哩牛腩飯
Passing by this resto for few times, finally I had a chance to try it. I was attracted by its outsides ‘old-school’ labels and photos. It looks very authentic.There are two cats in the resto and they are so friendly. Please note, if you have allergy or if you don’t like cats.I ordered two types of curries. One of it is their signature curries – Raw Curry. I ordered Oyster Raw Curry with naans. The naans are super good and crispy! Must Try it! The raw curry is with a lot of onions and the less sp

Oyster Raw Curry

Naans
The raw curry is with a lot of onions and the less spicy level is quite spicy for me! (The chef told me their spicy level doubles other restos!)

Another curry I ordered is Ox Tongue Curry (normal curry) which contains coconuts milk, along with rice.
Ox Tongue Curry
It is more like Hong Kong Style Curry but it is still quite good and there a lot of ox tongues!

If you are a curry lover, you can visit and give it a try!
Oyster Raw Curry
Ox Tongue Curry
2022-05-04 992 瀏覽
有返晚市堂食之後就多返好多機會試下以前想試既餐廳,之前係荔枝角上堂之前都有經過過依間「貴麻橋咖哩屋」,門口都好似有好多推介咁,於是今日心血來潮就走左去試下佢既咖哩。落單果時想知道「生咖哩」同「咖哩」既分別,但店員唔知道個分別...... 只係話生咖哩同羊腩比較出名,最後點左「生咖哩牛肉」。(之後睇返食評有人介紹「生咖哩」係即炒既咖哩同埋無薯仔)過左10分鐘到就有野食,飯既份量係多過平時碟頭飯,但咖哩同牛肉比較細份。賣相感覺都唔錯咁,但食左第一啖咖哩之後就比較失望🙈因為咖哩味都幾淡,咸味都唔多覺有,辣味係更加無......配料牛肉方面,肉質都算滑,但味道又係唔夠,食落係好似無餣過咁。所以成餐個感覺都幾失望,無諗過咖哩屋既主打既咖哩都做得咁差,如果老招牌要繼續做落去既話,真係要諗諗點將主打做返好。

生咖哩牛肉
2021-12-15 801 瀏覽
酥皮京蔥鴨胸餅:似片皮鴨,但呢到鴨肉食落好好味,有兩條雪梨肉中和返,超正😽巴蜀涼拌三絲:酸酸辣辣岩岩好😚咖哩羊腩:羊腩好林,叫師傅唔好咁辣,配印度薄餅,正到不得了👍🏻👍🏻仲有兩隻😸😸

巴蜀涼拌三絲:酸酸辣辣岩岩好😚

仲有兩隻😸😸
2021-12-15
2021-11-23 787 瀏覽
路過呢間貴麻橋咖喱屋時被菜牌吸引,好奇“咖喱”与“生咖喱”的區別,於是找一天同朋友來試味!一落座先同老闆瞭解兩种咖喱的區別,原來咖喱是馬來式咖喱,椰汁味較濃。生咖喱雖雖然也是馬來式咖喱的底,但味道更接近印度咖喱,少椰汁味。馬來咖喱唔系我同朋友個菜,於是點了“生咖喱牛利”加薄餅。雖然點了小辣,但辣度完全超過預期,很適合鍾意食辣的朋友。辣中帶小小甜,以為系椰汁,但老闆話因為加了生果一起煮,所以有生果甜味。幾特別!
2021-05-28 1183 瀏覽
夜媽媽,九點零食唔到壽司朗,唯有係附近穩下嘢食。忽然見到係對面,貴麻橋咖喱屋,個名咁似食米線既。原來米線同咖喱都有。入去以後老闆積極推薦生咖喱,咁就不如直接食個生咖喱。咖喱好鬼香,用洋蔥,香料炒過,羊腩又唔算騷,加上都軟嫩,配上印度薄餅簡直一流。最緊要係仲有貓貓陪著你食。

入去以後老闆積極推薦生咖喱,咁就不如直接食個生咖喱。

生咖喱羊腩
  • 生咖喱羊腩
2021-02-27 1166 瀏覽
很多次在午飯時候經過這店,都是顧客滿滿的,這天終於進店一試。店名是咖喱屋,當然要試試咖喱。店家的咖喱分生咖哩和熟咖哩,生咖哩用洋蔥炒,比較少見,熟咖喱就是常見的配馬鈴薯的黃色咖喱。看店家的介紹,以生咖喱馳名,就點了生咖喱牛脷飯。點餐時侍應問要不要加辣,第一次吃,不知辣度如何,就說不用加辣了。食物上桌,先試咖喱汁,只是微辣,看來再來吃的話就要加辣,咖喱也沒想像中的香。再試牛脷,有點失望,因為牛脷切得細細碎碎的,不是我喜歡的大片厚切,份量不多,味道也只是一般。跟餐可選米飯、法包或米線,我點了法包,外脆內軟,算是好吃。另點了凍檸檬茶,沒什麼特別。這咖喱牛脷連法包連飲品(凍飲加了$3 )共$98 ,我覺得有點貴。想一提的是店中有一隻漂亮的貓貓,很乖巧,我輕輕撫貓貓,貓貓也沒有走開。
跟餐可選米飯、法包或米線,我點了法包,外脆內軟,算是好吃。
另點了凍檸檬茶,沒什麼特別。
依間其實你行到門口,你係唔覺得佢係有咩特別,只係一間普通既茶記,但點解我會入去呢?咁係因為我附近有朋友係到返工,咁佢基本上就係附近食左好多野,依一間係其中一間。咁一場黎到就試下依到既咖哩飯啦,咁佢餐單就有生咖哩同咖哩,咁個分別係邊到呢,我都問左老闆,生咖哩就係新鮮炒比你唔洗落椰汁。咁我就叫左個生咖哩雞球飯,辣度佢都有得比你揀,咁我就叫左唔辣,我怕太辣。首先當然要試左佢個咖哩,辣度係有少少,有辣有甜,雞球都好入味,撈埋D飯真係好送飯,好食係好食,只係我覺得埋單,120蚊到我就覺得係有D貴。

2020-06-12
2020-06-19 883 瀏覽
是咁的 諗住打電話叫個外賣啦好想食咖喱 上OpenRice就搵到呢間舖打電話過去 第一句 態度超級差「喂 XX!」勁大聲 然後我有啲緊張講錯嘢 跟住佢就cut咗線我心諗我係咪打錯電話呢 望返我冇呀於是打多次 又係「喂 XX!!!」於是我問 「係 你好 係咪XXX?」接電話嗰個阿伯 又再次好大聲咁 講「識唔識聽廣東話」超激氣乜嘢態度嚟㗎 跟住上嚟再望番啲評語 原來好多人都話態度服務差超級唔抵食食到一肚氣想點個外賣 打電話去查詢下 啲態度已經咁差去到嗰度食埋仲得了嘅 超級超級超級唔建議去真心覺得 咁嘅態度 啲客都俾你嚇走晒
是咁的 諗住打電話叫個外賣啦
好想食咖喱 上OpenRice就搵到呢間舖
打電話過去 第一句 態度超級差「喂 XX!」
勁大聲 然後我有啲緊張講錯嘢 跟住佢就cut咗線
我心諗我係咪打錯電話呢 望返我冇呀
於是打多次 又係「喂 XX!!!」
於是我問 「係 你好 係咪XXX?」
接電話嗰個阿伯 又再次好大聲咁 講「識唔識聽廣東話」
想點個外賣 打電話去查詢下 啲態度已經咁差
去到嗰度食埋仲得了嘅 超級超級超級唔建議去

真心覺得 咁嘅態度 啲客都俾你嚇走晒

外賣自取
2019-06-19 1932 瀏覽
今天中午自己一個人瞎逛,看到了這家店門口玻璃貼了很多照片,我就被引進門了。看來菜單都是咖哩、看來看去不知道要點哪個,想想很久沒有吃牛舌了,所以我就點了牛利咖哩飯。飯給的很多、咖哩份量也很足。吃了第一口,咖哩有椰子的味道、咖哩味道不重,帶甜,但是又沒有鹹味。很奇怪。牛舌切的太厚了、雖然很大塊,也很多(10片),但是不是很好咬,吃幾口就沒有興趣繼續吃了。裡面有2⃣️塊蕃薯,其他都沒有。只能說不是我的菜吧!

只能說不是我的菜吧!
咖哩牛脷飯
2019-04-24 1333 瀏覽
經朋友介紹黎到呢間貴麻橋食咖哩朋友激讚呢到咖哩高質又香又辣但或者係因為口味吾一樣我幫襯貴麻橋幫襯左兩次,兩次都係失望而回地點吾就腳加上價錢貴而食物吾好食以後食咖哩我諗我都吾會再專登走過黎食店舖貼有與各大名人既合照重有兩隻貓貓坐陣服務人員態度好親切,解釋生咖哩係即炒既冇薯仔,熟咖哩就有薯仔由於事前已經係 open rice 睇過食評知道呢間野d出品係幾辣既所以落單既時候當問到要吾要加辣,嗜辣既我亦果斷講左句吾洗但之後就後悔...等既當中即炒咖哩真係非常香,成間店都聞到但上台之後發現超級油碟好淺,基本1/3 係真正咖哩汁,2/3 係油撈飯既時候感覺係食緊油撈飯而且完全吾辣,羊腩亦冇咩味呢個餐冇記錯係 90幾蚊以食物質素而言,性價比可謂非常低第二次黎醒目,叫左加辣,試個熟咖哩但係就... 真係一般法包感覺係放左好耐再翻熱出黎熟咖哩加辣真係辣左好多,但只有辣味特出咖哩味反而掩蓋左同行友人點左地獄鴨胸米線(甘上下名...)一樣,辣係好辣但只有辣味,味道稍嫌單薄感覺你 serve 咩配料咩麵種味都係一樣都係得個辣字,冇咩深度此處亦能 apply 落咖哩到... 總體而言,服務100,食物30改善空
經朋友介紹黎到呢間貴麻橋食咖哩
朋友激讚呢到咖哩高質又香又辣
但或者係因為口味吾一樣
我幫襯貴麻橋幫襯左兩次,兩次都係失望而回

地點吾就腳加上價錢貴而食物吾好食
以後食咖哩我諗我都吾會再專登走過黎食

店舖貼有與各大名人既合照
重有兩隻貓貓坐陣

服務人員態度好親切,
解釋生咖哩係即炒既冇薯仔,熟咖哩就有薯仔
所以落單既時候當問到要吾要加辣,
嗜辣既我亦果斷講左句吾洗
但之後就後悔...

等既當中即炒咖哩真係非常香,成間店都聞到
但上台之後發現超級油
碟好淺,基本1/3 係真正咖哩汁,2/3 係油
撈飯既時候感覺係食緊油撈飯

而且完全吾辣,羊腩亦冇咩味
生咖哩羊腩

呢個餐冇記錯係 90幾蚊
以食物質素而言,性價比可謂非常低
生咖哩羊腩配飯

第二次黎醒目,叫左加辣,試個熟咖哩
但係就... 真係一般
法包感覺係放左好耐再翻熱出黎
熟咖哩加辣真係辣左好多,但只有辣味特出
咖哩味反而掩蓋左
熟咖哩牛腩

同行友人點左地獄鴨胸米線(甘上下名...)
一樣,辣係好辣
但只有辣味,味道稍嫌單薄
感覺你 serve 咩配料咩麵種味都係一樣
都係得個辣字,冇咩深度
此處亦能 apply 落咖哩到...
地獄鴨胸米線

總體而言,服務100,食物30
改善空間好大
2019-04-07 941 瀏覽
今晚同班兄弟宵夜聚會,來到貴麻橋!多謝張主廚招待,美酒佳餚,仲要有澳洲生蠔雖然瘦左少少,不過為開胃送酒,都已經唔錯,今晚叫左好多款菜式,美味宵夜唔多講,睇相都流口水!今晚菜式味道比較重,但餸酒一流。先來個野菌脆豬潤湯,啲豬潤超爽又新鮮,咬落去口感一流再來超多美食,由其孜然羊柳絲,黑椒煎豬助蓋柳粒及安格斯牛肉粒推介,必食。呢度仲有生咖哩既野味香港只此一間得呢度先有得食 ,今晚超滿足,同班兄弟飲飽食醉!
雖然瘦左少少,不過為開胃送酒,都已經唔錯
,今晚叫左好多款菜式,美味宵夜唔多講
,睇相都流口水
!今晚菜式味道比較重,但餸酒一流
。先來個野菌脆豬潤湯,啲豬潤超爽又新鮮,咬落去口感一流
。呢度仲有生咖哩既野味
香港只此一間
得呢度先有得食
,今晚超滿足,同班兄弟飲飽食醉!
澳洲生蠔
黑椒煎豬肋蓋柳粒
孜然羊柳絲
  • 生咖哩系列
2019-03-23 586 瀏覽
好欣賞老闆的廚藝,我最喜愛食牛脷,朋友稱我為係牛脷妹,我鍾情食牛脷,去到每一間餐廳,只要嗰間餐廳有牛脷,我都會點來試。食過這間店的牛脷後,相差不多一星期我便會掛住,想去食一次。初時我係一個人去食,然後叫埋我先生一起去食,點知我先生都愛上了這店的咖哩。因為我身邊喜愛食辣或食咖喱的朋友不多,但我見這間店的餐牌有好多其他種類的菜,我好想試試,心想,如果多少少人,可以點多幾款菜試試,因為兩口子,如果點太多菜又吃不下。所以我請了我家人(四位)一起來食,點知我家人都學得好食,尤其是我媽媽,她平日一定要食好野,如果唔新鮮嘅食材佢一定彈三彈四,最記得佢話個豬養湯好飲,咖喱又好食,最勁嘅係佢食得出啲牛你係新鮮買新鮮整。原本當日諗住帶定人去食招牌咖喱雞,但原來係要預早一日打電話去訂,所以留待下一次再去。日後我都會繼續去時去其他菜色,

日後我都會繼續去時去其他菜色,
2019-03-17
  • 豬潤湯