2019-04-27 249 瀏覽
琴日下午去灣仔做完嘢,見到有間新餐廳,入去試吓,估唔到有驚喜。見主打係「蕃茄蝦湯濛」,諗住試吓,點知老闆話午市已經賣曬濛粉!有啲失望,於是就咁叫咗個雞翼河粉。下午茶餐嚟講,河粉份量好夠。本身冇諗過係炸雞翼,因為平時我麻麻哋食炸嘢。嚟到先知,仲擔心會好乾,點知雞肉好入味多汁,表皮都唔會話炸到好乾/過油。不過比起雞翼,最欣賞係湯底👍🏻👍🏻👍🏻食曬成碗河粉都唔會口渴,睇餐牌先知啲湯係用新鮮牛骨淆嘅,同味精湯真係好大對比。特別叫咗杯越南咖啡,幾香,值得一試。員工態度親切,服務都唔錯,應該會再幫襯。

員工態度親切,服務都唔錯,應該會再幫襯。

越南雞翼湯河
越南雞翼湯河
2019-04-27 216 瀏覽
復活節去灣仔,聽朋友講有間新開張嘅越式食店唔錯,入去食lunch ,估唔到有驚喜,下次會再去。呀媽叫左碗蕃茄蝦湯金邊粉,番茄蝦足料,第一啖飲湯,鮮甜又有濃郁番茄味,下次我都要叫返碗獨食平時去食越南野,我例牌叫生牛河,今次都係。個湯夠熱,牛肉嫩滑,幾好 飲品試左老闆推介嘅熱鮮柑橘水,第一次飲,估唔到味道清香,成張枱都聞到,浸耐左唔似檸檬水會澀,飲完好開胃估唔到當日有新鮮熱辣嘅椰汁糕(老闆話之前未推出架),原來熱辣辣食好煙un , 又唔會太甜,啱晒我口味食物好味之餘,老闆又好人,仲話晚市可以問佢有咩菜式,唔一定叫餐牌上嘅野。下次會再黎,希望到時有更多新菜式。

2019-04-19
午餐
  • 鮮蝦番茄湯金邊粉
灣仔食嘢多選擇,但好食又抵食嘅越南餐廳就真係無乜。呢間位於麥加力哥街新開嘅越南嘢真係灣仔街坊嘅好選擇!餐廳唔大,但好乾淨好舒服。重點係食物質素好,我哋叫咗燒雞串、菠蘿軟殼蟹米紙卷、火車頭同埋蕃茄鮮蝦湯檬,樣樣都落足料!最欣賞係雞串又香又juicy,個汁少少辣,正。火車頭湯唔係味精底,清得嚟有牛嘅鮮味,加埋啲herbs層次更豐富,真係可以飲晒。不得不提牛丸好正,肉味濃又彈牙,如果哎其他湯河都可以加,夠flexible👍🏻蕃茄鮮蝦湯檬同樣出色,六十幾蚊碗但啲蝦竟然有鮮味!配料亦好多,每啖都好滿足。價錢方面都係街坊價,平均每樣$50~$70左右。下午茶時段四十幾蚊有碗河㖭。老闆好踏實,無搞啲咩噱頭,但就係呢種實而不華令人食得好安樂滿足。推介!

最欣賞係雞串又香又juicy,個汁少少辣,正。

• 雞串
  • 火車頭