作為百年老店,「辻利」就如「宇治抹茶」代名詞~現在不需要搭飛機到京都,就能夠試到正宗抹茶,實在無理由不吃😎🍵 #濃度抹茶軟雪糕S$30 L$36『小編私心推薦👅』▸小編曾在京都品嚐過「辻利」,微苦回甘的滋味很是深刻▸雪糕的抹茶味道正宗,香港店還原度100%▸質感幼滑不易溶,濃濃抹茶香,口感甘澀 💬非抹茶控可能會感覺有點苦澀🥛🍵 #濃度抹茶北海道牛奶紐紋軟雪糕 S$30 L$36『小編私心推薦👅』▸抹茶味及牛奶味,比例拿捏得非常平衡▸牛奶味濃郁、抹茶味甘澀,稱得上雙重享受

🍵 #濃度抹茶軟雪糕S$30 L$36
『小編私心推薦👅』
▸小編曾在京都品嚐過「辻利」,微苦回甘的滋味很是深刻
▸雪糕的抹茶味道正宗,香港店還原度100%
▸質感幼滑不易溶,濃濃抹茶香,口感甘澀
💬非抹茶控可能會感覺有點苦澀

🥛🍵 #濃度抹茶北海道牛奶紐紋軟雪糕 S$30 L$36
『小編私心推薦👅』
▸抹茶味及牛奶味,比例拿捏得非常平衡
▸牛奶味濃郁、抹茶味甘澀,稱得上雙重享受
2021-03-04 131 瀏覽
辻利茶舖 (TSUJIRI),辻(音「十」)利於 1860 年誕生於京都宇治。始創者辻利右衛門,被稱為日本茶文化發展史上最有貢獻的人物,是第一位將玉露的香氣與甘甜味提升到最高境界之人。今次我哋嘗試左抹茶芭菲同抹茶新地 兩樣甜品價錢不是相差太多 但芭菲明顯略勝一籌 基本上兩份甜品內容物相差不多 但芭菲更適合打卡 而且有穀物脆脆 口感十分驚喜 再配上抹茶凍同餅碎 令人食完一啖接一啖 完全停唔到口 而另一款抹茶新地就有芭菲沒有的葳餅 但不是太出色

2020-10-13 351 瀏覽
和朋友經過便坐下去飲杯茶 傾傾計但比想像中有對比叫左杯名字很特別但味道只係淡淡茶味但小店有好多其他野食好似茶蹟飯等等下次會去試喔另外仲有好很日式甜品抹茶味 也要去試試
和朋友經過便坐下去飲杯茶 傾傾計
下次會去試喔
另外仲有好很日式甜品
抹茶味 也要去試試
2020-09-16 244 瀏覽
#double👧🏽👧🏻吃在沙田-【抹茶甜品🍵🍃】..-🔹辻利蕨餅新地🍨(原價$58 *優惠價 $46)抹茶味幾香 但係配料冇望落咁吸引🤔雪糕底下係抹茶啫喱 質感似大菜糕咁 仲有啲玄米 呢個價錢都ok嘅😌😌---------🍴食物:6/10🏝環境:N/A🛋服務:7/10💲價錢:7/10 (有優惠的話🙈)💥翻兜指數:6/10✨CP值:6.5/10-🍴餐廳名稱:辻利茶舗 (沙田店)📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場第3期1樓一田超市-🔎餐廳類別👉🏼#double_外賣店🔎食物種類👉🏼#double_甜品🔎菜式類別👉🏼#double_日韓🔎選擇口味👉🏼#double_甜-#double_official #double_兩姐妹#double_mango #double_apple #doubleig #doublefood#相機食先 #hkig#吃貨#hkgirl#hkfood #hkfoodieblogger #hkfoodie #hklife #hk#hk852#likeforlikes#一路食一路post#辻利茶舗#抹茶#甜品#軟雪糕#新地#日本#沙田
#double👧🏽👧🏻吃在沙田
【抹茶甜品🍵🍃】
🔹辻利蕨餅新地🍨(原價$58 *優惠價 $46)
抹茶味幾香 但係配料冇望落咁吸引🤔
---------
🍴食物:6/10
🏝環境:N/A
🛋服務:7/10
💲價錢:7/10 (有優惠的話🙈)
💥翻兜指數:6/10
✨CP值:6.5/10
🍴餐廳名稱:辻利茶舗 (沙田店)
📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場第3期1樓一田超市
🔎餐廳類別👉🏼#double_外賣店
🔎食物種類👉🏼#double_甜品
🔎菜式類別👉🏼#double_日韓
🔎選擇口味👉🏼#double_甜
#double_official #double_兩姐妹
2020-06-10 329 瀏覽
今次趁一田購物祭買杯黑糖珍珠抹茶。味道非常好👍見到係用明治4.3奶。最欣賞係唔會過甜,茶同奶都混合得好好。雖然響收舖時候去,但侍應都好有禮貌,好俾心機將杯嘢飲整得好靚。同埋都見到唔少人幫襯卷蛋等等。不過,呢杯珍珠奶茶係奶多茶少,雖然係百年茶舖出品,未必飲得出同普通奶茶舖有分別。只有淡淡既抹茶味道。今次以$28購買都算收貨,若是正價38蚊,實在偏貴。
2020-06-08 165 瀏覽
咁啱見佢做緊優惠所以就買杯試吓,大杯裝好似都係$26一杯左右,平時冇咁平㗎見佢咁平就買喇,綠茶雪糕不過不失如果綠茶味再濃啲就會更好!題外話服務員態度非常好值得加分。
2019-09-21 538 瀏覽
叫左一個抹茶新地,價錢HKD58,抹茶味唔算太濃 但對我黎講夠味,雪糕質地幾滑,唔會食到綠茶粉,可惜配搭有點奇怪,有玄米在入面,如果可以配紅豆更佳, 有些人不喜歡食玄米..........面頭的兩個mochi, 不夠軟熟煙un。職員服務態度好。如果由火車站出發,地理位置有點遠,因為現在一田變得比之前隔sip,而食店都在最底層。整體都算可以一試,如果係其他抹茶店坐底食,都要一百幾一個新地 亦唔見得特別好食。
叫左一個抹茶新地,
價錢HKD58,
抹茶味唔算太濃 但對我黎講夠味,
雪糕質地幾滑,
唔會食到綠茶粉,
可惜配搭有點奇怪,
有玄米在入面,
面頭的兩個mochi, 不夠軟熟煙un。

職員服務態度好。

如果由火車站出發,
地理位置有點遠,
因為現在一田變得比之前隔sip,
而食店都在最底層。

整體都算可以一試,
如果係其他抹茶店坐底食,
都要一百幾一個新地 亦唔見得特別好食。

2019-09-21
5 分鐘 (外賣自取)
2019-03-19 629 瀏覽
認識呢間鋪係因為想帶啲甜品去朋友度食飯,朋友住沙田所以喺 openrice 度揾到佢,上次買咗兩條 roll,一個綠茶味一個培茶味,個個都讚口不絕,係有一兩個食慣清淡嘅話甜咗啲,但本人就好 like 👍有啲 The Club 分數就過期,竟然有佢啲年輪蛋糕換,咁就換 2 個啦,3月頭去話無貨,噚日打嚟話有,好交帶,抵讚 👍👍今早早餐食有就點點失望,蛋糕綠茶味唔夠而且偏甜,不過就好頂到肚,平日食完早餐 10 點多開始餓,今日就唔餓🤣 好彩唔駛錢試食啫。

• 綠茶蛋捲
  • 培茶蛋捲
2019-03-19 487 瀏覽
用The Club積分換呢間3個蛋糕麵包,今日(19-3-2019 Tue)放工嚟呢喥攞,攞咗兩個生奶油吉士同一個吉士,呢啲要雪住,返到屋企就即刻放入雪櫃,食完晚飯就食.我俾一個生奶油吉士爸爸食,另外兩個同老公share食.切開睇,吉士似漿,生奶油吉士比較半固體,食落, 生奶油吉士帶有好少好少嘅奶羶味;吉士就冇乜但好滑;而所謂蛋糕麵包,sorry,我食唔到咩蛋糕口感,兩個都唔甜.唔明點解可以賣$18.00一個.
攞咗兩個生奶油吉士同一個吉士,
蛋糕麵包
呢啲要雪住,返到屋企就即刻放入雪櫃,食完晚飯就食.

我俾一個生奶油吉士爸爸食,
生奶油吉士蛋糕麵包
另外兩個同老公share食.切開睇,吉士似漿,
吉士蛋糕麵包
生奶油吉士比較半固體,
生奶油吉士蛋糕麵包
食落, 生奶油吉士帶有好少好少嘅奶羶味;
生奶油吉士蛋糕麵包

唔明點解可以賣$18.00一個.
2019-03-19
1 分鐘 (外賣自取)
其他
用餐優惠
優惠券
行開呢頭  咁岩見到呢間野, 見好多好多好多人排隊!!!   就好想試下~  因為一直都見到人打卡不過原來呢到價錢都幾貴下 !!    我就 是但點一個 試下啦  因為仲有野想睇,,, 就試個簡單d  可以拎走的  抹茶牛奶雪糕但係中伏啦..   個茶味 對我黎講勁奇怪    牛奶好滑但合埋一齊都係好怪   媽呀   連個筒都係唔夠脆的     $30  買難受....... 我好少可會想比負評... 但真係唔得   好sad..... 我唔知係我問題定呢到d野問題......或者佢其他野好食既....  但呢個雪糕....  sorry 我真係唔能夠接受.... <_>    之前見到好多人地PO的相 都好靚  冇諗到係咁囉= =...     我諗我應該以後唔會再食呢間 .........................

2019-03-04
20 分鐘 (堂食)
2019-02-28 329 瀏覽
最近知道一田翻新之後開左辻利,之前喺ifc分店食過一次,覺得好好味,今次去開沙田行街經過一田就專登去一轉,望一望有乜食,去到鋪面無乜人,可能都係比較高消費,希望佢唔會咁快執粒啦!作為抹茶控忍唔住就買左個最普通嘅抹茶軟雪糕食,$36一杯,唔算平,不過佢嘅抹茶味真係好香好濃,加上佢加左抹茶粉喺面,口感外面有濃茶甘香,內裹軟雪糕嘅茶味都好濃,甘香夾抹茶甜味,好好味,軟雪糕都唔怕好熔,好實淨,最怕啲一入口熔到水咁嘅雪糕🙈整體係好好味嘅抹茶甜品,比較多間抹茶甜品,屬於茶味好濃嘅一群,消費較高,抹茶控耐不耐試一次都係值得嘅!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-01-23 274 瀏覽
沙田一田超市重新裝修後,佈局擺位大改動,今日有機會去逛一逛,感覺十分舒服,除了購物,裡面還有幾間食肆,辻利茶鋪便是其中一間。它賣的主要是抹茶甜品,今日買了一個抹茶軟雪糕,雪糕的size 大,抹茶味超濃,猶如喝緊一杯日本抹茶一樣,corn 亦很脆,雖然賣幾十元,但都算值的。

2018-11-27 450 瀏覽
沙田新城市廣場自從進行大翻新,裡面的店鋪面貌完完全全改變了,新裝修的一田超市,除了賣日常糧油雜貨外,外圍都開設了幾間高質素的食店,當中包括今次吃的辻利茶舖。故名思義,辻利茶舖賣的都是茶製品,聽說它的抹茶軟很好吃,於是買一杯試一試。由於新店開張,原價$42的雪糕有八折,$33.6有交易。這個抺茶雪糕🍦一入口的感覺是「濃」,整個口腔都散發著抺茶的香味,而corn卜卜 脆脆,整體的味道和口感都十分之正。