5天前 0 瀏覽
食甜品唔需要理由最近知道石門新開了一間甜品店,其中一款 堅果の后夏威夷果仁撻 全港只有這裡有售,堅果控表示必試。夏威夷果仁是世界上最好的堅果富含不飽和脂肪酸,最喜歡那種奶油的香氣,健康有益頂層有厚厚的夏威夷果仁忌廉,口味綿密,中間夾著岩鹽焦糖忌廉和原味蛋糕,下層有焦糖夏威夷果仁碎和果仁粒粒吉士,大大提升夏威夷果仁的甜度,且層次更豐富,撻底好有牛油香,又酥脆,不會太甜。店內有12款蛋糕口味,也有迷你版選擇。
甜品唔需要理由

夏威夷果仁是世界上最好的堅果
富含不飽和脂肪酸,最喜歡那種奶油的香氣,健康有益

頂層有厚厚的夏威夷果仁忌廉,口味綿密,
中間夾著岩鹽焦糖忌廉和原味蛋糕,
下層有焦糖夏威夷果仁碎和果仁粒粒吉士,
大大提升夏威夷果仁的甜度,且層次更豐富,
撻底好有牛油香,又酥脆,不會太甜。

店內有12款蛋糕口味,也有迷你版選擇。
2024-11-06
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
🎂又到生日月,今日到我囡生日啦,一家四口排隊慶生,因為我囡好鍾意食薄荷朱古力,所以上網搜尋,俾我搵到呢間石門達利廣場嘅特色蛋糕店。☁️富士一舊雲🌿🍫薄荷朱古力撻🧁 ↳ 棉花一舊雲(另附,手工棉花糖,食嘅時候將佢放上蛋糕撻面,等佢慢慢溶化)↳ 面頭有薄荷葉、百里香草圈裝飾 🌿↳ 外層是薄荷忌廉🧁(增加清新香甜風味)↳ 內層是雲昵嗱海棉蛋糕🍰、72%朱古力碎🍫、薄荷朱古力慕斯、薄荷啫喱、朱古力海綿蛋糕🍰(鬆軟蛋糕、濃郁朱古力碎豐富口感、慕斯口感絲滑、啫喱口感爽滑)↳ 底層是My Tart 招牌香脆撻底🥧(鬆脆口感、牛油香味、微甜味道)

☁️富士一舊雲🌿🍫薄荷朱古力撻🧁

↳ 面頭有薄荷葉、百里香草圈裝飾 🌿
↳ 外層是薄荷忌廉🧁(增加清新香甜風味)
6天前
選擇生日蛋糕,會否都覺得有點頭痛?唔想次次都係嗰啲蛋糕?最近發現石門,開了一間本地小店「賣撻」,產品全人手製造,蛋糕尺寸除了有5吋外,還有6吋及8吋。另外,也有Mini版,而且款式選擇亦不少。😋是日選擇:🍰富士一舊雲薄荷朱古力撻🍽賣相非常吸引,以棉花糖造成一舊雲,而薄荷清新感,讓整體味道更加清爽,朱古力則增添了蛋糕的味道。由外層的薄荷忌廉,以至內裡不同的層次,還有底層香脆撻底,令每一口都可感受到不同的味道。
選擇生日蛋糕,會否都覺得有點頭痛?唔想次次都係嗰啲蛋糕?

😋是日選擇:
🍰富士一舊雲薄荷朱古力撻
2024-11-15
5 分鐘 (外賣自取)
其他
2024-11-14 0 瀏覽
個同事生日我地買左呢間蛋糕黎幫佢慶祝下生日🥳有佢最中意既夏威夷果整成既蛋糕,仲要係純手工既既蛋糕撻,唔驚有好多既cream😊🌟Caramel Macadamia Nuts Tart呢個蛋糕好足料,用左夏威夷果圍住成個撻🥧可以每一啖都可以食到大大粒既夏威夷果,上面係有岩鹹既忌廉,食落去個質感係好絲滑,鹹鹹甜甜,一d都唔流😋入面係用左焦糖同夏威夷果粒粒製造而成,焦糖既味道好濃郁,又唔會好甜,啖啖都係夏威夷果。下面既手工撻係好脆香,切開就好鬆軟,仲要唧花都整到好靚,連一個最愛夏威夷果同有要求既壽星都話好正,真係超推薦

🌟Caramel Macadamia Nuts Tart

2024-11-12 0 瀏覽
賣撻MY TART多謝老闆比呢個驚喜我,11月係我生日竟然你會知道,第一個嘅蛋糕就比咗你,餅底上面鋪滿夏威夷果仁,好香又唔甜,真係好正!個人口味總評分:10/10@my_tart.hk地址:沙田石門安麗街18號達利廣場18樓1812室Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#賣撻 #mytart #散水餅 #生日蛋糕 #回禮 #石門美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
賣撻MY TART

個人口味總評分:10/10

@my_tart.hk

地址:沙田石門安麗街18號達利廣場18樓1812室

• 夏威夷果仁撻
2024-11-11 0 瀏覽
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 賣撻 MY TART生日月又係時候食蛋糕啦,今次要講嘅就係呢一間喺石門精緻嘅蛋糕店。一睇到將catalog就已經比「富士一嚿雲 ☁️」呢一個蛋糕吸引住眼球👀 富士山嘅外表,再配埋即溶棉花糖做雲層,非常有特色,啱晒用嚟影相📸 同埋打卡店主用咗粉綠色嘅薄荷忌廉打造出富士山嘅造型,上面擺放咗薄荷葉 🌿 及香草圈做裝飾,而蛋糕上面就擺放咗即溶嘅棉花糖 (棉花糖,可以喺影相前先擺上去度,因為好易溶 😂😂) 餅底鬆脆可口,餡料口感豐富,而且有唔同味道嘅海綿蛋糕,例如朱古力味同埋雲呢拿味,再加埋朱古力碎、薄荷朱古力慕絲同埋薄荷啫喱等等,口感層次分明分,好食到停唔到口❤️❤️ 呢個蛋糕絕對係薄荷朱古力fans 必試items之一 😌 📍沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室#賣撻 #mytart #蛋糕 #foodie #hkfoodie #cake
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 賣撻 MY TART

📍沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室

以前試過喺呢邊返過一排工聽舊同事介紹 呢間啲蛋糕好好食係全人手製作 由網店開到實體店今日特登嚟買比舊同事試吓望落都幾特別 全部都係巨大化撻暫有12款口味 我揀咗下面Best Seller- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 堅果の后 • 夏威夷果仁撻呢個蛋糕用料十足 底層係香脆手工甜撻殼撻殼焦脆酥香 切開嗰陣感覺都好鬆化向上堆砌就係蓬鬆細膩雲呢拿籽海綿蛋糕同相間抹上嘅喜馬拉雅山岩鹽焦糖忌廉入面仲夾雜住焦糖夏威夷果仁粒粒最後用咗夏威夷果仁吉士忌廉唧花造型成朵繡球花咁 再以大粒果仁圍邊仲有朱古力牌、食用乾花點綴 增添優雅咁多食材味道都好協調 撻殼食落有種甜香雲呢拿籽味道清新 加上岩鹽焦糖微鹹間中食到飽滿夏威夷果仁嘅爽脆 同埋唔會有膩感、質感順滑嘅忌廉蛋糕入口即化 口感層次豐富 好讚!!
以前試過喺呢邊返過一排工
同相間抹上嘅喜馬拉雅山岩鹽焦糖忌廉
入面仲夾雜住焦糖夏威夷果仁粒粒
最後用咗夏威夷果仁吉士忌廉唧花
造型成朵繡球花咁 再以大粒果仁圍邊
仲有朱古力牌、食用乾花點綴 增添優雅
咁多食材味道都好協調 撻殼食落有種甜香
雲呢拿籽味道清新 加上岩鹽焦糖微鹹
間中食到飽滿夏威夷果仁嘅爽脆
同埋唔會有膩感、質感順滑嘅忌廉
蛋糕入口即化 口感層次豐富 好讚!!
2024-11-07
2024-11-10 0 瀏覽
我很喜歡他的餅底,很香脆,牛油味不會太油膩,食起來不會甜到好漏。另外,真係驚你飛甩個蛋糕,朱古力打底好紮實。富士一嚿雲。薄荷朱古力撻上層是薄荷葉裝,以百里香草圈圍繞蛋糕,cream亦是淡淡的薄荷香味,不會太強烈,清涼的感覺。切開蛋糕,層次分明,薄荷cream 、72%朱古力碎、薄荷朱古力慕絲、雲呢拿海綿蛋糕、薄荷啫喱、朱古力海綿蛋糕,蛋糕非常清香,朱古力碎增加口感,啫喱香甜,蛋糕很鬆軟,我們大人食得好開心,下次買個再大少少既。附送手工棉花糖,軟綿綿又香甜,影相先至放在蛋糕上面,玩味十足。香濃開心果撻外層是滿滿的低溫烘烤開心果粒 ,仲有開心果cream ,一口接一口甘食,喜馬拉雅山岩鹽焦糖忌廉很有咸香味。小朋友都好岩食,我買個細細個既,送禮都好合適。

富士一嚿雲。薄荷朱古力撻

香濃開心果撻

2024-11-08 0 瀏覽
最近發現沙田石門一間隱世蛋糕店,就喺石門站行2分鐘就到,位置非常方便,睇社交平台見到佢哋有開心果撻、夏威夷果仁撻、貓山王拉絲撻,仲有富士山造型嘅薄荷朱古力撻,全部都好吸引,我都唔知揀邊個蛋糕好,哈!咁我今次揀咗夏威夷果仁撻~蛋糕嘅撻皮好香牛油味,而且好香脆鬆化,仲加咗少少朱古力,口感更加豐富。外層係忌廉,好香濃又軟滑。而中間嘅部份係蛋糕,蛋糕好軟熟,而且好香滑~加上整體唔係太甜,味道啱啱好~我已經訂咗富士山做型嘅薄荷朱古力撻啊,下個禮拜去拎,唔知係咩口感呢? 哈!好期待呀。

加上整體唔係太甜,味道啱啱好~

2024-11-06 56 瀏覽
小朋友生日,想佢食得健康啲又特別啲,同事介紹一間手工樓上餅食店~[賣撻]。上賣撻社交平台就可以睇到可預訂蛋糕種類,的確係特別,餅店唔係賣蛋糕,係賣撻,而且款式好多,有夏威夷果仁撻、開心果、貓山王芝士等十幾款。小朋友鐘意食果仁,最後我揀咗最具人氣嘅 堅果之后•夏威夷果仁撻,生日撻由多層組成,個底係香脆撻殼,中間係雲呢拿籽海棉蛋糕,焦糖夏威夷果仁粒,幾層唔同味道嘅忌廉,原粒夏威夷果仁圍蛋糕撻一圈,外觀已經好靚,切開裏面睇到一層層蛋糕好鬆軟,有粒粒果仁香甜嘅焦糖味,忌廉好滑溜,圍圈嘅夏威夷果仁好脆口,整體唔會太甜,成個配搭非常好,個個食過都話好食,果然選擇正確。

2024-11-06 38 瀏覽
食用適量堅果🌰有益健康💃🏻眾多種堅果類入面,皇太后就最鍾意夏威夷果仁🤎所以我一知道有依款💁🏻‍♀️內內外外都用左大量夏威夷果仁既堅果撻🥧梗係要買返去同佢一齊食啦👩‍👧產品由老闆👨🏻‍🍳親自手工新鮮製造 • 無添加劑✨𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪撻類蛋糕 分左𝟑個Size : 𝟓吋 (𝟐-𝟒人份量) / 𝟔吋 (𝟓-𝟔人) / 𝟖吋 (𝟕-𝟏𝟎人)有十多款口味,部份款式仲係限定𝐓𝐡𝐞 𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧❣️.而我揀依個✨堅果の后•夏威夷果仁撻✨就係𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐒𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫𝐬既款式❤️‍🔥夏威夷果仁係堅果界黎講,價位都數一數二高🤑老闆👨🏻‍🍳真係落足料 • 又落足心機🫶🏻以香脆既甜撻殼裝住🤲🏻多層次既口感 & 味道,加埋一齊食落唔會好膩,一次過有多重享受😋.表面用夏威夷果仁忌廉唧成繡球花造形,再用夏威夷果仁粒圍邊💫而撻內,軟熟海綿蛋糕之外,就有焦糖夏威夷果仁碎粒 • 夏威夷果仁吉士忌廉 • 喜馬拉雅山岩鹽焦糖忌廉🤍仲有食用花🌸 & 店家𝐋𝐨𝐠𝐨朱古力金牌仔🍫點綴,連旁邊裝飾既夏威夷果仁粒粒,都用朱
食用適量堅果🌰有益健康💃🏻
眾多種堅果類入面,皇太后就最鍾意夏威夷果仁🤎
梗係要買返去同佢一齊食啦👩‍👧
產品由老闆👨🏻‍🍳親自手工新鮮製造 • 無添加劑✨
𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰
▪撻類蛋糕

夏威夷果仁係堅果界黎講,價位都數一數二高🤑
老闆👨🏻‍🍳真係落足料 • 又落足心機🫶🏻
表面用夏威夷果仁忌廉唧成繡球花造形,再用夏威夷果仁粒圍邊💫
仲有食用花🌸 & 店家𝐋𝐨𝐠𝐨朱古力金牌仔🍫點綴,連旁邊裝飾既夏威夷果仁粒粒,都用朱古力去固定,細緻位都做到足,夠晒靚靚💖

店家另有💁🏻‍♀️字母/ 數字蛋糕 • 客裝化蛋糕 • 𝟕𝐜𝐦迷你撻 • 蝴蝶酥…開𝐏𝐚𝐫𝐭𝐲 / 慶祝 / 升職 / 散水餅緊有一款岩大家😎
重點❣️老闆一人工作👨🏻‍🍳,但工作室逢星期一至日都會營業,大家要支持呀💪🏻

2024-11-04 50 瀏覽
- 沙田|賣撻 MY TART -▪️堅果の后・焦糖夏威夷果仁撻🥧第一次試以夏威夷果仁為主題嘅甜品,好有驚喜🤩撻面吱滿夏威夷果仁忌廉,再喺個邊邊圍上夏威夷果仁,好足料。切開入面有好多層,包括夏威夷果仁吉士忌廉、喜馬拉雅山岩鹽焦糖忌廉、焦糖夏威夷果仁粒粒、雲呢嗱籽海棉蛋糕。忌廉夠幼滑,蛋糕體濕潤軟熟,焦糖果仁粒粒仲好脆口。再加上最底嘅手工製甜撻殼,香脆得嚟唔油膩。整體好有層次,口感非常豐富之餘,每啖都充斥住果仁香,焦糖味又唔會過甜,真係好值得一試😋😋賣撻 MY TART📍沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室
- 沙田|賣撻 MY TART -

▪️堅果の后・焦糖夏威夷果仁撻🥧

賣撻 MY TART
  • 堅果の后・焦糖夏威夷果仁撻
踏入11月,就係細佬嘅生日啦🥰🥰想買返個精緻蛋糕一齊開心慶祝🍾今次試咗間位於沙田石門嘅蛋糕小店✨賣撻 MY TART✨一人工作室,由細節做起,全人手用心製作💕💕值得支持!富士一舊雲🌟薄荷朱古力撻🔥餅底係Mr Tart招牌香脆撻底,面頭有薄荷葉裝飾🎍同埋百里香草圈裝飾,超級可愛😍另外附送手工棉花糖,可以放喺蛋糕面裝飾,所以就叫做富士一舊雲😆😆切開蛋糕,有多重層次:薄荷忌廉、72%朱古力碎、薄荷朱古力慕絲、雲呢拿海綿蛋糕、薄荷啫喱、朱古力海綿蛋糕🎂🎂入口充滿薄荷朱古力香🍫而且層次感豐富,食落超滿足,加上外型別緻,慶生一流🎉🎉賣撻.MY TART✨📍沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室

富士一舊雲🌟薄荷朱古力撻🔥

賣撻.MY TART✨
📍沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室
好友生日,上網搵到呢間小店,全手工製作蛋糕,一人工作室,每款蛋糕都好精緻🔥🔥賣撻 MY TART鄰近石門地鐵站,一出地鐵站再過條馬路就到,真係夠晒方便🌟預訂咗呢個造型可愛嘅富士一舊雲,薄荷朱古力撻🎂拎蛋糕嘅時候,店主會細心講解蛋糕層次, feel到佢超有心,小店值得支持💕蛋糕面用上薄荷葉及百里香草圈裝飾,造型好似富士山咁,真係好特別🎉另外可以喺面頭加上大大舊手工棉花糖,變成富士一舊雲🤪香脆嘅餅底係小店嘅招牌撻底~食落牛油味香濃✨卜卜脆好過癮!蛋糕層次感豐富👉🏻薄荷忌廉、72%朱古力碎、薄荷朱古力慕絲、雲呢拿海綿蛋糕、薄荷啫喱、朱古力海綿蛋糕、香脆撻底切開已經聞到陣陣薄荷朱古力味,多重layers好有口感,小店的確值得推介🥰賣撻.MY TART地址:沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室

預訂咗呢個造型可愛嘅富士一舊雲,薄荷朱古力撻🎂

另外可以喺面頭加上大大舊手工棉花糖,變成富士一舊雲🤪

香脆嘅餅底係小店嘅招牌撻底~食落牛油味香濃✨卜卜脆好過癮!

賣撻.MY TART
地址:沙田安麗街18號達利廣場18樓1812室
2024-11-02 20 瀏覽
有冇人同我一樣好鍾意食薄荷朱古力味嘅雪糕估唔到薄荷朱古力都可以變成蛋糕🍰依間烘焙店係一人工作室|專做撻類蛋糕小店經營|需要提前預訂٩(๑•̀ω•́๑)۶♡富士一舊雲|薄荷朱古力撻🌱🍫足足有七層構造‼️另外仲有空氣棉花糖|食嘅時候擺上面整體口感相當豐富ヾ(´ε`ヾ)圖片大細係五吋|4-5個人食都夠分食落完全冇薄荷香精嘅味道撻底重牛油香又唔會鬆散🧈除咗直接去門市拎|小店都提供左送貨服務希望更加多人可以食到佢嘅作品強烈推薦啊✨✨
有冇人同我一樣好鍾意食薄荷朱古力味嘅雪糕
估唔到薄荷朱古力都可以變成蛋糕🍰
依間烘焙店係一人工作室|專做撻類蛋糕
小店經營|需要提前預訂٩(๑•̀ω•́๑)۶

♡富士一舊雲|薄荷朱古力撻🌱🍫
足足有七層構造‼️
另外仲有空氣棉花糖|食嘅時候擺上面
整體口感相當豐富ヾ(´ε`ヾ)
圖片大細係五吋|4-5個人食都夠分
食落完全冇薄荷香精嘅味道