2008-05-10
睇左好多食評都話呢間好食,所以趁有一晚係附近都走去試左。呢間當然係佢地d裝修咁整齊啦,仲擺左個電視,你可以睇無線新聞,好鬼死地道添。因為一個人可以叫既野食真係唔多,我只係叫左一個生牛肉河粉同埋越式炸春卷。其實叫個陣有d擔心架,因為我得半個鐘,我真係驚唔夠時間。好彩,雖然差不多坐滿晒成間舖,不過十分鐘到都到啦,放心晒。一眼望落去,成碗都舖滿左九層塔,如果你唔鐘意個香味就真係唔好食,我個人就好鐘意,立刻就加入青檸汁同辣椒粒啦! 試下個湯先,之前有食評話個湯落味精,我都唔敢飲多,嘩! 真係好重味,注意唔係味精呀! 真係好濃味架而且個湯好熱,所以我件牛肉係上檯無幾耐就已經熟晒啦。由於我只係叫左普通既牛肉,就係普通囉,真係無咩特別,河粉都係滑既,又係無咩特別。個春卷好食,係用米紙包,唔花巧,餡料係冬菇、肉碎同粉絲,包得好實,但炸得好鬆。食左芽莊你就會覺得呢間『it's nothing』,但係越南菜尤其是牛肉河粉本身就係一碗係越南街頭都可以食到既美食,既然本身係樸素既美少女,點解要幫佢添妝呢?PS – 食完之後去睇戲,行去戲院個陣個口仲係碗湯既味,after taste非常強勁。睇完成場戲都唔覺
PS – 食完之後去睇戲,行去戲院個陣個口仲係碗湯既味,after taste非常強勁。睇完成場戲都唔覺得口渴,証明左個湯真係好濃不過係無味精既!