It was raining cats and dogs today and we bumped into this restaurant for an early dinner just to avoid the rainstorm. We ordered Thai style beef salad and Nasi Goreng...the beef was so tender that I just did not feel like I was eating beef...the taste was just not "beefy" nor "meaty"...seemed like they hv added a handful of baking powder into it!!! As for the Nasi Goreng...I thought I was just having some yucky Chinatown style fried rice with soy sauce. The taste was just not right. The servi

The service was bad too...my hubby noticed that one of the waiters kept putting his fingers into his mouth -- and picking his teeth with a bare hand!!!! My hubby nearly wanted to leave the shop immediately! It was awful...you just did not expect such terrible service in a nicely decorated restaurant by the seaside!

This kind of experience was just too much to have it twice in your lifetime...
2009-07-02 184 瀏覽
難得的假期,兩個人走去多人的赤柱行, 當日真係好熱啊, 走左入呢間餐廳度食野抖涼, 下午茶時間,order左一個豬仔肉扒 & 泰式蝦酸辣湯金邊粉河, 豬仔肉扒的汁好好味, 肉排好嫩,而酸辣湯係有d 冬陰公香味,唔錯,蝦就太少同埋鞋左d, 個粉都幾多幾滑.優優閒閒一個tea, ok 呀!

優優閒閒一個tea, ok 呀!
2009-07-01
2009-06-08 62 瀏覽
三個家庭六個大人三個BB, 見有個大叔晌廣場派傳單, 佢話好平好抵食, 咁就中計...去到得一台客, 一對情侶坐露天, 熱到想死, 我揀室內坐, 但即使係室內但冷氣都唔夠, 好熱.我地六個大人三個BB, Waiter就咁俾張6人台我地坐, 喂, 點坐呀大哥, 又行李又BB, 搞左一輪, 叫到出聲, 佢先醒目俾拍張八人台俾我地, 又唔係滿客, 我都唔知點解唔俾我地坐好d.坐得低放好晒d野, 點菜, 最平個餐$88, 我同老婆想食肉, 於是叫左個羊鞍同西冷, 其他人叫左魚餐, 青咖哩餐...頭盤 - 意大利雜菜湯+沙律 = 湯有味但d料好碎好少, 沙律係一片生菜上面放一舊仔吞拿魚撈螺絲粉.主菜 - 羊鞍 = 過熟 & 勁蘇(叫mid-raw). 西冷 = 半塊麥記"足三兩"咁大, 三份一塊花園餐廳西冷咩上下, 太熟(日明叫mid-raw). 青咖哩 = 很辣. 魚 = 不知道無試食, 但份量又係超細碟.甜品 - 一磚仔芝士條飲品 - 問過跟餐飲叫可樂, 要加十蚊, 過份.服務: 屋村茶餐廳水準, 廚房仲有個四眼佬黑面對客.價

主菜 - 羊鞍 = 過熟 & 勁蘇(叫mid-raw).
青咖哩 = 很辣.
魚 = 不知道無試食, 但份量又係超細碟.

甜品 - 一磚仔芝士條

飲品 - 問過跟餐飲叫可樂, 要加十蚊, 過份.

服務: 屋村茶餐廳水準, 廚房仲有個四眼佬黑面對客.

價錢貴, 食唔飽, 味度唔係呢個價錢級數, 服務未夠細心, 廁所無水沖廁塞晒d紙晌度, 冷氣唔夠, 食品選擇少.

位有幸睇到呢份報告既朋友, 千其要避開.
去完ocean park之後,十分肚餓,所以去赤柱睇下有咩食。去到赤柱廣場有人派傳單,所以上去試一試。上到去個露台view又真係十分正,因為正正黃昏日落,有海景加美行樓view。set dinner由$98-$138,呢個pricing o係赤柱西餐叫做平,食物quality似平時o係causeway bay d上樓cafe。如果大家下次唔想同d foreigners 迫,可以試下呢間。

露台面向海景及美利樓
雜菜湯+沙律+包包
主菜:安格斯牛扒配薯菜
主菜:芝士雞扒
甜品:椰汁布甸
第一次食, 見環境同裝修都唔錯, 諗住唔會太差, 所以同老公諗住試下, 點知...首先來個湯, 無選擇, 只有什菜湯, 一飲係一碗好酸嘅橙色水, 無料, 真係好差, 任何茶餐廳或快餐店都一定比佢好, 即時知道野都唔方會好食, 因最基本嘅湯都咁唔掂...果然, 來了是日午餐, 落單時問即係咩, 佢話今日係白汁雞肉縲絲粉, 來到是白汁海鮮縲絲粉, 本來都無咩所謂, 賣相好似ok, 但份量小, 一食是無味的, 只是用水煮熟便上碟, 咩味都無, 咁差嘅質素都開餐廳, 佩服佩服...好明顯, 只係用靚景來欺騙食客. 但真唔明, 最多被騙一次, 相信無咩人會去第二次...其實服務亦唔好, 落單的女待應面黑黑, 好似打擾緊佢咁, 叫埋單又要叫幾次, 等完再等, 前後等了15分鐘...
2009-05-03
2009-05-01 11 瀏覽
放工後和友人無意之下到了赤柱,路中見有人派發這餐廳的傳單,反正又沒有什麼地方打算去,於是便在這裡吃晚飯。假期前夕,餐廳也不見有很多食客。我和友人坐在露台位置,環境是一流的,而且天氣不熱又有涼風,坐得很舒服。和友人要了set dinner。我要的是龍脷,友人的是羊柳。兩個主菜都很精緻和好吃,份量也合理。前菜是蘋果沙律和南瓜湯,甜品是lemon mousse及chocolate mousse。連餐飲兩人共和$280,十分合理的價錢!要提的是上菜的經理會簡單介紹每一道菜,服務尚算不錯。

要提的是上菜的經理會簡單介紹每一道菜,服務尚算不錯。
2009-04-30
2009-03-13 12 瀏覽
味道唔算太差,但係都唔突出.而且份量超細,差d以為自己食緊下午茶點,以佢地收咁o既$$,超唔值
味道唔算太差,但係都唔突出.
而且份量超細,差d以為自己食緊下午茶點,
以佢地收咁o既$$,超唔值
2009-02-26
2009-03-01 12 瀏覽
有個人係街派傳單勁sell仲話最貴都係$138...屋企人話咁就試試~屋企人叫左羊鞍餐,西冷扒餐&青咖哩飯餐!洗先黎嘰係菜湯&餐包...嘩! 個湯酸到個包都唔得,好似放左好耐...主菜兩種肉都係唔好食,唔係好切得開??? (賣相就ok...)到青咖哩就普通啦!最後係甜品Strawberry Mousse... 話酸到唔食得總括食就唔係好得...景就得...冇理由再黎食!!!(其實個價都唔差得遠...行兩步比多啲好過!)
屋企人叫左羊鞍餐,西冷扒餐&青咖哩飯餐!
洗先黎嘰係菜湯&餐包...嘩! 個湯酸到
個包都唔得,好似放左好耐...
到青咖哩就普通啦!

總括食就唔係好得...景就得...冇理由再黎食!!!
(其實個價都唔差得遠...行兩步比多啲好過!)
2009-01-25 20 瀏覽
今天和女朋友到赤柱玩,玩到夜晚想找間餐廳醫肚,一路行行下有個阿叔派傳單,佢好落力咁介紹,於是就走去試下. 我地叫左個東南亞拼盤,有炸軟殼蟹,炒蝦檬粉,雞肉串等,另外叫左個羊鞍...羊鞍真係好好味,汁料亦到與羊鞍非常之配合,而羊鞍配左兩個焗蕃茄,蕃茄好有茄味,超香......食物整體不錯!!!!最後每人叫左個mocha焦糖焗蛋既dessert...其實唔單止係野食好得 , 個view都不錯,我地坐左係出面對住美利樓...望住夜晚既景色真係好正...今日坐的是露天位, 可直望美樓, 夜晚真係好靚呀!! 但係坐得耐真係有D凍... (上面的圖就是在餐廳影出去的)

(上面的圖就是在餐廳影出去的)
2008-10-15 5 瀏覽
同老婆去赤柱,行到想搵野食醫肚見到有個叔叔派傳單,就黎睇下點既樣坐露台個景真係幾好幾舒服野食我地每人叫左個set lunch水平一般,份量不大不過的確係比出面既平DD同埋個景都叫回返本既適合坐o係度慢慢食,夜晚應該會浪漫D =)
同老婆去赤柱,行到想搵野食醫肚
見到有個叔叔派傳單,就黎睇下點既樣
坐露台個景真係幾好幾舒服
野食我地每人叫左個set lunch
水平一般,份量不大
不過的確係比出面既平DD
同埋個景都叫回返本既
適合坐o係度慢慢食,夜晚應該會浪漫D =)
2008-10-05 4 瀏覽
今日同女友入赤柱行..行行下有個亞叔好熱誠咁推介呢間餐廳..所以就去左呢間野食..我同女友決定座露台..環境十分好..有海景..點了兩個set 一份係羊架..一份是海鮮千層面羊架ok..7成熟唔會鞋..但係千層面就一般..d海鮮唔太新鮮..份量一般但係侍應服務好好..食完仲甜品送...甜品係coffee味奶凍..好好食
點了兩個set 一份係羊架..一份是海鮮千層面
但係侍應服務好好..
食完仲甜品送...甜品係coffee味奶凍..好好食
2008-10-01 6 瀏覽
黎左赤柱N次...第一次正式同女朋友O係呢度食晚飯。諗住黎得赤柱,唔對住個海食餐晚飯,真係不如唔好食!同埋又想据扒!揀下揀下,去左呢間!坐左個露台位,幾好VIEW!點了個厚切肉眼牛扒,選60%熟,幾好味,個汁幾得!食完有甜品送,O岩O岩好飽哂!味道方面,不過不失,價錢都係,整體算中中平平!情侶拍拖都OK!!!
黎左赤柱N次...
第一次正式同女朋友O係呢度食晚飯。

諗住黎得赤柱,唔對住個海食餐晚飯,真係不如唔好食!
同埋又想据扒!
揀下揀下,去左呢間!
坐左個露台位,幾好VIEW!
點了個厚切肉眼牛扒,選60%熟,幾好味,個汁幾得!
食完有甜品送,O岩O岩好飽哂!

味道方面,不過不失,價錢都係,
整體算中中平平!
情侶拍拖都OK!!!
2008-08-04 7 瀏覽
和男友趁好天駕車到海邊,泊完車都五點鐘,便去食個下午茶.入到去,無人serve,跟住一個中年waiter求其叫我哋坐,另一個後生嘅擺低餐牌. 喺我哋諗緊食咩時(around 五分鐘),個中年waiter 問咗兩食咩,仲話tea time 完. 咁我哋求其叫咗兩樣嘢,咁我諗住叫埋嘢飲啦,又叫我一陣先叫啦,好你自主權啫......我叫個碎蛋三文魚三文治,好細&好似俾人食咗一半咁. 側邊有D薯片,分別係卡樂B原味&熱浪,咁標明嘅原因係好明顯將兩包嘅薯片碎倒落去,有D噁心. 收人$52, 有D那過.
和男友趁好天駕車到海邊,泊完車都五點鐘,便去食個下午茶.

2008-07-31 32 瀏覽
1. 侍應態度差,落單唔正面望住你,你一路講,佢一路四圍望,問佢有咩介紹,佢指最貴果版話咩都好,其他無咁出名, 叫佢拎支叉,拎到佢更年期都未拎到2. 食物似隔夜菜渣,全部都硬到死,細碟.. 3. 價錢唔算貴,但張單亂收費,加一不特止,我地問左佢可唔可以轉伴菜,佢話可以,但原來伴菜全部都要加錢,又唔事先聲明..

2. 食物似隔夜菜渣,全部都硬到死,細碟..

• 清水
(非會員)
黑店 – 赤柱露台餐廳 (Natural Gourmet)請問大家覺得 “每位人客設有最低消費,每人$30” 應怎樣理解?“能騙的就盡騙” 這種經營手法應支持嗎?時間:2008年6月22日(星期日)下午地點:赤柱露台餐廳 (Natural Gourmet Restaurant)香港赤柱廣場三樓308室 (匯豐銀行側,百佳超市下一層)(常常有位穿餐廳制服的亞叔在廣場地下扶手電梯附近很賣力地一邊派傳單,一邊用中英語介紹餐單的哪一家)客人:6位 (其中2位剛從韓國到香港旅遊,一位是台灣人)侍應:Mxxx Yeung 楊xx (女經理/股東) 約30-40多歲,短髮,面廋中年男侍應 (男主任/股東) 約50多歲,戴眼鏡,髮少凌亂,少胖年輕男侍應 (像剛畢業) 約20多歲,戴眼鏡 警察:4位事發經過:我們一行6人惠顧以上餐廳, 年輕男侍應為我們設了6套餐具,先4人入座點了4個下午茶套餐,10鐘內2位朋友也到了,中年男侍應看到我們6人互相介紹,知道我們只是新朋友,就大大的利用這個機會,運用他們“能騙的就盡騙”的心態和行為。隨後入座的2位朋友因為剛剛吃過,不想多點,所以只點了一個下午茶套餐2人用,我
黑店 – 赤柱露台餐廳 (Natural Gourmet)

“能騙的就盡騙” 這種經營手法應支持嗎?

時間:2008年6月22日(星期日)下午

香港赤柱廣場三樓308室 (匯豐銀行側,百佳超市下一層)

客人:6位 (其中2位剛從韓國到香港旅遊,一位是台灣人)

年輕男侍應 (像剛畢業) 約20多歲,戴眼鏡

警察:4位

事發經過:

隨後入座的2位朋友因為剛剛吃過,不想多點,所以只點了一個下午茶套餐2人用,我們也力勸朋友多點一杯飲料或甜品什麼,但他們真的不想要。

然後中年男侍應就跟我們說“每位最低消費$30”,我們只點了5個下午茶套餐,還欠一份$30或以上單,我們不太明白是怎樣計算,他說要有6個項目,還叫我們隨便多叫一杯飲料什麼的就可以了。

當我們正在研究的時候,就覺得不對勁,所以找那個年輕男侍應問,他說我們6人消費滿$180就可以,但中年男侍應當場回應說不對,我問年輕男侍應誰是主任,他便看看中年男侍應表示這個人就是。

中年男侍應還對我們一再強調他們餐廳逢星期六和星期日都是“每位最低消費$30”,定義和解譯就是從他口中所指,每位都要點一個項目和要$30或以上,不是計總額。我們回應香港和各地的消費場所從來都是用總額來計算的,沒有理由他們隨便說說,就要客人聽他的。我們還問他為什麼我們點菜時沒有跟我們說明,他說我們先4人入座點了4個項目,所以沒必要說明,但他明明知道我們有6位,他說當時沒想到最後2位只點1個項目。(專業嗎? 只能冷笑!)

然後Mxxx Yeung 楊xx女侍應走過,力撑中年男侍應,可是我們找不到餐單和宣傳單張上有寫“每位最低消費$30”的字眼,Mxxx Yeung楊xx女侍應說就在門口放在地下的黑板有寫。

後來我的朋友說不如問她有沒有星洲炒米,因為餐單只有下午茶套餐,然後我問Mxxx Yeung楊xx女侍應有沒有和要多少錢,她說有,$75。我就說太貴了,不要了。

(導火線就從這裡開始……)

我看見離我們前面2張桌左右的1家3口,有個是小朋友,他們好像只有1份下午茶餐在桌上,我還問我的朋友,我有沒有看錯,正當我們在討論是否他們當我們是“水魚”時。

Mxxx Yeung楊xx女侍應就一直在我們6人的桌位旁邊繞圈子,一邊抬起她下巴,一邊慢走,還用不俏的眼神看著我們,當她繞到第4或第5個圈子時,就在我後面說:吃得這麼不開心,幹嗎還在吃…… 她是在挑釁我們,還在看我們的底線。

我立刻說:誰弄到我們不開心的,那是妳的服務態度呀! 我會上網投訴妳家餐廳和妳的服務態度。她說好,所以我們就拿了她的名片和到餐廳門口拍了他們放在地下的黑板到底是怎樣列明的,原來只在最後一行寫上“每位人客設有最低消費,每人$30”而矣,沒有說明是每人要點一個項目,也沒有英文,只針對懂中文字的人,看準一般中國人愛面子和怕事的心態來騙取消費者的金錢。

正因為他們的手段屢戰屢勝,所以他們以下的行為就更過份和囂張……

後來年輕男侍應送來一份星洲炒米,我們說沒有點,你不能放下。然後年輕男侍應去查單,我問他是不是Mxxx Yeung楊xx女侍應下的單,他沒回應,我再問他Mxxx Yeung楊xx女侍應是不是經理,他說是。

中年男侍應聽了年輕男侍應說我們沒有點星洲炒米,就又過來強調他們餐廳“每位最低消費$30”的定義,力說我們一定要多點一個項目,我問他老板在哪,他當然說不在,問他姓名,他不給,反問我們的姓名和電話,(我們又一次只能冷笑!)

但是中年男侍應一直不罷休,Mxxx Yeung楊xx女侍應不知她躲到那裡去,而大家爭論的聲音慢慢變得大聲起來,所以我就報警了(也是我生平的第一次,我真不想浪費警力)。

在我們等待警察來的同時,我叫中年男侍應結帳,發票到我手後,一看只有5個下午茶套餐,合共$295.9(連加一)。我立刻問中年男侍應:你又說要加收我們$30再加一的費用,現在知道我們報警了,在發票上就不敢多收是嗎? 怕有證據嗎? 中年男侍應竟然說,我加上去你們也不會多付的。看看,他們是多有經驗的老千。

你們不要以為Mxxx Yeung楊xx女侍應怕事躲開了,其實她聽到我們報警後,她也報警,說我們滋擾他們的客人和意圖破壞他們餐廳的餐具。你們看,最厲害的是她。

4個警察到了以後,中年男侍應立刻跑出去,在餐廳門口遠處和警察說話,怕警察進去影響生意,後來我就帶同發票出去,簡單清晰地跟警察先生說明來由,警察先生很有禮貌地陪我回座位去,向我們解釋消費者的權利,我們對各警察先生的專業處理手法很滿意,所以也請警察先生做證人,看著中年男侍應收了我們付的現金$295.9,沒多沒少。

到了這裡,很好笑……

當我們離開餐廳門口,Mxxx Yeung楊xx女侍應正在門口和警察先生落口供,因為她也有報警。當她看到我,她對我大聲說,叫我等律師信,她一定會告我,我們沒有留步,一邊走,我一邊說:好呀!

後面剛跟著有一對年青有正義感的情侶也結完帳出來聽到,就對警察先生說:可以做我們的證人,他目到整件事,還說沒看過有這樣的女侍應對著客人抿嘴。

警察先生聽到Mxxx Yeung楊xx女侍應說要告我,他便立刻追上來跟我們說明警方一定不會透露雙方的資料 (意思是她根本沒我的姓名,她怎樣去告我,而且我們不刷信用卡,只付現金,她那裡有資料)。 Mxxx Yeung楊xx女侍應聽到以後像瘋了,還說我們滋擾他們的客人和意圖破壞他們餐廳的餐具,警察先生當然沒理會她。

最後,我們對4位警察先生抱歉,打擾了他們,警察先生還說沒緊要,再次跟我們說玩得開心點。

我們為了爭論,報警和結帳,白白浪費了我們30分鐘的行程,但這30分鐘是有一定的效果,起碼餐廳裡的人知道他們的權利並可以合理的消費。不是侍應們隨便說說,客人就要聽他們的。

而且我第一次見面的台灣朋友更稱讚我們香港的警方,竟然會為了這種事給本地消費者服務,效率快又友善。赤柱旅遊旺點的赤柱露台餐廳扣了分,幸好香港的警方能挽回一點好形象。

有過這次經驗,我有以下建議供參考:

1.如果消費場所沒有文字清楚列明收費,或第1次落單前侍應沒有說明,你們可以不理會,並對侍應說明你“不接受”。
2.結帳時如發現發票上有加收金額,你們可以只付你們實際有消費過的項目,而無需多付加收金額。(有爭論時,最好只付現金,及緊記取回收據)。
3.如果消費場所不讓你走,你才報警,對警方說懷疑有人騙取消費者金錢並不讓你離開。
4.警方約5-10分鐘左右到達現場,並會建議你們如何處理。
5.警方只會寫下你的姓名,身分證號碼,出生日期,地址和聯絡電話,並絕對不會透露你的個人資料給對方。

請各位不要以為少你一個不少,多你一個不多,我們應該合力舉報奸商,不要給他們利用一般中國人怕事要面子的心理,來實行他們“能騙的就盡騙”的心態和行為去繼續行騙。

雖然只是$33(連加一),但我就選擇了把這$33捐給街上慈善機構,或送給殘廢和求生能力低的乞丐,$33可供給他們真正的溫飽。請真的不要為了面子或怕事或浪費你的30分鐘,而去助長奸商,這不會在你朋友面前為你建立一個慷慨大方的形象,反而是造壞業呢。

正如我們鼓勵在公共交通工具上被非禮的女性,一定要指證非禮者一樣,免得他們一而再,再而三的去犯案。

最後,煩請各網友發揮網上正義感的力量,廣泛轉寄此電郵,嚴懲黑店的經營手法,不要再光顧他們,因為他們各方面都不乎合資格經商,對嗎? 謝謝幫忙!

註: 本人會呈抄到香港旅遊發展局作記錄,及消費者委員會,雖然知道發票上他們沒加收,消費者委員會不會有任何行動,但起碼可作記錄。

如果各網友是任何討論區的會員,不論是香港,中國國內或台灣,煩請代為張貼,謝謝!