2023-03-08 10 瀏覽
川菜就食得多 酸菜魚呀水煮魚干鍋啊等等,不過依間位於旺角行文青風既新派川菜店 真係比到驚喜😝呢間餐廳有好特別嘅黑松露干鍋… 專登過黎試!干鍋配料,我哋揀咗萵筍、土豆條、魚蛋、蓮藕片,腩片…加上大量嘅蔥花同埋蒜蓉 仲有黑松露。可能因為想要突出黑松露嘅味道調味唔會太過重,同一般嘅乾鍋比較佢算係淡味啲 但相對感覺比較健康。每一款餸都有佢應有嘅口感,萵筍同埋蓮藕都係脆身,魚蛋彈牙,土豆條係炸過嘅特別惹味👍🏻另外呢度嘅串燒都好好食,我哋要咗豬頸肉、雞軟骨捧、翠玉瓜同埋秋葵。佢嘅調味好恰當,好有四川風味💯😋😋另外飲品要咗荔枝冰茶同埋🍇巨峰梳打,飲品唔會過甜 有水果味道。食完之後重有兩碗柚子冰粉,潤下個喉嚨,超滿足既一餐👍🏻雖然佢係食川菜,但係仲有酒類飲品提供,夜晚九點之後更加會化身酒吧 可以飲杯嘢傾吓計🥂氣氛都唔錯㗎。

👍🏻

食完之後重有兩碗柚子冰粉,潤下個喉嚨,超滿足既一餐👍🏻

2023-03-07
放工約咗朋友喺旺角,計劃係先食晚飯,然後買行山用品,朋友話想吃辣辣好味食物,問我有什麼好提議,我諗一諗,記起呢間小店,於是就帶朋友一齊行過去食晚飯。$537「二人餐」有4款串燒,我哋選咗:🐷川燒經典豬頸肉 - 厚切,味道帶微甜,肉質軟熟🥒川燒翠玉瓜 - 幾多汁,新鮮簡單好食🌿川燒秋葵 - 少少爽脆,感覺健康有益🐓辛手雞肉軟骨棒 - 有啲脆脆地嘅雞軟骨喺裏面,幾惹味仲有一個自家創的「🌶️麻辣黑松露乾鍋」- 要咗BB辣,真正少少麻少少辣,辣度幾啱我同朋友口胃,麻香惹味😋;材料幾豐富,有 五花肉、雞翼、魚豆腐、薯仔、椰菜 等,送飯🍚一流~飲品選咗 「芭樂烏龍冰茶🌱」同埋 「巨峰梳打🍇🫧」兩杯都凍冰冰,大大杯,清新好飲~🍋柚子冰粉 - 冰粉好滑,唔係好甜,食得好暢快。另外,仲叫咗 「$46 川燒多春魚🐟」以多春魚嚟講,都幾大條, 好多春,燒得好香口。朋友好滿意呢餐,佢話辣辣哋,幾開胃,食得好滿足。臨走前,溫文有禮的店員哥哥說:這裡每晚9:30後會調校燈光✨,改變成酒吧🍸,讓客人放工後可以輕鬆吓🌿,有機會過嚟試吓~

$537「二人餐」
有4款串燒,我哋選咗:

🐷川燒經典豬頸肉 - 厚切,味道帶微甜,肉質軟熟
🥒川燒翠玉瓜 - 幾多汁,新鮮簡單好食

🌿川燒秋葵 - 少少爽脆,感覺健康有益
🐓辛手雞肉軟骨棒 - 有啲脆脆地嘅雞軟骨喺裏面,幾惹味

🍋柚子冰粉 - 冰粉好滑,唔係好甜,食得好暢快。

2023-03-07
2023-03-07 11 瀏覽
又去咗辛手村食飯 嚟到呢度必須要食餐廳自家創嘅干鍋整得好惹味 係重口味之選呢度除咗係食川菜同時又係間酒吧 相當有特色🥘麻辣黑松露干鍋鍋內配料有薯仔絲、娃娃菜同蓮藕,另外揀多三款配料: 花枝丸、肥牛片同椰菜花干鍋面頭灑上白芝麻同葱花 辣度都可以自己揀 小辣對我嚟講啱啱好個鍋整體好濃味 食到有好多黑松露用嚟送飯真係一流 🍢串燒/小食💥雞肉軟骨棒口感好食 咬到粒粒軟骨味粉超惹味💥蜜糖爆蒜雞翼孜然粉味道好香 燒到雞皮好乾身好脆💥豬頸肉用上蜜糖去燒 帶點甜味肉質好厚身 啖啖肉💥川燒翠玉瓜加左辣粉好食好多 如果翠玉瓜再厚身少少會更有口感💥燒菠蘿燒完都仲好juicy表面掃咗層蜜糖 更加香甜🍹芭樂烏龍冰茶/巨峰梳打兩款飲品都唔會過甜 清爽解渴
又去咗辛手村食飯

表面掃咗層蜜糖 更加香甜

🍹芭樂烏龍冰茶/巨峰梳打
兩款飲品都唔會過甜 清爽解渴
2023-03-07 9 瀏覽
之前已經吃過辛手村,小編一試就愛上麻辣黑松露干鍋😍今次帶埋朋友仔一齊來吃😋原來餐廳在每晚9點30會調校燈光,改變成酒吧形象。下次與朋友聚聚可以21:30後來喝酒🍺麻辣黑松露干鍋 $264‼️‼️推介‼️‼️干鍋是自家菜式😋意想不到的是麻辣和黑松露這個配搭好夾,朋友都說非常好吃。可選四款菜式,小編揀了肥牛片、豬軟骨、豬頸肉和魚豆腐。粗切士豆、蓮藕和椰菜花。餸菜分量十足!一人一碗飯,干鍋餸飯一流👍🏻👍🏻👍🏻川燒經典豬頸肉 $43豬頸肉燒得很香,油脂豐富。辛手雞棒肉串 $34自家製👍🏻雞棒肉串以雞肉和雞軟骨整成,咬落去好有口感。川燒翠玉瓜 $22不會燒得很乾,仍保留蔬菜的甜味。菠蘿冰粉 $28甜度剛剛好,冰粉滑身,有碎菠蘿片。鳳梨烏龍冰茶 $34芭樂烏龍冰茶 $34

麻辣黑松露干鍋 $264

一人一碗飯,干鍋餸飯一流👍🏻👍🏻👍🏻

川燒經典豬頸肉 $43
豬頸肉燒得很香,油脂豐富。

辛手雞棒肉串 $34
自家製👍🏻雞棒肉串以雞肉和雞軟骨整成,咬落去好有口感。

川燒翠玉瓜 $22
不會燒得很乾,仍保留蔬菜的甜味。

菠蘿冰粉 $28
甜度剛剛好,冰粉滑身,有碎菠蘿片。

鳳梨烏龍冰茶 $34
芭樂烏龍冰茶 $34
2023-03-05 15 瀏覽
早幾個月食過旺角「辛手村」,麻辣干鍋令人一試難忘!今次再訪回味,撞正夜晚轉成酒吧,又一新體驗。兩個人唔想煩就揀咗「唔想諗.即刻食」二人餐。先來份串燒,辛手雞肉軟骨棒啖啖肉加少少軟骨口感,唔錯唔錯!蜜糖爆蒜雞翼燒得好香脆,炭燒帆立貝大大粒好厚肉,川燒牛肉串夠惹味!之後到主角—麻辣黑松露味干鍋出場,揀咗雞翼骨、肥腸、肥牛,配搭土豆絲及娃娃菜,相當豐富。麻辣與黑松露完美組合,齒頰留香!最後整返個柚子冰粉解解辣,正!套餐仲包括兩杯無酒精飲品,埋單連加一都係五百左右,好抵食!今次食到中途仲轉成酒吧mode,好有氣氛

今次食到中途仲轉成酒吧mode,好有氣氛
2023-03-03 14 瀏覽
作為無辣不歡嘅辣妹子🌶️最鐘意食川菜 最近就試咗位於黑布街嘅辛手村餐廳風格好日系 完全估唔到係食川菜-▫️辛燒魚腐串炸魚腐真係第一次食 外脆內軟脆卜卜好好咬口 而每粒魚腐都大大粒 超好食😋-▫️日本直送炸迷你紫薯外脆內軟 一啖一舊 甜甜地超好食😋最鐘意食紫薯嘅我好滿足-▫️川燒經典豬頸肉豬頸肉燒得好香 但唔會太油膩味道好惹味 豬頸肉好juicy🥰-▫️辛手雞棒肉串雞棒肉串好有驚喜 長條型嘅棒肉肉質幼嫩 令人回味無窮😋-▫️估你唔到麻辣黑松露干鍋 小辣🌶️(肥牛片、雞翼、午餐肉、金針菇)辣妹子最愛嘅麻辣干鍋佢最特別之處係麻辣黑松露口味 從來冇諗過麻辣同黑松露口味可以放埋一齊一食落去黑松露同麻辣味互相滲透 兩者味都食到而且仲好夾😋 特別午餐肉同金針菇滲透麻辣黑松露汁好味到我配埋成碗白飯食曬🤤非常推薦俾熱愛食辣嘅朋友仔❤️-▫️巨峰梳打食辣配一杯巨峰梳打係一流巨峰提子🍇嘅香 加上梳打嘅清爽係一杯好fresh嘅飲品-▫️辛手村茉莉椰奶綠因為我想飲熱飲 見到有茉莉椰奶綠即刻試吓茉莉嘅香味 加上幼滑椰奶 解辣一流👍🏻-📍辛手村 (旺角)旺角黑布街21號地舖
作為無辣不歡嘅辣妹子🌶️
▫️辛手雞棒肉串
雞棒肉串好有驚喜 長條型嘅棒肉
肉質幼嫩 令人回味無窮😋
▫️估你唔到麻辣黑松露干鍋 小辣🌶️
(肥牛片、雞翼、午餐肉、金針菇)
辣妹子最愛嘅麻辣干鍋
係一杯好fresh嘅飲品
▫️辛手村茉莉椰奶綠
因為我想飲熱飲 見到有茉莉椰奶綠即刻試吓
茉莉嘅香味 加上幼滑椰奶 解辣一流👍🏻

📍辛手村 (旺角)
旺角黑布街21號地舖
就咁睇個門面同裝修會以為係Cafe 點知原來係賣川菜餐廳主打乾鍋 川式串燒 小食 亦有賣酸菜魚吸引到我嚟嘅係啲特色口味乾鍋🥹有傳統麻辣款 黑松露味 壽喜燒味 泡菜芝士味(?好似係🤍辛手村麻辣黑松露味乾鍋($78) | Rating: 8.8/10呢個價係個鍋底 包咗薯仔片 蓮藕 娃娃菜加咗肥牛 豬頸肉 海蝦 魚腐 每款$48推薦肥牛同魚腐!! 最能夠沾到啲汁上去成個鍋係超 級 惹 味 麻香辣都做得好好 依家仲要多陣煤氣味🤤又同本身嘅麻辣唔會互搶風頭再灑上滿滿嘅葱花芝麻 完全係一啖接一啖 送白飯一流!🤍成都燒笤皮($32) | Rating: 7.5/10幾特別 香港好似都比較少見有川菜舖賣烤笤皮食落煙煙韌韌 外面灑上香料粉燒 入面包住大量蒜粒 係超級重口味口臭之選!如果外皮燒到咬落微脆嘅話會更好🤍川燒韭菜($20) | Rating: 7.5/10正常發揮 燒烤粉份量啱啱好唔會過鹹韮菜keep到每條都仲有水份得嚟又香口🤍食到你驚雞軟骨($58) | Rating: 8/10見到個名心諗 雞軟骨我從來都只有唔夠食 冇驚過!Ok我錯了因為佢真係好多 食到我最後冇力咬了要打包佢係嗰種生炸雞軟

就咁睇個門面同裝修會以為係Cafe 點知原來係賣川菜

加咗肥牛 豬頸肉 海蝦 魚腐 每款$48
推薦肥牛同魚腐!! 最能夠沾到啲汁上去
成個鍋係超 級 惹 味 麻香辣都做得好好
依家仲要多陣煤氣味🤤又同本身嘅麻辣唔會互搶風頭
再灑上滿滿嘅葱花芝麻 完全係一啖接一啖 送白飯一流!

🤍成都燒笤皮($32) | Rating: 7.5/10
幾特別 香港好似都比較少見有川菜舖賣烤笤皮
食落煙煙韌韌 外面灑上香料粉燒
入面包住大量蒜粒 係超級重口味口臭之選!
如果外皮燒到咬落微脆嘅話會更好

🤍川燒韭菜($20) | Rating: 7.5/10
正常發揮 燒烤粉份量啱啱好唔會過鹹
韮菜keep到每條都仲有水份得嚟又香口

🤍食到你驚雞軟骨($58) | Rating: 8/10
見到個名心諗 雞軟骨我從來都只有唔夠食 冇驚過!
Ok我錯了因為佢真係好多 食到我最後冇力咬了要打包
佢係嗰種生炸雞軟骨 鍾意佢唔係好多脂肪痴喺上面嗰種
同樣都係重口味 送酒就啱曬!
去嗰陣店舖仲要做緊任食柚子冰粉!

❗️要留意嘅係店舖每晚9點半後會熄燈變做其他用途
2023-03-01 6 瀏覽
日式X川菜⚡️新派菜式會有咩火花⚡️主打乾鍋&串燒,試左「唔想諗 即刻食」二人餐🤭 懶人首選☺️ 菜式、酒名都好盞鬼🙊🥘麻辣黑松露乾鍋 + 肥牛片、濃汁振興牛丸、蟹柳鍋口味仲有日式壽喜燒味/韓式芝士麻辣味揀,黑松露味香濃,BB辣唔算太辣,整體唔會太麻,越食越上癮🙉原本已經有薯仔、娃娃菜、蓮藕,而牛丸、蓮藕係微微炸過香口惹味😋,超鍾意食。肥牛足料大份,味道好恰☺️🍷今晚打老虎其實係葡萄味cocktail,Voka Based🍸自己柚日本柚子味,Gin Based🍮柚子冰粉(2客)似涼粉質地,柚子唔會過甜,凍L凍L咁🤭🍢串燒 川燒經典豬頸肉🥇 外皮脆口辛手雞肉軟骨棒🥈蜜糖爆蒜雞翼串川燒牛肉串𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀✿人均:$ ₃ ₀ ₀
日式X川菜⚡️新派菜式會有咩火花⚡️

🥘麻辣黑松露乾鍋
+ 肥牛片、濃汁振興牛丸、蟹柳

🍷今晚打老虎
其實係葡萄味cocktail,Voka Based
🍸自己柚
日本柚子味,Gin Based

🍮柚子冰粉(2客)
似涼粉質地,柚子唔會過甜,凍L凍L咁🤭

🍢串燒

✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀
❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿人均:$ ₃ ₀ ₀
2023-02-26 10 瀏覽
叫咗個黑松露乾鍋,系幾香,等左半個鐘先上菜。啊呢個乾鍋太油,叫左豬大腸完全咬唔到。仲叫咗個土豆絲,三份一都係油🥲。食咗一半都冇就買單。杯茉莉椰奶綠系得奶味,一啲茶味都冇
黑松露麻辣乾鍋
2023-02-25 358 瀏覽
唔行近睇都唔知原來係食川菜,以為係一間cafe🤣入面staff全部都後生仔女,好年輕嘅感覺😆播嘅又係香港流行曲,正!!佢係掃QR code落單嘅!簡單易明易用!麻辣黑松露干鍋 $234店員介紹我哋里個味道係自家創!!所以我哋就一於試下😆入面本身包咗薯仔,炸過嘅蓮藕,仲有自己加咗金菇,墨丸,魚腐,豬頸肉,超豐富😍味道就叫咗bb辣所以都都接受到嘅!!最正係金菇吸哂啲味🤭佢地落足料!勁多黑松露,個樣黑黑地但係味道一流!好有創意😆👍🏼另外佢地啲串燒都好高質!!!辛手雞肉串 $34有啲雞軟骨係入面好香脆,有咬口!仲要落咗大量孜然粉😚迷你炸紫薯 $24天婦羅吉列蝦 $48超抵食!性價比高!!!有成6隻蝦!川燒牛肉串 $36好juicy!!好香,而且一串份量都好多,有小小肥肉,令口感非常好😝最後仲有個柚子冰粉畫上一個完美句號😍食落好舒服,啱啱好下火!唔會好甜,好清新爽👍🏼

佢係掃QR code落單嘅!簡單易明易用!

麻辣黑松露干鍋 $234

另外佢地啲串燒都好高質!!!
辛手雞肉串 $34
有啲雞軟骨係入面好香脆,有咬口!仲要落咗大量孜然粉😚

迷你炸紫薯 $24

天婦羅吉列蝦 $48
超抵食!性價比高!!!有成6隻蝦!

川燒牛肉串 $36

• 麻辣黑松露乾鍋
  • 估你唔到麻辣黑松露干鍋
2023-02-21 17 瀏覽
辛手村日式壽喜燒味乾鍋(雞軟骨、豬頸肉、魚豆腐、金針菇)$234.00日式的煮法,看似家常小菜,入口是台式風味,蓮藕處理得非常好,值得又薄又脆身。好下飯,作為下酒菜亦不錯。ミリオン - 辛手雞棒肉串(1串)$34.00推✨滑滑的口感,味道濃,呢個好好食。川燒經典豬頚肉 (1串)$43.00一串有5粒,有豐富嘅口感,感受到肥肉嘅精華。川燒魷魚鬚串 (1串)$42.00有孜然粉,少少辣。柚子冰粉 $28.00冰粉是一種由冰粉草籽和石灰水製成的粉條,冰粉是透明的吃起來清清爽爽,合適目前初春夏至。起源於四川、貴州一帶,是當地人的飯後甜品,Q彈爽滑的口感而吸引了一大批忠實fans(本人正是)。一碗冰粉,簡簡單單,就已經是一款完美的消暑甜品。加上柚子汁的口味實在令人禁不住口。鳳梨🍍烏龍冰茶 $34.00推✨新鮮鳳梨🍍果肉制作,茶底清新味道的確高質素,真的假不了的台式手搖。單買離開都不過份。荔枝鳥龍冰茶 $34.00推✨荔枝肉風味突出,鳥龍茶是清新的,好飲🤤多一倍份量都放得落呀❤️。

ミリオン - 辛手雞棒肉串(1串)$34.00
推✨
滑滑的口感,味道濃,呢個好好食。

川燒經典豬頚肉 (1串)$43.00
一串有5粒,有豐富嘅口感,感受到肥肉嘅精華。

川燒魷魚鬚串 (1串)$42.00
有孜然粉,少少辣。

柚子冰粉 $28.00

鳳梨🍍烏龍冰茶 $34.00推✨

荔枝鳥龍冰茶 $34.00推✨
2023-02-21 7 瀏覽
初嘗另類川菜餐廳,呢間餐廳好特別,晚餐酸菜魚,9點後變了居酒屋,裝潢明亮簡潔文青風!出品:好味呀,完全符合我胃口,推薦酸菜魚(2-3人份量,可以挑選辣度),還有麻辣乾鍋(干鍋本身已包括娃娃菜和薯仔絲,需要再勾4樣配菜才能下單,可以選肉類、丸類、海鮮和蔬菜類,自由配搭!),還有串燒,雞尾酒可以選擇,嘻嘻!

出品:
還有串燒,雞尾酒可以選擇,嘻嘻!
2023-02-20 9 瀏覽
明明食川菜,但每晚一到9:30就會較暗燈光,搖身變成酒吧,而且仲有水煙提供🤭🤟🏿*麻辣黑松露干鍋 bb辣 $260本身干鍋底已經包咗娃娃菜、薯仔同蓮藕勁鐘意食入面嘅薯仔,因為入曬味😋配料方面就揀咗五花肉|雞軟骨|豬頸肉|金菇聞起都有黑松露香味,不過食落辣味有少少蓋過左*辛燒魚腐串 $25*魷魚鬚串 $42*辛手特調雞泡魚乾 $52串燒就唔會燒到又乾又韌,不過不失,可以一試😉📍辛手村旺角黑布街21號地舖

*麻辣黑松露干鍋 bb辣 $260
本身干鍋底已經包咗娃娃菜、薯仔同蓮藕
勁鐘意食入面嘅薯仔,因為入曬味😋

配料方面就揀咗五花肉|雞軟骨|豬頸肉|金菇
聞起都有黑松露香味,不過食落辣味有少少蓋過左

*辛燒魚腐串 $25
*魷魚鬚串 $42
*辛手特調雞泡魚乾 $52

串燒就唔會燒到又乾又韌,不過不失,可以一試😉

📍辛手村
旺角黑布街21號地舖
2023-02-17 6 瀏覽
出旺角最鐘意去黑布街搵食,種類又多又夠特別 😆 前排行過見到辛手村,見佢好文青風咁以為係 cafe,點知原來係食川菜,有干鍋仲有串燒 😆估你唔到麻辣黑松露干鍋·BB 辣麻辣黑松露干鍋係辛手村自創嘅口味~ 估佢唔到之餘仲好正 🤤 黑松露味超濃厚,麻辣更加令黑松露味更香,估唔到原來兩樣野咁夾 😋 配料我哋揀咗雞軟骨、魚豆腐同埋濃汁牛丸 🤤 每種配料份量都超多 😍 特別推介魚豆腐,吸晒滿滿嘅汁勁正!個干鍋仲有娃娃菜、薯仔條同埋蓮藕片,個蓮藕片簡直就係 MVP 👍🏻 係麻辣黑松露蓮藕脆片 🤤串燒:辛手雞肉棒串、川燒魷魚鬚串、川燒牛肉串燒得剛剛好,好 juicy 又有少少辣辣地,好開胃 😋柚子冰粉係我最鐘意食嘅冰粉啊 😍 淡淡柚子香味,清清地又唔會太甜,食完干鍋串燒再食個冰粉簡直完美 😍飲品:荔枝烏龍冰茶、蜜桃烏龍冰茶睇我哋叫BB辣都知道我哋唔係太食得辣 🙈 呢兩杯飲品真係好解辣,有果味之餘又唔會太甜,冰冰凍凍咁,好正呀!😆除咗麻辣黑松露干鍋,佢哋仲自創左日式壽喜燒味嘅干鍋,我地已經諗好下次要試埋佢 😍 而且佢地夜晚 9:30 之後會變身酒吧 image 🤩 下次一於夜少少去再食過 🤤

估你唔到麻辣黑松露干鍋·BB 辣

串燒:辛手雞肉棒串、川燒魷魚鬚串、川燒牛肉串
燒得剛剛好,好 juicy 又有少少辣辣地,好開胃 😋

柚子冰粉

飲品:荔枝烏龍冰茶、蜜桃烏龍冰茶

2023-02-17 12 瀏覽
📍辛手村-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-係第二次光臨辛手村啦❕❕估你唔到麻辣黑松露干鍋 -$264干鍋會有4種配料可以選擇 咁今次我地就揀咗雞軟骨 豬頸肉 魚豆腐 濃汁牛丸 雞軟骨同豬頸肉都比較爽口 唔會好韌 相比之下魚豆腐因我炸過 所以食落有啲油 牛丸相對都正正常常 另外佢地都會放埋 蓮藕同薯仔 而且同樣都係炸過 所以食落脆卜卜 仲有埋黑松露同麻辣味 好惹味👍🏻辛手雞棒肉串 -$34好香 而且燒完都仲有肉汁 食落又唔會咸 又唔會太油 唔食辣嘅朋友應該都接受到嘅 幾推薦大家叫~川燒經典豬頸肉 -$43意外嘅位估唔到佢係擦左蜜糖 食落甜甜地 又唔會太甜 豬頸肉好爽口 又唔會太肥膩川燒翠肉瓜 -$22就相對比較普通野飲方面分別叫左芭樂烏龍冰茶 荔枝烏龍冰茶 兩杯野飲我覺得荔枝好飲啲 但係兩杯都唔算好甜 所以都幾岩飲甜品就有菠蘿冰粉 -$28有啲甜 但都唔錯 冰粉好滑
📍辛手村
#5🫶🏻係最高