2020-04-27 785 瀏覽
灣仔本來得一間總店,因為頂手後開多一間係灣仔同區及一間北角,但唯獨只有灣仔總店先能夠保持水準,北角店簡直難食到一個點,湯底偏咸,餸又偏咸,最大分別係鎮店既酸齋,總店的酸齋酸甜度適中,軟硬適中。北角的又硬,又浸到超酸。冬菇都係總店必食之一。我今日去總店企食,食返一碗超水準麵,多享受。老闆應該不時監察一下,新個兩間鋪既品質麻,掛正牌分店而又保持唔到水準。
2020-04-27
車仔麵
最近係北角發掘左一間新既飯堂,食過一次之後,無間斷訪店,CP價超高!⠀⠀📋今日寫文做資料搜集先知道,車家(車仔麵之家)係灣仔晏頓街開設第一間立食車仔麵店,之後就係灣仔春園街同北角錦屏街兩昌分店。點餐方式要先到櫃面入單,畀錢,自己搵位坐低,廚房煮起就要自己起身去拎架喇。⠀⠀=|| 環境 ||=環境算係衛生(枱面係有小小痴手),價錢仲可以Keep住咁平,長駐北角既朋友📍記得要Mark 低呢間鋪啊!⠀⠀=|| 食物 ||=店舖主打:🦑咖哩魷魚﹑🐖滷水豬大腸﹑🦐蝦膠豆卜﹑🐥雞翼﹑甜酸齋......茶包私心推介:🐖滷水豬大腸﹑🐥雞翼﹑🐖香茅豬扒﹑🥬生菜(排名不分先後)⠀⠀💕滷水豬大腸🐖店家翻貨之後會自行處理,洗得非常乾淨,唔單止冇污糟野,亦無令人抗拒既臭騷味。入口肉質柔牙又有嚼口,咬下咬下,入面既油脂會帶一股騷味,越嚼越香💕⠀⠀💕雞翼🐥簡值係茶包必點既膽!車家雞翼係用滷水汁去煮製,全部都入晒味,而且肉質仲keep 到超級細嫩!只要你咬開一邊軟骨,你就可以不帶一絲雞肉咁,完美地取出一枝單骨。🤭點可以做到呢一點架,入味之餘又keep到肉質嫩滑‼️⠀⠀💕香茅豬扒🐷🥩終於嗌左呢個貴餸——香茅豬扒($18/
=|| 環境 ||=
=|| 食物 ||=
💕滷水豬大腸🐖

💕雞翼🐥

💕香茅豬扒🐷🥩
終於嗌左呢個貴餸——香茅豬扒($18/一份)。一上枱我即wo左一下,因為係成塊豬扒上俾你,性價比十足!而且真係好香香茅味,炸既時間岩岩好,唔會太乾,外層都可以嚐到香口既滋味。只係成塊豬扒都係好油,好似冇「晾」油咁。
🔅P.S. 店中所有炸物都係即點即炸,所以一定新鮮上枱
💔墨魚丸🦑
呢個就唔好叫喇,雖然未去到好粉既口感,但係個雪味好重,而且應該冇咩墨魚成份。好彩有小小蒜味吊住,如果真係唔想食落去

💔午餐肉🐷
呢間既午餐肉都唔係茶包喜歡既餸。雖然可以見到有一片好厚身既午餐肉,表面煎到好香口咁,睇落真係好吸引架。不過……中間係冰冷架,如果你真係好想食,好想點一份試試,食之前,一定要放到麵底下面,浸一段時間先好食啦。
💕菜類
每次茶包想食好多菜,都會諗起車家,因為生菜既份量超級足,成棵都放晒係你個碗到,而且每一條都係「索索」聲!所以呢個都係茶包既鐵膽
⠀⠀⠀
⠀⠀
🔆食物分數率:7.5分(10分為滿分)
💖comfort food:🐖滷水豬大腸﹑🐥雞翼﹑🐖香茅豬扒﹑🥬生菜
❣可一:🦐蝦膠豆卜,咖哩魷魚,墨魚餅
⠀⠀
🔖加分位:北角食飯都唔平,呢間正正可以做到豐儉由人。女仔真係叫40蚊左右既餸已經好滿足!重點係:車仔麵界中,佢地算好乾淨!
=|| 車仔麵之家 ||=
地址:北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖
Tel : 27892998
2020-01-07 366 瀏覽
啲嘢食本來就普通正常,選擇也算多,咖喱魷魚等挺入味,湯底,牛腩汁味道還可以,自助買票自取形式,平時晚上也會有10個八個客人獨自吃,幾個月會吃一次當便飯,但昨天吃完魚皮餃咖喱魷魚蘿蔔以及幼面的車仔麵後,兩小時後出現為將作嘔搞肚痛,後來變成又屙又嘔,把胃口裏的東西嘔清光了才舒服,晚上我根本沒有吃過別的東西,嘔過了就没事了,平时我的腸胃沒有什麼問題,那么肯定是車仔麵不乾淨,天氣潮湿,滋生細细菌,以後也不會再光顧了
2020-01-06
2019-12-27 346 瀏覽
車仔麵餸菜配搭多,基本上冇人唔鍾意食,猴子亦係車仔麵愛好者之一,不過呢間車仔麵之家因為店舖比較隱蔽,平時冇留意佢嘅存在,今次都係頭一次幫襯。 猴子點咗油麵,餸菜就點咗牛腩、滷水腎同豬大腸。油麵係猴子至愛,貪佢夠煙韌有口感,而車仔麵之家嘅油麵亦煮得夠彈牙,唔太淋唔太硬啱啱好。 牛腩方面似乎煮耐咗少少,有啲鬆散。滷水腎味道還可以,不過冇想像中咁爽口。豬大腸較為可取,滑滑彈彈,而且脂肪唔多,亦夠厚肉。 整體嚟講係好味嘅,雖然價錢唔算便宜,食品亦要自己攞,冇人送餐,不過食得車仔麵,寬容度總係會高啲,之後都會繼續幫襯。

2019-12-19
8 分鐘 (堂食)
出左社會一段時間,就少了去食平價接地氣既地方。因為每次跟朋友食飯,都想大家食得開開心心,可以歡聚一段時光。所以快餐﹑速食店我都甚小踏入。不過午飯時光,偶爾都會出門,尋找一些港式小店。北角地鐵站附近的車仔麵之家,午市通常都坐無虛席,幸好單身一人前往店中的我,可以搭枱食飯。這間店是先行到收銀機點餐,付款,等侯取餐(自取)的流水作業方式。我推薦大家可以試滷水雞翼﹑生菜及炸豬扒。滷水雞翼雞肉係非常嫩滑,而且兩旁的軟骨都輕易咬開,簡值令人一試上癮!(好似7-11 既叮叮雞翼咁滑)一份生菜的份量,差不多是一棵生菜!不過今次沒有爽脆的口感,新鮮店欠缺一點點,不過份量很足,喜歡吃菜的朋友,不要錯過!車仔之家名物:炸豬扒——有十足的蒜香味,而且是叫點即炸,所以先上車仔麵給你,後上豬扒。豬扒就如家人媽媽做的菜一樣:份量十足,而且非常美味!(忘了拍照)

不過午飯時光,偶爾都會出門,尋找一些港式小店。

2019-08-27 687 瀏覽
第一次到這家店,完全唔掂🙁蘿蔔浸過糖水, 豬大腸唔淋, 個出名嘅甜酸齋又硬又凍又唔好食啲酸味怪怪地, 真係唔知點解仲有人去食我諗住食番以前啲味道但係完全不是那回事, 我係唔會再去食㗎啦實在太差喇🙄
第一次到這家店,完全唔掂🙁
2019-08-17 515 瀏覽
從灣仔老店,到灣仔春園街分店,一直係捧場客,奈何到北角店,已經去到食之無味的地步。外賣,份量是可以的,豬紅口感很死實,豆卜沒有豆味,豬大腸也是普普通通,米線軟硬適中。都係去番灣仔食好了!

都係去番灣仔食好了!
10 分鐘 (外賣自取)
呢間車仔麵🍜店歷史悠久,網上搜尋資料,原來佢已經開咗30年,第一間店位於灣仔晏頓街,如果無估錯,呢間有可能係全港首間嘅「立食」🕴車仔麵店,雖然係咁,但成日都好多人幫襯,平日午飯時更大排長龍👫👫👫添!之前經過北角,先發現原來佢哋開咗分店,仲已經開咗一段時間,今次終於可以坐住食喇!😆😆😆.呢度麵底分大碗($18)或細碗($9),湯底阿叔唔係好辣得但都叫咗小辣,因為佢哋嘅秘製沙爹醬汁的確好惹味,配食車仔麵簡直一流!.餸菜方面,推介爽口彈牙嘅 #蝦餅 ($15)同埋 #墨魚餅 ($15),另外 #豬扒 ($18)亦煎得非常香脆,肥瘦適中。成碗車仔麵份量十足,絕對飽肚!👍🏼
2019-06-16 526 瀏覽
突然要去北角,匆匆出到去先記起自己未食lunch。本身諗住去另一間食,點知原來星期日唔開。經過見到車仔麵之家,記得聽過佢個名,於是就決定試下。細食既我揀左細粗麵底加腩肉同釀魚卜,大飯既佢就大油麵底加豬大腸同蘿白,我地另外加一個辣魷魚小食同可口可樂。落完單坐低等嗌number,自己出去拎。野食黎到,首先見到個魷魚O左咀,$29呢個份量真係小得可憐。佢個辣汁其實係咖哩醬。係幾香既。兩個麵係正常野既。行過一試係ok既,不過就唔需要突登出去食。
經過見到車仔麵之家,記得聽過佢個名,於是就決定試下。

落完單坐低等嗌number,自己出去拎。
腩肉釀魚卜粗(小)    +  小食辣魷魚
蘿白豬大腸油麵(大)

兩個麵係正常野既。

行過一試係ok既,不過就唔需要突登出去食。
蘿白豬大腸油麵(大)
2019-06-07 409 瀏覽
沒有想像中的好吃北角阿一豬扒比這個還好吃呢⋯⋯首先。叫了中辣不算特別辣牙油面太淋了 沒特別外賣豬扒分開上是好的但成塊切都冇切是要我怎麼吃呢⋯⋯雞翼更加沒啥特別 相對別家的瑞士雞翼就真的有點差但面的粉量是ok的
沒有想像中的好吃
北角阿一豬扒比這個還好吃呢⋯⋯
首先。叫了中辣不算特別辣牙
油面太淋了 沒特別
外賣豬扒分開上是好的
但成塊切都冇切是要我怎麼吃呢⋯⋯
雞翼更加沒啥特別 相對別家的瑞士雞翼就真的有點差
但面的粉量是ok的
2019-05-03 452 瀏覽
一間食店有無心做其實睇細位就知。諗唔到食乜嘅時候車仔麵永遠係首選,揀幾個餸外賣就攪掂!生炒咖哩魷魚同甜酸齋係皇牌,我每次去車仔麵之家都會叫,酸齋會自動波幫你分開上,確保你食果陣唔會淋曬!今次試多咗個皇牌釀豆卜,不過不失超吸湯,重味佬最愛!最friendly 嘅地方係麵底有得揀大細,唔使驚食車仔麵唔飽!三餸加細米只係四十蚊,外賣晚餐應該係呢啲價,但已經買少見少!
一間食店有無心做其實睇細位就知。

諗唔到食乜嘅時候車仔麵永遠係首選,揀幾個餸外賣就攪掂!

偶然係open rice到揾到呢間車仔麵就諗住試下外賣 呢間舖雖然唔係係大街但一出地鐵站亦都容易揾到🤔 佢地餸既種類算唔少 不過比平時一般既唔同係一樣一樣咁計錢 如果細食既人就啱曬舖頭既環境算乾淨企利 唔窄😼我叫左生菜 咖哩魷魚 炸墨魚腐皮卷同細既米線🤤覺得D菜好入味同個湯適中 而咖哩魷魚既咖哩係辣既個種 特別想推介既係個腐皮卷 好有墨魚既味 雖然係炸既但係唔係好油👍🏾不過唔太建議叫米粉外賣 因為容易吸曬D湯 變到勁少湯🙅🏽‍♀️外賣唔需要久等 而且送飲品不過唔凍既🥴
舖頭既環境算乾淨企利 唔窄😼

外賣唔需要久等 而且送飲品不過唔凍既🥴
外賣自取
2019-02-17 691 瀏覽
老公一向對車仔面興趣一般,今日難得自己一個搵食,一於去滿足一下上次係灣仔食過呢間鋪既總店已經好鍾意 不過間鋪太細 得企位 同事話比我聽佢北角有分店 地方夠大有位坐 所以我專登去北角試下一入門口地方真係夠大 坐位大概30-40個 可以坐係度慢慢食 個manu好多選擇 果然係正宗車仔麵之家今次叫了米粉,煎魚餅,紅腸,豬腸,雞腎,生菜。佢一般都會問你要唔要辣,要的話會給你祕制辣醬,真係好濃好正。煎魚餅係即叫即煎,仲係分開上,唔會比湯浸軟。豬腸係豬小腸,傳統車仔麵風味,不過肥左少少,但接受到。總結食物質素好好,會再來。

煎魚餅係即叫即煎,仲係分開上,唔會比湯浸軟。

豬腸係豬小腸,傳統車仔麵風味,不過肥左少少,但接受到。

總結食物質素好好,會再來。
煎魚餅
煎魚餅
2019-02-11 442 瀏覽
今日一個人食lunch, 諗唔到食咩好!又唔太肚餓,所以揀左車仔面!入到門口要點左點食俾埋仲錢先坐低!因第一次黎!俾完錢拎飛俾等叫number! 一見到時個心嘩左聲!咁細碗既!我叫左個幼面,瘦豬腸,豬紅,雞尖加杯凍奶茶,共$48! 成碗野幾好味,但真係細碗左d 囉!

一見到時個心嘩左聲!咁細碗既!
我叫左個幼面,瘦豬腸,豬紅,雞尖加杯凍奶茶,共$48!

成碗野幾好味
,但真係細碗左d 囉!

2019-02-11 348 瀏覽
今天自己一個食lunch, 想起很久沒有食過車仔麵,便到訪這家車仔麵之家。個人都幾喜歡車仔麵,因為可以自由選擇喜歡的菜式和麵店,價錢亦豐儉由人🤓這家店有很多配料選擇,不錯。見到出面有poster 寫如果外賣會送檸檬茶,所以便選擇外賣自取!🛍麵底我挑選了細米粉,小辣,餸菜方面有它們家推介的甜酸齋,香茅豬扒及蘿蔔!😉打開外賣,湯都幾乎沒有,可能湯沒有放很多和返回公司的路程需時,令湯也索乾了😕😕 辣度也不是很夠!可惜可惜幸好豬扒和甜酸齋是分開上的,頗貼心蘿蔔,夠淋,很甜,不錯香茅豬扒,幾有驚喜,頗大塊,但略嫌太油,可能是炸的關係吧!甜酸齋 ,其實是甜酸味的豆卜,味道濃郁!因為缺貨,結果送的是菊花茶,不是檸檬茶,有D失望。🙈

幸好豬扒和甜酸齋是分開上的,頗貼心

蘿蔔,夠淋,很甜,不錯

香茅豬扒,幾有驚喜,頗大塊,但略嫌太油,可能是炸的關係吧!

甜酸齋 ,其實是甜酸味的豆卜,味道濃郁!

因為缺貨,結果送的是菊花茶,不是檸檬茶,有D失望。🙈

2019-02-11