2020-02-06 74 瀏覽
下午茶時段3點幾入座,唔想食譚仔,行到依度見到有越南河食諗住試下,我一個人食坐低水都冇杯,跟住有4個阿姐入坐就即刻比4杯水佢地,遲黎嘅阿姐竟然野食係早過我到隔離枱有個男人埋單走,見到店員執枱就咁用食客用完嘅紙巾抹枱就算,係濕毛巾都冇用!依加咁嘅時勢,舖面又唔忙咁都懶!有冇搞錯!第一次食都係最後一次!
2020-02-01 61 瀏覽
很久沒見的舊同事,便相約飲下午茶!知道她住在粉嶺,所以就約她在附近聚一聚☺☺一看到店名就知道招牌是吃越式牛肉,所以我們分别叫了兩個下午茶套餐,一個是薄燒牛肉湯濛、一個是酸辣蝦頭膏扎肉湯濛,仲追加左小食:炸蝦餅和酸辣鳳爪,再以加配價叫左兩個甜品😆😆這樣才算完美!薄燒牛肉湯濛:牛肉另上,不會浸淡肉的味道!好味酸辣蝦頭膏扎肉湯濛:有兩隻大蝦,十分新鮮!賣相吸引,濃郁的湯底炸蝦餅和酸辣鳳爪:彈牙美味,配以乾蒜,中和油膩感。醃得剛剛好,酸酸辣辣,醒胃。西米燉蛋:原來是冷的,如果熱食還好吧椰汁紅豆冰:大大粒紅豆夠軟身,甜度適中,好飲環境以藍調作主題、位置寬闊、給人很舒服的感覺!可以和朋友慢慢暢談,是一個很好的地方。

薄燒牛肉湯濛:牛肉另上,不會浸淡肉的味道!好味

西米燉蛋:原來是冷的,如果熱食還好吧
椰汁紅豆冰:大大粒紅豆夠軟身,甜度適中,好飲

2020-01-31 218 瀏覽
越一:出色的越菜在粉嶺,幾乎很難找到一家餐廳,在晚飯的時間要排隊等候,家樓下的這家餐廳,是開業以來,邊有不少人在晚飯時間排隊輪候。起初我還以為這是一般的越菜餐廳,豈料試過後,真的不得不寫食評讚一讚。我和母親大人兩人吃,其實只要粉麵加少少主菜便足夠。我叫咗兩人份量的火車頭河粉,上菜的時候,最吸引我眼球的,是它的碗,係碗。好大個,而且碗內的料非常豐富。湯是濃,充滿肉味,但一點也不令人感到口渴,而我後來跟他們的服務員聊天的時候知道,原來他們的湯熬了好多個小時。不得不提,是他的鹽焗烏頭,初上菜的時候,錫紙包得實實,而當我慢慢打開的時候,水蒸氣一擁而出,硬硬的鹽巴蓋着的是一條鮮嫩的烏頭。鹽的味道完全慘透着魚肉,而且肉質嫩滑,喜出望外。油飯,配襯著。最後我們點了三款串燒,牛、雞、豬。三款皆配上沙嗲醬。如果呢三款來說的話,牛是最好吃,因為肉質嫩口,而且牛味濃。臨離開的時候,點一杯西瓜汁,母親大人點一杯三色杯,下下火,清熱,作為這餐晚飯的句號。
越一:出色的越菜

油飯,配襯著。

• 鹽燒烏頭
2019-12-18 81 瀏覽
因應皇恩浩蕩被委派去粉嶺幫老細攞車,但係架車check check唔係太得,要比大夫再診症一下,唔係老闆會唔放過我,所以都係要等,等候期間再去食一餐下午茶餐,消磨一下時間,雖然之前已經食咗午餐先入嚟,見到一間越一上次食過荃灣嗰間,啲嘢幾好食,諗都唔使諗就再食,叫咗一個豬頸肉湯檬, 我最欣賞入面有紫色嘅洋蔥,識落小小甜小小辣好開胃,豬頸肉入口少少脆邊,連乾蒜片一齊食好香口,加錢要多兩個蒸粉包,口感好特別好似食緊腸粉, 入面有好多甘筍
2019-12-17 109 瀏覽
約左朋友去粉嶺食飯,上openrice睇下有乜好食,見到依間越南菜都唔錯,在港鐵站行過去要穿過2個商場,店在商場外圍第一次黎唔容易搵。進入店內環境光猛,裝修很有越南味道,地方乾淨有很多卡位,感覺良好。店員很殷勤帶我們到卡位坐下,附上餐牌和2杯水。朋友點左火車頭河粉、鹽燒烏頭、香茅浸大蜆,2杯飲品有薏米水和青檸檬梳打。火車頭湯粉(2人份量)上枱時被嚇到因為比我想像中大,有生牛肉、牛腩片、牛丸和牛栢葉,湯頭熱辣辣好香好飲,加上越式香葉芽菜配食,朋友食到舔舔脷。特別讚賞店員見到唔夠湯時主動說幫我地拎多啲湯,太貼心了。香茅浸大蜆這個湯比火車頭河粉的湯更好飲,好香我最愛的香茅味,加上香葉等越式配料和大蜆,味道即時提升,我地飲晒啲湯,大蜆都好大隻鮮甜。鹽燒烏頭掛住食火車頭和大蜆湯,都忽視左個烏頭,好彩用鹽合住,切開時都仲係熱的,打開層皮啲黃油多到,初時仲怕烏頭會有泥味,加了點青檸檬,食著並沒有,烏頭底放了香茅等配料,令烏頭更添越式的味道。熱薏米水店員推介說是自己的煲的就試一試,點了熱飲有好足料的薏米,少少檸檬絲,甜甜地好易入口。青檸檬梳打朋友飲說味道唔錯。最後店員仲問食物得唔得?話烏頭係本地養,特

熱薏米水
薏米水

青檸檬梳打
朋友飲說味道唔錯。
青檸檬梳打

最後店員仲問食物得唔得?話烏頭係本地養,特登搵要有黃油的,仲叫多啲黎幫襯,在香港服務員比個笑容都奢侈的年代,已經少有的服務態度,香港人要珍惜,有機會我一定會黎的,因為很用心,食物質素好,而且免加一。

薏米水
  • 火車頭湯粉
2019-12-17 78 瀏覽
9點左右去到粉嶺站, search完食評諗住試下呢間越南野蓮藕苗沙律除左係芽莊之外第一次見到, 份量幾多,好惹味,不過都幾辣,問過經理唔可以少辣不過可以試下少d汁火車頭金邊粉個湯有胡椒蒜頭味,有d似肉骨茶,  好多麵,好多餸,不過d牛丸唔得,無彈性,好掛住錦麗嘅牛丸...下次都係食牛肉粉算軟殻蟹芒果米紙卷米紙好煙韌, 好多蔬菜,不過個軟殻蟹炸得有d硬, 下次會試其他米紙卷夜晚有d口乾,唔知係咪有味精,如果係就扣分了
9點左右去到粉嶺站, search完食評諗住試下呢間越南野

火車頭金邊粉
火車頭河

軟殻蟹芒果米紙卷

夜晚有d口乾,唔知係咪有味精,如果係就扣分了

2019-12-15
2019-12-08 31 瀏覽
架車有啲奇怪嘅聲音,搞到我囉囉攣,唔知係咪天氣凍扭計,一早起身專登攞過嚟比車房睇吓,整車嗰位朋友望咗兩望,好似幾嚴重,唔好嚇我好喎,佢話要放低做一個詳細檢查先至答到我咩事,咁都無辦法唯有返去等,心情即刻急劇下降,天寒地凍即刻覺得頭暈暈,其實應該唔關事,係今朝早未食早餐,所以覺得暈暈地特別凍,去食越南野暖下身先,一係唔食,一食就食餐勁,點個全牛湯檬粉,入面有肥牛,牛腩,牛筋腩,牛柏葉,牛丸,雖然全部都係牛但係一啲都唔羶, 已經食過好多次
2019-12-05 40 瀏覽
今日天氣好凍,上跑班前想食碗熱騰騰的湯麵,所以揀咗呢一間喺粉嶺火車站附近的越南小店。餐廳地點方便,因為只係五點半,入到餐廳唔算多人,待應服務態度友善,安排我地坐卡位。卡位闊落,坐得舒服。呢個越南小店雖然唔大,但裝修幾靚,地方光猛乾淨食物方面,我地兩個人叫咗一個火車頭湯檬、一個青芒果軟殼蟹米紙卷、庶蝦同埋兩杯熱薏米水。火車頭湯檬:湯底好濃,有胡椒的香味,有少少辣,好足料,有好多餸,有牛肉、牛腩、牛栢葉、牛丸同白蘿蔔,兩個女仔食有啲多,食唔晒芒果軟殼蟹米紙卷:炸軟殼蟹好香脆,米紙皮好煙韌,包的菜都好新鮮,食落好清新庶蝦:每客有四舊,造型幾得意,似隻雞脾,係由舊炸蝦餅包住一條甘蔗,可以食完蝦餅後食埋條庶,甜甜地又幾夾喎

火車頭湯檬:

2019-12-02 53 瀏覽
原來粉嶺中心附近有一間越南粉專門店,就試一試吧! 裝潢都很吸引,正值晚餐時間,不是很多人,不用排隊就能入座。來到這裡當然要點越南粉啦~先來一碗生牛肉湯金邊粉,價格$52 很平民化,湯底夠熱亦不錯,份量十分足夠!老公點了綜合牛肉湯檬粉,裡面有生牛肉、牛丸及牛腩,整體來說都是讚的! 我們亦點了串燒三串,但這個味道平平,所配的沙爹醬是凍的雞牛豬中,豬較好!最後埋單兩人$152,相信我下次一定會再來,試下不同的菜式~

來到這裡當然要點越南粉啦~

生牛肉金邊粉

綜合牛肉湯檬粉

我們亦點了串燒三串,但這個味道平平,所配的沙爹醬是凍的
雞牛豬中,豬較好!
沙爹三串

生牛肉金邊粉
綜合牛肉湯檬粉
2019-11-14 65 瀏覽
火車路軌問題竟然車左我去粉嶺,以為自己發緊夢真心無語,出左站搵車搭冇巴士的士小巴,見到周街都係單車,唔通要踩單車返烏溪沙?我有架電嘅喺屋企喎,唉!食飽先算叉咗電先一諗起要踩咁長途就要食飽啲,扎肉雞翼豬扒湯河每樣有兩舊,睇落好似唔多夠食,就加多左一份米紙卷,望真啲碗粉入面,冇乜芽菜墊底,入面全部都係河粉,唔好理,食咗米紙卷補充下纖維,睇落白色一舊好似冇乜味加啲醋,食落幾開胃,食完晒幾飽下,雞翼最好食
2019-11-03 525 瀏覽
話說今日約左朋友係屋企附近食飯,今日想突破下唔食米線,所以就去試試越南野。雖然入座已經8:30,但見仲有仲有幾多人係入面。食越南野,點可以唔飲椰汁 (笑) 椰汁三色冰同椰汁紅豆冰除了大大杯,入面的配料仲唔少添!有少少辣味的香葉辣肉碎煎蛋飯好惹味!加埋隻燶邊太陽蛋,蛋黃汁撈埋飯同肉碎,又幾香喎!大愛炸野的我,叫左一份越一春卷。一份兩條春卷切四,出面個皮脆卜卜,入面的餡料放得滿滿的,有不同口感的。如果怕濟,仲可以用生菜平衡下,仲可以加添口感。胡椒粉絲大蝦煲份量超多,黑椒味香而不太辣。大蝦真係好大隻,而且每隻都肥嘟嘟,入口彈牙,對蝦有少量敏感的我,都忍唔住食左幾隻!(笑)雖然好飽,為想同朋友傾多陣,所以就叫左甜品邊食邊傾。我就揀左日本產的宇治抹茶芝士蛋糕,味道唔會過甜,食落芝士味都出。朋友仔就食左一大球曲奇妙趣雪糕。雪糕內的曲奇都好多,所以食落都好香。==============================我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

椰汁特飲

宇治抹茶芝士蛋糕

曲奇妙趣雪糕

椰汁特飲
2019-10-23 356 瀏覽
放暑假的時候已經想來試越一,怎料遇上店家裝修,只好在粉嶺中心另擇一間醫肚。今日放工再次來訪,裝修後的越一只靠裝修都值80分我們被安排坐在卡位,寬敞舒適。下午茶時段有不少套餐可供選擇,有越式湯/撈麵,也有飯類餐點,加少少錢還可加配特色小食,頗為吸引。香茅豬扒湯河 (9/10): 第一次見越式湯河有這麼細緻的擺盤,各式配菜另外用杯盛載,讓顧客自行加到湯麵內,當然一併倒入能讓湯底散發最香的越式風味🥰🥰 豬扒亦是軟稔好吃~香葉辣肉碎煎蛋飯 (7/10): 煎蛋有香脆的金黃色燶邊,蛋黃部分嫩滑,加分不少;肉碎和飯的份量都多,很抵食。越式米紙卷 (7/10): 米紙卷味道相對較清淡,內餡蔬菜爽口,不錯~牛油雞翼 (9/10): 雞翼超香牛油味~雞翼亦炸得酥脆,不會過油。飲品方面選了鮮橙汁及椰汁三色冰,前者喝得出是新鮮果汁沒有欺場,後者不會過甜,亦很足料,有大量綠色啫喱。最後在店員推介下加了一件抹茶芝士蛋糕,芝士味香濃,價廉物美。Summary: 店舖位於屋苑內園位置,離商場主體二十多步距離,以致多數做住客及熟客生意,但水準比起商場其他食肆更高呢~

我們被安排坐在卡位,寬敞舒適。

2019-10-23
  • 牛油雞翼
2019-10-18 71 瀏覽
第一次黎粉嶺越一食野,之前都試過越一其他分店,粉嶺呢度又剛剛新裝修,就過黎試下。地點好方面,就係火車站附近。地方乾淨又美觀,因為我地早食晚餐,未係好多人,侍應會俾4人座位俾我地2個人坐,服務態度好好。位置空間都坐得好舒服。首先食芒果軟殼蟹米紙卷,好正,米紙軟綿綿,但內裏既軟殼蟹係勁脆,一口咬有唔同既口感。之後,朋友話呢度既蒜茸包係好脆,果然係勁香勁脆,仲好多塊,抵!而個大蝦菠蘿炒飯睇得又食得,菠蘿係勁甜同新鮮,份量勁多,多到滿瀉,我地2個人都食唔晒!我地仲叫埋生菜包,好味,菜又大塊同新鮮,食到好飽。而飲品叫左椰汁紅豆冰,紅豆係軟綿綿,好夾,而且唔多冰,唔會溝到好淡味,而朋友叫左青檸梳打,無咩特別,正正常常。

2019-10-16 55 瀏覽
幾耐冇食過越南菜,今日就去食下越式午餐。呢到主要提供河粉類,有扎肉、香茅雞翼、香茅豬扒、生牛肉等等,同埋可以選擇配湯河/撈檬/白飯。 因為係午餐,所以同朋友各叫左個set,有一個主食加一個小食。叫左個香茅豬扒湯蒙粉同埋豬頸肉撈檬。香茅豬扒好足料,豬扒都好厚身。另外,香菜同配料係分上,係另一個杯仔到。入面有芽菜、辣椒仔、仲有越南既香葉,店員話類似越南式既蕃茜,又幾特別。湯底清清地但夠味,入面仲有洋蔥。豬頸肉一樣好多料,加埋醬汁撈,好開胃! 小食叫左個蝦餅同埋米紙卷。米紙卷入面係蔬菜類為主,有生菜、青瓜、紅蘿蔔、花生碎等等。淨食已經夠味,但重口味既朋友可以點埋醬。蝦餅好脆口,配埋酸酸甜甜既醬好夾! 野飲叫左椰汁紅豆冰同埋青檸梳打,不過不失! 臨走個陣見到店員換緊餐牌,原來2點就轉下午茶餐,大部分餐同午餐一樣,但多左幾款包,而且價錢比午餐平$10-20 ,幾抵食!
另外,香菜同配料係分上,係另一個杯仔到。
米紙卷入面係蔬菜類為主,有生菜、青瓜、紅蘿蔔、花生碎等等。
野飲叫左椰汁紅豆冰同埋青檸梳打,不過不失!
2019-09-23 70 瀏覽
違久下的越南菜!我同我男朋友勁耐都冇食過越南菜,因為男朋友要工作關係,所以我地就係粉嶺區搵左間叫《越一》ge越南菜食!雖然餐廳係小社區,但裝修風格都光鮮、整潔,仲帶有民族風,座位都坐得幾舒服,價格都非常親民😊餐牌~~扎肉蒸粉包~賣相唔錯,粉包食落口,口感好豐富,外皮好滑,味道唔錯,扎肉都好彈牙芒果軟殼蟹米紙卷~青芒果酸甜開胃,好足料,好豐富,軟殼蟹都仲係好脆海南雞飯~醬汁有三款,三款都好夾,d雞好滑無骨,d酒飯都好香豬扒撈檬~D豬扒炸得好香口,肉質唔錯,撈檬都幾好食,份量好足薏米水~夠曬清熱,好足料整體餐廳都唔錯,性價比都幾高👍🏻

餐牌~~

扎肉蒸粉包~

芒果軟殼蟹米紙卷~
青芒果酸甜開胃,好足料,好豐富,軟殼蟹都仲係好脆

海南雞飯~
醬汁有三款,三款都好夾,d雞好滑無骨,d酒飯都好香

豬扒撈檬~
D豬扒炸得好香口,肉質唔錯,撈檬都幾好食,份量好足

薏米水~
夠曬清熱,好足料

整體餐廳都唔錯,性價比都幾高👍🏻