因看到報導又說問铺就嚟不再 再加上本身在窩打老道的越南台柱"X錦X"也不在 所以不妨試試這個 看看有沒有其他能代替今晚總共下叫了五樣野 生熟牛肉粉 春捲檬粉 豬頸肉檬粉 春卷 蝦餅.......生熟牛肉粉可以 湯不錯 不失一貫越南風味; 檬粉方面是我比較喜歡 啲粉不錯 放在粉上面啲汁也調教得好好; 豬頸肉方面 燒得不錯 但我觉有少少咸; 蝦餅方面也也是带少少喊 味道一般; 至於春捲方面 比起窩打老道的較細條 味道根本不可以跟窩打老道比 因為窩打老道的是王者總括來說是可以試的 價錢也不太高 真的非常渴望食越南完粉的又找不到其他地方 可以再來 但他們好像不知幾多号便不早了 大家如果想試一試邊便快點了
2023-05-26
15 分鐘 (外賣自取)
2023-05-20 529 瀏覽
又一小店快將結業,係旺角女人街咁多食店林立,形形色色,要維持基本生計真係唔容易,所以今日專乘過黎支持下。一坐低老闆已經講唔好意思,因為無河粉,無檬粉,其他飯類仲有,連生beer都得番半桶。咁樣證明好多人都好支持老店,有點唔捨得,話晒都50年歷史。我地叫咗咖哩炒飯、越式炒金邊粉、烤牛肉湯粉絲、沙爹牛肉炒油麵、牛油雞翼,菠蘿🍍梳打,凍青檸🍋可口可樂,凍可口可樂。咖哩炒飯好香,色澤好靚但一d唔重咖哩粉味炒金邊粉唔太酸,好大碟烤牛肉湯粉絲,正常沙爹牛肉炒油麵,呢個最好味,濃濃沙爹味牛油雞翼,香脆,如果牛油味再重d,就更好!🚶🏻‍♂️👉📌越興園越南菜館 (旺角)旺角通菜街31號地舖

咖哩炒飯好香,色澤好靚但一d唔重咖哩粉味
炒金邊粉唔太酸,好大碟
烤牛肉湯粉絲,正常
沙爹牛肉炒油麵,呢個最好味,濃濃沙爹味
牛油雞翼,香脆,如果牛油味再重d,就更好!
🚶🏻‍♂️👉📌越興園越南菜館 (旺角)
旺角通菜街31號地舖
餐飲
  • 越式咖喱炒飯
  • 沙嗲牛肉炒油麵
2023-03-17 656 瀏覽
(自費食評) 今天晚上放工比較夜,很多沒有很多餐廳給我選擇了,我們見這間餐廳人比較多,所以就入去吃了。我們不太肚餓,所以見了一碗麵,一客小食,每人一杯飲品。當晚,成間餐廳都有播放音樂,幾好的氣氛,可以邊食邊聽歌。香茅雞翼油麵,三隻雞翼炸得好麻麻,賣相唔得,三隻雞翼都唔多入味,湯底還可以,有味,油麵好爽口,份量多。雞肉串(3串), 這個賣相吸引,雞肉好食,食串燒最緊要就是醬汁。椰汁聖沙冰,感覺上是三色冰,不過裡面三色很長很粗。凍檸茶走甜好平常。

2023-02-22 467 瀏覽
依間位於女人街既越南餐廳想試好耐。今日終於可以係午餐時段一試。我叫左一個生牛肉河配可樂一杯。價錢都只係43$。牛肉好味唔錯。粉同牛肉粉湯底都好好味。總括嚟講,我下次會再光臨。

依間位於女人街既越南餐廳想試好耐。
今日終於可以係午餐時段一試。

2022-12-10 531 瀏覽
未曾試過咁差嘅海南雞飯,啲雞完全冇味,啲飯冇味好乾,仲要燶咗。豬頸肉又硬又細件。總括嚟講都唔知自己食咗啲咩。杯珍多冰更加精彩,得個甜字,起哂泡。環境一般,好焗。唯一就系服務態度吾錯。不過絕對冇下次。
總括嚟講都唔知自己食咗啲咩。

杯珍多冰更加精彩,得個甜字,起哂泡。

環境一般,好焗。

唯一就系服務態度吾錯。

不過絕對冇下次。
2022-10-01 768 瀏覽
約左朋友去旺角食飯,算是早到,6PM就到越興園,下層都坐滿8成,服務員叫我哋上上層,原來上層都有2枱了⋯但不知為何樓上店員堅持要我們坐好像後欄雜物房/廁所門口那邊,然後問我哋滿唔滿意(我估計如果個位正常嘅話佢唔會咁樣問),朋友話想坐出面(光猛啲 而當時又有位其實)但店員說 那坐前一張吧🙂環境其實⋯真係好差勁👎🏻發霉、有up味,好似廢墟如果下次有位之下又堅持要人坐廢墟,請離開吧⋯⋯越坐越痕⋯⋯而家只想快點食完快啲走⋯⋯

2022-09-24 554 瀏覽
星期三同朋友喺旺角,佢推薦話食過呢間越南野唔錯,咁我哋入去見環境係比較舊式嘅餐廳,咁我坐咗喺一個卡位,咁我叫咗個推薦嘅馬拉盞蛋白炒飯,咁飯嚟得都算快,唔算等得太耐,整體炒飯食落夠乾唔會太濕,而且蛋白同馬拉盞嘅味道配搭得啱啱好😋
  • 馬拉盞蛋白炒飯
2022-09-16 375 瀏覽
放工去開旺角行街, 路過這間店, 睇到門口廣告見套餐同菜單價錢都幾合理, 於是入去試吓這間店環境麻麻, 不過入到去見幾多人。 好在都有張卡位坐下。 職員服侍態度幾好, 見我話熱。 主動開風扇比我地。 叫左四樣小菜,有原隻椰青海鮮焗飯,( 會比返椰青水比你飲), 豬扒,越式小食拼盤,越式炒金邊粉同龍眼冰。 野食有驚喜, 以為一間平平小店, 味道吾錯, 分量可以接受, 價錢叫合理,整理來說性價比高 結帳: 大約330 ( 無加一) 2 人食現在好少餐廳食晚餐吾駛加一 。

結帳: 大約330 ( 無加一) 2 人食

現在好少餐廳食晚餐吾駛加一 。
2022-09-02
15 分鐘 (堂食)
2022-08-31 388 瀏覽
星期日到旺角通菜街越興園越南菜館食午餐,餐廳環境整體都不過不失,衛生都算清潔,座位比一般寬敞,職員招待都有禮貌同和藹可親。我太太叫左烤豬肉撈檬,烤豬肉烤得很香口,檬粉不會太淋同斷開,檬汁亦好味。我叫左海南雞飯,油飯中規中矩,而雞肉算是滑,質感也不錯,配菜是菜心,沒有泰式海南雞飯嘅酸蘿蔔,醬汁是蔥油。我個人比較喜歡新加坡🇸🇬嘅海南雞飯多一些,因為醬料配搭油飯比較好味,而且雞肉也比較嫩滑。這個午餐嘅性價比都合理,不過要收加一服務費。

烤豬肉撈檬
海南雞飯
這個午餐嘅性價比都合理,不過要收加一服務費。
2022-08-28
2022-08-06 413 瀏覽
職員服務態度好好👍🏻會留意吓你揀好味然後主動上前幫你落單。點咗二人套餐$248燒豬頸肉賣相吸引 薄切燒到焦香 食落好香口 點甜酸醬超開胃波爾多香酥雞球奄列飯啲雞炸得香口,不厚粉。奄列就似炸雞蛋甘,好油。不過成碟飯偏向清淡。沙嗲串燒牛🍢燒得超過火,完全咬唔郁😞香茅雞翼🐓冇乜香茅味,不過勝在即炸,熱辣辣好味😋蒜蓉焗青口🧄比想像中好,幾新鮮。煮法都好好味😋青口上面有蒜蓉、牛油🧈、洋蔥🧅、煙肉粒,合埋一齊食,味道都幾夾,好鍾意❤️!野飲幾足料😋📝整體而言: 越南菜嚟講份量都幾多、幾抵食。**設有+10%服務費**

職員服務態度好好👍🏻
會留意吓你揀好味然後主動上前幫你落單。

點咗二人套餐$248
燒豬頸肉
賣相吸引 薄切燒到焦香 食落好香口 點甜酸醬超開胃

波爾多香酥雞球奄列飯

沙嗲串燒牛🍢
燒得超過火,完全咬唔郁😞

香茅雞翼🐓
冇乜香茅味,不過勝在即炸,熱辣辣好味😋

蒜蓉焗青口🧄
比想像中好,幾新鮮。
煮法都好好味😋

野飲幾足料😋

📝整體而言: 越南菜嚟講份量都幾多、幾抵食。

**設有+10%服務費**
2022-07-05
好多年無食過越興園,以前細細個讀書成日係旺角食,咁耐無食過所以去試下佢個下午茶。叫左個香茅豬扒撈檬,同埋一加波多爾橙汁炸雞球飯。香茅豬扒撈檬豬扒幾香幾腍,檬粉乾身較硬,個醋汁備向甜味重,酸味啖,食緊糖水咁,但都可以接受唔差,不過可以個醋再酸少少。波多爾橙汁好似係「果粒橙」汁⋯⋯⋯唔係好覺佢有調過味,一係一碗橙汁上,比你點個炸雞食,試左一啖⋯⋯⋯算啦,都係點返佢支是拉差辣椒醬,而佢支辣椒醬好驚喜係以前KFC個辣醬味!終於搵返呢個味道啦!不過佢都係現成買返黎,不過加埋炸雞真係好食。另外搭左件蛋餅,幾多料,有蔥 扎肉之類。幾好食。

叫左個香茅豬扒撈檬,同埋一加波多爾橙汁炸雞球飯。

另外搭左件蛋餅,幾多料,有蔥 扎肉之類。幾好食。
2022-07-14
2022-06-05 449 瀏覽
話說今日同朋友夾band前有少少時間一齊食個lunch朋友話試過呢間既外賣今次就堂食試下餐廳有兩層,我地係被安排上一樓~4人坐卡位都幾闊樂既野食主要係分為湯粉/撈檬/炒飯麵包汽水既落order 時😗聽店員講原來仲可以揀凍利賓納,所以我地個個都揀凍利賓納👏我食既扎肉湯河:不過不失順手影左撈檬比大家睇味道我就無試la 不過問番佢地都話ok 既💪呢個價錢食越式野比起其他越式餐廳算係經濟 平民既價了👍👍雖有加一,但都within$50抵食既值得再戰
話說今日同朋友夾band前
有少少時間一齊食個lunch
朋友話試過呢間既外賣
今次就堂食試下

餐廳有兩層,我地係被安排上一樓~
4人坐卡位都幾闊樂既
野食主要係分為湯粉/撈檬/炒飯麵
包汽水既
落order 時😗聽店員講原來仲可以揀
凍利賓納,所以我地個個都揀凍利賓納👏
我食既扎肉湯河:不過不失
算係經濟 平民既價了👍👍
雖有加一,但都within$50
抵食既值得再戰

2022-01-12 571 瀏覽
以通菜街咁多特色餐廳嚟講,呢間餐廳嘅外貌唔算起眼😗但性價比嚟講都算唔錯~豬頸肉湯金邊粉($45)好大碗金邊粉🤣係平時嘅1.5倍份量,豬頸肉有差唔多十塊咁多,個湯幾清甜,飲完唔好覺得好口渴,啱晒啲成日出街食,但又唔想食太濃味嘅人😋豬頸肉醃得幾入味,燒得夠香👍🏻烤豬肉手卷($63)份量都幾多,有六舊,入面包咗檬粉、蘿蔔絲🥕、生菜🥬同烤肉,但檬粉佔咗大部分,其他材料較少,食落個皮有啲韌,就咁食嘅話味道會比較淡,要浸好多撈檬汁一齊食,但浸完嘅味道都ok😉蝦醬炒通菜($68)味道都幾好,蝦醬唔係好濃好咸嗰隻,有鑊氣,想食得健康啲不妨一試😆佢有個越式/法式二人套餐,啲餸嘅選擇可以任換,感覺都幾抵食,可惜嗰日唔係好肚餓,怕食唔晒所以無叫到,下次再嚟試吓先🤤環境﹕6.5/10抵食﹕7/10味道﹕7/10

豬頸肉湯金邊粉($45)
豬頸肉湯金邊粉

烤豬肉手卷($63)
烤豬肉手卷

蝦醬炒通菜($68)
蝦醬炒通菜

環境﹕6.5/10
抵食﹕7/10
味道﹕7/10
2021-10-30
豬頸肉湯金邊粉
2021-12-31 361 瀏覽
2021年最後一日,難得放假,去旺角行個圈,好耐無食越南野,決定去越興園轉個圈。$40 一碗撈檬,加八元有熱飲,再加八元有油菜,呢個時勢,邊到揾?!平靚正美食,真係呢到先有

平靚正美食,真係呢到先有
2021-12-31
午餐
2021-11-29 476 瀏覽
揀咗好耐,行到去女人街,終於入咗間以前食過好好食嘅「越興園越南菜館」。😌我地叫咗個2人餐 + 散叫小菜。串燒 (雞) 2串 - 雞肉好嚡。薄切鹽燒牛肉 - 濃味嘅菜名,出到嚟竟然係無比嘅清淡。越式海南雞 - 白切雞嘅感覺配燒味店嘅薑蓉。雞件冇去骨,冇配油飯/白飯,雞肉生到咬唔開。髀仔牛柳粒炒紅飯 - 太鹹,食少少已經將個椰青秒殺。係中式牛柳 + 西炒飯嘅味道。咖喱牛腩配蒜蓉包 - 肉質腍,味道較濃,唔辣,但偏甜。蒜蓉包 (單點) - 有火腿粒係包面,但成個包好韌。飲品”椰汁石榴子冰” + “鮮椰青” + “鹹青檸梳打” + “可樂”。店員告知可樂唔係罐裝嘅,而係汽水機裝出嚟嘅。😑以前食過好好食,但今次大跌眼鏡啦⋯⋯😩

我地叫咗個2人餐 + 散叫小菜。

串燒 (雞) 2串 - 雞肉好嚡。

薄切鹽燒牛肉 - 濃味嘅菜名,出到嚟竟然係無比嘅清淡。

咖喱牛腩配蒜蓉包 - 肉質腍,味道較濃,唔辣,但偏甜。

蒜蓉包 (單點) - 有火腿粒係包面,但成個包好韌。

店員告知可樂唔係罐裝嘅,而係汽水機裝出嚟嘅。😑

以前食過好好食,但今次大跌眼鏡啦⋯⋯😩