「筲箕灣」裡面稱得上算是「美食區」的食街,除了「筲箕灣東大街」之外,還有位於「筲箕灣東大街」旁邊,但是道路闊度比「筲箕灣東大街」闊得多的主要街道「筲箕灣道」。雖然「筲箕灣道」距離「筲箕灣」港鐵站,比「筲箕灣東大街」遠得多,從「筲箕灣東大街」出發途經「筲箕灣」港鐵站前往「筲箕灣道」,也需要多走一段路途。由於「筲箕灣道」道路的實際闊度比「筲箕灣東大街」闊得多,汽車在「筲箕灣道」熙來攘往,所以一般人橫過「筲箕灣道」馬路,前往車仔麵食店「超級無敵車仔麵」的時候,都要比橫過「筲箕灣東大街」時更加小心。雖然「超級無敵車仔麵」價目表裡面,有關車仔麵的基本最低售價價錢,比起坊間很多港式車仔麵食店都便宜得多了,只選擇「兩餸麵」的話,都只需要付僅僅港幣二十八元而已,不能對價錢太便宜的「車仔麵」要求太多。反正「超級無敵車仔麵」價目表裡面又沒有提供「白飯」,所以我寧願放棄在「超級無敵車仔麵」裡面享用太多餸菜食品,把「白飯」和「雞肉」的相關空缺留給「筲箕灣道」其他食店。結果我在「超級無敵車仔麵」「兩餸麵」的餸菜裡面,選擇了「牛腩」以及「蘿蔔」,再為「車仔麵」選擇了以「腩汁」作為湯底,至於「麵底」方面,我只食簡簡

結果我在「超級無敵車仔麵」「兩餸麵」的餸菜裡面,選擇了「牛腩」以及「蘿蔔」,再為「車仔麵」選擇了以「腩汁」作為湯底,至於「麵底」方面,我只食簡簡單單「粗麵」已經足夠了。

「超級無敵車仔麵」有個值得一提的地方,是「車仔麵」食品沒有另外徵收加一服務費,所以不需要花超過港幣三十元的成本,就可以食到牛腩加蘿蔔加粗麵加腩汁的「牛肉」車仔麵。

正正就是因為「超級無敵車仔麵」「車仔麵」本身的定價太低,而且沒有收加一服務費,所以「超級無敵車仔麵」奉行快餐模式,先付款後取餐,就連盛載「車仔麵」的餐具,也是以即用即棄的外賣膠碗為主。

而且「超級無敵車仔麵」廚房跟所有的餸菜,都是擺放在開放式廚房和櫃檯裡面,所有餸菜展示在食客面前,給我感覺真的很有舊有港式車仔麵的廚櫃風格。

不過「超級無敵車仔麵」的樓面設計雖然簡陋,沒有白飯,也沒有製作手調飲品,甚至「超級無敵車仔麵」廚房疑似給了太多「粗麵」給我,麵條已經把「腩汁」完全吸收,我幾乎喝不到甜味「腩汁」。

但是「車仔麵」底層的「腩汁」,「腩汁」湯底裡面的牛腩甜味,暫時是我食的港式車仔麵裡面,「車仔麵」「腩汁」湯底裡面最甜的湯底。

「超級無敵車仔麵」的牛腩「腩汁」湯底甜味之所以是最濃厚,在於它的甜味足以讓「超級無敵車仔麵」廚房,原本擺放稍嫌過多的「粗麵」麵條,竟然都能夠造到每條麵條都有來自「腩汁」的牛肉鮮甜味。

至於「牛腩」的實際口感,則稍嫌「牛腩」肉質被廚房煮得很硬,「牛腩」表面牛肉裡面的肉汁已經被炆煮過程裡面,被炆煮過程所完全收乾了,令「牛腩」實際的口感變得有少許的乾和硬。

另一方面,「超級無敵車仔麵」裡面的鮮甜味道牛腩「腩汁」除了讓「粗麵」麵條實際味道變甜之外,就連本身味道已經偏甜,口感無渣的新鮮蘿蔔,也意外吸收來自「腩汁」裡面的甜味。

可想而知「超級無敵車仔麵」裡面的牛腩「腩汁」,「腩汁」的實際味道真的很甜,成為了整碗「車仔麵」整體味道裡面,不可或缺的重要一環。

評價完「超級無敵車仔麵」食品和湯底裡面的實際味道之後,亦是時候評價一下「超級無敵車仔麵」裡面的環境問題,例如食店樓面跟檯櫈的設計。

「超級無敵車仔麵」樓面裡面雖然沒有電視機,沒有播放新聞報導,驟眼看「超級無敵車仔麵」店舖裡面的實際環境,看似沒有出現問題。

但是實際上「超級無敵車仔麵」裡面的金屬製造的餐檯,餐檯的實際位置水平都是高於,一般食客高度和可以接觸到餐檯,偏偏餐廳給的餐櫈卻只是一般塑膠製造的膠櫈而已。

至於「超級無敵車仔麵」為每碗「車仔麵」食品而預備的餐碗,選擇使用類似「發泡膠」的材料去製造餐碗,為店員省下不少因為清潔餐碗而產生的成本開支。

至於「超級無敵車仔麵」裡面的食品,雖然「牛腩」的實際份量,始終其他車仔麵店裡面的車仔麵為之多,但是有甜味牛肉「腩汁」,彌補現今食店不必要的「蘿蔔」實際甜味。

至於「超級無敵車仔麵」裡面的「車仔麵」食品實際定價,感覺價錢頗為便宜,車仔麵的實際味道感覺也很濃厚,只賣港幣三十元一碗,感覺性價比非常之高。

可惜「超級無敵車仔麵」食品餸菜的實際選擇不算很多,迫使我食「超級無敵」的車仔麵之後,需要再在其他食店裡面尋找,和購買炸雞扒飯食品的食店。
2020-06-04
2020-06-26 404 瀏覽
筲箕灣老牌車仔麵,其中一間分店在筲箕灣,食物選擇不算太多,但每種食物都挺有水準,不花巧水準紮實。今日叫了牛腩汁,幼面,餸點了豬大腸,滷水雞翼尖及咖喱齋。湯底清甜有慢火熬出的味道,不會過鹹,簡簡單的湯底是吃後不會口渴的那種味道。個人推介加一點辣令到湯底更有層次。今日點的豬大腸依然保持水準,腸已經剪開清洗乾淨,不會有豬腸的腥味。滷水是此車店特色,有滷水豆腐,齋,蛋,雞翼及雞翼尖水準亦很高,雞翼尖十分稔香,入口後馬上散開骨肉分離。另外咖喱齋加此湯底亦十分配搭,不會有違和感。值得一題此店餸的份量十分之大,如果胃口不大的人,點三個數已經十分足夠,三個餸的價錢只係$35,性價比十分高。
今日叫了牛腩汁,幼面,餸點了豬大腸,滷水雞翼尖及咖喱齋。

另外咖喱齋加此湯底亦十分配搭,不會有違和感。

2020-06-26
5 分鐘 (堂食)
2020-06-07 236 瀏覽
這間車仔麵有很多人推介過,今次特登入去試一試,經典嘅港式車仔麵有很多不同的餸菜選擇,一睇就有魚蛋、香腸、雞翼、牛腩、林林總總花多眼亂。今次選擇了油面雞翼牛腩冬菇。三樣餸菜都煮得十分入味出色,而且價錢便宜,下次都可以再試一次。
2020-05-17 212 瀏覽
朋友話呢間車仔麵好正以前成日去,今日帶我去試下。食完覺得堅係超正,冇介紹錯!!!超足料之餘又勁祇食。豬腩肉、豬大腸、醬汁絕對冇得彈。老闆娘又好人,我會一定返去再食。
  • 車仔麵
2019-08-03 463 瀏覽
以前在舊址,間中有幫襯,水準一般搬到新址,今天第一次去買外賣...要雜餸麵,$42油麵,浸得耐發漲豬紅,有小小異味蘿蔔,味道普通韭菜餃,餃子餡太多肉,不好吃豬大腸,唔諗,好鞋,不好吃豬皮,只有一片,不過不失鷄翼,冇味道,難吃麻辣湯底,不夠麻辣,很淡味,湯只有很小份量的成碗車仔麵,外觀不吸引,餸亂擺放在一起,看似垃圾,兼且冇樣嘢好食....
以前在舊址,間中有幫襯,水準一般

搬到新址,今天第一次去買外賣...

要雜餸麵,$42
油麵,浸得耐發漲
豬紅,有小小異味
蘿蔔,味道普通
韭菜餃,餃子餡太多肉,不好吃
豬大腸,唔諗,好鞋,不好吃
豬皮,只有一片,不過不失
鷄翼,冇味道,難吃
麻辣湯底,不夠麻辣,很淡味,湯只有很小份量的

2019-07-06 251 瀏覽
今日又響筲箕灣搵野食,突然見到有間新開嘅超級無敵車仔麵,好啦好啦,對腳又唔聽話自己行左入去鋪頭細細,大約10個位左右,嗌左鴨腎雲吞豬大腸油麵,鴨腎都幾有咬口,雲吞咬落有少少散,豬大腸無乜異味同肥膏,味道不錯不過鋪頭就唔算係好乾淨,枱面汁漬都比較多,下次我應該會買外賣返屋企食
2019-07-01
2019-05-02 246 瀏覽
超級無敵車仔麵真係超級無敵,因為佢會令你想任食好多好多次都唔會覺得佢唔好食。原因一咖喱汁必食,咖喱汁非常之濃郁。第二佢嘅份量亦都非常之足夠。平時響其他地方買嘅時候,一碗車仔麵例如魚蛋$7,佢可能得三粒俾你,但係呢間鋪頭魚蛋會有你食到飽嘅感覺。我推介嚟到呢間超級無敵車仔麵,一定要食豆腐卜,咖喱齋,腐皮,因為佢加埋咖喱汁,一齊嘅時候,味道非常之濃郁。另外喺呢度可以加錢配汽水或者係豆漿,我推介食車仔麵嘅時候一定要加咖喱汁,平時間咖喱汁呢要係加$嘅,但係呢度唔使錢。
2019-04-25
  • 咖喱汁
  • 豆腐扑
  • 咖喱齋
2019-02-14 321 瀏覽
本人真係好鍾意食車仔麵,嚟到情人節都要選擇車仔麵,因為就算情侶一齊去食,大家都可以選擇唔同嘅野食,但同時喺同一間餐廳, 同去 food court食嘢冇分別。我今日想講超級無敵車仔麵真係貴咗,仲要連蔥都冇埋。 唔知係新春加咗價定還是以後都加價呢? 以前四餸34蚊,而家四餸39蚊,加埋飲品,差不多要50蚊了。講真,可能仲貴過出旺角食車仔麵,但呢度係筲箕灣我見到門口的門面和職員都不同了,不知道是否換左老闆,所以價錢上都冇不同。

講真,可能仲貴過出旺角食車仔麵,但呢度係筲箕灣

2019-02-14
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
2019-02-05 97 瀏覽
超級無敵車仔麵, 配料和麵底的選擇都非常充足, 還有大量罐裝飲品選擇,餛飩幾好食,啲蔥可以任加, 仲有四款醬料湯底可以選擇,其中包括清湯,咖哩,沙嗲,牛腩汁。每逢初一十五經過筲箕灣, 我都會選擇超級無敵車仔麵, 因為即使食素都有很多選擇,而且味道都不錯。 唯一最大問題是坐位不足, 當下午正值lunch時間, 做都係外賣啦!
外賣自取
2019-01-21 169 瀏覽
呢一間應該係分店, 響筲箕灣同埋西灣河成日都見到超級無敵車仔麵。 其實味道真係唔錯嘅, 仲有大大碗嘅麵。 加埋好多唔同嘅餸。 基本上你想食到嘅餸都會有。 不過坐嘅地方真係唔多, 我寧願做係外賣。 期望保持水準, 讓我哋食到一間好味嘅車仔麵。
2018-03-15 541 瀏覽
超級無敵車仔麵本店係西灣河!之前都已經幫襯過😁覺得好食!宜加係筲箕灣開分店👍🏼店鋪大左!仲可以選擇坐低堂食😆2餸只係$27!好抵食👍🏼有好多餸菜選擇,某d要另加錢🙊我叫左米粉加紅腸同滷水豆腐🍲一打開外賣碗😮😮見到d餸裝好滿ah~~分量超多👍🏼滷水豆腐都有成7-8塊😁仲要大大塊!食完2個餸已經開始飽😂😂湯底方面我加左腩汁😆唔係太油但好好味!以$27食到一個咁大碗嘅車仔麵,真係好抵食!🤤
超級無敵車仔麵本店係西灣河!
之前都已經幫襯過😁覺得好食!
宜加係筲箕灣開分店👍🏼店鋪大左!仲可以選擇坐低堂食😆

2餸只係$27!好抵食👍🏼

有好多餸菜選擇,某d要另加錢🙊

我叫左米粉加紅腸同滷水豆腐🍲
一打開外賣碗😮😮見到d餸裝好滿ah~~分量超多👍🏼

滷水豆腐都有成7-8塊😁仲要大大塊!
食完2個餸已經開始飽😂😂
湯底方面我加左腩汁😆唔係太油但好好味!
以$27食到一個咁大碗嘅車仔麵,真係好抵食!🤤
2018-03-10 293 瀏覽
以前讀書時代因為平成日食 今時今日都係正 雖然以前加回窩肉只須一蚊而佢會成罐俾你 宜家要加7蚊先有以前司華力腸唔駛加錢 而家都要加錢但其實都仲係好抵食今日我食左呢間筲箕灣既分店 每個餸都有自己既味道 唔會成碗一樣味你可以叫佢加咖哩汁 辣醬 腩汁 或蔥堂食就只有bar位 坐得好唔舒服。。加上我拎得多野同天氣凍多外套 搞到好論盡 食物份量好大份 我叫左3餸 蘿蔔同魷魚 雞魚蛋 食唔哂 麵底我揀左米線 就一般般因為坐得唔太舒服 所以下次會揀第二間心就算係堂食都全部用即棄餐具唔環保
以前讀書時代因為平成日食

以前司華力腸唔駛加錢 而家都要加錢

但其實都仲係好抵食

你可以叫佢加咖哩汁 辣醬 腩汁 或蔥

因為坐得唔太舒服 所以下次會揀第二間心

就算係堂食都全部用即棄餐具唔環保
2018-02-09
2017-02-19 1001 瀏覽
這間本身在太安樓內,俾人推介到在西灣河入左舖,而家又開左分店響筲箕灣,就試下味道如何。店面細小和西灣河差不多,有少量位置可以堂食,三樣食送32蚊,合理,咖喱汁ok,幾惹味,豬皮一般,有淋有爽,都唔知想乜口味?定想兩種口味滿足哂?鴨腎可以,夠爽但味不夠,牛肚太淋,總括一般啦,試下算,。
店面細小和西灣河差不多,有少量位置可以堂食,
三樣食送32蚊,合理,
2017-02-07 723 瀏覽
去買一碗4餸出前一丁(+$2), 加個兩餸麵, 應該$40+$25, 總共$65, 收我$70, 一同佢講收多錢 即刻退番$5俾我,落單又係咁落錯 成班阿姐掛住傾計, 同佢講話錯左 又係度黑面 開業到現時為止 幫襯左幾次 有一次落單落到落口供咁 見過有客俾阿姐激到發火 我由西灣河幫襯到宜家 野食係真係唔錯 又平 但係呢間筲箕灣分店真係唔會再幫襯
2017-02-06