2022-02-18 81 瀏覽
難得山長水遠入嚟大澳,當然要試每一間的小店,今天有少許毛毛雨,入大澳的人也不多,基本上也不用排隊,看過餐牌,就即點了腰果糊,因為外面的甜品舖很少機會可以吃到腰果糊。可以吃到這個是新鮮即磨的,腰果味很香濃,亦不會太甜,而豆腐花我覺得正常味道,沒有非常出色,豆腐花可以更滑。雖然店舖是豆花店,但我覺得腰果糊更出色,很值得一試。
凍豆腐花,腰果糊
凍豆腐花,腰果糊
  • 腰果糊
行山去大澳 然後有點餓想食d野平日呢度唔太旺,感覺清淨唯獨呢間野坐滿人🤨(雖然未有人排隊)豆腐花唔叫好滑但勝在有豆味而且唔會覺得有粉的感覺同味道腰果糊唔係度度都有得食之前我都只係在一間專食中式糖水店食過呢間的較甜,不過食落知佢料都足陳皮魚蛋如果再多d陳皮味就好口感幾彈同實在佢個自己配醬汁幾好食
行山去大澳 然後有點餓想食d野
平日呢度唔太旺,感覺清淨
唯獨呢間野坐滿人🤨
(雖然未有人排隊)

豆腐花唔叫好滑但勝在有豆味
而且唔會覺得有粉的感覺同味道

腰果糊唔係度度都有得食
之前我都只係在一間專食中式糖水店食過
呢間的較甜,不過食落知佢料都足

陳皮魚蛋
腰果糊,陳皮魚蛋配自家配醬汁
熱豆腐花
腰果糊,陳皮魚蛋配自家配醬汁
2021-12-27 68 瀏覽
還以為大澳的甜品豆腐花價錢會非常昂貴,但原來這家的價錢非常平民。豆腐花非常滑溜,但有少少豆香味,再行過大澳,找個地方休息吃下甜品也不錯,此外這家豆腐花而且不是特別細碗。
2021-12-25 87 瀏覽
店內好傳統嘅裝潢 - 首先讚下店員,有禮貌,而且好細心就咁睇個餐牌,合理價錢,唔貴,同市區好多糖水舖比較,仲要平少少豆腐花  併  杏仁糊 - 豆腐花細滑,杏仁糊唔算太甜,正豆腐花  併  腰果糊 - 豆腐花配合濃濃嘅腰果糊,好好食大魚蛋 - 睇落平平無奇,但d醬汁先係重點,,正

店內好傳統嘅裝潢 - 首先讚下店員,有禮貌,而且好細心

豆腐花  併  杏仁糊

豆腐花  併  杏仁糊 - 豆腐花細滑,杏仁糊唔算太甜,正

豆腐花  併  腰果糊

豆腐花  併  腰果糊 - 豆腐花配合濃濃嘅腰果糊,好好食

大魚蛋

大魚蛋 - 睇落平平無奇,但d醬汁先係重點,,正
2021-12-25
豆腐花  併  杏仁糊
豆腐花  併  腰果糊
大魚蛋
2021-11-30 57 瀏覽
雖然大叔的愛都播完好耐,但相信好多人都會好似我咁趁週末過來大澳,去劇集中不同的取景地點打卡。在永安街牧牧和田田行街經過的益昌號海味店,行前就有一間豆腐花店,好啱我呢d行到咁上下,口渴又有點肚餓。舖頭只有簡單裝修,但環境都算整潔。我雖然是星期日黎,可能大約5點才來,比較晏,唔算多人,計埋我們只有三枱客。我和朋友都叫了兩碗熱的豆腐花。豆花好滑,滿滿的豆味,比起之前在深水埗食的老字號更好味。我和朋友對豆腐花都好滿意,所以再叫了陳皮魚蛋,魚蛋彈牙,陣陣陳皮味,十分足料。最後再加追了一支豆漿帶走。埋單加埋都五十幾蚊,價錢唔貴,環境唔差,食物ok,會推薦大家過黎試一下。
雖然大叔的愛

舖頭只有簡單裝修,但環境都算整潔。

最後再加追了一支豆漿帶走。

2021-10-16
  • 陳皮魚蛋
  • 豆漿
  • 熱豆腐花
2021-11-23 86 瀏覽
同我高太反左甘多次大澳都無食過車站豆腐花今次反黎終於有機会同佢去試下自從大澳變左旅游聖地之後,多左好多排長籠小店其中一間就係依間車站豆腐花車站豆腐花除左豆腐花之外,仲有唔少中式甜品,小食就有大細魚蛋高太嗌左個豆腐花我偷食左一啖,都算幾滑既不過我又唔太識欣賞甜品高太食完就話都ok既我就叫左個陳皮魚蛋可以揀辣同唔辣我揀左唔辣食左第一粒就覺得相當有驚喜粒魚蛋超香陳皮味,係出面已經好難食到依個味道超出預期地好食
同我高太反左甘多次大澳都無食過車站豆腐花
今次反黎終於有機会同佢去試下

自從大澳變左旅游聖地之後,多左好多排長籠小店
其中一間就係依間車站豆腐花

高太嗌左個豆腐花
我偷食左一啖,都算幾滑既
不過我又唔太識欣賞甜品
高太食完就話都ok既

我就叫左個陳皮魚蛋
可以揀辣同唔辣
我揀左唔辣
食左第一粒就覺得相當有驚喜
粒魚蛋超香陳皮味,係出面已經好難食到依個味道
超出預期地好食

2021-10-15 101 瀏覽
建議:黃糖 Mix 糖水食,真係會好食好多🤣食完茶粿唔夠喉,所以順便Search下仲有咩必食糖水。本身行左過去買沙翁,不過未出爐已經排長龍。最後見到話豆腐花都唔錯,所以又行番去永安街個邊既「車站豆腐花」😌今次試左:▫️豆腐花 (HK$15)黃糖加埋糖水,有淡淡既薑味。豆腐花食落豆味唔係好濃,反而質感幾厚實。可能唔係一塊塊咁片,所以𢳂起就比較大舊。整體唔算大碗,不過志在食下甜野。下次有機會再入大澳,試下人氣沙翁😋
建議:黃糖 Mix 糖水食,真係會好食好多🤣

今次試左:
▫️豆腐花 (HK$15)

外賣自取
2021-10-04 77 瀏覽
928星期二到大澳嚟之前都上網search哂有咩好食走前就嚟左呢間食豆腐花。大約16:00嚟到,舖面normal大,唔知係咪因為星期二閒日,人流唔多,亦都夠乾淨!一坐低就問我地食咩,落左order要俾左錢先!今日真係好熱咁同朋友叫左一人一碗凍嘅豆腐花芝麻糊,呢度小食唔多,咁就無叫,only食豆腐花芝麻糊!好快嚟到,夠凍,芝麻糊足料,唔係稀nana嗰啲👍🏻👍🏻👍🏻非常好,再去大澳會再食!😋
928星期二到大澳
嚟之前都上網search哂有咩好食
走前就嚟左呢間食豆腐花。
一坐低就問我地食咩,落左order要俾左錢先!

豆腐花 芝麻糊
2021-09-28
豆腐花 芝麻糊
2021-09-30 65 瀏覽
一到鋪頭門口,等左一陣位,一開始我同友人分別叫左碗豆腐花加芝麻糊 同 豆腐花加腰果糊每張枱都有黃糖同埋黃糖水可以根據自己喜好自由添加。豆腐花加芝麻糊:我覺得甜度剛剛好,唔洗另外再加糖都好好味,芝麻糊嘅甜而不膩溝滑溜又充滿豆味嘅豆腐花好夾。🤤豆腐花加腰果糊:我試左一啖嘅腰果糊,都好夠甜味,好好食。友人根據自己喜好加左黃糖水,佢話意想不到咁好食。😍食完兩碗之後覺得未夠喉,我地再叫多碗椰汁紫米露,果然都同豆腐花一樣咁有水準。👍🏻每碗20蚊,性價比算高,意想不到嘅美味為大澳一日遊畫上完美句號。🥳
每張枱都有黃糖同埋黃糖水可以根據自己喜好自由添加。

2021-09-28 55 瀏覽
夏日炎炎嚟到大澳,梗係要食返碗涼浸浸嘅豆腐花降下溫啦❄️————————————————————————上網睇呢間車站豆腐花就係大澳最出名㗎喇👍🏻————————————————————————睇到佢真係一片片咁擺落碗,甜度隨心出發❤️————————————————————————有驚喜嘅就係呢兩粒大魚旦🍡嗌咗要辣既,佢啲汁唔會係煲左千年嘅醬汁,食落口唔會有老既感覺,大魚旦仲好彈牙添🤤🤤————————————————————————有機會去大澳就試吓呢間車站豆腐花啦🤞🏻
夏日炎炎嚟到大澳,梗係要食返碗涼浸浸嘅豆腐花降下溫啦❄️

上網睇呢間車站豆腐花就係大澳最出名㗎喇👍🏻
————————————————————————

睇到佢真係一片片咁擺落碗,甜度隨心出發❤️

有驚喜嘅就係呢兩粒大魚旦🍡
有機會去大澳就試吓呢間車站豆腐花啦🤞🏻
2021-08-24 92 瀏覽
來大澳行到熱熱地,水又飲曬,梗係想整翻碗凍豆腐花啦。甘岩經過呢間豆腐花店,就想入去試一下,休息下。點知人比較多,要企左十幾分鐘先入到去。 入到去叫左三碗豆腐花,一陣就上左啦,有薑汁比我地選擇倒五倒。食落滴豆腐花無甘凍,可能天氣太熱掛。 總體來說無話好驚艷,感覺係一碗普通的豆腐花。
。 總體來說無話好驚艷,感覺係一碗普通的豆腐花。
2021-05-27 173 瀏覽
呢間係每次來大澳玩必食嘅,佢哋除咗甜品之外仲有咖喱魚蛋呢類小食。小店最好受歡迎嘅都係豆腐花,食落口感滑溜,不過豆味相比以前食嘅淡左,還好薑汁糖水味道亦唔會太重太搶。另外芝麻糊都唔錯,食到係手磨嘅質地,濃稠滑溜又順口,芝麻味好香,味道亦唔會太甜。
2021-04-20 139 瀏覽
-{大澳豆腐花🍽}當日黎到舖頭門口都排左陣隊先入得~🤤腰果糊加芝麻糊🤤 ($22)芝麻糊潔身嘅 似係手磨嗰種 好足料而且夠香濃☺️初嚐腰果糊 質地稀小小 淡味小小 有腰果香同埋奶味 mix埋咁食味道好豐富😋但芝麻糊會搶味啲👖褲評: 7/10🤤豆腐花🤤 ($15)整體唔算滑嘅但有豆香味😍好食過昂坪嘅好多😂依個價錢都好高質😎👖褲評: 6.5/10環境算乾淨同寛落😆掃街後坐低休息下嘅好選擇😌性價比: 8/10服務: 8/10環境: 7.5/10🚩車站豆腐花🚩地址: 大澳永安街57號
{大澳豆腐花🍽}
當日黎到舖頭門口都排左陣隊先入得~

🤤腰果糊加芝麻糊🤤 ($22)

👖褲評: 7/10

🤤豆腐花🤤 ($15)

👖褲評: 6.5/10

腰果糊加芝麻糊
  • 腰果糊加芝麻糊
  • 豆腐花
2021-03-15 184 瀏覽
咁耐冇去大澳,今次去好多餐廳都冇開,睇黎真係唔休做😅記得網上有介紹過呢間,臨走前幫襯吓,點知真係好失望!☹一開頭有講外賣加一,正常吖,點知俾$先知係每碗加$1,O咗嘴,好4碗,加$4!食個時打開嚟睇,得咁少嘅,仲要好淡,伏! 真係冇下次😒
2021-01-24
5 分鐘 (外賣自取)
2021-02-28 155 瀏覽
做足功課黎大澳,必食車站豆腐花嘅杏仁豆花,哇,我就真係麻麻啦。其實我本身就對杏仁麻麻哋,見啲介紹講到咁正,即管試吓。點知覺得杏仁唔夠滑,kick住過喉嚨🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️亦無好香嘅杏仁味😭!今次真係賞花行人路了