2023-08-03 908 瀏覽
上網睇完某頻道介紹,一於過去試吓,因為住得都唔算太遠。落完單,等咗45分鐘,排隊和領餐前後都非常混亂。買咗幾個小食同兩款唔同嘅越南法包。 兩款包,分別是豬頸肉和扎肉法包。唔知點解兩款包入邊都會有辣醬(menu冇話個包係辣嘅)亦都冇俾你揀。有啲類似是拉差辣醬喺個包入邊,令到成件事都非常奇怪,(辣的話唔係應該直接落辣椒嗎?)覆蓋左豬肝醬嘅味道,蘿蔔絲少!兩款小食分別是炸雞翼和炸墨魚餅,墨魚餅 ,好x鹹, 返屋企送飯應該幾好 。滿心期待,浪費時間!非常懷念以前佐敦德成街嗰間 🌞
上網睇完某頻道介紹,一於過去試吓,因為住得都唔算太遠。
落完單,等咗45分鐘,排隊和領餐前後都非常混亂。
買咗幾個小食同兩款唔同嘅越南法包。

滿心期待,浪費時間!

非常懷念以前佐敦德成街嗰間 🌞
2023-08-03
45 分鐘 (外賣自取)
2023-08-02 723 瀏覽
上午睇片有人介紹越南表嫂,睇片通常都有啲伏伏地,訪問老闆個陣話有大埔嘅客人專登揸車過嚟食,咁一定係好食先會專登過嚟食,下午即刻搭車出元朗試下,果然係好食嘅。一去到3點幾法包就賣晒,有少少失望,但都揀咗火車頭河粉同豬扒撈檬試下。火車頭河粉湯底清甜,牛肉好有牛味,牛腩肥瘦均勻,唔會好韌,牛丸彈牙爆汁,扎肉就正正常常。但有少少油膩,少咗面頭個種油膩會梗好,有可能係太多客人關係?豬扒撈檬重點係個汁度,酸酸甜甜放少少都好提味,豬扒味道適中,肉質唔算好淋,整體係愈食愈開胃,啱晒夏天食。鋪頭有堂食,位置唔算多,有少少冷氣,等餐時間都等咗15-20分鐘,因為小店關係,客人又多,下次要早少少到食佢個法包!!!食完好想唱返首Tình Tình Tình Tang Tang TìnhTang Tình Tình Tình Tang Tang Tang
Tình Tình Tình Tang Tang Tình
火車頭河粉
豬扒撈檬
越南咖啡
火車頭河粉
2023-07-23 1096 瀏覽
係元朗教育路附近尋食,想快快脆脆買外賣返屋企食,見到呢間越南外賣店,就一於試下叫咗個越式火車頭湯河粉$65,價錢都算親民,等大約5分鐘就有得拎,好有效率店員好貼心,包裝時主動分湯包,唔駛驚河粉吸太多湯變糊狀火車頭河粉好足料,有生牛肉、牛丸、牛腩同扎肉,每款都有好多件,生牛肉、牛丸、牛腩味道都有好香牛味,肉質夠彈牙,湯底夠清甜,唔會太咸,飲完唔會覺得口渴,河粉口感都好爽口,整體性價比值都好高如果下次經過,一定會再幫襯
店員好貼心,包裝時主動分湯包,唔駛驚河粉吸太多湯變糊狀
如果下次經過,一定會再幫襯

2023-07-19 949 瀏覽
. 元朗小巷隱世地道越南菜出色越南咖啡 |豬扒法包 | 牛肉撈檬📍#越南表嫂🥖豬扒法包 $42外脆內軟既法包🤩有濕潤已調味嘅免治豬肉係底、再加青瓜蘿蔔絲、香煎豬扒🤤層次好豐富🙌🏻好足料架!唯豬扒有啲乾🥹 (可叫加辣醬)🐮牛肉撈檬 $50牛肉有4-5大片😈偏蒲有咬口🙌🏻牛肉夾法包都好食架🫰🏻🐔雞扒撈檬 $46 + 墨魚餅 $13 雞扒幾惹味唔會太乾🫰🏻墨魚餅好新鮮彈牙😻可惜得一大舊、$13少貴🥺檬粉可以再凍冰冰啲、酸辣汁都調得剛好😇好開胃!☕️越南咖啡 套餐+$10 (原價$20)真係世一越南咖啡☕️好香越南咖啡味🫢仲好似有椰青水味tim🥥一試就愛上🖤總結 : 成日令我心思思想食嘅隱世高質小店😇唔食都會走去買越南咖啡飲🤪🇻🇳真係越南當地人開架🤩次次都多人叫外賣🥡(留意無堂食)、可預早打電話下單💯——————————————-📍 越南表嫂📍 元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖📆星期一: 全日休息📆星期二至日 : 11:30~20:30
. 元朗小巷隱世地道越南菜
出色越南咖啡 |豬扒法包 | 牛肉撈檬
📍#越南表嫂

🥖豬扒法包 $42

🐮牛肉撈檬 $50
牛肉有4-5大片😈偏蒲有咬口🙌🏻牛肉夾法包都好食架🫰🏻

🐔雞扒撈檬 $46 + 墨魚餅 $13

☕️越南咖啡 套餐+$10 (原價$20)

——————————————-

📍 越南表嫂
📍 元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖
📆星期一: 全日休息
📆星期二至日 : 11:30~20:30

• 豬扒法包
  • 越南咖啡
2023-04-15 1410 瀏覽
這家[越南表嫂]是我們吃完[爆辣冷麵]經過看到很多人排隊所以試試看的,沒想到意外的美味😆別看他們店小小破破的(沒有惡意,單純因為他們家雨遮搖搖晃晃隨時快塌下來的感覺

別看他們店小小破破的(沒有惡意,單純因為他們家雨遮搖搖晃晃隨時快塌下來的感覺[笑😅),沒想到居然還有堂食位!(不過是霸佔商場走道硬擺幾張桌椅當堂食位)

小眼睛點了扎肉法包($42)和越南特色米紙蝦春卷$32),等了15分鐘左右。

蝦春卷的春卷皮有驚艷到我!之前吃過幾家的春卷皮都是軟軟爛爛的,他們家的春卷皮竟然是Q的😍!而且蝦味十足,加上了清爽的生菜、青瓜和醃漬過的蘿蔔,配上微微辣的沾醬,在這28度的高溫下,真是清爽又飽腹👍🏻

扎肉法包的法包剛烤好外脆內軟香氣十足,厚厚的扎肉一口咬下彈牙好吃肉香濃郁,搭配醃漬過的蘿蔔、青瓜和菜,再加上他們家自己調味的醬汁,如果能多一些蔬菜會更完美😂,不過味道是相當不錯的😁

越南特色米紙蝦春卷
扎肉法包
2023-04-15
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
扎肉法包
2023-04-07 801 瀏覽
Taste superb! Ran by authentic Vietnamese and the way they made it just very different from all the other Vietnam restaurants i have had in HK. the bread is super nice, and the 墨魚餅 is must try! very fresh 墨魚味 plus apparently is 人手打出嚟。the vietnamese milk tea has a special tea flavor too.However, we have waited for almost 45 mins for the food…although good food worth the wait, u may wanna consider this.And also the environment is mehhh

2023-03-22 807 瀏覽
估唔到喺一個小店入邊啲嘢食咁好味雖然佢門面唔係話好靚,可以坐嘅位置都唔係好多但係佢啲嘢食真係好好味而且啲嘢飲都好出色我一定會再返嚟食多次佢杯奶茶係好似喺越南飲咖啡咁樣🙌🏻🙌🏻而且啲嘢食拍得住百幾蚊
估唔到喺一個小店入邊啲嘢食咁好味
雖然佢門面唔係話好靚,可以坐嘅位置都唔係好多
但係佢啲嘢食真係好好味
而且啲嘢飲都好出色
我一定會再返嚟食多次
佢杯奶茶係好似喺越南飲咖啡咁樣🙌🏻🙌🏻
而且啲嘢食拍得住百幾蚊
2023-03-08
2023-03-03 531 瀏覽
有時會行過嘉城後面每次見到都話下次試呢排個附近愈開愈多食越南菜終於提醒咗我要試下佢因為唔多枱 同埋想返屋企睇電視📺所以就叫咗外賣墨魚餅🦑撈檬見得兩塊好似好少咁其實都幾大件 仲要好實正味道唔錯 又彈牙撈檬嘅醬汁應該自家調製唔係平時食撈檬個隻味但好開胃 仲帶少少🤏🏻辣十分惹味😋越式火車頭河粉好足料😍有生牛肉、牛丸、牛腩同札肉🐂個湯底都幾好 牛骨味濃郁越南特色米紙雞肉春卷一個飯盒只有4件但好大大大件😮一件應該切開2份食就差唔多內裡好足料 包都好實剩食都好好味沾埋醬(類近撈檬汁)食就更惹味每樣菜都份量十足未試過食粉麵類食唔晒D粉麵 😮性價比高嘅小店👍🏻
有時會行過嘉城後面

但好開胃 仲帶少少🤏🏻辣
十分惹味😋

越式火車頭河粉
好足料😍
有生牛肉、牛丸、牛腩同札肉🐂
個湯底都幾好 牛骨味濃郁

每樣菜都份量十足
未試過食粉麵類食唔晒D粉麵 😮

性價比高嘅小店👍🏻
2022-10-23 643 瀏覽
本來以為0+3推行後,星期六日可以避開人潮!最後星期六日入嚟元朗都係大塞車😂 竟然搵到一間隱世嘅越南菜就係跟住千色廣場附近...越式火車頭牛肉河粉呢款河粉非常之豐富呀裏邊有晒牛丸牛筋牛腩扎肉等等嘅材料,分量非常多,就算連河粉底都好多!就算大胃王都會食得好滿足!另外湯底非常清甜,我入口暖胃而且開胃!墨魚餅配蝦餅雙拼河粉小海我哋有手打嘅墨魚餅同蝦片雙拼!同一時間享受唔同慾望!個人好鍾意食墨魚餅!而另外一半就鍾意食蝦餅爽口彈牙!鮮蝦越南春卷越南米春卷包住爽口彈牙大蝦,沾上嘅醬汁非常開胃!越式鳳爪酸甜秘製醬汁非常多,每一隻無骨鳳爪都心想醬汁非常入味!而且好開胃百香果特飲淨係睇顏色就知道清新可口!裏面嘅百香果味道非常突出,味道唔算好甜!非常解膩越南咖啡食越南菜梗係要叫返杯越南咖啡啦!呢度嘅越南咖啡香濃得來奶香撲鼻!黑埋對眼以為自己去咗越南!
竟然搵到一間隱世嘅越南菜就係跟住千色廣場附近...

越式火車頭牛肉河粉

墨魚餅配蝦餅雙拼河粉

鮮蝦越南春卷
越南米春卷包住爽口彈牙大蝦,沾上嘅醬汁非常開胃!

越式鳳爪

百香果特飲

越南咖啡
2022-10-23 342 瀏覽
本來以為0+3推行後,星期六日可以避開人潮!最後星期六日入嚟元朗都係大塞車😂竟然搵到一間隱世嘅越南菜就係跟住千色廣場附近...越式火車頭牛肉河粉呢款河粉非常之豐富呀裏邊有晒牛丸牛筋牛腩扎肉等等嘅材料,分量非常多,就算連河粉底都好多!就算大胃王都會食得好滿足!另外湯底非常清甜,我入口暖胃而且開胃!墨魚餅配蝦餅雙拼河粉小海我哋有手打嘅墨魚餅同蝦片雙拼!同一時間享受唔同慾望!個人好鍾意食墨魚餅!而另外一半就鍾意食蝦餅爽口彈牙!鮮蝦越南春卷越南米春卷包住爽口彈牙大蝦,沾上嘅醬汁非常開胃!越式鳳爪鳳爪多肉冇骨,酸甜秘製醬汁非常足料淡淡滋味!杯百香果特飲清新解膩,味道唔算好甜,百香果嘅味道非常突出不能錯過嘅係越式啡,呢杯凍咖啡香濃,有好想去越南嘅感覺!
竟然搵到一間隱世嘅越南菜就係跟住千色廣場附近...

越式火車頭牛肉河粉

墨魚餅配蝦餅雙拼河粉

鮮蝦越南春卷
越南米春卷包住爽口彈牙大蝦,沾上嘅醬汁非常開胃!

越式鳳爪
鳳爪多肉冇骨,酸甜秘製醬汁非常足料淡淡滋味!
杯百香果特飲
清新解膩,味道唔算好甜,百香果嘅味道非常突出

不能錯過嘅係越式啡,呢杯凍咖啡香濃,有好想去越南嘅感覺!

2022-10-19 537 瀏覽
越南表嫂 (元朗)元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖呢間可以列入香港食過最好食嘅越南店頭三✨雖然位置小偏僻😍但係往往喺平民區搵到既美食先係最有驚喜🤤😋1.雞翼撈檬 ($45)個檬粉嘅汁係預先調好,份量係啱啱好,唔會好酸或者好鹹,夠撈曬成大碗麵🤤😚❤️,咁就唔怕好似普通嘅越南餐廳咁一唔小心就將檯面嗰壺汁一下落左好多落去😂另外雞翼都炸得好香口😍😍超級抵食呀‼️‼️💥評分:10/102.雞扒法包($40)法包好脆😚好大個,而且有好多肉碎喺入面😆😆加埋大大塊又多汁雞排,令到個包好入味❤️不過要小心入面有辣椒,唔小心咬到會好辣🌶,所以食唔到辣嘅記得要走辣椒或者食之前夾出黎先😗‼️💥評分:8.5/103.小食(米紙蝦春卷$32,豬頸肉$60,炸蝦餅$45)老闆娘將啲小食整成拼盤😍好靚,每樣小食而都有特色既醬料,好有心思🤎🤤個米紙卷比一般嘅再薄啲,另外每個都有原隻蝦,大大隻🦐而蝦餅好香脆,大塊得黎口感十足😍仲有就係豬頸肉加埋佢啲沙嗲汁真係好好食🥰 💥評分:9/10👍🏻十分推薦😆❤️一定encore 👍🏻
越南表嫂 (元朗)
元朗教育路15-19號嘉城廣場地下20-21號舖

1.雞翼撈檬 ($45)
另外雞翼都炸得好香口😍😍超級抵食呀‼️‼️

💥評分:10/10

2.雞扒法包($40)

💥評分:8.5/10

3.小食(米紙蝦春卷$32,豬頸肉$60,炸蝦餅$45)

💥評分:9/10

👍🏻十分推薦😆❤️一定encore 👍🏻
2022-09-27 246 瀏覽
墨魚餅撈檬 $45墨魚餅外面香脆,裡面彈牙,檬粉質感爽口,配料有花生碎、炸蒜片、醃蘿蔔絲等等,撈埋「碌冧」,既係魚露酸甜汁,味道甜甜酸酸好開胃越式火車頭河 $60湯底牛骨牛肉味濃郁,又唔會過鹹,帶少少香茅嘅味道,生牛肉肉質嫩滑,仲有埋牛丸、牛腩同札肉,好豐富越南特色豬頸肉 $60豬頸肉係薄切,肉質好嫩,可以配埋蘿蔔絲一齊食越南特色米紙蝦春卷/越南特色米紙雞肉春卷 $32米紙Q軟,蔬菜爽口,蝦春卷清新,雞肉春卷嘅雞好嫩同埋夠大舊越南特色炸蝦餅$45好香脆,蝦肉味道好濃凍檸茶 $16 *跟餐飲品半價味道係港式檸茶,茶味都濃三色冰 $26 *跟餐飲品半價超足料嘅三色冰,紅豆煮得好鬆軟,甜度好夠
墨魚餅撈檬 $45

越式火車頭河 $60

越南特色豬頸肉 $60

豬頸肉係薄切,肉質好嫩,可以配埋蘿蔔絲一齊食

越南特色米紙蝦春卷/越南特色米紙雞肉春卷 $32

米紙Q軟,蔬菜爽口,蝦春卷清新,雞肉春卷嘅雞好嫩同埋夠大舊

越南特色炸蝦餅$45

好香脆,蝦肉味道好濃

凍檸茶 $16 *跟餐飲品半價

味道係港式檸茶,茶味都濃

三色冰 $26 *跟餐飲品半價
超足料嘅三色冰,紅豆煮得好鬆軟,甜度好夠

• 墨魚餅撈檬
  • 越南特色米紙蝦春卷
  • 越南特色豬頸肉
2022-09-22 268 瀏覽
黎開元朗 心血來潮同朋友想食越南菜係行嘉誠廣場個陣發現依家越南菜雖然唔起眼 但都試一試雖然睇落主要做外賣但係都幾張枱可以堂食嫁佢仲有啲枱未開出黎想堂食都可以照黎唔止門口個張 側邊仲有兩張枱有冷氣添我未食過越南野既法包就一於試試佢香茅牛肉法包 $40大大個 好好食 有唔少牛包又唔會太硬入面仲有撈檬既汁夾埋個包😋炭燒豬頸肉 $60全部野都即整 熱辣辣好好味酸辣無骨鳳爪 $45好入味又好食 仲有木瓜係下面我最鐘意食😍😍 份量都好多左邊係 特式炸蝦餅 $45右邊係 特式墨魚餅 $45炸得好好 又唔會太油又香口樣樣都好食右上 特式春卷 $32成個都脆卜卜左上 特式米紙蝦春卷 $32記得點魚露 好食成餐都好好食好滿足又平可以再encore全餐只係$299
黎開元朗 心血來潮同朋友想食越南菜

成餐都好好食好滿足
又平
可以再encore
全餐只係$299
📍「越南表嫂」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌👧🏻不嬲都好中意食越南法包,今次俾我哋搵到原來元朗都有🤩🤩🤩決定試一試😎📷餐廳位於元朗教育路嘉誠廣場地下,店面比較細,家座式經營😇雖然只係小店,而且份量都好多,夠哂抵食🤗🍴豬扒+蝦餅撈濛💰HK$53✨推薦指數:7.5/10呢度好多野都可以雙拼,岩哂咩都想試吓嘅朋友仔😉豬扒好入味,而且好鬆軟,唔會好乾身,好大塊😋蝦餅反而唔似平時泰國店食既蝦餅,佢比較薄身而且淋,無平時彈牙既口感,應該係蝦膠既分別😛濛粉既份量好多,食落唔會太乾,不過可以再凍啲😇啲撈濛汁比平時食開既淡味,岩哂食得清淡嘅朋友仔🤗🍴越式雞扒+香茅牛肉法包💰HK$48✨推薦指數:8/10首先個包係好大個既法包,外層焗到好脆身,內層好軟熟,口感一流😍內層嘅法包搽咗肝醬,非常惹味,完美還原越南風味😇入面包住咗幾入味嘅香茅雞扒、香茅牛肉,雞扒厚身啖啖肉,但雞味唔重,香茅牛肉多汁比較咸😛仲會有扎肉、青瓜、酸蘿蔔絲同埋莞茜去中和返餡料濃郁既味道,份量都好多,感覺好清新🤤🤩🍴越南特色墨魚餅💰HK$45✨推薦指數:10/10呢個墨魚餅好好食‼️😍佢唔會太多既炸粉,又唔會炸得太燶,墨魚餅十分彈牙,而且中
📍「越南表嫂」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😌

🍴豬扒+蝦餅撈濛
💰HK$53
✨推薦指數:7.5/10
呢度好多野都可以雙拼,岩哂咩都想試吓嘅朋友仔😉

🍴越式雞扒+香茅牛肉法包
💰HK$48
✨推薦指數:8/10
內層嘅法包搽咗肝醬,非常惹味,完美還原越南風味😇

🍴越南特色墨魚餅
💰HK$45
✨推薦指數:10/10
呢個墨魚餅好好食‼️😍佢唔會太多既炸粉,又唔會炸得太燶,墨魚餅十分彈牙,而且中間夾埋墨魚肉,口感一流,必試😋

🍴越南特色米紙蝦春卷
💰HK$32
✨推薦指數:7.5/10
呢份又係超大份,有4️⃣大件,每件都塞咗滿滿嘅餡料🤣
平時好少見到隻蝦會外露,呢度將隻蝦包係岀面俾你睇,證明夠真材實料☝🏻
食落米紙卷好薄身,因為米紙卷無咩味,所以佢就加左一塊薄荷葉,食落好重既薄荷味,點埋佢嘅酸辣汁食幾開胃,蝦肉都幾彈牙😆

🍴凍奶茶走甜
💰HK$18
✨推薦指數:6/10
由於用既茶同我地平時港式奶茶唔一樣,飲落茶味會好唔同,👦🏻個人就唔係好習慣個種茶味,因為飲落偏苦,建議唔好走甜😌

午餐
  • 墨魚餅
🌟🌟🌟🌟🌟推介🌟🌟🌟🌟🌟唔覺唔覺,原來打左咁多字!支持小店!!呢間真係值得支持!!🌟🌟🌟🌟🌟性價比真係好高🌟🌟🌟🌟🌟(真·唔係打手!真·推薦!)🔖星期日,6點半去到⋯佢地話今日好好生意🥲今日好多野都賣哂sad!!!無河粉、無麵包、無鳳爪⋯我想order既都無😆佢話今日太好生意,4點幾好多野都賣哂了。我話我好想食麵包🥹過左陣佢話有個包今日切錯左,我唔介意既就整比我食😂果斷話無問題,因為我真係好想食!咁多野賣哂證明生意好,都係好事!!🍽豬腩肉香茅牛肉法包$40(雙拼+$8)我第一次食越南法包(竟然係咁),原來咁好食ga!!!!個包真係外脆內軟,咬落去勁脆,個口細d都咬唔哂!入面除咗有自己揀既餡料之外,仲會有青瓜、肝醬、扎肉、酸蘿蔔絲、芫荽、特色越南辣醬。d肉好夠味,有肉汁,個醬係靈魂,每一啖都食到好好味既醬,好食!輕微既辣味提升左整體味道。🍽越南米紙蝦春卷$32傻ga好抵食!!!4舊大大舊蝦春卷只係$32!!魚露汁帶有薄荷葉既味道,好有越南特色。始終個餡係蝦,味道唔會太濃,但加入特製既魚露汁都唔錯!🍽牛肉豬扒撈檬(雙拼$45+8)勁大碗!!呢個真係「大件夾抵食」之餘仲要好食!無論係豬扒同烤

🌟🌟🌟🌟🌟推介🌟🌟🌟🌟🌟
唔覺唔覺,原來打左咁多字!
支持小店!!呢間真係值得支持!!
🌟🌟🌟🌟🌟性價比真係好高🌟🌟🌟🌟🌟
(真·唔係打手!真·推薦!)

🍽豬腩肉香茅牛肉法包$40(雙拼+$8)

🍽越南米紙蝦春卷$32

🍽牛肉豬扒撈檬(雙拼$45+8)
勁大碗!!呢個真係「大件夾抵食」之餘仲要好食!無論係豬扒同烤牛肉都好好食,(老闆話係新鮮牛黎ga!!!!!)加埋蔥油同魚露食撈檬,好味呀!

🍽燒豬頸肉$60、炸蝦餅$45
老闆話原來係要加埋啲酸蘿蔔絲一齊食咁先係最好味,原來真係架喎!!!! 始終豬頸肉比較肥膩,就咁食就會好膩,蘿蔔絲可以平衡返!仲有佢啲豬頸肉好淋,好好食!

炸蝦餅新鮮熱辣辣,咬落去一啲都唔油,彈牙!我鍾意佢個炸粉只係薄薄一層!!

🍽越南咖啡$20、三色冰$26(飲品第二杯半價)
我既日常係無咖啡的,記得有次去左越南飲完杯咖啡,覺得越南咖啡真係好好飲!所以今日都叫左杯!飲完有個次去越南嘅回憶!!!好好飲!!好香!!杯完一杯係會想杯多杯!!

未試過飲一杯咁足料嘅三色冰!三種配料都非常多,仲要好好食!真係同其他飲既唔同!🌟飲品第2杯半價🌟!!

💡食食下同老闆傾計,佢地話每日一早熬湯,全部靚料,唔落味精架!下次一定要試下食熱湯先得了!!呢間真係小店黎架!老闆們落手落力乜都自己做。好多人以為呢間只做外賣生意,但其實都有堂食(雖然只係得一兩枱位)。

🌟老闆話覺得好食就叫d朋友黎試下丫,我真係覺得好食ga!!!係有誠意嘅小店!但座位真係非常有限!其實我見都有勁多人叫外賣。希望有更多人認識呢間小店!!佢咁好食,真係想多d人識食hahaha