2008-05-26 32 瀏覽
四月份,都幾多人生日.圍內Openrice朋友,都已經有四個.出得黎行,就預左要還,眾人在小弟生日局俾足面出席,點都要為大家做回一點事.不如就來個四月星辰生日局?夾時間又是一個難題,眾人不是我這等游手好閒之輩,邊一日全部人都得,有邊一日邊個唔得?而且又要看看其他朋友的反應,左度右度之下,結果要大家犧牲家庭撐檯腳之樂.選擇在星期日.事前心水之店,原來在周日休息.幸好,也有B,C,D計劃.到最後,選擇了真係有八年沒有去的越華會.貪其位置近其中一位壽星女之公司,兼夠多元化.小炒海鮮一應俱全,無論大家口味點不同,也應該對口味.本來四位主角的壽局,結果到最後有一個主角缺席,無論是什麼原因也好.作為搞手,也有點洩氣,我可以點?唯有吃了此餐才算.上一次來已是千禧年頭,八年不見,地址照舊,但環境就比以前光鮮得好.昔日的越華會,真是成間深水埠小炒店之格局,致電去訂位之時,店方說免收開瓶,來到就話要收$30一支.而且沒有酒杯奉上.我:{收人開瓶費,連酒杯都無?唔係丫嘛?}店員沒有理會便掉頭.這一刻,我心裏正在講粗口.席上有人不吃得辣,炒辣蟹已經剔除在大軍之外.用比較輕的胡椒蟹煲代替.其

席上有人不吃得辣,炒辣蟹已經剔除在大軍之外.用比較輕的胡椒蟹煲代替.其他的,都是沙拉骨,黃金蝦.蒸中蝦,椒鹽系之菜式,蒸聖子,黃金豆腐,油鹽水大蜆,荵油雞等等,要碟菜?有.蝦乾蒸勝瓜,也是有菜.又蝦又蟹又蜆,總要一些澱粉質下肚吧.就來個豉油王炒麵,同荷葉飯.

全夜最佳之菜式,不是任何海鮮,而是金黃香脆,入口即化的黃金豆腐,荵油走地雞也不俗,又要學黃麗梅說:{雞有雞味,荵油有荵油味,}將一大羹薑荵"畢"在白飯上,用來撈包你吞下三大碗.人說蟹粉撈飯好,我覺得薑荵撈飯更好.

沙拉骨肉質鬆化,其沙拉汁酸甜味夠,令人開胃,吃過多間小炒店,沙拉骨仍以越華會最佳.說回海鮮,油鹽水大蜆,蜆不夠肥美,油鹽水如即食麵的湯粉.蒸聖子有點蒸得過火,黃金蝦沾不上太多黃金,薑荵生蠔煲的蠔不算肥美之輩,全夜最貴的胡椒蟹煲還算不俗.

炒粉麵才是完敗,豉油皇炒麵油淋淋,日前在生活台,看到盧覓雪主持的飲食節目,還向大家推介這一味.難怪食到她的身型如此肥胖,幾時都話,如果飲食節目主持人,找著個肥人的話,同找個纖極都仲肥的人拍纖體廣告,或找個M字額做生髮水代言人一樣地無說服力.

荷葉飯更不劑,不止沒有荷葉味,連味都近乎沒有.沽名釣譽乎?

不過,大家沒有被這夜的種種不劑事影響著,酒照飲,雞照吃,最後幾位主角吹蠟蠋切蛋糕,盡在笑談中.

最後埋單,再子細看看張單,在雜項一欄價目是$100,我們這夜開了七支八支酒,店方是否聽到我們的不滿,索性$100放題任開,抑或是開瓶已免收,這$100是其他如茶芥,餐前小吃?

姑勿論點,個人而言,不會再來.
最好的黃金豆腐
薑荵油,撈飯好
全夜最貴的蟹煲
沽名釣譽荷葉飯
最好的黃金豆腐
薑荵油,撈飯好
全夜最貴的蟹煲
2008-05-05 37 瀏覽
上星期五友人的生日飯在此解決, 由於淨係得本人未食過之外, 所以睇過好多食評都話呢度要book位既, 訂左8.30pm準時到, 都即刻交到檯比我地, 至怕有d訂左都要等嘛見仲未齊人, 我地叫住少少"小食"黎食1) 椒鹽豆腐 (即炸, 好熱, 同埋好滑)2) 辣酒煮花螺 (好辣, 入面仲有d忟白蘿蔔, 都好入味架, 螺肉唔un囉good)3) 聖子 (叫左小辣就o岩o岩好, 聖子都好新鮮, 無沙)之後齊人喇, 仲叫左4) 避風塘炒蟹 (好大隻, 好多肉同膏架 $380) <----伙計話計平左架喇5) 椒絲腐乳通菜 (一般喇, 因為主要係食海鮮為主嘛)6) 中式牛柳 (d汁甜左d囉, 不過爆得d洋蔥都好香7) 蝦多士 (呢個滯左少少, 可以唔食哂全塊麵包既)7) 黃金蝦 (一流....正, 蝦夠大隻, 又新鮮, 不過膽固醇好高, 除子咸旦王仲有蝦頭既膏嘛)8) 越華炒飯 (即係海鮮炒飯, 但有幾啖咸左d)以上碟碟都大份量架, 但我地只係得6個人去....所以炒飯同牛柳要打包囉!
, 至怕有d訂左都要等嘛

見仲未齊人, 我地叫住少少"小食"黎食
1) 椒鹽豆腐 (即炸, 好熱, 同埋好滑)

之後齊人喇, 仲叫左
5) 椒絲腐乳通菜 (一般喇, 因為主要係食海鮮為主嘛)
6) 中式牛柳 (d汁甜左d囉, 不過爆得d洋蔥都好香
7) 蝦多士 (呢個滯左少少, 可以唔食哂全塊麵包既)
8) 越華炒飯 (即係海鮮炒飯, 但有幾啖咸左d)

• 避風塘炒蟹 + 黃金蝦
2008-04-29 56 瀏覽
想幫趁,一定要先訂座。誤以為六時半營業,原來是六時,我們六時四十分剛坐下,鄰枱已結賬離開。三人選擇不多,只可以點些較熱門的。避風塘炒蟹:有些地方你是無從得知正在吃的蟹或海鮮,究竟多重,收費多少,一切靠猜測,直至遞上賬單後你才知曉,就算感覺被宰割也得照付。此店起碼先給你看及報價,滿意才送往烹煮。因遷就女兒,只選小辣,吃落卻沒甚麼辣味,早知加料... 不過味道極佳,一小羹炸蒜,再來一大啖鮮蟹肉,三百多元仍值回票價! 其實再加碟豉油王炒麵撈勻同吃,才算完滿,惜胃納有限,唯有作罷。黃金炸豆腐:好吃! 外鬆脆,內滑口。難度甚高的一道菜,必點之選,單看每枱都有點就知。椒鹽焗鮮魷:新鮮香口,但只算中規中矩。芝士焗西蘭花:極香芝士味,面層焗到有點焦,更覺惹味。如果清炒或蒜蓉炒,味蕾會被先前的炸蒜所掩蓋,芝士就沒有此問題。從健康角度而言,今頓飯完全不及格:極高膽固醇、高脂多油、大量煎炸、調味頗重手、還加上超標酒精類飲品。不過,偶爾放肆一下又何妨呢!

椒鹽焗鮮魷:新鮮香口,但只算中規中矩。

2008-04-09 54 瀏覽
朋友s生日,選址越華會食物1)炒辣蟹~蟹同價錢比辣蟹莊貴,膏又少2)蒜香骨~好味喎3)香脆炸豆腐~辣蟹莊好味好多4)椒鹽鮮魷~超唔掂5)蒜蓉炒什菜~好味6)蔥油走地雞~ok7)西蘭花帶子~ok8)蝦多士~略淡,但ok9)粥7人共消費: $1056**一定要訂位,超多人**
朋友s生日,選址越華會

食物
7)西蘭花帶子~ok
8)蝦多士~略淡,但ok
9)粥

7人共消費: $1056

**一定要訂位,超多人**
2007-12-27 36 瀏覽
一共10人左右叫左:1)黃金蝦 - 蛋黃包住蝦黎炸..好食呀.蝦夠鮮..又大隻..而且味道十分好..2)炸蠔 - 我係一個唔食蠔既人..都覺得好好食.一d腥都冇.而且好大隻好肥美..正!3)走地雞 - 呢個冇乜特別.d蔥係舖下d雞上面的4)海鮮湯 - 有好多料係裡面,幾鮮味,唔錯!5)避風塘炒蟹 - 呢個好正.d蟹好大隻好鮮.味道剛剛好唔會太鹹..d炸蒜好好味..6)黃金炸豆腐 - 皮好脆..內裡勁滑..好味.7)蒜香骨 - 炒得惹味,幾好食!8)炒聖子 - 呢個一般幾好食,冇乜特別.不過都幾大隻的..每人$125左右..勁抵食囉..好飽好滿足丫~*呢度d人冇service架.不過d野食好味都抵得番既~*
一共10人左右叫左:

3)走地雞 - 呢個冇乜特別.d蔥係舖下d雞上面的

4)海鮮湯 - 有好多料係裡面,幾鮮味,唔錯!

6)黃金炸豆腐 - 皮好脆..內裡勁滑..好味.

7)蒜香骨 - 炒得惹味,幾好食!

每人$125左右..勁抵食囉..好飽好滿足丫~

*呢度d人冇service架.不過d野食好味都抵得番既~*
2007-12-25 26 瀏覽
一直都對這家餐館有點興趣,但每次經過都已經滿座……某日突然早放工,與男朋友終於有機會試它一試。點了蒜蓉海中蝦、蟹黃兩面"黃"同魚湯煮螺。蒜蓉海中蝦的味道不錯,海中蝦算是新鮮。魚湯螺的魚湯就過鹹,螺肉還好。兩面黃比較有驚喜,蟹黃中食得到陣陣的蛋黃香,麵條脆脆的極有口感……樓面叔叔們的服務態度友善,見我為兩面黃拍照就停下來,讓我拍好了才分這個兩面黃。這家餐館,算是試得過吧~(相拍得不太好,請大家不要介意)
一直都對這家餐館有點興趣,但每次經過都已經滿座……

某日突然早放工,與男朋友終於有機會試它一試。

點了蒜蓉海中蝦、蟹黃兩面"黃"同魚湯煮螺。

這家餐館,算是試得過吧~

(相拍得不太好,請大家不要介意)

2007-08-02 22 瀏覽
好朋友生日特別去試下.炒蜆好得!蜆好甜,幾大粒!蟹肉翅,湯好甜,蟹肉都好甜,翅都唔少,幾好食.仲有叫咗黃金蝦,椒鹽鮮魷,整體嚟講都幾好食.特別係個蒜容元貝,好大隻,細隻碟少少咋!仲好甜tim~45蚊一隻,very good ~ 環境同厕所都乾淨,不過svc就好差囉!!!!anyway都值得一試的!
好朋友生日特別去試下.
炒蜆好得!蜆好甜,幾大粒!
蟹肉翅,湯好甜,蟹肉都好甜,翅都唔少,幾好食.
仲有叫咗黃金蝦,椒鹽鮮魷,整體嚟講都幾好食.
環境同厕所都乾淨,不過svc就好差囉!!!!
anyway都值得一試的!
2007-04-12 47 瀏覽
其寶係上星期嘅宵夜..本身都幾鍾意食避風塘,間間各有特色,喜記名氣大,不過價錢貴,橋底辣蟹好野味,但係食完會口渴,因為味精重,財記則平均,但係就平凡,下次去呢幾間食完再同大家SHARE吓啦..一行三人..叫左油鹽水浸大蜆,避風塘鷄亦,節瓜粉絲煲,椒鹽九肚魚..油鹽水浸大蜆都幾好味,吉殼少,所以滿意,蜆肉好甜!避風塘鷄亦個金沙味OK,可能間間鋪都係差唔多,但D鷄亦都幾大隻,避風塘式炒法都幾入味,要試!節瓜粉絲煲味道平凡一點,真的好想找到一間做一節節的節瓜而唔係將D節瓜切絲,因為切左絲D節瓜會乾哂,節瓜味會流走哂架!!椒鹽九肚魚只係一般,D炸粉唔夠脆,但D魚本身尚算鮮..價錢唔算貴,值得嚟食嘅!
其寶係上星期嘅宵夜..

油鹽水浸大蜆都幾好味,吉殼少,所以滿意,蜆肉好甜!

椒鹽九肚魚只係一般,D炸粉唔夠脆,但D魚本身尚算鮮..

價錢唔算貴,值得嚟食嘅!
(非會員)
2007-03-24 20 瀏覽
同意樓下的評語"大酒店價錢, 大牌檔質素". 沒有驚喜,價錢太貴. 旦白蒸花蟹$280, 超唔得. 椒鹽鮮魷新鮮; 油鹽水浸蜆,普通冇難度. 芝士焗扇貝,成隻芝士水,想死!! 黃金蝦一般, 東寶好食好多. 燉例湯一窩冇味精,接受. 生蠔煲與圖片賣相有很大出入, ok大牌檔味. 上湯菜心冇難度.金湯蟹粉兩面黃,成pat野咁,勁嘔心.是日朋友請食飯,海鮮為主,冇叫肉類,五個人共$1300大元,唔值!!
2007-03-06 19 瀏覽
今天和朋友在這店食飯, 叫了油鹽水浸大蜆, 黃金炸豆腐, 沙拉骨, 避風塘炒蟹, 椒鹽鮮魷及上湯豆苗.因為之前不知道是在這裡食飯, 沒有期望, 只知道蟹好貴, 好味在上面的炸蒜茸的濃香, 今天在越華會吃到, 蟹有兩斤多大,店主沒有說是什麼蟹, 炸蒜茸很香口, 但蟹有點乾. 之後在隔鄰新光見到有三斤多大的, 說是澳洲的肉蟹, 見到它的外殼很厚這明明是Queensland 的Mud Crab, 在朋友家時, 我們也買來烹煮過, 只是煮一大煱 水, 把它煮熟, 以為外國人不懂烹煮? 海鮮原是清蒸或白烚已經鮮味無比, 這種煮法有點浪費. 避風塘炒蟹還是用不太大的花蟹去做已經很好吃, 但香港人的想法真有點攪不通, 硬要把菜弄成很貴的模樣, 最後煮得不倫不類.黃金炸豆腐應是比較正常的, 豆腐很滑, 是百福豆腐, 但表面不夠香口, 整齊得像陳列品. 沙拉骨, 應該是京都骨加沙律醬, 普通啦! 椒鹽鮮魷是很新鮮, 但不太香口; 油鹽水浸大蜆的蜆是普通的蜆, 用了胡椒湯浸熟, 上面好似好多蜆, 但下面粉絲比蜆還多. 共六個菜, 共消費$865最唔掂係叫其他等候的客人到我們抬先坐
最唔掂係叫其他等候的客人到我們抬先坐著等, 前後共五個, 感覺似搭抬, 他們好嘈, 影響到我們, 侍應沒有處理, 只催我們快快埋單結帳, 不停換碟.
大酒店價錢, 大牌檔質素!
2006-12-03 19 瀏覽
越華會有兩間店, 一間在銅鑼灣, 一間在筲箕灣.第一次來這間. 兩個人吃. 試不了太多.叫了避風塘炒蟹. 可以選大/中/小辣. 我們選了唔辣.好多炸蒜蓉和葱. 好惹味的. d蟹炒得唔錯. 因為吃了太多蒜蓉的關係..我很快很飽了.另外點了黃金蝦. 都幾有水準. 我反而最喜歡的是扇貝. 我選了用芝士焗. 食完隻扇貝d汁仲可以撈飯. 真好. 真係好飽.
越華會有兩間店, 一間在銅鑼灣, 一間在筲箕灣.
第一次來這間. 兩個人吃. 試不了太多.
叫了避風塘炒蟹. 可以選大/中/小辣. 我們選了唔辣.
另外點了黃金蝦. 都幾有水準.
真係好飽.
(非會員)
2006-11-30 20 瀏覽
約女朋友食飯, 行過駱克道睇下有咩食, 女朋友見到越華會話ok就行入去兩個人嗌餸諗左一陣, 見到menu上面咩都好食, 又怕嗌太多食吾晒浪費, 終於決定要油鹽水浸蜆, 蜜餞蒜香骨同蟹肉扒娃娃菜侍應阿叔聽我地嗌蜆, 即刻截住, 話今晚D蜆吾係咁靚, 不如試下白灼蝴蝶蚌(未聽過), 吾係晚晚都有得食, 見佢極力推介, 價錢又吾算貴(例牌$68), 所以就轉先上蝴蝶蚌, 一試, 嘩! 勁掂, 甜過D蜆多多聲, 就咁點豉油已經好好食, 唯一不足係擺得太耐吾食會有D腥另外兩個餸都好好味, 個蜜餞蒜香骨酸酸甜甜, 吾肥膩, 送飯好正, 個蟹肉扒娃娃菜好多蟹肉, 娃娃菜吾老加多碗飯同罐汽水, 埋單$220左右, 價錢合理走前見隔離檯食緊荷葉飯, 好似幾好食, 下次黎一定要試
加多碗飯同罐汽水, 埋單$220左右, 價錢合理
走前見隔離檯食緊荷葉飯, 好似幾好食, 下次黎一定要試
2006-11-24 20 瀏覽
大圍人去食, 雖然好鬼熱氣, 但仍必食豆腐, 叫左兩碟先夠喉, 好好味!耐唔耐就會心掛掛, 想去食下佢地D豆腐!

耐唔耐就會心掛掛, 想去食下佢地D豆腐!
2006-11-07 5 瀏覽
o黎呢度冇訂位o既話就奉旨要等位﹐所以袋定張卡片就冇死。佢地個油鹽水浸大蜆幾鮮甜﹐好快一窩就冇晒。另外每次必食黃金炸豆腐。仲有沙拉骨﹐肉唔韌﹐不過味道就濃o的﹐未必個個鍾意o甘濃味﹐但o甘都好﹐反正一碟得好少﹐個個鍾意就唔夠分o架喇﹗炒西蘭花就一般啦﹐未夠爽甜﹐但都算新鮮。服務呀﹖幾次都冇乜點留意﹐都係上完就食﹐食完就走﹐唔記得有咩溝通過~座位之間就係迫o架喇﹐如果有番多o的人坐大檯就好o的﹐菜都可以試多幾款啦。
o黎呢度冇訂位o既話就奉旨要等位﹐
所以袋定張卡片就冇死。

佢地個油鹽水浸大蜆幾鮮甜﹐好快一窩就冇晒。
另外每次必食黃金炸豆腐。
仲有沙拉骨﹐肉唔韌﹐不過味道就濃o的﹐
未必個個鍾意o甘濃味﹐但o甘都好﹐
反正一碟得好少﹐個個鍾意就唔夠分o架喇﹗
炒西蘭花就一般啦﹐未夠爽甜﹐但都算新鮮。

服務呀﹖幾次都冇乜點留意﹐都係上完就食﹐
食完就走﹐唔記得有咩溝通過~座位之間就係迫o架喇﹐
如果有番多o的人坐大檯就好o的﹐
菜都可以試多幾款啦。
2006-06-14 25 瀏覽
六月十日同女友唱完k諗緊食乜既時候,行過越華會,我地正被一張貼係門外既日文飲食雜誌吸引住,突然身旁行過一個高高瘦瘦既男人,女友眼利,即刻係我耳邊講"鄭旦瑞"呀。見佢身旁朋友食到一臉幸福,但還未滿足咁既樣,更有女士高呼「早知食炒蟹啦」,其實自己成日係筲簊灣越華會食飯,雖然唔知係咪分店,但即時打破我地既慳錢大計,入去食餐勁既。入到去唔滿座,但隨即聽到伙計講「唔係世界盃,你一定冇位」。店裡無電視,正係開波時間,生意難免有影響。環境: 光猛,整潔,冷氣夠凍。唔豪華唔浪漫,但係好舒服食物: xo醬炒蟹粉絲煲- 10 蚊兩叫左斤半= $220 好食,鑊氣夠,蟹新鮮,肉多又爽又甜又香 不過見避風塘炒更受歡迎,下次必試 豉椒炒蜆= $58 30 - 40 隻倒,冇沙,都好食,但係因為食唔切涼 左,如果我地一碟碟叫更好 薑蔥炒生蠔煲= $118 蠔都好肉,佢係一桶桶計,大唔大隻睇彩數,都香 甜,同樣因為蟹食太耐唔夠熱下次會分開叫會好好多埋單220 + 58 + 118 + 10(合桃前菜) + 18 (啤酒)

環境: 光猛,整潔,冷氣夠凍。唔豪華唔浪漫,但係好舒服

食物: xo醬炒蟹粉絲煲- 10 蚊兩叫左斤半= $220
好食,鑊氣夠,蟹新鮮,肉多又爽又甜又香
不過見避風塘炒更受歡迎,下次必試

豉椒炒蜆= $58
30 - 40 隻倒,冇沙,都好食,但係因為食唔切涼
左,如果我地一碟碟叫更好

薑蔥炒生蠔煲= $118
蠔都好肉,佢係一桶桶計,大唔大隻睇彩數,都香
甜,同樣因為蟹食太耐唔夠熱

下次會分開叫會好好多

= 424