2024-09-14
今天同同事嚟到元朗區工作,收工後大家都想食啲嘢,行吓行吓就俾我哋搵到呢一間越北菜,非常抵食。✨越北火車頭檬粉 $68火車頭包含了生牛肉、牛展同牛肉丸,鍾意食牛的我見到好開心😁。生牛肉數量非常多,呈象粉紅色,足料且吸引。牛肉彈牙爽口,牛展腍身,搭配大量的芽菜,非常清爽😍。很喜歡他們的湯底,不會太濃太膩,也不會清淡如水,恰到好處,飲完也不會口渴,確實不錯。✨越北四寶配米飯 $72越得四寶包含了香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉及蛋餅,款式多元化。鍾意每樣淺嚐的朋友,就最啱了。四寶中的蛋餅令我最難忘,內裏加入很多不同配料,如粉絲、木耳絲等,食落非常特別。✨清沅蒸粉包 (跟餐加$25)叫餐有多款小食可供選擇,我哋最鍾意食粉包,見到忍唔住兩眼發光😍粉包皮薄,包裹着調味的肉粒,甘筍絲等,非常好味。✨越式烤豬頸肉 (跟餐加$28)餐牌上寫著半份,但份量多到同全份無分別😂。豬頸肉大塊彈牙,切邊的做法,令口感更為突出,必須一讚👍🏻✨越南鹹桔水及薄荷青檸梳打(跟餐加$8)估唔到飲特色飲品都唔需要加錢,近期喉嚨唔舒服,就叫咗杯越南鹹桔水。見到好多鹹桔料,非常夠味。同事叫了青檸梳打,大杯清涼,最適合炎熱的天氣。餐廳環境
✨越北火車頭檬粉 $68
✨越北四寶配米飯 $72
✨清沅蒸粉包 (跟餐加$25)
✨越式烤豬頸肉 (跟餐加$28)
✨越南鹹桔水及薄荷青檸梳打(跟餐加$8)
餐廳環境舒適,好快就座滿,想食嘅朋友記得趁早。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗