2019-12-21 1271 瀏覽
以前喺中上環住食開半山soho區的牛扒一直都要三四百蚊一份,但系估唔到自從搬咗去大角嘴之间悛,依然可以揾到同樣高質素同埋好味牛扒仲要100蚊左右就有一份。雖然佢嘅地方真系坐得唔舒服,仲要有少少污遭,再加上煎牛扒個啊姐系有鄉音,但系食物quality已抵返晒。絕對系值得食完再食,食完之後再返嚟食,再推介朋友食嘅一間西餐小店。除咗牛扒出色之外,好似加少少$$仲可以加埋煎牛脷,或者系黑毛猪扒一樣都系好抵食。

仲要100蚊左右就有一份。

2019-10-30 1529 瀏覽
大推薦!早幾日去深水埗食飯,原來有一家咁家庭式既餐廳,外面仲放左好蛋新鮮蕃茄,好有特色,就入去試下。一入去,連餐牌都係自己手寫,真係好特別既小店~叫左一入午市套餐,包湯、主菜意粉同甜品。蕃茄湯係好中式既,係淡淡蕃茄味。牛肝菌半份雞意粉。一上菜嚇親,咁大份!牛肝菌汁好香好濃,意想不到~雞肉都算滑,唔錯~朋友叫左份自選意粉,係黑毛豬配蒜蓉汁,又係咁大份!其實兩個share都得,好抵食!最後甜品係軟糖,好有創意,哈哈!
大推薦!

一入去,連餐牌都係自己手寫,真係好特別既小店~

最後甜品係軟糖,好有創意,哈哈!
2019-10-05 1170 瀏覽
大滿足。美國12安士這間餐廳終於有分店恭喜平靚正希望老闆早日開回上水,不用我每次行開深水埗先來幫襯8成熟,燒得很好,份量足,平民價,所以只集中在食物質素(其他不在意)
[奸笑]大滿足。美國12安士

這間餐廳終於有分店
恭喜
平靚正

希望老闆早日開回上水,不用我每次行開深水埗先來幫襯

8成熟,燒得很好,份量足,
平民價,所以只集中在食物質素(其他不在意)
2019-07-07 1364 瀏覽
老實講佢個扒就麻麻地,價錢都唔係真係太平,但個份量的確好足,而個意外收獲係佢個餐湯,開頭見佢寫牛肉雜菜湯仲心諗紅湯就紅湯啦,點知泥到真係用類似中式手法做既牛肉湯加雜菜煲,好好味,我會為個湯而特登打咁多字推介,希望有緣人能試到
老實講佢個扒就麻麻地,
價錢都唔係真係太平,
但個份量的確好足,
而個意外收獲係佢個餐湯,
開頭見佢寫牛肉雜菜湯仲心諗紅湯就紅湯啦,
希望有緣人能試到
2019-03-29 1567 瀏覽
上年某日經過南昌街時,聞到一陣好香的牛扒味,往前走幾步就發現了這間當時未有店名的店舖,就決定搵日去試試。到有次星期五放工後,經過看到未滿坐便走入去 ( 試過幾次全滿座唔想等就走了 ),當時叫了 12 安士的美國極級肉眼牛扒。預設跟意粉,可跟飯,或淨扒,不包飲品。味道上可以媲美同區突然出名人氣爆燈的某 " 數字自助牛扒店 "。另外,我亦認為比附近 2 間出名的港式老店更好,只係差在沒有套餐及鐵板上的選擇。牛扒有牛味就正常不過,感覺沒有用過鬆肉粉之類,咬口亦實在,惜筋位較多。快快手食完第一次後,已覺得會再有下次。上月第 2 次及今日的第 3 次都是叫 $88 的 12 安士美國極級牛扒,其實感覺和肉眼差不多,所以揀 C/P 值最高的就可以了。頭 2 次配菜跟西芹真的嚇壞!今次就是比較正常的椰菜。經過輕輕一煎的蕃茄,於最後才進食,可清除一下口內的油膩感,是不錯的選擇。這間我會列作經常去的食肆之一,大大份牛扒,價錢不用 $100,又不用排隊 ( 排隊就食其他 ),喺今日咁高物價指數的香港,可以在哪再找到?

美國極級12安士肉眼牛扒

預設跟意粉,可跟飯,或淨扒,不包飲品。

快快手食完第一次後,已覺得會再有下次。
美國極級12安士牛扒

美國極級12安士牛扒

頭 2 次配菜跟西芹真的嚇壞!今次就是比較正常的椰菜。

2019-03-29