2021-01-26 152 瀏覽
🚂車站豆腐花豆腐花拼芝麻糊 ($18)等我齋食熱辣辣嘅無糖豆腐花 好滑 無渣 不過豆味唔太濃 芝麻食得出係真材實料唔係死甜果隻 另外店舖都有黃糖同糖水俾我哋按住自己嘅口味落糖不過我就覺得黑芝麻糊嘅甜度已經好足夠😌
🚂車站豆腐花
豆腐花拼芝麻糊 ($18)
等我齋食熱辣辣嘅無糖豆腐花 好滑 無渣
不過豆味唔太濃
芝麻食得出係真材實料
唔係死甜果隻
另外店舖都有黃糖同糖水俾我哋
按住自己嘅口味落糖
不過我就覺得黑芝麻糊嘅甜度已經好足夠😌
2021-01-04 128 瀏覽
睇d 一日遊介紹 入tai o糖水要食selected a seeet soup shop randomlyorder a hot tofu....is it room temperate ,not even described it is warm..... not smooth no soy favour 無乜豆味,溫度唔夠冷掉了,唔滑really disappointed by the taste and textureabandoned it after 2 small spoon baack sesame paste sweet soup i didn't try
睇d 一日遊介紹 入tai o糖水要食

2020-10-24 233 瀏覽
車站豆腐花位於永安街,即未過橋的一邊12點幾去到,還未開門走完整個大澳市集,出市區之前再來吃豆腐花閒日時間來,不是太多人,容易找到位置牆上貼了一些風景相片,餐廳內的環境及桌面都好乾淨,不會黏黏的。餐廳內除了豆腐花,還有不少中式糖水,及魚蛋🍢小食。我們叫了三碗熱的豆腐花($13),老闆娘很快準備好端到枱面。枱面上有黃糖及糖水,每張枱上的糖水剩低也不多,可能未有及時補充。豆腐花不算太滑,不過沒有渣,已經可以收貨。黃糖每個人都會伸手入去拎枝匙羹,疫情下令我有少少擔心。😅
車站豆腐花位於永安街,即未過橋的一邊
12點幾去到,還未開門
走完整個大澳市集,出市區之前再來吃豆腐花
閒日時間來,不是太多人,容易找到位置

餐廳內除了豆腐花,還有不少中式糖水,及魚蛋🍢小食。

黃糖每個人都會伸手入去拎枝匙羹,疫情下令我有少少擔心。😅
2020-10-23
  • 熱豆腐花
2020-10-05 170 瀏覽
大澳覓食熱屎辣辣經過呢間車站豆腐花當然入去食返碗凍糖水啦,男朋友叫左芝麻糊杏仁糊,我就唔食杏仁糊既,一於試試佢個腰果糊豆腐花。先試佢個腰果糊豆腐花,都幾香幾滑甜度亦適中唔會太過黏口。芝麻糊杏仁糊男朋友話OK,我試左一口個芝麻糊都唔錯,有芝麻香但唔似出面個啲過甜同開粉既感覺,滑溜既呢個價錢同貨式係合格有餘
大澳覓食

呢個價錢同貨式係合格有餘

• 芝麻糊杏仁糊
  • 腰果糊豆腐花
2020-09-26 134 瀏覽
夏天去大澳郊遊,總會搞到成頭汗水,熱辣辣。真係唔係好食得落野,走入傳統簡單裝修嘅車站豆腐花,乾淨清潔,雖然環境唔係好舒服嗰種,但冷氣充足,食碗豆花加幾粒陳皮魚蛋都算幾舒暢。夏天食一個唔算太熱再加咗黃糖嘅豆腐花,cool down左個人,可以繼續去玩。陳皮魚蛋雖然冇影到相,碟魚蛋一嚟到一班朋友每人篤一粒,5秒鐘已經K.O. )。但魚蛋加咗陳皮減少左個魚腥味,只係加少少豉油就已經好好食,連辣油都唔需要用,用咗反而畫蛇添足。

下午茶
  • 陳皮魚蛋
2020-04-20 205 瀏覽
豆腐花拼芝麻糊 $18·係過橋之前亂行見到呢間係openrice見過既豆腐花就決定試下 佢D豆腐都幾滑 芝麻糊都唔錯 我男朋友話兩個mix埋連糖都唔使另外落岩岩好😏但係我食豆腐花係中意食到黃糖一粒粒既口感 所以我都係會繼續係我個啖度落wakakakaka🤤🤤·📍車站豆腐花(大澳永安街57號)
豆腐花拼芝麻糊 $18
豆腐花拼芝麻糊

📍車站豆腐花(大澳永安街57號)
2020-03-16 202 瀏覽
從前嘅 #大澳 #小漁村 依家都變熱鬧起嚟,隨着 #酒店 嘅興建、#旅客 嘅數目亦逐漸增加,#小店 亦成為 #大澳 嘅特色。買完 #手信 又係時候返 #屋企,臨走嘅時候路過一間 #甜品店,「車站豆腐花」我哋呢班 #為食鬼 又點會放過吖😉 既然 #舖名 都用 #豆腐花 命名,當然要試吓佢嘅 #豆腐花 啦。加入 #黃糖、#薑水... #豆腐花 口感滑到不得了,市區好難會搵到咁高質👍🏻👍🏻 雖然鋪仔細細,鄉村生活總係帶點人情味,希望有機會可以再返嚟啦🤤

2020-03-15
$13 (其他)
2020-01-19 177 瀏覽
黎到位於大澳大街小巷裡的一所古舊小店,實木餐桌配上圓形膠椅子的擺設,頗富有大澳有山有海,遠離市區煩囂嘅鄉下感覺🌿一坐低,二話不說就即刻叫左呢間店嘅招牌山水豆腐花,入口香滑,好水嫩嘅感覺,好有豆味🤔我見廚房有部類似石磨,人手傳統石磨豆腐花,誠意十足,入到黎大澳嘅朋友可以一試👍😋 豆腐花配上店鋪自家制嘅姜汁糖水,又有另一份滋味😋但價格就偏貴,$20一碗山水豆花同埋,我地叫左一份三色糕,有芝麻糕,桂花糕同椰汁糕,口感同平時食嘅糕點有d唔同,軟林d,但味道有d唔出,同埋都係偏貴整體黎講,黎得郊外地區,都係值得一試嘅糖水鋪👍

整體黎講,黎得郊外地區,都係值得一試嘅糖水鋪👍
2019-12-10 179 瀏覽
難得週末放假同男朋友都大澳行下,當然要去掃街啦,經過都見到有幾間糖水舖,但因為我唔食豆腐花、芝麻糊、杏仁、腰果糊😂😂所以見到呢間有紫米露同魚蛋食就入咗嚟坐啦😝😝我哋嗌左一個椰汁紫米露($20),腰果糊併芝麻糊($22),同埋一個陳皮魚蛋($13)椰汁紫米露唔錯,唔太甜,紫米份量都好多男朋友食腰果糊,可以併芝麻糊,都幾特別好香。而呢個陳皮魚蛋就有細個食魚蛋嘅味道,加上少少咖喱汁,陳皮味都好突出,食糖水又有小食正呀喂😘😘

椰汁紫米露唔錯,唔太甜,紫米份量都好多

男朋友食腰果糊,可以併芝麻糊,都幾特別好香。

2019-11-25 103 瀏覽
今日入大澳工作,日曬雨淋咗一日,成身汗,梗係要坐低抖一抖啦。呢間嘢歷史悠久,我由做𡃁仔到而家都起碼幫襯過三十次以上。十分鐘食嘢,我就叫咗一個豆腐花再加一串燒賣。燒賣有7粒,我要豉油辣油。辣油係豆板醬果隻辣,幾特別。豆腐花就一如以往嘅滑,咁多年都保持到水準,唔知係咪我食慣咗啦。不錯。
2019-10-23
2019-07-04 180 瀏覽
去大澳緊係要消費一下,唔好抱住食好西既心態,係抱住入黎大澳relax下,遠離塵囂。雖然分分鐘假日入黎仲多人過向街,但未嘗唔係一個可以hea下既地方。入黎當然要食豆腐花,食左碗熱既豆腐花。正常味道。有自助既黃糖同薑水任添。

2019-01-13
2019-05-15 144 瀏覽
去完虎山觀景台係時候偈一偈,食返少少嘢補充一下體力,朝早已經睇中依間糖水舖,只不過當時太早食唔落,行完山餓餓地一於去食返碗糖水。豆腐花係主打,有雙拼,可以一次過試兩款糖水。豆腐花嫩滑有豆味,芝麻糊磨得幼滑,好香芝麻味,食得出唔係開粉沖。陳果魚蛋名副其實有陳皮係魚蛋入面,食落有陳皮味,魚蛋口感紮實。

豆腐花係主打,有雙拼,可以一次過試兩款糖水

陳皮魚蛋

2019-05-11
陳皮魚蛋
2019-03-27 153 瀏覽
這街是食肆集中地,在旁邊餐廳吃了正餐,立刻就吃糖水,真的要散散步才可以吃。但直行很多都是小食店,串燒糯米糍茶果等等,也有不同的手信,行一轉再坐下休息一下,實在是悠閒寫意。這店是很多讚的豆腐花,豆腐花算特產之一,車站豆腐花之家薄有名氣,但反而豆腐花不是特別出色。豆腐花比較硬身,不算是很薄身,滑到溜口的那種,是比較厚重一點的。豆味不太濃,但有人情味。腰果糊是很滑,不算很甜,有腰果香味。能坐下慢慢吃,店面算大,是成群結隊的聚腳點。

2019-03-08
2019-02-21 173 瀏覽
每年新年 都一定會到大澳一遊最like就係食呢間 車站豆腐花但每年都唔開今年 總算守得雲開見月明一家大細 一起食我個人覺得最滑嘟嘟最原始的甜品-山水豆腐花雖然新年係貴dd, 但呢d $係要俾人賺下的大家都食到lam lam脷而且一向嘴刁的男人都覺得唔錯唔錯真係好滑口感, 而且有大豆濃香味配上薑糖水 同 黃糖而我今次配上腰果糊拿返個意頭 仲可以試下都唔錯 好幼滑 同香配上豆腐花 唔洗落糖 一食兩味 讚妹妹就叫芝麻糊豆花但覺得so so, 下次再來再encore豆花
每年新年 都一定會到大澳一遊
最like就係食呢間 車站豆腐花
但每年都唔開
今年 總算守得雲開見月明
一家大細 一起食我個人覺得最滑嘟嘟
最原始的甜品-山水豆腐花

雖然新年係貴dd, 但呢d $係要俾人賺下的
大家都食到lam lam脷
而且一向嘴刁的男人
都覺得唔錯唔錯
真係好滑口感, 而且有大豆濃香味
配上薑糖水 同 黃糖

而我今次配上腰果糊
拿返個意頭 仲可以試下
都唔錯 好幼滑 同香
配上豆腐花 唔洗落糖 一食兩味 讚

妹妹就叫芝麻糊豆花
但覺得so so, 下次再來再encore豆花

2019-02-16 132 瀏覽
間鋪頭嘅名叫做車站豆腐花,我地就梗係要嗌佢嘅豆腐花嚟試吓啦。我同屋企人一共嗌咗三碗熱嘅豆腐花,上到嚟其實個賣相都算唔錯,但係一食落就令人好失望。首先,個豆腐花真係冇咩豆味,唔係好香,又唔夠滑,作為豆腐花來講都幾失敗。另外,我哋仲嗌咗一碗凍嘅紫米露,入面係有好多黑糯米,但係唔係好有咬口,食咗一半已經好滯,入面仲有幾粒好細、又冇味嘅芋頭粒。個人認為如果真係想食好味嘅傳統中式甜品,可以考慮試下其他鋪頭。