2024-10-22 56 瀏覽
我想分享今日在此餐廳十分不快既經歷。時間為夜晚九時三十分,店鋪有好多空枱。但唔知點解伙計刻意安排下,客人都極度密集在幾張枱。我入座後,叫左個餐,肥腸牛𦟌香鍋,再另叫鴨屎綠檸檬茶,原本一切都安好,檸檬茶都到左。然後有一位女客人,就被安排坐在我右邊(果陣有四五張枱空置) 果位女客人就拿住個袋,好唔小心個袋一掃,成杯洗杯水就淋落我成身成條褲度。濕到我連內褲 sock都濕哂,而冷氣又吹到應一應。個女客人就完全冇道歉,店員就比紙巾我了事。如果唔係餐廳格局狹窄,而店員慳功題又刻意安排密集坐埋一齊,衣單意外係可以避免。所以我以後都唔會再去。
2024-10-22
2024-09-29 148 瀏覽
辣媽酸菜魚麵,位於元朗教育路52號德榮樓地舖。 入到元朗唔知食咩, 即興試下辣媽酸菜魚麵。晚餐 ~ 招牌螺絲粉$59、 虎皮鳳爪$10、 牛肉老友粉$52、 香水檸檬茶$16。 ▪️招牌螺絲粉$59 + 虎皮鳳爪$10 ~ 點了微辣,湯底唔夠熱, 亦唔夠香。 ▪️牛肉老友粉$52 ~ 蒜蓉味好濃, 這碗的湯底夠熱,但牛肉細細粒好散。 ▪️香水檸檬茶$16 ~ 檸檬茶大杯, 味道不錯。 整體而言,性價比不算高。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

招牌螺絲粉$59 + 虎皮鳳爪$10

招牌螺絲粉$59 + 虎皮鳳爪$10

牛肉老友粉$52

▪️香水檸檬茶$16 ~ 檸檬茶大杯, 味道不錯。
香水檸檬茶$16

整體而言,性價比不算高。

2024-09-28
香水檸檬茶$16
2024-07-12 228 瀏覽
昨晚食過梅菜扣肉飯, 送過嚟嘩好靚喎, 點知食落去係淘寶十幾蚊貨品, 因為我喺淘寶買過知道味道, 然後問職員係咪淘寶貨佢當然唔認啦,仲自打嘴巴同我講你食得出呀, 仲同我講話係自己工場做的建議59蚊一個梅菜扣肉, 雖然唔係貴,但係唔好畀淘寶貨人哋食, 不建議食梅菜扣肉飯 ,豬手飯都麻麻地, 食過一次都唔會再回頭
2024-07-11
5 分鐘 (堂食)
2024-04-14 377 瀏覽
傳聞呢間嘢喺元朗都幾出名,今日就同朋友去咗試吓~叫咗兩個主食同加配左一個小食👅藥膳雞湯米線都幾足料,湯底幾香幾好飲,有啲藥材味雖然未算好濃郁雞肉唔算滑,米線爽口,呢個價錢都收貨啦🙌🏻👅酸菜魚飯魚肉幾滑,份量幾多👍但真係得好寡好單調嘅酸同辣,完全冇麻香味,不過不失👅辣拌魷魚鬚魷魚鬚唔算爽口,面頭啲粉好味精味,個人認為唔好食反而個經理同個後生女店員嘅服務唔錯👍👍加埋餐廳裡面keep住聞到螺絲粉嗰陣酸臭味,感覺真係好似返左大陸咁😂😂如果有機會或者都會可以試吓佢既螺絲粉,好似都比較多人推薦🤔
傳聞呢間嘢喺元朗都幾出名,今日就同朋友去咗試吓~
叫咗兩個主食同加配左一個小食

👅藥膳雞湯米線

都幾足料,湯底幾香幾好飲,有啲藥材味雖然未算好濃郁
雞肉唔算滑,米線爽口,呢個價錢都收貨啦🙌🏻

👅酸菜魚飯

魚肉幾滑,份量幾多👍
但真係得好寡好單調嘅酸同辣,完全冇麻香味,不過不失

👅辣拌魷魚鬚

魷魚鬚唔算爽口,面頭啲粉好味精味,個人認為唔好食

反而個經理同個後生女店員嘅服務唔錯👍👍
如果有機會或者都會可以試吓佢既螺絲粉,好似都比較多人推薦🤔
2024-04-10
2024-03-31 224 瀏覽
柳州招牌螺螄粉第一次食螺絲粉,材料黎講佢超足了超太份,湯低味道好濃,可惜鐘意食酸辣既我覺得佢淨係辣有少少失望,係好食既!佢真係太辣啦,最後係因為太辣食唔曬,食唔到辣嘅人要小心。

柳州招牌螺螄粉
2023-07-17 693 瀏覽
係香港好少搵到專食螺絲粉嘅地方所以每次路過都畀呢間餐廳吸引送餐上桌比想像中大碗同多配料湯上面仲有啲好細嘅螺肉粒真係真材實料啊!入到鋪又唔覺嗅到好大螺絲湯味但個味食落好正宗同大陸食到嘅一樣味湯入口有螺香夠「臭」配料有基本嘅酸筍,炸腐皮,花生等等另外仲有雞腳同通菜成碗嘢夠晒豐富!最緊要米線都軟稔適中食得勁滿意除咗螺絲粉都有好多唔同類型嘅食物選擇有酸菜魚、藥膳雞等等有飯有麵揀!就算朋友唔啱食螺絲粉都適合一齊到訪啊
係香港好少搵到專食螺絲粉嘅地方
所以每次路過都畀呢間餐廳吸引
送餐上桌比想像中大碗同多配料
湯上面仲有啲好細嘅螺肉粒
真係真材實料啊!

入到鋪又唔覺嗅到好大螺絲湯味
但個味食落好正宗
同大陸食到嘅一樣味
湯入口有螺香夠「臭」
配料有基本嘅酸筍,炸腐皮,花生等等
另外仲有雞腳同通菜

成碗嘢夠晒豐富!最緊要米線都軟稔適中
食得勁滿意

螺絲粉

除咗螺絲粉都有好多唔同類型嘅食物選擇
有酸菜魚、藥膳雞等等
有飯有麵揀!就算朋友唔啱食螺絲粉
都適合一齊到訪啊

螺絲粉
香港美食 |没有人能拒绝的酸菜鱼🐟🐟救命家人们,这家辣妈酸菜鱼我不允许在香港的姐妹还没有吃过,🍌味道真的老香了,他们家的酸菜都是经过秘制的,鱼肉也是当天新鲜切出来的,✨所以口感会非常好,而且除了酸菜鱼,店里还有正宗的螺蛳粉呢👀店里的环境我觉得还是很不错的,收拾的非常干净整洁,✨给人用餐的体验很好,而且店内的服务也是非常周到热情🍧1️⃣柳州豪华螺蛳粉别看是酸菜鱼为主打,🧚🏻‍♀️但是这里的螺蛳粉真的很正宗,闻起来臭吃起来很香,粉也是份量很多🍬2️⃣经典口水鸡这个经典的口水鸡没有人能拒绝,🥩鸡肉非常的新鲜可口,鸡肉吃起来嫩滑多汁,一点都不会觉得腥气🐔3️⃣虎皮鸡爪经过热油炸制过的鸡爪,💕吃起来会更加不错哦,软软糯糯太棒了,放进螺蛳粉汤里面会跟更绝✨4️⃣健康水果茶我特别喜欢喝这里的水果茶,是真的采用新鲜的水果制作的哦,🧚🏻‍♀️里面包含多种水果,营养价值很高,酸酸甜甜很可口💖🏡:辣妈酸菜鱼面📍:郎教育路52号德荣楼地下
香港美食 |没有人能拒绝的酸菜鱼🐟🐟

1️⃣柳州豪华螺蛳粉
2️⃣经典口水鸡
3️⃣虎皮鸡爪
4️⃣健康水果茶
🏡:辣妈酸菜鱼面
📍:郎教育路52号德荣楼地下
2023-04-02 601 瀏覽
叫了碗水煮牛肉面,炸豬手,凍檸茶。今天真的很激氣,送上的食物,實在令人難以接受。面貨非常淋,簡直是糊,難食致極,豬手油益,臭到極,同店員講,一個推一個,最很一個擬似收銀,年長及瘦削帶眼鏡的女士,無敵囂張過來對我話:‘’係咁,油益味就係油炸味,油益味是特點‘’,之後轉身走。沒有提議任何方法解決問題。不聞不問,完全覺得是顧客問題。我只是反映事實,但被職員黑臉,我要趕返工,如果有時間,應該至电電食環來抽樣調查。拾幾元,我豪比你,雖然不份,但 以 後 不 會 再 來, 簡 直 是 黑 店。 **** 永 不 幫 襯 *****
叫了碗水煮牛肉面,炸豬手,凍檸茶。
今天真的很激氣,送上的食物,實在令人難以接受。

**** 永 不 幫 襯 *****

2023-04-02
午餐
2023-03-21 486 瀏覽
酸菜魚麵推薦辣媽酸菜魚麵以酸菜魚麵作主打,但佢都仲有其他選擇👍🏻招牌酸菜鱸魚麵(手工麵,中辣)$66中辣都幾辣同幾酸,鱸魚好厚肉🥰份量都算多😍手工麵都幾多,麵身比較硬👍🏻藤椒魚麵(手工麵,小辣)$69小辣岩岩好,藤椒味幾香,個人鍾意藤椒多d招牌酸菜鱸魚麵(米線,小辣)$66小辣岩岩好,可能小辣嘅關係湯嘅酸度都冇中辣既酸度咁勁,米線份量都多撈拌土豆片$26酸酸哋,唔係好辣,比較厚身,都幾入味,推薦👍🏻👍🏻
酸菜魚麵推薦

辣媽酸菜魚麵以酸菜魚麵作主打,但佢都仲有其他選擇👍🏻

招牌酸菜鱸魚麵(手工麵,中辣)$66

藤椒魚麵(手工麵,小辣)$69
小辣岩岩好,藤椒味幾香,個人鍾意藤椒多d

招牌酸菜鱸魚麵(米線,小辣)$66

撈拌土豆片$26
酸酸哋,唔係好辣,比較厚身,都幾入味,推薦👍🏻👍🏻
2023-03-18
就为了嗦一碗螺蛳粉,嗦粉达人的我们真的特地跑去元朗!因为听闻这家螺蛳粉口碑爆棚! ▷ 柳州豪华螺蛳粉味道没话说,米粉劲道!卖相也让人流口水,真的豪华!配菜很多而且都很好吃,就不挨个说了!招牌炸蛋是灵魂,必须安排!和朋友一人一个,分着吃多不过瘾啊!而且真的是有好多螺肉!最后汤都能喝干净!又鲜又辣又酸爽!此刻当下就想再来一碗!! ▷ 捞拌鱿鱼须鱿鱼须是我最爱之一,凉拌口味更是过瘾!酸酸辣辣超开胃! ▷ 凉拌花甲花甲一般人别点,很上头!满满一份的量,摆盘超好看!花甲肉个头很大很新鲜,一口下去蒜香味辣味充满整个口腔!停不下来~吃到最后居然发现还有藕丁,惊喜! ▷ 辣卤猪手猪手必须点,不吃算白来!卤的很入味,肉质又紧实又Q弹真的爱惨了!属于一口就能记住的味道!记得蘸辣椒面配着吃,真的绝! ▷ 冰爽咸柠七 冻柠茶嗦一口粉,喝一口冻饮!当神仙都没这么快乐啊~~ ★店里除了螺蛳粉,还有酸菜鱼、隆江猪脚饭,各种辣卤!★所有柳州的烟火气都在这里!★真的是宝藏粉面店~ ♥总结就是:大快朵颐❗下次还来❗♥♥喜欢螺蛳粉的宝子们收好不谢❗❗♥ ✔ 店名:辣妈酸菜鱼面 螺蛳粉✔ 地址:元朗教育路52号
就为了嗦一碗螺蛳粉,嗦粉达人的我们真的特地跑去元朗!
因为听闻这家螺蛳粉口碑爆棚!

▷ 柳州豪华螺蛳粉
味道没话说,米粉劲道!卖相也让人流口水,真的豪华!
配菜很多而且都很好吃,就不挨个说了!
而且真的是有好多螺肉!
最后汤都能喝干净!又鲜又辣又酸爽!
此刻当下就想再来一碗!!

▷ 捞拌鱿鱼须
鱿鱼须是我最爱之一,凉拌口味更是过瘾!
酸酸辣辣超开胃!

▷ 凉拌花甲
花甲一般人别点,很上头!满满一份的量,摆盘超好看!
吃到最后居然发现还有藕丁,惊喜!

▷ 辣卤猪手
属于一口就能记住的味道!
记得蘸辣椒面配着吃,真的绝!

▷ 冰爽咸柠七 冻柠茶
嗦一口粉,喝一口冻饮!当神仙都没这么快乐啊~~

★店里除了螺蛳粉,还有酸菜鱼、隆江猪脚饭,各种辣卤!
★所有柳州的烟火气都在这里!
★真的是宝藏粉面店~

♥总结就是:大快朵颐❗下次还来❗♥
♥喜欢螺蛳粉的宝子们收好不谢❗❗♥

✔ 店名:辣妈酸菜鱼面 螺蛳粉
✔ 地址:元朗教育路52号德荣楼地铺
2023-02-22 265 瀏覽
這間辣媽的食物好吃,在這裡吃過藥燉雞及酸菜魚,不肥膩,而且飲品夠大杯又好看,看見不少年輕人跟飲品打卡。唯一希望改進的是上菜速度可加快,因為有2次都等了30分鐘才可吃,。
2023-02-21 295 瀏覽
原來元朗有兩間辣媽,但泰祥街附近嗰間冇螺獅粉食,放飯突然想食要行到去教育路,少遠🥹本身唔係好肚餓又只係心癮起,叫左最平個款⭐️柳州招牌螺螄粉 加凍奶茶$59+$9唔係好食得辣,但又好鐘意螺獅粉浸味,所以嗌最細辣,黎到見到好足料,平時食開都係屋企自己煮,原來出街食係會咁大份就算係最細辣,都係要不停咁飲奶茶,不過應該係我唔食得辣姐😹其實味道都好好,配料又多,個粉唔會好淋,虎皮雞爪好入味,如果要埋隻炸蛋嘅豪華版真係食唔哂,$59都算抵食👍🏼

本身唔係好肚餓又只係心癮起,叫左最平個款

⭐️柳州招牌螺螄粉 加凍奶茶$59+$9

2023-02-05 291 瀏覽
今日同朋友行到元朗市中心見到呢間粉面鋪,覺得啱食就入咗去,都幾多人weekend,藥膳養生雞麵藥膳味道還算濃厚,不過湯底似係加d調味料,雞好似有d硬,不過都幾好食嘅..招牌螺絲薯粉就好辣,本身嗌嘅小辣不過應該服務員唔記得咗小辣,整咗大辣好辣好辣,建議唔食辣朋友要特別講
另外一間食干鍋嘅辣媽我就食得多,今次見到佢開咗間新嘅辣媽酸菜魚麵,即刻衝左入去試吓-手撕雞飯($60)手撕雞飯分量比想像中多雞嘅味道都好重,唔會話好鞋而且有好多青瓜協調返,唔會油膩推薦指數:✨✨✨-水煮牛肉飯( $58)個湯底想像中更加紅色,睇落去好似好辣咁一望落去牛肉有好多,但係得嗰幾舊,芽菜反而好多食落去比想像之中辣,雖然已經叫佢小辣左推薦指數:✨✨✨-藥膳養生雞飯( $62 )藥膳味好重,而且好多件雞個湯係好鮮甜,冇expect到佢咁好食而且一啲都唔會喊,可以成個飯落落去食都得份量都真係幾多,食完即刻飽曬!推薦指數:✨✨✨✨-港式飲品/飲料珍珠奶茶($24)叫咗杯珍珠奶茶,尤其是食得咁辣嘅嘢嘅時候,最適合解辣-啲姨姨全部都好好人,都會同客人講解下Menu唯一唔好係好似好逼夾,行出去嘅時候,要好小心撞到人-辣媽酸菜魚麵 (教育路) (元朗)地扯:元朗教育路52號德榮樓地舖
手撕雞飯($60)
手撕雞飯分量比想像中多
雞嘅味道都好重,唔會話好鞋
而且有好多青瓜協調返,唔會油膩
推薦指數:✨✨✨
水煮牛肉飯( $58)
個湯底想像中更加紅色,睇落去好似好辣咁
一望落去牛肉有好多,但係得嗰幾舊,芽菜反而好多
食落去比想像之中辣,雖然已經叫佢小辣左
推薦指數:✨✨✨

藥膳養生雞飯( $62 )
藥膳味好重,而且好多件雞
個湯係好鮮甜,冇expect到佢咁好食
而且一啲都唔會喊,可以成個飯落落去食都得
份量都真係幾多,食完即刻飽曬!

推薦指數:✨✨✨✨
港式飲品/飲料
珍珠奶茶($24)
叫咗杯珍珠奶茶,尤其是食得咁辣嘅嘢嘅時候,最適合解辣
啲姨姨全部都好好人,都會同客人講解下Menu
唯一唔好係好似好逼夾,行出去嘅時候,要好小心撞到人
辣媽酸菜魚麵 (教育路) (元朗)
地扯:元朗教育路52號德榮樓地舖
超级爱吃螺蛳粉谁懂啊🤤以前香港没有螺蛳粉的时候我都是自己煮的,看到元朗新开了一家辣妈螺蛳粉,就在b仔的附近,而且还是我之前吃过的辣妈私房菜的分店🤩🤩我直接冲了🐛-📌柳州豪华螺蛳粉💰69终于吃到正宗柳州螺蛳粉了✌🏻一点都不夸张超级大一盆😹份量十足配料很多,有软糯的好似去了骨的虎皮鸡爪,一抿就化😋脸那么大的炸蛋吸满了汤之后真的太绝了🥰螺蛳粉里有真的螺蛳肉!!!!还有鱼豆腐、酸笋、木耳、通菜、腐竹、酸豆角、花生米📌招牌螺蛳拌粉💰48朋友点的红薯粉,没想到也好好吃😋配料也有酸笋、木耳、酸豆角、酸菜、花生米。拌粉超入味的,红薯粉爽滑顺弹📌辣卤小龙虾💰169小龙虾炒鸡够味哦!非常新鲜,个头都挺大的,每一个都肉质紧实饱满 📌辣卤鸭肾肠💰42没想到居然还有卤味吃!本身很够味还配了辣椒面,湖南人狂喜!蘸上辣椒面更好吃了🥳鸡胗和鸡肠都是爽脆的口感📌健康水果茶💰32好喝!清爽解腻,很大一杯。有百香果、苹果、青柠,里面的苹果很清甜,平时不吃苹果,水果茶里的我就很喜欢🤣🤣

📌柳州豪华螺蛳粉💰69

📌招牌螺蛳拌粉💰48