推介呢間位於太子酒吧內街既cafe ☕️ 太子站一出,行5分鐘左右就到,好方便!餐廳走日系加西式fusion風格,環境雖小但係好cozy,去到7 點都full哂,記得多人要book位!今次試了人氣之選,海膽味噌蟹肉意大利麵,好 creamy ,啖啖濃厚奶香配有大量蟹肉絲、紫菜絲、蟹籽、菇等,外觀都好吸引,吾捨得落手食.食落每啖都有蟹肉絲再配埋海膽,海膽好重鮮味,入口即化,她出色!兩種食材配搭埋一齊好夾好甜!雞胸肉沙律既肉極鮮嫩,搭配柚子汁,完美配搭😍再加小食芥末雞粒,好彈牙爽脆,將一道咁健康既野食煮到極致,令人感動!然後再配一個龍蝦湯,真係好值得介紹!咁豐富的一個dinner再配埋一杯人氣嘢飲:冷泡青提烏龍!有機會想會再約朋友黎食🫶🏻🫶🏻店員態度友善都好細心,食物份量剛好足夠,睇食品嘅外觀,就知道餐廳多用心製作,價錢實惠,一定會再推薦朋友來試!

2024-08-26
2024-09-21 722 瀏覽
叫咗兩個set lunch~😍餐廳特別之處🥳:牆上面本身有”Happy Birthday”嘅字,可以再自己砌😍店員會比有唔同英文字母嘅盒你,可以tailor-made專屬嘅慶祝句子🤩非常特別!大讚🍀是日點餐🍀Main 1: 西京燒比目魚(推!!)(💰188)(+10% 🛎️)配咖啡菇、薯蓉比目魚嫩滑到不得了,配上西京燒甜甜地嘅醬汁,真係唔怪得餐牌寫住大推呢個菜式!薯蓉係餅型咁上,好cute~仲見到小小薯仔皮,非常新鮮。沙律醬配蛋黃醬就正常發揮,成個菜式好健康清新!最推|👅: 4.9/5Main 2: 咖啡燒汁烤豬仔髀(💰138)(+10% 🛎️)第一次食咖啡嘅maindish!幾正,豬仔髀唔韌又容易食到啖啖肉,配燒汁會味道偏甜,所以再加埋小小苦味嘅咖啡粉就幾夾,呢個創新菜式係幾成功嘅!鍾意飲咖啡嘅朋友唔好錯過|👅: 4.5/5配甜品: Tiramisu 估唔到set lunch都可以揀甜品,有Carrot cake, Cheese cake 同埋Tiramisu~ 特別欣賞Tiramisu嘅牛乳味好正,食到停唔到口。職員好細心提點我地甜品未完全解凍,加分👍🏻如果下次個甜品可以早小小開始解
叫咗兩個set lunch~😍

餐廳特別之處🥳:

🍀是日點餐🍀
配咖啡菇、薯蓉

甜品: Tiramisu
估唔到set lunch都可以揀甜品,有Carrot cake, Cheese cake 同埋Tiramisu~ 特別欣賞Tiramisu嘅牛乳味好正,食到停唔到口。職員好細心提點我地甜品未完全解凍,加分👍🏻如果下次個甜品可以早小小開始解凍就更加perfect~

配飲品: Long Black, Honey Yuzu with Lemon
咖啡入口苦度適中,亦唔會酸~好香!柚子蜜甜度剛好👍🏻更值得一讚係:裝嘢飲嘅杯同盤仔靚同有心機,十分打卡able~柚子蜜係玻璃壺咁上,可以自己斟落細杯度,幾chill🤤

環境: 4/5
服務: 5/5
再訪: 4.5/5
#mochicouple_hk太子搵食團太子有間隱世cafe,環境舒適,好適合同朋友食吓嘢傾吓偈👍🏼👍🏼1️⃣蒜油蜆肉花椒意大利麵($118) 🤍擺盤好靚,超打卡able!!!!!濃郁的蒜油味,搭配新鮮蜆肉的鮮甜,蜆肉好新鮮好彈牙,洗得好乾淨完全冇沙 !數量好多,有10隻! 隻隻都好大粒🤪花椒微微麻辣,唔食得辣嘅朋友都可以食。意大利麵煮得剛好,好有咬口,每一條麵都能嚐到蜆本身獨特的鮮甜好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡2️⃣ 西京燒比目魚(配自家製薯蓉,咖啡菇,沙律菜)($188)🤍薯蓉綿密細膩,食到有一粒粒薯仔,又唔會好油!配埋日式蛋黃醬仲好食🤪🤪咖啡菇好多汁😍😍燒得好好食唔會過燶,比目魚幾厚肉,外表被烤至金黃,而內部依然保持鮮嫩多汁,入口即化而唔鬆散,最正係完全無骨,經過味噌醃製後散發出淡淡的甜香🥳好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡3️⃣Dirty (跟餐)以濃縮咖啡為基底,上面覆蓋著香滑的牛奶或奶泡,口感濃厚且順滑, 咖啡的香氣濃烈,帶有微微的果酸,似係用少少酸嘅咖啡豆,飲落好厚好creamy 好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡4️⃣熱芝麻latte (跟餐+$12)芝麻味非常突出,同牛奶味超夾,奶泡綿密細膩, 將濃縮咖啡的苦香與香醇芝
#mochicouple_hk太子搵食團

1️⃣蒜油蜆肉花椒意大利麵($118) 🤍

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

3️⃣Dirty (跟餐)

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

4️⃣熱芝麻latte (跟餐+$12)
芝麻味非常突出,同牛奶味超夾,奶泡綿密細膩, 將濃縮咖啡的苦香與香醇芝麻的風味完美融合,芝麻的香氣濃烈而不過於搶眼,與咖啡形成了平衡,好有層次!

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

5️⃣是日甜品(抹茶cheescake) (+$38/1件)
蛋糕口感非常細膩順滑,抹茶微微苦澀甘香, 表面鋪滿抹茶粉,令到每一口都吃得到抹茶味!如果加埋餅底,應該仲正!

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

6️⃣ 是日甜品(伯爵茶慕絲蛋糕 )(+$38/1件)
蛋糕口感輕盈而柔滑,慕絲層散發著淡淡的茶香,唔會太濃太苦澀,又唔會太甜,好易入口

好味指數:🍡🍡🍡🍡

📍 太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
🚇 港鐵太子站A出口,步行約3分鐘
🕒 Mon-Sun 11:00-21:30
2024-09-18 476 瀏覽
放假又約朋友去太子行街,行完花園街再睇下啲金魚同動物。最後行埋花墟開始有啲攰諗住同朋友喺附近搵啲嘢食下早去一間西式cafe食物質素好好。賞島咖啡屋 太子花園街233號偉雄大廈地下。 餐廳地方雖然唔大,但係座位嘅空間感好足夠,裝修得好有格調好有文青feel。前菜沙律,沙律菜份量都好多,味道清新,食完特別開胃。蜜糖芥末炸雞粒 38元。炸雞份量好多,雞粒炸到金黃色外脆內暖,入面仲好juicy,食落去雞味香濃配上芥末醬汁令到個味道更加有層次。瑪莎拉牛肉烤餅 148元。牛肉配烤餅味道非常夾,烤餅焗到啱啱好,好香口。夾牛肉同烤餅一齊食,味道好有層次,牛肉肉質嫩滑香料味道配搭得啱啱好。西京燒比目魚 188元比目魚賣相好吸引,份量好多,魚肉煎到啱啱好魚皮香脆,魚肉嫩滑味道鮮甜,配上餐廳嘅醬汁同香料令到魚嘅鮮味更加突出。
賞島咖啡屋 太子花園街233號偉雄大廈地下。

前菜沙律,沙律菜份量都好多,味道清新,食完特別開胃。

蜜糖芥末炸雞粒 38元。

瑪莎拉牛肉烤餅 148元。

西京燒比目魚 188元
賞島咖啡屋 Pal isle 🏚太子旺中帶静Café 太子區搜查榜人氣推介Café知道這間假日比較多人要等位,所以今次選左平日來。二人晚套餐 $488🍽雞胸沙律🐓🥗雞胸肉好滑易入口,上面有香草碎。加上柚子汁和酸甜沙律汁十分醒胃精選餐湯 🍅番茄湯 飲第一啖巳覺好飲,蕃茄蓉質感好正, 味道帶酸甜👍龍蝦湯 + $28🦞好濃烈龍蝦味,有少許龍蝦肉和幾粒蜆肉,口感好足蒜油花椒蜆肉意大利麵🍝觀感好靚🤩蜆肉併得好靚,好重橄欖油味 和 帶少少花椒味,再加上蒜蓉味道十分出。蜆肉好新鮮沒有沙👍西京燒比目魚🐟比目魚有兩件,肉質新鮮扎實。日式醬汁好入味。香蕉芝士蛋糕🍌🧀🍰第一次食這種配搭🍌香蕉加芝士蛋糕原來係咁好食嘅,口感和質感也很好👍餐飲:柚子梳打🍹熱情果梳打🍹上菜很快,員工效率也很快📍旺角花園街233-235號地下A鋪偉雄大廈
賞島咖啡屋 Pal isle 🏚太子旺中帶静Café

太子區搜查榜人氣推介Café
知道這間假日比較多人要等位,所以今次選左平日來。

二人晚套餐 $488🍽

雞胸沙律🐓🥗

精選餐湯 🍅番茄湯
飲第一啖巳覺好飲,蕃茄蓉質感好正, 味道帶酸甜👍

龍蝦湯 + $28🦞
好濃烈龍蝦味,有少許龍蝦肉和幾粒蜆肉,口感好足

蒜油花椒蜆肉意大利麵🍝

西京燒比目魚🐟
比目魚有兩件,肉質新鮮扎實。日式醬汁好入味。

香蕉芝士蛋糕🍌🧀🍰

餐飲:
柚子梳打🍹
熱情果梳打🍹

上菜很快,員工效率也很快

📍旺角花園街233-235號地下A鋪偉雄大廈

2024-09-02
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
試食活動、信用卡優惠
  • 西京燒比目魚
  • 蒜油花椒蜆肉意大利麵
  • Tiramisu
2024-09-03 726 瀏覽
牛油果煙三文魚牛角包 個牛角包略嫌有少少韌蕃茄大塊新鮮嘅煙三文魚就正正常常香脆雞翼 呢個雞翼好岀色夠曬大隻咬開仲會岀煙而且仲好Juicy雞翼都好嫩滑Espresso cucumber tonic 有青瓜嘅Espresso Tonic真係唔係好多地方有所以見到有就叫嚟試吓好Fresh嘅味道個人就好鍾意呢個咁草青同清新嘅味道不過有啲人可能會唔太喜-Dirty 正常發揮
牛油果煙三文魚牛角包

正常發揮
2024-07-02
  • 香脆雞翼
2024-08-28 604 瀏覽
之前返學係太子經過【賞島咖啡屋】但成日lunch time都好多人。今次就趁有機會平日夜晚同fd去啦。餐廳位置偏細、而且客人都算好多,有機會要等位。芝士牛肉墨西哥薄餅:裏面餡超級多、芝士拉絲、牛肉係肉醬、調味不錯。黑松露炸薯條:炸得超級香脆、又唔油膩。黑松露醬非常多、唔會食到後面唔夠醬。炸雞粒:都係算分量好多、外面炸得香脆裏面又juicy。搭配蜂蜜芥末醬、非常解膩。虎蝦海鮮冬陰功意粉:海鮮超級多、除左兩隻虎蝦之外、仲有青口、蜆同蠔。全部都非常新鮮肥美。而冬陰功醬汁微酸微辣,非常開胃。

2024-08-27 607 瀏覽
同女仔朋友最鍾意試吓唔同嘅cafe,搵到呢間喺太子地鐵站行過嚟5分鐘到嘅cafe,門外見到坐得幾闊落,就行咗入去試下🥰🍝海膽味噌蟹肉意大利麵呢碟意粉嘅擺盤有驚喜!已經好少見到咁用心擺碟嘅cafe😛 將意粉同啲蟹籽、蟹肉同紫菜碎撈勻之後就可以食,食落第一啖好creamy,每一條意粉都俾啲汁包住😚 個汁係奶味重啲,充滿蟹嘅香味,同埋唔會太杰,所以食晒都唔會好膩,意粉嘅軟硬度都啱啱好🤣 個意粉吸睛之餘又好食🤤🐑孜然烤羊架羊架嘅份量好足🥹有成三大件,件件都啖啖肉😋 咬落去好鬆軟多汁,而且唔會好騷😊 比較特別嘅係呢度嘅薄荷醬係啫喱嘅質地,個質感都幾特別幾新鮮,加埋落啲羊架度食可以解膩🤣 配菜方面仲有啲沙律、薯蓉同埋大啡菇,好鍾意個菇!咬落去啲汁咇晒出嚟🤣🤣🍄‍🟫整體嚟講呢間餐廳環境闊落,嘢食抵食之餘味道都唔錯🤤 幾適合同朋友放工嚟傾吓偈😁 因為同朋友唔係太肚餓,就冇嗌到甜品同埋嘢飲🥹 下次一定要再嚟試吓🤣

🍝海膽味噌蟹肉意大利麵

🐑孜然烤羊架

2024-08-26 548 瀏覽
太子有間偏僻小小嘅木系cafe, 氣氛寧靜, 成間暖黃燈光, bookmark咗一排嚟試試🌿我哋揀咗個二人餐$488是日餐湯係蕃茄湯,無咩特別配料,酸酸地幾開胃🍅套餐包咗慢煮雞胸柚子沙律好大碟😯雞胸稍嫌淡味咗小小又係酸甜開胃菜🤭蒜油花椒蜆肉意大利麵用咗花白蜆 粒粒圓轆轆無沙雖然少辣但加咗花椒昇華咗個鮮甜味🫢大推介!!孜然烤羊架本身怕有騷味 但都鼓起勇氣try try😙成餐飯最驚喜係呢款😝真心好好食孜然味好香 羊肉好soft and juicy一啲都唔乾連配菜都good good🥳是日甜品Carrot Cake小小失望無芝士蛋糕 就揀咗款未試過嘅口味好多合桃 真係有carrot碎喺蛋糕入面無咁heavy 口感好豐富🤓Yuzu SodaPassion Fruit Soda👆兩款飲品 甜度適中成餐飯飽得嚟又唔會好油膩🫰🏻見到所有餐都係即整服務態度都好用心好nice👍🏻

我哋揀咗個二人餐$488

是日餐湯係蕃茄湯,
無咩特別配料,酸酸地幾開胃🍅

套餐包咗慢煮雞胸柚子沙律

見到所有餐都係即整
服務態度都好用心好nice👍🏻
2024-08-12
2024-08-16 601 瀏覽
趁11點半早少少出去食lunch搵到間cafe開11點坐低傾下計lunch set 包湯或沙律加飲品。飲品好多唔同款,可以叫flatwhite, dirty, cappacino同埋其他特飲。西京燒比目魚 - $188(set) 🌕🌕🌕🌖🌑見佢餐牌推薦就叫左份魚,份量好多,有2大塊,仲有沙律,菇同自家製薯蓉。菇好香同juicy; 自家製薯蓉留左少少無打爛哂,咬落有顆粒感,唔會一patpat; 沙律就不過不失。至於主菜,比目魚煮得岩岩好,魚肉好滑,味噌味濃郁。海膽味噌蟹肉意大利面 - $178 🌕🌕🌕🌕🌗見到相呢個好吸引 於是決定散叫都要試下一試無失望!海膽好好味 蟹肉多到😍 重點係 食哂成碟都唔覺得漏 蜜糖芥末炸雞粒 - $38/9粒 🌕🌕🌕🌕🌕一口大小 脆脆的 一咬落去肉汁就流出黎一啲雪味都無 3-4人share食都夠Dirty - 🌕🌕🌕🌗🌑 & Espresso cucumber tonic - $48 🌕🌕🌕🌕🌑Tonic 好清新 一飲落去青瓜味湧上黎 適合夏天消暑既飲品
趁11點半早少少出去食lunch
搵到間cafe開11點坐低傾下計

lunch set 包湯或沙律加飲品。

西京燒比目魚 - $188(set) 🌕🌕🌕🌖🌑

見佢餐牌推薦就叫左份魚,份量好多,
有2大塊,仲有沙律,菇同自家製薯蓉。
至於主菜,比目魚煮得岩岩好,魚肉好滑,味噌味濃郁。

海膽味噌蟹肉意大利面 - $178 🌕🌕🌕🌕🌗

海膽味噌蟹肉意大利面
炸雞
  • 海膽味噌蟹肉意大利麵
2024-08-13 605 瀏覽
太子 ➖ 賞島咖啡屋 木系裝潢嘅小店,遠離熱鬧大街但係平日7點幾已全場滿座先要讚讚服務, 2位店員忙於照顧全場但仍然定時為食客杯水保持常滿🔅咖啡燒汁烤豬仔脾 $128因為撒上咖啡粉,黑黑的,令豬仔脾外貌不揚其實咬落肉質軟腍,重帶點濕潤再點點咖啡粉,味道少少苦但又好夾最喜歡伴碟有沙律菜同啡菇,感覺清新,推介🔅蒜油花椒蜆肉意大利麵 $108蜆肉肥美,蒜油花椒醬汁輕辣少少嘅辣啱啱好減低蒜油膩感🔅黑松露薯條 $68開心小食,份量唔算少而且食到最後仍然係脆卜卜🔅Apple Crumble $52帶有玉桂香味同牛油嘅酥甜口感鬆脆,蘋果餡少少酸,食完都唔覺膩
太子 ➖ 賞島咖啡屋
木系裝潢嘅小店,遠離熱鬧大街
但係平日7點幾已全場滿座
先要讚讚服務, 2位店員忙於照顧全場
但仍然定時為食客杯水保持常滿

🔅咖啡燒汁烤豬仔脾 $128
因為撒上咖啡粉,黑黑的,令豬仔脾外貌不揚
其實咬落肉質軟腍,重帶點濕潤
再點點咖啡粉,味道少少苦但又好夾
最喜歡伴碟有沙律菜同啡菇,感覺清新,推介

🔅蒜油花椒蜆肉意大利麵 $108
蜆肉肥美,蒜油花椒醬汁輕辣
少少嘅辣啱啱好減低蒜油膩感

🔅黑松露薯條 $68
開心小食,份量唔算少
而且食到最後仍然係脆卜卜

🔅Apple Crumble $52
帶有玉桂香味同牛油嘅酥甜
口感鬆脆,蘋果餡少少酸,食完都唔覺膩

2024-08-06 663 瀏覽
上一次姐姐提議來賞島但要等兩個鐘,最後無等到今日終於有機會試下今日比較靜,我們六個人都唔使點等(我和姐姐同佢班教友)呢度位置比較偏僻,但或者因為這樣所以才能保持質素,入面環境唔錯都幾清淨今日無午餐所以我點咗個海鮮龍蝦湯和海膽味噌蟹肉意大利麵好味係幾好味,不過加海鮮有點多餘海膽味噌蟹肉意大利麵,賣相唔錯味道都好好,只係食唔到海膽味,感覺比較花巧慢煮雞胸柚子沙律,呢個係姐姐他們點的套餐,我試咗少少雞肉好好食明太子櫻花蝦意粉,和我點嘅意粉比味道偏重,至於其他食物我無試到所以不作介紹,今餐食物質素十分高,如果係旺區可能租金問題未必保持到,希望大家多多支持小店
今日比較靜,我們六個人都唔使點等(我和姐姐同佢班教友)

今日無午餐所以我點咗個海鮮龍蝦湯和海膽味噌蟹肉意大利麵

好味係幾好味,不過加海鮮有點多餘

2024-08-04
午餐
極度推介呢間位於太子好多酒吧內街既cafe!係太子站一出行3分鐘就到 好方便餐廳走西日fusion路線 環境雖小但係好cozy🥳呢到招牌一定係海膽味噌蟹肉意大利麵我見枱枱都有叫 好岩打卡😆除左呢個見佢啲凍飲熱飲都好靚好岩打卡!!網上睇都係俾呢碟意粉吸引咗一上枱估唔到份量都唔少意粉al dente好掛汁啖啖充滿濃厚奶香好 creamy配料有大量蟹肉絲、紫菜絲、蟹籽、菇仲有兩三舊海膽🤤忌廉汁量好多 睇落好似水汪汪咁但其實又唔算,係比較輕身啲食完都唔太漏混埋有淡淡蟹肉鮮味,不過整體都係偏重奶香好耐無食過咁邪惡既忌廉意粉但係!牛板腱先係是日MVP(推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)調味比較簡單但係永遠不敗的組合鹽黑椒香草 表面煎到微微焦香牛味超級重,口感鮮美多汁🤤叫左5成熟食落口感好嫩另外仲跟埋我最愛的薯蓉、咖啡菇同沙律菜😍Matcha Latte 拉花好靚 抹茶味都好夠濃 抹茶粉打得好勻因為走左糖偏苦澀同苦味重💚唔會死甜Summer White (Melon Cappuccino)呢個除咗靚之外口味好特別入口每一啖Latte都係充滿住果香!好得意真·fruity coffee😆😆 每一啖都好清新 上面仲
極度推介呢間位於太子好多酒吧內街既cafe!
係太子站一出行3分鐘就到 好方便
餐廳走西日fusion路線
環境雖小但係好cozy🥳

呢到招牌一定係海膽味噌蟹肉意大利麵
我見枱枱都有叫 好岩打卡😆
除左呢個見佢啲凍飲熱飲都好靚好岩打卡!!
網上睇都係俾呢碟意粉吸引咗
一上枱估唔到份量都唔少意粉al dente好掛汁
啖啖充滿濃厚奶香好 creamy
配料有大量蟹肉絲、紫菜絲、蟹籽、菇
仲有兩三舊海膽🤤
忌廉汁量好多 睇落好似水汪汪咁
但其實又唔算,係比較輕身啲食完都唔太漏
混埋有淡淡蟹肉鮮味,不過整體都係偏重奶香
好耐無食過咁邪惡既忌廉意粉

但係!牛板腱先係是日MVP(推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
調味比較簡單但係永遠不敗的組合
鹽黑椒香草 表面煎到微微焦香
牛味超級重,口感鮮美多汁🤤
叫左5成熟食落口感好嫩
另外仲跟埋我最愛的薯蓉、咖啡菇同沙律菜😍

Matcha Latte
拉花好靚 抹茶味都好夠濃 抹茶粉打得好勻
因為走左糖偏苦澀同苦味重💚唔會死甜

呢個除咗靚之外口味好特別
入口每一啖Latte都係充滿住果香!好得意
真·fruity coffee😆😆
每一啖都好清新 上面仲有塊好似西柚咁既生果做裝飾
下次一定會再嚟試吓其他飲品!

餐廳裝修好悠閒舒服
服務員亦非常細心
食物分量足夠 用心製作高質素食物🤤
平日嘅套餐仲更加實惠 好興趣再試!
強烈要求牛板腱加lunch menu🥲🥲
其實羊架都好吸引!!

美國安格斯牛板鍵
Matcha  Latte
Summer  White
2024-08-02 742 瀏覽
雖然油尖旺已經有唔少cafe,食嘅嘢都係差唔多,但有時收工想同朋友揀間坐得舒服嘅餐廳傾吓偈,好似都係會揀返cafe~ 有次碌到呢間位於太子嘅「賞島咖啡店」,見佢嘅餐牌有個海膽意粉好似幾吸引,就揀咗呢間試吓😍•🥢 Dinner Set $488 for 2我同朋友加埋3個人就叫咗一個二人餐,有齊餐湯、沙律、意粉、主食、甜品同埋飲品~ 我哋另外加咗一個小食~ 當日唔算好餓嘅我哋,咁樣已經好夠飽🤣📸 是日精選餐湯 - 番茄濃湯📸 海鮮龍蝦湯 +$28侍應見我哋有三個人就送多咗一碗番茄湯俾我哋🤍 呢兩款湯都係偏濃郁嘅西式餐湯~番茄湯一𢳂落去都見到好多番茄蓉,味道偏酸,但都幾開胃;龍蝦湯又係好足料,有幾隻蜆同唔少蟹肉碎,味道都夠鮮🤤🌟推薦度:8/10•📸 慢煮雞胸柚子汁沙律雞胸外層略煎到金黃,口感嫩滑juicy👍🏼柚子汁夠清新,沙律菜又新鮮🥗🌟推薦度:8/10•📸 海膽味噌蟹肉意大利麵 +$38套餐有5款意粉可以揀,其中有2款需要加$38。因為我就係睇完其他人影嘅海膽意粉再慕名而嚟,所以梗係要試吓呢款!雖然佢個擺盤好似只係得半碟,但其實份量都好多😆 有滿滿嘅蟹肉、蟹籽、紫菜同埋一嚿海膽🤩 海膽味

🥢 Dinner Set $488 for 2
📸 是日精選餐湯 - 番茄濃湯
📸 海鮮龍蝦湯 +$28
🌟推薦度:8/10

📸 慢煮雞胸柚子汁沙律
🌟推薦度:8/10

📸 海膽味噌蟹肉意大利麵 +$38
套餐有5款意粉可以揀,其中有2款需要加$38。因為我就係睇完其他人影嘅海膽意粉再慕名而嚟,所以梗係要試吓呢款!雖然佢個擺盤好似只係得半碟,但其實份量都好多😆 有滿滿嘅蟹肉、蟹籽、紫菜同埋一嚿海膽🤩 海膽味噌汁幾濃郁,仲有明顯嘅鮮味,撈埋紫菜就更有日式風味,濃郁得嚟又唔會膩🤤
🌟推薦度:9/10

📸 咖啡燒汁烤豬仔髀
咖啡燒汁呢個配搭真係第一次見,但原來咖啡粉係分開嘅😯 豬仔髀燒得幾香口,表面乾身,但入面有保留到少少肉汁,唔會好乾柴,幾易咬👍🏼試咗點少少咖啡粉+粗鹽一齊食,味道有啲苦,唔算好夾,但香味又有啲提升,鍾意咖啡嘅朋友可以試吓😂 另外伴碟嘅薯蓉幾軟滑,大啡菇好juicy~
🌟推薦度:7.5/10
咖啡燒汁烤豬仔髀

📸 Tiramisu
二人餐嘅甜品只一有件蛋糕,當晚好似仲有Carrot Cake,但我哋就揀咗Tiramisu~ 呢款唔係好傳統嘅做法,偏向蛋糕多啲,質地較挺身,中間亦都用咗海棉蛋糕取代手指餅,Mascarpone cheese同cream嘅部份都幾滑,整體唔會好甜,但就無乜咖啡味同埋酒味~
🌟推薦度:6/10
Tiramisu

📸 蜜糖芥末炸雞粒 $58
呢個係另外加嘅小食,有8-10件雞粒,每粒唔都有返咁上下大,幾抵食。件件都炸到金黃色,外脆內嫩,而且本身調味都足夠,就算唔點醬都好食~
🌟推薦度:7.5/10
蜜糖芥末炸雞粒

📸 Dirty
📸 Yuzu Soda
咖啡燒汁烤豬仔髀
蜜糖芥末炸雞粒
2024-08-02 312 瀏覽
平時晚餐好少去咖啡店食的,朋友話這間餐廳食評唔錯,於是約我去太子花園街這間「賞島咖啡店」食晚餐試一試。這間餐廳面積不是太大,但座位坐得舒服,裝修簡約用了少量飾物裝飾牆身,每張枱上面都擺了假花或其他飾物做擺設,給人好寧靜舒服嘅感覺。🫶👍可能是晚餐嘅時候所以都比較多人,建議大家預先book位。👍餐牌選擇種類都多,有套餐、散叫有:湯類🥣、沙律🥗、意粉🍝、扒類🥩、飯類🍛、甜品🍧🥧和飲品🧃🥤☕🍵。由於第一次去所以叫了廚師推薦的食品。👍💯咖啡燒汁烤豬仔髀🐷$128材料有沙律菜🥗、薯蓉🥔、烤大啡蘑、三隻豬仔髀、少量咖啡粉,薯蓉🥔食落好滑,啡菇很厚身食落很juicy唔乾,豬仔髀表面烤得乾身但裡面很嫩滑很juicy一啲都唔嚡,但肉身沒有咖啡味要沾上附帶的咖啡粉一齊食,感覺幾特別。😋👍💯🫶蒜油花椒蜆肉意大利粉$108上枱蜆肉個樣排得幾靚,意粉🍝軟硬中,醬汁用蒜油花椒🌶️煮成,所以吃落帶少少麻辣味幾特別,蜆肉都算新鮮鮮甜,食落沒有沙。😋🫶💯慢煮雞胸🐔柚子汁沙律$88份量都唔細,雞胸🐔都有六片之多,由於是慢煮雞胸所以食落一啲都唔嚡,沙律菜都算新鮮,配上柚子汁食落很清新開胃。🤩🫶👍😋💯海鮮龍蝦🦞湯🥣$58海鮮龍蝦

可能是晚餐嘅時候所以都比較多人,建議大家預先book位。👍

由於第一次去所以叫了廚師推薦的食品。👍💯

咖啡燒汁烤豬仔髀🐷$128

蒜油花椒蜆肉意大利粉$108

慢煮雞胸🐔柚子汁沙律$88

海鮮龍蝦🦞湯🥣$58

海鮮龍蝦🦞湯🥣味濃,配料有蜆肉、蟹肉🦀、洋蔥粒🧅,飲落很有口感。😍😋👍🫶💯

蒜蓉包🧈🍞$48

蒜蓉包🧈🍞表面烤得很香脆,蒜蓉🧄味很夠。😋👍

2024-07-31
  • 海鮮龍蝦湯